patria5 25.02.09, 09:19 witam, jestem to nowa zaczęłam chodzić do Orto z córą ale sama sie zastanawiam, czy nie spróbować jakie są wasze doświadczenia? czy to jednak już za późno? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imbirka Re: 36 lat 25.02.09, 10:02 Ja mam 32 lata i od tygodnia mam aparat. Bardzo jestem z siebie dumna, że się zmobilizowałam, i nie mogę doczekać się pierwszych efektów. Aparat (na razie tylko góra) jest metalowy, dość widoczny, ale po 2 dniach przestałam się nim przejmować, a otoczenie reaguje bardzo dobrze. Odpowiedz Link
evi123 Re: 36 lat 25.02.09, 11:01 Noszę aparat od miesiąca, mam 32 lata.Długo na to czekałam, na razie tylko góra, za kilka miesięcy dół (oba metalowe).Długo na to czekałam, więc "różne" komentarze otoczenia mnie nie ranią. Odpowiedz Link
mintak Re: 36 lat 25.02.09, 11:03 Ja mam 45 lat i od zeszłego roku noszę aparat, zęby się prostują i mam nadzieję, że trochę pocieszę się ładnym uśmiechem. Jak nie ma przeciwwskazań to myślę, że warto założyć aparat. Odpowiedz Link
diditka76 Re: 36 lat 25.02.09, 15:46 Ja mam prawie 33 lata...i od czerwca zeszłego roku aparacik na górze/od października na dole.Zęby się ślicznie prostują, nie żałuję decyzji. Tylko drogi to interes, ale jeśli ma podnieść komuś samoocenę to warto... Odpowiedz Link
pasmoxx Re: 36 lat 25.02.09, 16:52 W sierpniu skończę 37 lat, w kwietniu będzie rok, jak noszę aparat.Pokochałam go natychmiast i wcale mi się nie spieszy do jego zdjęcia. Uczę w szkole, reakcji młodzieży nie bałam się wcale (myślę, że przyjęli to normalnie, bo przecież aparat jest modny...) Odpowiedz Link
niemasznicka Re: 36 lat 26.02.09, 07:17 Pewnie, ze warto i na pewno nie za pozno! Obejrzyj sobie "pamietnik" tej kobitki: www.youtube.com/user/Desiree64 Ta kobieta ma chyba 47 czy nawet wiecej, ogladalam kazdy odcinek dawno wiec wieku nie pamietam ale Lisa go podaje gdzies na poczatku www.youtube.com/user/lisao43 Powodzenia a cora na pewno bedzie sie cieszyla, ze mama bedzie razem z Nia "cierpiala" Odpowiedz Link
eemaa Re: 36 lat 26.02.09, 12:55 nie ma zadnego za pozno. mam dwadziescia kilka lat i tez nosze aparat, ale z mojego otoczenia nosily osoby po 45 i 50 roku zycia! chcesz powiedziec, ze sa starzy?hehe sama zaluje, ze nie nosilam jak bylam nastolatka, zle kazdy tak zaluje jak oglada efekty, a te pojawiaja sie bardzo szybko. jesli Cie stac i masz mozliwosc to zakladaj, bo te przykladowe 2 lata szybko mijaja, a ladny usmiech pozostaje do konca zycia Odpowiedz Link
jobi Re: 36 lat 26.02.09, 15:15 Wielu specjalistów twierdzi, że: "do aparatu wystarczy parę krzywych zębów i troszkę odwagi ze strony pacjenta". Jeżeli więc spełniasz te kryteria, to pomykaj do ortodonty Odpowiedz Link
pinup Re: 36 lat 27.02.09, 15:36 co to znaczy za pozno? medycznych przeciwkazan przeciez nie ma, a reszta zalezy tylko od ciebie. wiesz, ja cale zycie mialam dylemat czy zakladac aparat czy nie. wczesniejsze dwie proby sie nie powodly, bo jako nastolatka mialam apartay ruchome i brakowalo mi cierpliwosci i odwagi zeby je nosic. od 14 miesiecy mam aparat staly zalozony tuz przed 33 urodzinami. tym sposobem pozbylam sie dylematu (nigdy wiecej zastanawiania sie czy prostowac zeby czy nie!) a za kilka miesiecy bede miala idealny zgryz. dodam ze wiele osob zastanawialo sie po co mi aparat, bo zawsze mialam ladny usmiech, wiec odpowiadam, ze zrobilam to dla siebie - zeby juz nigdy sie nad tym nie zastanawiac. wiele przy podejmowaniu decyzji zalezy chyba od samej wady. moja znajoma (41lat) zaklada aparat, bo zaczela miec problemy z paradontoza. ludzie nie wiedza, ze proste zeby to nie tylko uroda, ale tez zdrowie. Odpowiedz Link
juliana12 Re: 36 lat 28.02.09, 13:36 Witam, ja mam prawie 32 lata i zdecydowałam się na leczenie ortodontyczne łącznie z hyraxem i innymi "cudami" Uważam, że wiek nie jest przeszkodą chyba że są jakieś inne przeciwwskazania zdrowotne. Pozdrawiam Odpowiedz Link
magdam110 Re: 36 lat 05.03.09, 08:34 W lipcu kończę 38 lat i 2 lata jak noszę aparat. Więc zaczęłam w Twoim wieku. A już niedługo go zdejmę a zęby miałam krzywe że aż strach a teraz to niebo w gębie Odpowiedz Link
jjaaggaa Re: 36 lat 08.05.09, 18:53 Dzięki za te wszystkie słowa - mam 32 lata i jestem na finiszu leczenia przed załozeniem aparatu. Utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że warto. Skoro Jagielski i Jacyków... to dlaczego nie ja??!!??!!! Odpowiedz Link