Dodaj do ulubionych

Resorbcja korzeni

26.03.07, 17:47
Chciałabym coś więcej wiedzieć na temat tego zjawiska, czy moge poprosić o
informacje lu odesłanie do jakichś materiałów w sieci? Znalazłam tylko bardzo
lakoniczne informacje a chciałabym na ten temat wiedzieć więcej.
Jaka jest właściwie przyczyna resorbcji korzeni? Jak wykryć taką chorobę przy
aparacie stałym? Jakie objawy o niej świadczą? Jak odróżnić normalna ruchomość
zębów przy aparacie a jaka świadczy o tym, że się coś złego dzieje?
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Resorbcja korzeni 26.03.07, 19:00
      jutro,padam na pysk.
    • ortodonta Re: Resorbcja korzeni 27.03.07, 11:40
      w przypadku kazdego przesuwania zębów następuje niewielka resorbcja korzeni,
      bardziej widoczna jako wygładzenie ostrego wierzchołka korzenia. to zjawisko
      normalne, nie jest niebezpieczne. długość korzeni zmniejsza się o dziesiąte
      części mm.
      gwałtowna resorbcja, gdzie skraca się korzeń o 5mm jest problemem. może być
      spowodowana nie leczonym endodontycznie zębem. może być wynikiem nieprawidłwej
      reakcji immunologicznej organizmu.często trudno ustalić przyczynę. to zjawisko
      rzadkie.
      w ortodoncji aspekt resorbcji można pominąć. chyba że leczenie jest zbyt długie
      i nieprawidłowe. wtedy może się pojawić. ale przy prawidłowym stosowaniu sił,
      właściwym planie leczenia, proponuję się tym nie martwić.
      • sisigma Re: Resorbcja korzeni 27.03.07, 13:19
        Bardzo dziękuję za odpowiedź! smile Mam nadzieję, że będzie wszystko ok, jak na
        razie leczenie przebiega u mnie trochę nietypowo z powodu dużych dolegliwości i
        problemów z dziąsłami. Podobno drut mam na razie bardzo słaby i miękki i nie
        powinien on powodować tak silnego i długiego bólu, więc stąd moje niepokoje.
        Jeśli nie przestanie boleć mam się jeszcze przed Świętami pojawić i orto będzie
        coś z tym robić. Cieszę się, że raczej nie oznacza to że tracę zęby. Pozdrawiam!
        • efghij Re: Resorbcja korzeni 01.04.07, 07:47
          Jakie konsekwencje może mieć taka resorbcja korzenia?
          • efghij Re: Resorbcja korzeni 01.04.07, 07:56
            Czy skrócony korzeń może spowodować zwiększoną ruchomość zębów, a co za tym
            idzie ryzyko powroou wady? albo w najlepszym razie wymusić retencję stałą?
            • sisigma Re: Resorbcja korzeni 01.04.07, 19:00
              Jeśli jest nieznacznie skrócony nie ma to większego znaczenia. Jeśli resorbcja
              postępuje to zęby po prostu wypadają. Jak mleczaki.
    • sisigma Re: Resorbcja korzeni 02.04.07, 23:18
      Po podkręceniu aparatu - jak się mi wszystkie ruszają i bolą to czytam sobie
      Pana posta - pomaga wink)) Dzięki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka