Dodaj do ulubionych

implant ? pyt do orto

19.04.07, 08:38
Witam! Mam usuniętą czwórkę z jednej strony, bo była taka konieczność do
założenia aparatu - dwójka była schowana za jedynką i za łukiem. Od początku
wiedziałam, że szczelina po czwórce nie będzie do końca zabudowana, bo tak
wychodziło z ustawienia zębów górnych i dolnych. Pomysłem orto było
dobudowanie trójki i piątki po kawałeczku, żeby szczelinę zakryć. A teraz
byłam na konsultacji u protetyka i pani protetyk powiedziała, że dobudowanie
zęba nie wchodzi w grę, trzeba podpiłować trochę dwójkę, trójke, piątkę żeby
powiększyć szczelinę i wstawić implant. Gdybym wiedziała, że trzeba będzie
wstawiać implant, to nie bawiłabym się w zakładanie aparatu, tylko usunęłabym
krzywy ząb (dwójkę)i wstawiłabym implant. Czy naprawdę trzeba aż tak
radykalnych i kosztownych środków żeby zakryć dwumilimetrową szczelinę? Nie
jestem przekonana do pomysłu z implantem, zwłaszcza, że nie było tego w
planie. Proszę o poradę, wiem, że trudno tak odpowiedzieć nie widząc pacjenta
i sytuacji zębów, ale czy Pan proponuje swoim pacjentom uzupełnianie szczelin
za pomocą implantów?
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: implant ? pyt do orto 19.04.07, 10:29
      Witam. Jeśli prawidłowe ustawienie zębów dopasowanie górnego i dolnego łuku zębowego wymaga odbudowy protetycznej w postCI IMPLANTÓW BĄDŹ MOSTÓW, to uwzględniam to w planie leczenia i taką propozycję przedstawiam pacjentom.
      Uważam, że trzeba takie rozwiązania uzgodnić przed podjęciem leczenia, bo często wiążą się one ze sporymi dodatkowymi kosztami.
      Czasami aby uzyskać prawidłowy zgryz konieczne jest odtworzenie luk, których nie było przed leczeniem!!!
      Na tych fotografiach widać, że luki po usuniętych piątkach dolnych przed laty, samoistnie się zamknęły.
      Aby uzuskać prawidłowe relacje łuków zębowych celowo odtwarzam miejsca po brakujących dolnych piątkach, by po leczeniu ortodontycznym wstawić tam implanty.
      Dzięki temu wyeliminuję tyłozgryz, zapewnię dobrą retencję i ładny uśmiech.

PS odtwarzanie miejsca nie jest jeszcze zakończone, luki trzeba poszerzyć jeszcze o około 4mm.
      Wtedy relacje w górnym i dolnym łuku będą prawidłowe (czrwone linie, górna i dolna, się pokryją)
      Gdyby pacjent nie zgodzil się na takie leczenie, to wyleczenie tej wady bez operacyjnego wysuniecia żuchwy nie było by możliwe.

Wybór był między leczeniem operacyjnym, albo nie operacyjnym ale za to z dwoma implantami.

Ftki:

img412.imageshack.us/img412/1713/razemlewaiuchwats4.jpg
      • sisigma Re: implant ? pyt do orto 20.04.07, 00:58
        To ja już nic nie rozumiem, najpierw usuwanie zdrowych zębów, a potem wstawianie
        implantów??? Jaki to ma sens????
        To co widzę na zdjęciach przypomina moją wadę. Ja mam zgryz głęboki. Usunięte
        trzy piątki i jedna 4. Do tego stłoczenie. Patrzę na te moje dziury i mam
        wrażenie, że góra cofnięta do tyłu spowoduje opadnięcie wargi a wypchnięcie dołu
        jest niemożliwe bo i tak jest stłoczony...
        Nie chcę dowiedzieć się w trakcie leczenia o implantach albo zobaczyć po zdjęciu
        że jest gorzej niż przed leczeniem... Czy mógłby Pan coś więcej napisać o
        leczeniu tego rodzaju wad?
        • ortodonta Re: implant ? pyt do orto 20.04.07, 07:53
          ten pacjent na fotografiach to przypadek źle leczony w przeszłości.
          usunięcie dolnych piątek xxlat temu spowodowało prawdopodobnie zahamowanie wzrostu żuchwy w efekcie tyłozgyz ze zgryzem głębokim.
          przy pomocy implantów chcę naprawic to co zepsuł człowiek.

alternatywne leczenie w postaci ekstrakcji górnych dwóch przedtrzonowców nie wchodziło w grę, bo zepsuło by totalnie profil.

te uwagi odnoszą się do w/w przypadku, każdy jest inny proszę tego nie odnosić do siebie.
    • pigulka1 Re: implant ? pyt do orto 19.04.07, 12:29
      Dziękuję za szybką odpowiedź i zdjęcia smile
      • ania19610 Re: implant ? pyt do orto 19.04.07, 17:10
        U mnie leczenie ortodontyczno-protetyczne powinno wynieść 16000-tak ustalono w
        planie leczenia.
        • ania19610 Re: implant ? pyt do orto 20.04.07, 15:30
          Czy wyżej podana kwota to normalny, przeciętny koszt zespolonego leczenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka