Dodaj do ulubionych

Pytanie do ortodonty, skutecznosc retejnerow

27.12.08, 20:46
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Na rynku sa trzy rodzaje aparatow rentencyjnych.
1.aparat rentencyjny staly(drut zamontowany na stale na dolnych 6 zebach)
2.aparat rentencyjny ruchomy, wyjmowany
3.przezroczyste nakladki silikonowe, plastikowe

Ktory z tych aparatow jest najlepszy?

Mialam niewielkie skrzywienie jedynki na gornej szczece a na dolnej pokrzywione cztery zeby z przodu.
Po dwoch latach noszenia ortodonta zdjal mi aparat i zalozyl rentencyjny staly na dolnych zebach i na gorne zeby zrobil mi aparat rentencyjny ruchomy, wyjmowany. Niestety po krotkim czasie staly zaczal sie odklejac i musial byc poprawiany. Dlaczego doktor wybral ten typ aparatu i nawet nie wspomnial o nakladkach rentencyjnych sylikonowych? Na dzien dziesiejszy w ciagu trzech miesiecy trzy razy mi sie odkeil. Zdenerowoana poszlam do innego gabinetu i tam mi zrobiono aparat rentencyjny silikonowy na dol i gore ale zostal mi tez ten staly na dole. Na dodatek dowiedzialam sie ze ortodonta powinnien byl mi wyczyscic zabki przed zalozeniem rentencyjnego stalego, czego nie zrobil, asystentka zrobila mi szybkie piaskowanie po zalozeniu aparatu. Silikonowy na gore nie mam problemu ale dolny zaczepia mi o staly przy zdejmowaniu i znow sie odkleja.
Od kilku tygodni nie nosze juz tego silikonowego na dolna szczeke i mam ten staly ale wczoraj znow cos mi sie poruszyl i teraz boje sie ze calkiem odpadnie. Moze jednak oderwac aparat rentencyjny staly i nosic tylko te nakladki sylikonowe?
Czy aparat staly czy sylikonowy? Ktory z nich daje gwarancje ze zeby sie nie wykrzywia spowrotem?
Bardzo prosze o rade
Obserwuj wątek
    • ortodonta Re: Pytanie do ortodonty, skutecznosc retejnerow 28.12.08, 16:39
      Dziękuję za ,zyczenia i proszęprzyjąć ode mnie zyczenia wszystkiego dobrego.

sposób retencji zalezy od wady zgryzu. chronimy przed nawrotem to co było najbardziej "krzywe".

zasadąjest retainer stały w dolnym łuku. jest to najbardziej bezawaryjny sposób retencji. rzadko zdarza się,że sięodkleja. może u jednego pacjenta na 1000.
      jesli chcemy chronić zęby boczne, to warto dołozyc szynę retencyjną.

w górnym łuku często nie ma mozliwosci zalozenia stalego retainera. wtedy z wyboru daje się szynę.

jesli łuk był istotnie poszerzany, to płytę retencyjną (najmniej wygodny sposób retencji, ale czasami najlepszy).

jesli chcemy chronic przed nawrotem wzajemne ustawienie łuków zębowych, to do stałego retainera warto dołozyć płytę retencyjną górną z wałem skosnym dla dolnego łuku. to bardzo rzadko stosowane rozwiązanie, ale najlepsze, dla stabilizacji pacjenta z wyleczonym tyłozgryzem.

tak więc polecam prawidłowe wykonanie stałego dolnego ret. i szyny ret. na górne zęby.
      • annkabox Pytanie do ortodonty, skutecznosc retejnerow 28.12.08, 17:48
        Witam,
        widzę, że są tu naprawdę dobrzy specjaliści!!
        może i ja dostanę jakąś radę?
        Od pewnego czasu podniosły mi się dziąsła w górnej szczęce, pomiędzy
        jedynkami i dwójkami. Byłam u stomatologa i myślałam, że po prostu
        zęby mi się "rozjeżdżają". Okazuje się, że to dziąsła, które powinny
        wypełniać przestrzenie między zębami i tworzyć "falbankę" podniosły
        się i tworzą prostą linię. A tuż pod dziąsłami utworzyły się
        przestrzebnie, które bardzo brzydko wyglądają
        Mój stomatolog nie wie skąd to się wzięło i o z tym zrobić.
        Może ktoś pomoże?
        • ortodonta Re: Pytanie do ortodonty, skutecznosc retejnerow 28.12.08, 18:17
          twoj stomatolog widzial Twoje dziasla i nie wie.
          ja nie widzialem i nie wiem tym bardziej.
          jedyna rada to dalsze konsultacje w realu a nie internecie.
      • odeona Re: Pytanie do ortodonty, skutecznosc retejnerow 28.12.08, 23:46
        Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz.
        Chcialabym sie zapytac czy w takim wypadku Pan doktor nie poleca silikonowych
        nakladek rentencyjnych? Jesli tak to czym one sie roznia i dlaczego sa gorsze od
        stalego aparatu rentencyjnego?
        • ortodonta Re: Pytanie do ortodonty, skutecznosc retejnerow 29.12.08, 07:14
          wszystko napisałem wyzej.
          szyna ret.=nakładka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka