Dodaj do ulubionych

pytanie o aparat

03.05.07, 13:03
zastanawiam się właśnie nad założeniem aparatu. A właściwie nie zastanawiam
się bo decyzję już podjęłam smile mam tylko taką małą zagwozdkę smile
naczytałam się o tym jaki to jest ból przez pierwsze kilka tygodni itp. i mam
dylemat. Chciałabym założyć aparat już w tym miesiącu. Wszystkie ząbki już
poleczyłam i teoretycznie jestem gotowa tylko że za niecały miesiąc mam
obronę i boję się że z tego bólu mogę nie wytrzymać i np olać naukę. Wiem że
jak teraz nie założę idąc za ciosem to potem będę się ociągać (w myśl zasady
kto chce szuka sposobu kto nie chce szuka powodu smile)
Czy na prawdę ból na początku jest taki nieznośny? czy jednak można przy
nieco większym wysiłku prowadzić normalny tryb życia?
Dzięki za info smile
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: pytanie o aparat 03.05.07, 13:35
      kup sobie tabletki przeciwbólowe, przez pierwsze dni unikaj gryzienia
      twardszych rzeczy. Spokojnie wytrzymasz i będziesz mogła normalnie funkcjonować.
      • daria275 Re: pytanie o aparat 03.05.07, 13:43
        To jest sprawa bardzo indywidualna - niektórzy chodzą do ścianach z bólu, bo
        żadne tabletki nie pomagają; inni - w tej liczbie m.in. moja skromna osoba - od
        samego początku nie czuli NIC, łapię się na tym, że czasami muszę przejechać
        językiem po zębach, żeby upewnić się, że aparat jest na swoim miejscu. Już
        nawet wolałabym, żeby trochę pobolewało, bo miałabym poczucie, że coś się
        dzieje...Pozdrawiam i radzę nie zwlekać
        • tigra.14 Re: pytanie o aparat 03.05.07, 14:08
          ja załozyłam sobie aparat dzień przed bardzo ważnym egzaminem ustnym, który
          trwał 45 minut. Przez ten czas musiałam mówić bez przerwy i to po niemiecku...i
          myslałam, że juz wszystko będzie ok...a tu nagle pani-egzaminator zaczęła się
          dziwnie na mnie patrzećwink Zapytałam, co się stało...i okazało się że skaleczyłam
          sobie aparatem wargę i krew zaczęła leciećsmile Ale tak jak piszę...to było dzień
          po załozeniu aparatu...

myslę, że spokojnie mozesz sobie teraz założyć aparacik...kilka dni i będziesz
          się czuła z nim normalnie. A co do bólu...mozna sie przyzwyczaić i nie zwracać
          na niego uwagiwink Bo ból w niczym nie przeszkadza...tak było u mnie...zamykanie
          szpar, quadhelix, operacja i wyciąganie zębów z dziąseł itp.wink także się nie
          zastanawiaj i zakładaj to cackobig_grin

pozdrawiam
          K.
          • zlosnica1985 Re: pytanie o aparat 03.05.07, 17:22
            dzięki smile
            w takim razie nie ociągam się i zakładam jeszcze w tym miesiącu smile
            • sisigma Re: pytanie o aparat 03.05.07, 18:06
              Ja z tych, których boli - nie musiałam niczego przeciwbólowego stosować, tylko z
              jedzeniem mam problemy. Dopóki nie próbuję czegoś ugryźć - nie pamiętam, że mam
              aparat smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka