Dodaj do ulubionych

Mastektomia!

14.05.13, 09:18
www.fakt.pl/Aktorka-Angelina-Jolie-usunela-obie-piersi-,artykuly,211265,1.html
Bardzo mnie ta informacja poruszyła bo to młoda kobieta,aktorka ba symbol seksu i taka radykalna decyzja.No cóż w jej wypadku ryzyko zachorowania było naprawdę duże ale wiadomym jest ,że są kobiety już chore dla których taka operacja jest nie do przyjęcia.
I tak sobie myślę, że teraz będzie im łatwiej ,że Jolie jakby dala przykład,że mastektomia to nie koniec świata.Z drugiej jednak strony to jeśli jej przypadek potraktować jako profilaktykę,to czy nie za daleko posuniętą.???Czy nie ma innych pewnych metod wykrycia raka piersi????
Obserwuj wątek
    • polnaro Re: Mastektomia! 14.05.13, 15:35
      Tu nie o wykrycie chodzi, ona chce zapobiec chorobie.
      Jeśli już nowotwór się pojawi, to różnie bywa....., więc to ma być profilaktyka.
      Nie mam zdania, ale rozumiem jej decyzję.
      • misia007 Re: Mastektomia! 14.05.13, 18:26
        Słuchałam w TVN wypowiedź onkologa wybitnie ZA.Ryzyko zachorowanie spada do 1 % a sama operacja ma mniej inwazyjny przebieg niż w wypadku stwierdzonego nowotworu.
    • pierogi_z_jagodami Re: Mastektomia! 15.05.13, 08:17
      wszystkie nie polecą się ciąć czy trzeba czy nie trzeba, bo nie stać ich na nowe ładne cycki, czytałam, że Angelina zapowiadała już, że sobie biust podniesie i parę jeszcze małych poprawek planowała zrobić więc połączyła przyjemne z pożytecznym

oj, plastyczni chirurdzy powinni jest ufundować jakąś specjalna nagrodę big_grin
      • misia007 Re: Mastektomia! 15.05.13, 09:56
        Onkolodzy też bo jak się okazuje przodujemy jako kraj w nowotworach piersi a kobiety boją się robić badania.Wczoraj mojej przyjaciółce "przypomniało" się,że parę lat nie robiła mammografii i.....leci .
      • tamaryszek44 Re: Mastektomia! 12.08.13, 14:25
        Zgadzam się z Pierogami, a poza tym to nie interesują mnie takie zdarzenia.
        • natla Re: Mastektomia! 13.08.13, 10:34
          Jak Polnarka, nie mam zdania i wolę nie mieć. Decyzje są bardzo osobiste i zależne od jednostki, nie mniej uważam, że przykład Angeliny jest wspaniały dla uważających, że po mastektomii przestają być kobietami.
    • bez_przekazu Re: Mastektomia! 18.05.13, 15:38
      bez sensacji nie ma zycia.czy wy nie macie swoich problemow?
    • tysi.a19 Re: Mastektomia! 12.08.13, 11:40
      Dzieńdobry. Piszę przedewszystkim do Pań które przechodziły zabieg mastektomii. Jestem sudentką trzeciego roku fizjoterapii i chciałabym zapytać czy zechciałby Panie wypełnić ankietę która jest anonimowa oraz dotycząca właśnie mastektomii. Jeśli tak to prosiłabym przysyłać odpowiedzi na maila justyna.dziura@amorki.pl Bardzo przepraszam że nie jest ona w żadnym folderze ale komputer nie jest moją mocną stroną. Dziękuję z góry za uwagę. Pozdrawiamsmile

Oto ANKIETA:

ANKIETA
      Witam. Jestem studentką trzeciego roku Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza – Modrzewskiego. Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety. Przeprowadzana ankieta dotyczy zbadania wpływu manualnego drenażu limfatycznego na funkcjonowanie kończyny górnej po zabiegu mastektomii. Ankieta jest w pełni anonimowa, a odpowiedzi są poufne. Odpowiedzi proszę zaznaczyć poprzez „X” lub odpowiedzieć na zadane pytania. Dziękuję.

1. Wiek?

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

2. Jak dawno przeprowadzony był zabieg mastektomii?

3. W jakim stopniu odczuwała Pani dolegliwości bólowe po zabiegu mastektomii? Proszę wybrać numer w skali od 0 do 10, przy czym 0 wskazuje na brak bólu, 10 na najsilniejszy ból.

4. Czy występuje/występował obrzęk limfatyczny kończyny górnej po stronie operowanej?
      □TAK
      □NIE

5.W jakim stopniu obrzęk ograniczał ruchy kończyny górnej przed manualnym drenażem limfatycznym?
      □ nie ograniczał
      □ słabym
      □ średnim
      □ dużym

6. Czy korzystała Pani z manualnego drenażu limfatycznego po zabiegu mastektomii? Jeżeli nie to proszę przejść do ostatniego pytania w ankiecie.
      □ TAK
      □ NIE

7. Czy po manualnym drenażu limfatycznym w subiektywnej ocenie odczuwała Pani poprawę?
      □ TAK
      □ NIE

8. W jakim stopniu odczuwała Pani dolegliwości bólowe po zastosowaniu manualnego drenażu limfatycznego? Proszę wybrać numer w skali od 0 do 10, przy czym 0 wskazuje na brak bólu, 10 na najsilniejszy ból.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
      9. W jakim stopniu obrzęk ograniczał ruchy kończyny górnej po manualnym drenażu limfatycznym?
      □ nie ograniczał
      □ słabym
      □ średnim
      □ dużym

10. Czy po manualnym drenażu limfatycznym sprawność kończyny górnej zwiększyła się?
      □ TAK
      □ NIE

11. Ile zabiegów manualnego drenażu limfatycznego Pani wykorzystała?

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

12. Czy miała Pani dostęp do zabiegów manualnego drenażu limfatycznego w miejscu zamieszkania?
      □TAK
      □NIE

13. Jak Pani ocenia działanie manualnego drenażu limfatycznego?
      □ źle
      □ słabo
      □ dobrze
      □ bardzo dobrze

14. Czy korzystała Pani z innej formy fizjoterapii po zabiegu mastektomii?
      □TAK
      □NIE

15. Czy uważa Pani, aby w Polsce wystarczająco mówiło się o zabiegu mastektomii i fizjoterapii po zabiegu?
      □ TAK
      □ NIE

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka