Dodaj do ulubionych

oferta Open Finance - OK?

IP: *.access.telenet.be 17.05.11, 21:07
Witam,

Bylem na spotkaniu z Open Finance i zaproponowano mi mix skladajacy sie z: a/ Lokaty na 12
miesięcy- % stałe od 7,5 do 10% (w ramach promocji Negocjator, która trwa do 31 maja 2011
r.!); b/ Strategii uśredniania cen, czyli pakiet funduszy z wpłatą roczną w wysokości 20.000
PLN; c/ Lokaty gwarantowanej, która ma wypracowac zyski na poziomie 7-10% połączonej z
lokatą rentierską, która wypłaci zyski co kwartał na poziomie stopy zwrotu z indeksu (19%
średniorocznie w skali roku) nawet przez 10 lat.

Niespecjalnie sie na tym znam, wiec mam pytanie: gdzie sa haczyki i na co uwazac przed
podjeciem decyzji? Czy to dobra oferta?

Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: oferta Open Finance - OK? 17.05.11, 23:02
      Jeżeli ktoś ci obiecuje zyski 19% rocznie to na 100% jest oszustem.
    • Gość: najmądrzejszy Re: oferta Open Finance - OK? IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.11, 11:10
      Haczyk to przede wszystkim:

1) "Strategii uśredniania cen, czyli pakiet funduszy z wpłatą roczną w wysokości 20.000
      PLN;" - zobowiązujesz się do kupienia jednosek funduszu za 20tys.pln choćby rynki akcji spadały jak kamień w wodę

2) lokata rentierska wypłaca tyle co indeks, więc to praktycznie to samo co punkt 1)

Podsumowując: inwestycja oparta na założeniu, że rynek akcji wzrośnie w danym okresie, jeżeli indeks akcji spadnie to nic nie zarobisz, bo twoje zyski z lokaty zostaną 'zjedzone' przez straty w funduszach.

Moja opinia: całość zbyt skomplikowana i zbyt wiele obiecująca, podane zostały maksymalne stopy zwrotu, których osiągnięcie prawdopodobnie jest uwarunkowane od wielu czynników. Poczytaj dokładnie jakie są warunki uzyskania tych 7,5-10 % rocznie z lokaty, bo obecnie banki płacą ok. 5% za lokaty roczne i na pewno nikt nie gwarantuje 7,5% ot tak.

Chodzi przede wszystkim o to, abyś wpłacił pieniądze do funduszu. Zaproponuj im, że bierzesz tę ofertę, ale bez kupowania jednostek funduszu i popatrz jakie będą mieli miny :-)

Aha, żaden fundusz nie zarabia 19% w dłuższym okresie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka