condziu "Żródło" 02.01.07, 22:05 Co jest z Wami, taka posucha w tym watku po swietach nastala .... Jutro ide na kolejne Begrmanowskie arcydzielo, tym razem zalegle "Źródło". Ktos chetny do Muranowa na 16ta? Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 05.01.07, 09:03 obejrzalam Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz za mną. ech.. zrozumiałam 1/3. czyli to, gdzie nie bylo podtekstów, wizualizacji i innych dziwnych zjawisk. chcialabym jeszcze obejrzeć Miasteczko TP, ale w formie serialu. tak, dla odświeżenia. ktoś ma na dvd? Odpowiedz Link
hollygolightly85 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 06.01.07, 23:08 1)na pewno na Prestiż, bo to Nolan,Londyn i magiamoze nawet jurtro bo się doczekać nie mogę. 2)poza tym pewnie na źródło, bo tyle zachwytów słyszałam, że aż musze zobaczyć. 3)Infiltracja- z obowiązkufilmy nominowane do Oscara trzeba znać. I to tyle na ten tydzień trzeba się uwinąć, bo 12.01 fajne filmy wchodzą! Odpowiedz Link
juvenala1 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 14.01.07, 15:02 Byłam na Zródle ( tym Aronofsky'ego Bardzo mi się podobał..Zdjęcia przepiękne i zjawiskowa wręcz muzyka Chyba nikogo ten film nie pozostawia obojętnym, bo nawet wychodząc z kina słyszałam skrajne opinie- od zachwytów, po "allleeee nuuudddaaa" Drugi film to "Wiatr buszujący w jęczmieniu". IRA, Zjednoczone Królestwo, walka o niepodległość...Choć chyba żaden film nie przebije- jeśli chodzi o te klimaty- genialnej dla mnie "Krwawej niedzieli". Niemniej warto obejrzeć. Zeby więcej wiedziec po prostu Odpowiedz Link
hollygolightly85 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 17.01.07, 21:24 oo,ja też widziałam źródło i oceniam jak najbardziej pozytywnie! swietne zdjęcia, muzyka i w ogóle ukłony dla reżysera- trzeba mieć niezła wyobraźnie, zeby zrealizować taki film. Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore..JBO 17.01.07, 21:52 Byłam, wróciłam , widziałam i uważam, że film jest całkiem niezły.Dobra obsada, ciekawa ścieżka dźwiękowa, film o przyjaźni, o życiu.... Odpowiedz Link
burykrow Re: Film, na ktory sie wybiore. 20.01.07, 01:31 www.panslabyrinth.com/ mam nadzieje na ciekawe doznania, ponoć warto. Mam nadzieje że warto. Ba wiem że warto. Odpowiedz Link
hollygolightly85 Re: Film, na ktory sie wybiore. 20.01.07, 14:23 polecam MAŁĄ MISS. fantastyczny film, nie można go przegapić! Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore. 27.01.07, 17:15 > www.panslabyrinth.com/ mam nadzieje na ciekawe doznania, ponoć warto. Mam > nadzieje że warto. Ba wiem że warto. wieczorem się ustosunkuję do tego bo będę już po projekcji trailer jest niezły... Odpowiedz Link
singielka_1976 Film,na ktory sie wybiore: Les filles du botaniste 22.01.07, 10:50 przetłumaczone jako Córka botanika (nie wiem czemu jedna skoro w oryginale jest liczba mnoga), mam nadzieję, że będzie to następny film z cyklu ambitnego kina.Czy ktoś jeszcze się wybiera dziś do katowickiego Heliosa? Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film,na ktory sie wybiore: Les filles du bota 22.01.07, 21:36 Jeśli kogoś choć trochę interesują tamtejsze klimaty to polecam, ciekawa muzyka i dość interesujące zakończenie. Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 23.01.07, 08:57 Pachnidło. podobno kontrowersyjny, i budzący sprzeczne emocje.. Odpowiedz Link
emzecik Re: Film, na ktory sie wybiore.. 25.01.07, 14:25 dupa skrajnie różne reakcje w kinie od dziadka chrapiącego parę foteli w lewo przez moją pobolewającą dupę od siedzenia (to aż 2,5 h projekcji) po zafascynowane oblicze kobiety siedzącej fotel bliżej dziadka coż, żeby trwało to 30 minut krócej i było bardziej dosłowne w kluczowych momentach byłoby świetnie. Kolejny film, w którym Dustin Hoffman pokazuje co to znaczy grać... na jego tle reszta wypada blado, mimo że to właśnie on miał najbardziej bladą twarz dzięki tonie pudru na paszczy Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 27.01.07, 17:17 nie mogę się doczekać: www.apple.com/trailers/wb/300/trailer1/large.html na razie maniakalnie oglądam trailery, no normalnie urywa d.u.p.ę Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 30.01.07, 13:54 południe-północ ciepły film. o ludziach i przemijaniu. do zastanowienia się.. Odpowiedz Link
condziu "Wielka cisza" 07.02.07, 00:18 Wlasnie wrocilem z Muranowa (pelna sala!) ... film niezwykly! Ten wywiad z DF wszystko Wam wyjasni www.gazetawyborcza.pl/1,75480,3893673.html Odpowiedz Link
emzecik Życie na podsłuchu 07.02.07, 15:54 Jebnął mnie ten film ostro po bani Film o NRD-owskiej SBecji czyli Stasi. O granicach moralności, przyzwoitość bowiem w tamtych realiach nie istniała O tym jaka była codzienność moich rodziców, o tym dlaczego nie powinienem tęsknić za PRL... A dla mnie już zupełnie osobiście film w którym jest pełno Trabantów i Wartburgów ma dodatkowy plus Mimo wpadki z Żukiem i odgłosem dwusuwowego silnika (o zgrozo!) Warto obejrzeć Odpowiedz Link
singielka_1976 Świadek koronny 09.02.07, 12:53 Byłam wczoraj, myślałam, że wątek dziennikarza i operatorki kamery będzie nieco bardziej rozwinięty jak również, że rola Małgorzaty Foremniak będzie bardziej znacząca, ale film był całkiem ok, nie powala na kolana itd, ale można obejrzeć. Odpowiedz Link
ludzik_ten_sam wybiorę to nie, ale obejrzę 09.02.07, 23:56 za chwilę - Zawieście czerwone latarnie (Zhanga); brzmi co najmniej jak "Gorące kasztany na Placu Pigalle" Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 10.02.07, 15:19 dzisiaj w tv. 6 zmysł. kultowe. do obowiązkowego obejrzenia.. [hm.. jakoś ten tydzien zapowiada sie interesujaco przed telefizorem..] Odpowiedz Link
rak.nieborak Wielka cisza ****** :-p 10.02.07, 23:47 serwisy.gazeta.pl/film/1,22535,3887932.html Odpowiedz Link
mooonik "Grbavica" 11.02.07, 13:52 widziałam to już jakis czas temu,ale to jest film który sie pamięta długo.Polecam jeżeli chce się obejrzec prawdziwy,życiowy,uniwersalny film. Nie efeciarski,ale chwytający za gardło.Są filmy,które się przeżywa mocno i intensywnie (czytaj:powierzchownie) ale krótko,a "grbavica"na odwrót.Tylko ten tytuł - nie przyciągający..ja oglądałam go pod tytułem "Sarajewo,moja miłości" wydaje mi się że to bardziej nośne no ale to mało istotne,film jest PORUSZAJĄCY i w grucie rzeczy tak optymistyczny w swej wymowie Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 13.02.07, 22:22 właśnie skończyłam oglądać "ostatniego króla Szkocji" i powiem szczerze że wyrwało mnie z kapci... Jak Whitaker nie dostanie Oscara to ja złożę protest w trybunale haskim Generalnie, po obejrzeniu powyższego oraz "Krwawego diamentu" mam taką refleksję, że dziękujmy komu sie da za to że zyjemy w centrum Europy... Nawet z takimi władzami jakie mamy... Odpowiedz Link
juvenala1 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 14.02.07, 21:08 polecam "Ostatni król Szkocji" a w weekend wybieram się na Machucę- tez porusza ciekawe problemy... Odpowiedz Link
juvenala1 Re: Film, na ktory sie wybiore.. 20.02.07, 02:03 hmmm, nikt ostatnio nie pisze w tym wątku oprócz mła DD byłam dziś na Sztandarze Chwały...mam głowę jak szafę trzydrzwiową, bo krwawa jatka przez ponad 2 godziny...A oprócz tego, dużo tekstów w typowo amerykańskim stylu z gwiażdzistym sztandarem w tle ) Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 20.02.07, 07:56 > hmmm, nikt ostatnio nie pisze w tym wątku oprócz mła DD Iiii, przesadzasz Ja wczoraj w końcu obejrzałam "Babel" i smutno mi się zrobiło... bo jest taki.."prawdziwy" ;/ Z innych to fajnie się oglądało "Iluzjonistę", bardzo europejski w klimacie i to mi się podobało I do pary "Prestiż" - zdecydowanie polecam, ale chyba już o tym pisałam Odpowiedz Link
condziu "Tuz po weselu" 12.03.07, 14:33 mala ... reklama ... moze "ktos" sie skusi i dolaczy =================================================================== 14 marca DKF Imaginarium zaprasza przedpremierowo na "TUŻ PO WESELU", Kinoteka, godz. 20.30 Reżyseria: Susanne Bier Obsada: Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård, Sidse Babett Knudsen, Stine Fischer Christensen Dania / Szwecja 2006 Jacob Petersen, dyrektor sierocińca w Indiach, dostaje niezwykłą ofertę pomocy dla swojej placówki. Nieznany duński biznesmen Jørgen, proponuje mu dotację w wysokości 4 milionów dolarów. Warunkiem jest powrót Jacoba do Danii. Decyzja o wyjeździe z Bombaju nie będzie jedyną, do której zmusi Jacoba tajemniczy dobroczyńca. Jørgen nalega, aby Jacob wziął udział w weselu jego córki. Przyjęcie weselne okaże się przełomowym momentem nie tylko w życiu Jacoba, ale i cała rodzina Jørgena stanie w obliczu poważnego dylematu. "Tuż po weselu" to kolejny film Suzanne Bier, który zyskał uznanie krytyki oraz odniósł sukces komercyjny. Mads Mikkelsen za rolę Jacoba został nominowany do tegorocznej nagrody Europejskiej Akademii Filmowej, zaś sam film został zgłoszony jako duński kandydat do Oscara 2007. Zapraszamy DKF Imaginarium Bilety 8 PLN (do nabycia w kasie Kinoteki) ===================================================================== Odpowiedz Link
emzecik Ryś 20.02.07, 11:11 a co ;P na pierwszy rzut oka popłuczyny po Misiu, ale... o to właśnie chodzi Odpowiedz Link
altu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 21.02.07, 09:08 Szef wszystkich szefów. [wbrew pozorom, nie o mnie] fajne dialogi i zabawne sytuacje. ale film bez montażu ciężko się ogląda.. Odpowiedz Link
daffiduck Re: Film, na ktory sie wybiore.. 27.02.07, 09:02 A ja ostatnio znalazlam na amazonie film ktory zauroczyl mnie gdy bylam nastolatka. To 'Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band'. Film widzialam 26 razy (oczywiscie w kinach) i za kazdym razem zapieralo mi dech w piersiach gdy widzialam grupe Bee Gees spiewajaca piosenki Beatlesow. Oczywiscie film szybciutko zakupilam i po tygodniu bądz dwoch zasiadlam do ogladania. Po wiecej niz 20 latach obejrzalam go jeszcze raz. Nie piałam juz z zachwytu ale lezka w moim oku zakrecila sie... Odpowiedz Link
condziu Re: Film, na ktory sie wybiore.. 12.03.07, 14:29 Bylem na tym w piatek, zgadzam sie z Toba, swietna komedia, zabawne sytuacje Podobno roboty krecily ten film, montaz dosc pociety, fakt czasami smieszne sytuacje z tego wynikaja (przestawione kubki na stole), ale moze to celowy zabieg i tak nie ma jak byc - Szefem szefow wszystkich szefow Odpowiedz Link
z_mazur Renaissence 06.03.07, 14:16 Ciężko go złapać, bo jest rozprowadzany tylko w jednej kopii. Świetna animacja, w tej chwili leci w Katowicach w "Światowidzie". Jak ktoś lubi science fiction i czarny kryminał to polecam. Szczególnie dla zwolenników klimatów "Łowcy androidów", albo "Raportu mniejszości" Odpowiedz Link
monikson Re: Renaissence 09.03.07, 18:43 O, miałam to i nie obejrzałam... I przypomniało mi się jeszcze "A Scanner Darkly" przy którym sie poddałam w połowie. W sumie pomysł świetny, wykonanie też ale to chyba nie jest mój gatunek. Ale dla miłośników S-F jak najbardziej Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 09.03.07, 18:45 I jak najbardziej polecam Rocky'ego Balboa Nie przypuszczałam że tak mi się ten film spodoba. Brawo dla Stallone'a za dystans do samego siebie. Odpowiedz Link
ludzik_ten_sam Re: Film, na ktory sie wybiore.. 09.03.07, 23:45 Skrzypce - dla tytułowych skrzypiec i czarno-białych zdjęć. Lubię... Odpowiedz Link
singielka_1976 Re: Film, na ktory sie wybiore..-polskie kino 10.03.07, 19:52 czyli "Bezmiar sprawiedliwości" w poniedziałek się wybieram. Odpowiedz Link
juvenala1 Re: Film, na ktory sie wybiore..-polskie kino 13.03.07, 12:37 Grbavica- polecam niesamowity film Testosteron - uśmiałam się szczerze ) Odpowiedz Link
herezja Re: Film, na ktory sie wybiore..-polskie kino 19.03.07, 09:17 Bezmiar sprawiedliwości widziałam wczoraj i polecam wszystkim. Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 19.03.07, 22:33 właśnie skończyłam oglądać "Scoop" scoop.goracy.temat.filmweb.pl/ Polecam różnie ludzie mówią, ale ja się ubawiłam, Woody Allen zawsze mnie będzie śmieszył Odpowiedz Link
monikson Talladega Nights 20.03.07, 21:15 O matko, tak gupie że szok ))) W klasie głupawych komedii to spokojnie 7/10 Ale Sasha Baron Cohen wymiata, jak zwykle Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 26.03.07, 18:21 a na "300" jeszcze nikt nie był??? nie wierzę Odpowiedz Link
mort_subite Re: Film, na ktory sie wybiore.. 28.03.07, 10:15 monikson napisała: > a na "300" jeszcze nikt nie był??? > nie wierzę No i dobrze, że nie wierzysz, jako że ktoś był ;-P Film jest dobry. Nie "bardzo dobry", a tym bardziej nie "doskonały", ale - w swoim gatunku - dobry. Naprawdę baaaaardzo mocny wizualnie, spektakularny wręcz. Patent z "Sin City", polegający na przeniesieniu na ekran i ożywieniu kadrów komiksu Franka Millera, sprawdza się jak najbardziej i tu. Kreacja świata jest bardzo konsekwentna i robi duże wrażenie. Dla chodzących do kina celem napieszczania uszu - ścieżka dźwiękowa też jest odpowiednio spektakularna. Momentami robiona trochę "pod" Lisę Gerrard z "Gladiatora", ale tylko momentami i tylko trochę Oczywiście trzeba pamiętać, że "300" to ekranizacja komiksu, będącego raczej luźną adaptacją historii o walce Spartiatów (oraz ich greckich sojuszników, w "300" sportretowanych jako tacy cokolwiek więksi tchórze) w wąwozie Termopile (nota bene w filmie dość dziwnie określanych jako "Gorące Wrota"; oczywiście "Gorące Wrota" to tłumaczenie nazwy Termopile, ale przecież przyjęło się powszechnie stosowanie nazwy greckiej, bez przekładu na polski). Ktoś liczący na wierne odtworzenie faktów historycznych, strojów i oręża, czy ujawnienie jakichś - popartych rzetelną wiedzą - niuansów życia codziennego w Sparcie albo w armii Kseksesa, nie ma czego szukać na projekcji "300". Podobnie łkający za "Siódmą pieczęcią" Bergmana tropiciele głębokich myśli czy ważkich filozoficznych rozważań. Ten film, to przede wszystkim ogromne, rozbuchane wizualnie i dźwiękowo widowisko. I jako takie - naprawdę nieźle się broni. Oczywiście można (nie bez racji) sarkać, że bohaterowie są jednowymiarowi, że często-gęsto nie mówią, tylko wygłaszają pełne patosu przemowy, że Spartiaci śmiesznie wyglądają odziani jeno w czarne gatki i ciemnoczerwone peleryny (tak wymyślił w komiksie Miller, więc i w filmie tak się chłopaki noszą). Ale - w moim skromnym odczuciu - absolutnie nie są to wady dyskwalifikujące. Aha - to zdecydowanie nie jest film dla pacyfistów W scenach batalistycznych posoka sika strumieniami, odrąbywane członki latają we wszystkie strony, zwały malowniczo porąbanych trupów piętrzą się pod spiżowe niebo. Z tym, że trzeba Frankowi Millerowi oddać sprawiedliwość - owe okropności pokazane są w szalenie malowniczy sposób Miłego dnia, Odpowiedz Link
monikson Re: Film, na ktory sie wybiore.. 02.04.07, 07:52 > a na "300" jeszcze nikt nie był??? w końcu się wybrałam i powiem tyle: whoaaaa! kapcie mi spadły a wszystko co istotne napisał już Mort Odpowiedz Link