odeona
27.12.08, 20:46
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Na rynku sa trzy rodzaje aparatow rentencyjnych.
1.aparat rentencyjny staly(drut zamontowany na stale na dolnych 6 zebach)
2.aparat rentencyjny ruchomy, wyjmowany
3.przezroczyste nakladki silikonowe, plastikowe
Ktory z tych aparatow jest najlepszy?
Mialam niewielkie skrzywienie jedynki na gornej szczece a na dolnej pokrzywione cztery zeby z przodu.
Po dwoch latach noszenia ortodonta zdjal mi aparat i zalozyl rentencyjny staly na dolnych zebach i na gorne zeby zrobil mi aparat rentencyjny ruchomy, wyjmowany. Niestety po krotkim czasie staly zaczal sie odklejac i musial byc poprawiany. Dlaczego doktor wybral ten typ aparatu i nawet nie wspomnial o nakladkach rentencyjnych sylikonowych? Na dzien dziesiejszy w ciagu trzech miesiecy trzy razy mi sie odkeil. Zdenerowoana poszlam do innego gabinetu i tam mi zrobiono aparat rentencyjny silikonowy na dol i gore ale zostal mi tez ten staly na dole. Na dodatek dowiedzialam sie ze ortodonta powinnien byl mi wyczyscic zabki przed zalozeniem rentencyjnego stalego, czego nie zrobil, asystentka zrobila mi szybkie piaskowanie po zalozeniu aparatu. Silikonowy na gore nie mam problemu ale dolny zaczepia mi o staly przy zdejmowaniu i znow sie odkleja.
Od kilku tygodni nie nosze juz tego silikonowego na dolna szczeke i mam ten staly ale wczoraj znow cos mi sie poruszyl i teraz boje sie ze calkiem odpadnie. Moze jednak oderwac aparat rentencyjny staly i nosic tylko te nakladki sylikonowe?
Czy aparat staly czy sylikonowy? Ktory z nich daje gwarancje ze zeby sie nie wykrzywia spowrotem?
Bardzo prosze o rade