Dodaj do ulubionych

Przelew walutowy

16.09.09, 12:47
Jak dlugo idzie standardowo przelew walutowy z jednego banku polskiego do drugiego banku polskiego? 10. wrzesnia zostala przelana kwota w euro z konta w PKO na moje konto w mbanku i jeszcze ich nie otrzymalam. Za troche ponad tydzien wyjezdzam i nie bede ukrywac, ze te pieniadze sa mi potrzebne i wolalabym otrzymac je przed wyjazem. Powinnam gdzies interweniowac? Jesli tak, to gdzie?
Obserwuj wątek
    • mysterious1988 Re: Przelew walutowy 16.09.09, 13:21
      maxymalnie 3 dni robocze, wiec w twoim przypadku cos jest nie tak. Niech
      zleceniodawca przelewu sprawdzi dane do przelewu w banku, w ktorym dokonal przelewu.
      • plecionka Re: Przelew walutowy 16.09.09, 16:37
        Zadzwonie jutro do zleoceniodawcy i poprosze o sprawdzenie danych. Troche martwi mnie fakt, ze nie jestem jedyna osoba z kontem w mbanku, ktora ma taki problem. W mLinii poinformowano mnie, ze przelew zagraniczny idzie do 7 dni, ale przeciez w mojej sytuacji mamy do czynienia z przelewem krajowym.
    • wichura Re: Przelew walutowy 16.09.09, 16:34
      1-2 dni bankowe. Ale żeby przelew wyszedł danego dnia musi być
      złożony wcześnie (zależy od banku - do 12:30, 13-ej z minutami, max
      14:00). Czyli złożony 10.09 po 14-ej wyjdzie 11.09, potem weekend,
      więc do 15.09 po południu muszą być.
      PS: tajemnicą poliszynela jest, że przy większych kwotach banki
      lubią "posiedzieć" na pieniądzach.
      • plecionka Re: Przelew walutowy 16.09.09, 16:41
        Kwota, ktora powinnam dostac to ok. 1500 euro. Nie wydaje mi sie, zeby to bylo jakos specjalnie duzo. Oczywiscie biorac pod uwage skale operacji bankowych, dla mnie to jest sporo.
        Jak dlugo moze trwac takie przetrzymywanie pieniedzy przez bank? Dzwonic do nich znowu czy zaczekac jeszcze 2-3 dni?
        • mysterious1988 Re: Przelew walutowy 16.09.09, 21:34
          Ja bym poczekal do jutra, a pojutrze zadzwonil :)
      • iwona967 Re: Przelew walutowy 17.09.09, 14:20
        To wszystko co piszesz dotyczy przelewów krajowych. Jeżeli PKO
        (tylko które?) nie ma rachunku Loro lub Nostro z BRE czyli mbankiem
        to przelew musi iść przez tzw "kraj waluty" czyli dowolny kraj w
        którym walutą jest EUR.
        Bank PKO wysyła przelew z walutą spot (za 2 dni) do banku np. w
        Niemczech, następnie bank w Niemczech wysyła również z walutą spot
        pieniądze do mbank. Razem robią się 4 dni robocze. Jeżeli przelew
        był złożony do ustalonej godziny (różne banki mają różne godziny) to
        poszło 10-tego, jeżeli nie to poszło dopiero 11-tego. Dzisiaj
        pieniądze owinny być na rachunku, pomniejszone o koszty banku
        pośredniczącego a te mogą wynosić 20-30 EUR.

PS: tajemnicą poliszynela jest, że przy większych kwotach banki
        > lubią "posiedzieć" na pieniądzach

Nie oszukujmy się, dla banku taka kwota to jest nic.
        • plecionka Re: Przelew walutowy 17.09.09, 14:38
          iwona967 napisała:

> Nie oszukujmy się, dla banku taka kwota to jest nic.

Tak tez wlasnie myslalam.

Pieniadze zostaly wyslane z Pekao SA. Nie mam pojecia o ktorej godzinie, ale raczej przedpoludniem.
          Sprawdzalam przed chwila konto i dalej pusto. O ile dobrze pamietam, ostatnie ksiegowanie przelewow zagranicznych jest o 15.30. Rozumiem, ze jesli kwoty do tej pory dalej nie bedzie na koncie, powinnam interweniowac, tak? Czy mozna gdziez sprawdzic czy Pekao ma podpisane te umowy z BRE?
          • iwona967 Re: Przelew walutowy 17.09.09, 15:26
            Sprawdziłam, Pekao ma z BRE rachunek EUR. Moim zdaniem
            zawaliło Pekao, pomimo rachunku mogli wysłać przez "kraj waluty" i w
            tym wypadku to raczej napewno Unicredit a oni tam nie są specjalnie
            szybcy i w dodatku biorą prowizję c.a. 50 EUR.
            • plecionka Re: Przelew walutowy 17.09.09, 15:44
              Bardzo dziekuje za informacje. Niestety, pieniedzy nadal nie mam na koncie. Czy jesli kwota idzie transferem przez Unicredit to wymagane sa jakies srodki na koncie, aby przelew zostal przyjety? W tej chwili konto mam puste, nie sadzilam, ze bede musiala zaplacic za przelew przychodzacy. Czy w takiej sytuacji moge sie jakos domagac od Pekao zwrotu poniesionych kosztow? Dla mnie 50 EUR to duzo i nie jestem przygotowana na takie koszty.
              • iwona967 Re: Przelew walutowy 17.09.09, 16:05
                Nie musisz mieć żadnych środków na koncie, prowizja jest
                potrącana z kwoty przelewu. Możesz spróbować zareklamować w Pekao
                poniesione koszty, chociaż szanse niewielkie.
                Następnym razem znacznie lepiej wziąć pieniądze "w garść" i
                przenieść do innego banku. Trochę to dziwnie brzmi w tych czasach,
                ale przy przelewach walutowych prowizje są spore i trwa to długo.
                Może spróbuj dowiedzieć się w Pekao kiedy i jak wyszedł ten przelew.
                • plecionka Re: Przelew walutowy 17.09.09, 16:14
                  Uf, tyle dobrze. Juz sie przestarszylam, ze mi odrzuci ten przelew i znowu bede czekac dwa tygodnie na nastepny. Oczywiscie pomniejszony o koszty operacji.
                  Problem w tym, ze nie moglam po prostu wyplacic pieniedzy z jednego banku i wplacic do drugiego. Po pierwsze pieniadze byly przelewane z konta uczelnianego (jest to stypendium programu Erasmus) i w kasie nie wyplacaja (zreszta nie wiem nawet czy na uczelni w ogole jest jakas kasa). Po drugie, zgodnie z tym jak mnie poinformowali konsultanci z mbanku nie ma mozliwosci wplaty pieniedzy w inneg walucie niz zloty inaczej niz przez przelew. Wplatomaty mbanku przyjmuja tylko zlotowki.
                  Chcialam zaoszczedzic na kosztach maniplacyjnych przy wyplacaniu pieniedzy z bankomatu zagranica to teraz mam...
                  • iwona967 Re: Przelew walutowy 17.09.09, 16:18
                    To niech uczelnia poprosi Pekao, albo sprawdzi na koncie
                    kiedy wyszedł ten przelew. Już powinien być, chyba że Unicredit
                    zatrzymał sobie przelew na jeden dzień.
                    Daj znac jak będą pieniądze i o ile mniej bo sama jestem ciekawa.
                    Powodzenia
                    • plecionka Re: Przelew walutowy 17.09.09, 16:26
                      Na uczelnie moge zadzwonic dopiero jutro, teraz to nie sadze, zeby ktokolwiek z administracji jeszcze tam byl i na dodatek mogl mi to sprawdzic.
                      Napisze, kiedy dojdzie. Rozumiem, ze dzisiaj juz nie ma szans, dopiero jutro.
                      Czy moglabys mi jeszcze napisac jak to wyglada w przypadku Alior Banku? Tzn. czy ma podpisane odpowiednie umowy z BRE i mam szanse, ze chociaz przelew stamtad dojdzie bez niezapowiezianych "potracen"? Bylabym bardzo wdzieczna gdyby nie blo to dla Ciebie problemem.
                      • iwona967 Re: Przelew walutowy 17.09.09, 16:37
                        Alior nie ma rachunku z BRE. Za to ma rachunki w Fortis Bank
                        SA/NV, Bruksela i Dresdner Bank AG, Frankfurt. Jak będzie szło do
                        mbanku to przez któryś z tych 2. Jak jutro rano nie będzie pieniędzy
                        na rachunku to niech uczelnia robi raban w Pekao.
                        • iwona967 Re: Przelew walutowy 17.09.09, 20:27
                          jeszcze jedno. Zasadniczo taki przelew powinien iść
                          EURO ELIXIREM, ale sądząc po czasie nikt w Pekao tak nie zrobił.
                          Przy następnym przelewie (może być również z Aliora) niech uczelnia
                          zaznaczy EURO ELIXIR, wtedy będzie w ciągu 1 dnia.
                          Tak "chodzą" kwoty do 50 tys. EUR pomiedzy krajami Unii.
                          • plecionka Re: Przelew walutowy 18.09.09, 16:28
                            Dzisiaj wreszie dostalam te pieniadze, w ostatnim mozliwym ksiegowaniu. Nie mam pojecia kto tak naprawde zawinil i co sie dzialo z moim przelewem przez ten tydzien, ale raczej nie szedl przez ten caly Unicredit bo dostalam cala kwote, jaka zostala do mnie przelana. Tyle dobrze:)
                            • iwona967 Re: Przelew walutowy 18.09.09, 20:38
                              To gratuluję, ale z drugiej strony to jest bardzo ciekawe jak to
                              szło.
                              Możliwe, że szło przez Unicredit (i dlatego tak długo trwało), ale
                              koszty były w ciężar zlecającego. Innego wytłumaczenia nie widzę.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: nika Re: Przelew walutowy IP: *.rzeszow.vectranet.pl 19.09.09, 16:41
                                wg mnie logiczne jest ze koszty przelewu oplaca zlecajacy... i mam nadzieje ze tak jest bo rowniez wyjezdzam na erasmusa i wolalabym zeby moj grant nie byl o nie pomniejszony:)
                                chcialabym sie przy okazji dowiedziec co jest najkorzystniejsze w przypadku wplaty pieniedzy od rodzicow, tj dysponujacych zlotowkami, w banku WBK doradzono mi zalozenie dwoch kont: zlotowkowego i walutowego, tak by przelew z pln byl dokonywany na moje zlotowkowe, a ja zamieniajac PLN na EUR przez internet pomiedzy dwoma kontami tego samego banku nie place za przewalutowywanie, a jedynie trace na gorszym kursie banku w porownaniu do kantoru. Roznice te nie sa bardzo znaczace ale czy jest wogle mozliwosc wplacania np w oddziale banku bezposrednio zamienionych w kantorze euro nie ponoszac zadnych strat?
                                • iwona967 Re: Przelew walutowy 20.09.09, 13:55
                                  wg mnie logiczne jest ze koszty przelewu oplaca zlecajacy

zgadza się, przy czym nie zawsze zlecający bierze na siebie
                                  wszystkie koszty (w tym banków pośredniczących)

wogle mozliwosc wplacania np w oddziale banku bezposrednio
                                  zamienionych w kantorze euro nie ponoszac zadnych strat?

Rozumiem, że chcesz wypłacić złotówki, wymienić je w kantorze na EUR
                                  i te wpłacić do banku? Generalnie bank nie pyta się klientów skąd
                                  mają walutę (do pewnej kwoty) i możesz tak zrobić. Nie przypuszczam
                                  aby konto w WBK było tylko do wypłat a nie możnaby zrobic wpłat, ale
                                  zawsze lepiej to sprawdzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka