Dodaj do ulubionych

Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o...

• Gość: gustaw Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: 212.160.172.* 26.05.11, 11:18
      Zgadzam się, że niektórzy księża bywają pazerni (taka ludzka natura), ale nim zaczniecie pluć, pomyślcie:
      Godzinne nabożeństwo (wszystko jedno czy ślubne, czy żałobne) to m. in.:
      - godzina oświetlenia kościoła (w ziemie również ogrzewania),
      - godzina pracy księdza (wy tez mogliście wybrać sobie taki zawód),
      - godzina pracy organisty (plus godziny ćwiczenia na organach),
      - godzina pracy służby liturgicznej (w najprostszym przypadku samego kościelnego),
      - koszty sprzątania kościoła (jak wejdzie do niego 50 osób to potem samo się nie posprząta)...
      I to wszystko chcielibyście za kilkadziesiąt złotych jako "co łaska"?
      • Gość: gustaw Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: 212.160.172.* 26.05.11, 11:20
        Przepraszam za "literówkę" - powinno być : "w ZIMIE..."
      • Gość: aa Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 11:22
        alez to wszystko nie jest za darmo
        kazdy za to placi z podatkow chlopie (10mld wg ostroznych szacunkow rocznie to koszt utrzymania kosciola z budzetu panstwa)
      • Gość: switch Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.11, 13:03
        I dlatego właśnie powinniśmy płacić podatek kościelny, ten 1%.
        Klecha zgłasza koszty utrzymania utrzymania kościoła.
        Państwo płaci mu pensję i utrzymuje obiekt.
        ZERO obrotu gotówkowego!
        A jeśli tak, to na zasadach ogólnych.
        Księga Przychodu i Rozchodu.
    • paskudaruda 750 zł za zgodę na ślub w innej parafii 26.05.11, 11:18
      tyle chciał ode mnie ksiądz. A ja miałam w portfelu 40 zł, bo byłam przekonana, że to formalność i daje się tyle co za odpis metryki chrztu. A ksiądz sobie wyliczył, że należy mu się 1/2 ślubu w Warszawie, bo "parafia traci dochody".
      • Gość: bodz Re: 750 zł za zgodę na ślub w innej parafii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:36

póki co nie musisz żyć po bożemu , po co tobie sakrament , z pewnością sama sukienka na 1 wieczór 2 tys , a za najważniejszą część tej uroczystości zasłaniasz się , że miałaś wtedy 40 złotych , pewnie też miałaś 50 podczas załatwiania formalności w parafii gdzie planowana była ceremonia ślubu . Można żyć jako kotki , na kocią łapę i z nienawiścią do tego co głosi KK . Ale u skraju życia pewnie zabraknie tobie odwagi , będziesz chciała nadrobić i do kościoła zaglądać co dziennie
        • Gość: aa hahahahaha IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:11
          > nie zabraknie tobie odwagi , będziesz chciała nadrobić i do kościoła zaglądać c
          > o dziennie

hahahahahahaha
        • patman Na końcu życia... 26.05.11, 13:07
          strach przed śmiercią faktycznie może odebrać komuś rozum. I w tym obłędzie człowiek pójdzie do czarnoksiężnika. Ale to jest raczej bardzo marny argument, żeby będąc w pełni władz umysłowych robić pod siebie na myśli o KK i ichniejszej bozi.
    • gregsmile Co łaska, czyli może być nic. 26.05.11, 11:26
      nie ma musu płacić księdzu za jakieś usługi. nie chce czegoś zrobić to nagrać i wysłać do kurii. czekam na wprowadzenie podatku kościelnego w Polsce. ciekawe ilu katolików przeniesie się do protestantów wtedy.
      • Gość: bodzio Re: Co łaska, czyli może być nic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:40

biedaku , jak można dla pieniędzy zmieniać wiarę . W kościołach protestanckich też koszt utrzymania kościoła pastora , jego żony i ich dzieci ponoszą parafianie a nie kosmici
        • Gość: aa Re: Co łaska, czyli może być nic. IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:13
          tak to prawda ja nie mam nic przeciwko zeby myslacy inaczej tzw "wierni" oplacali swoich szamanow
          ale niech robia to we wlasnym zakresie a nie z podatkow innych ludzi
          fajnie by tez bylo gdyby klechy nie wtracaly sie w zycie wszystkich ludzi, niech sobie steruja wiernymi
    • Gość: apos Apostazja IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.11, 11:31
      Apostaci nie mają takich problemów ile dać księdzu, czy to nie za mało itd.
      forum.apostazja.pl
      • Gość: bo Re: Apostazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:38

takich nie mają , ale mają dziurawe sumienie i całą swoją życiową energię skupiają na czymś w co nie wierzą . W takim razie wierzą czy nie wierzą . Oj biedacy , świat taki piękny
        • Gość: no Re: Apostazja IP: *.aster.pl 26.05.11, 11:58
          "Bo" - myślę, ze to raczej katolicy mają dziurawe sumienie, stąd tyle jadu i nienawiści
          do innych ludzi, zwłaszcza niewierzących, lub wyznających inną wiarę.
          Ci ludzie nie mają odwagi, aby zerwać z tradycją wiary w złotego cielca (PIENIADZE!
          PIENIADZE!!!). Wiele lat temu pochowałam moich rodziców zgodnie z wymogami tej
          wiary, za duże pieniądze i powiedziałam STOP!!!!

• Gość: wtorek Re: Apostazja IP: *.skynet.net.pl 26.05.11, 13:38
            Moherowe berety ojca rydzyka to nie wszyscy katolicy. Fakt, że najbardziej ich widać. Ale są też zupełnie normalni ludzie, naprawdę.
        • Gość: aa Re: Apostazja IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:16
          > takich nie mają , ale mają dziurawe sumienie

Dziurawe sumienie? Moze rozwiniesz swoja blyskotliwa mysl ktorej pewnie sam nie rozumiesz.

>całą swoją życiową energię skupi
          > ają na czymś w co nie wierzą

Jest wrecz odwrotnie to wierzacy skupiaja cala swoja energie na tym zeby wierzyc w bajki

Oj biedacy
          > , świat taki piękny

No wlasnie taki piekny zamiast z niego korzystac to ludzie laza do kosciolek i sluchaja mitologii.
        • tia666 Re: Apostazja 26.05.11, 12:28
          sumienie nie ma nic wspolnego z wiara i vice versa, wiecej szkod wyrzadzi wierzacy niz niewierzacy , taki Petz odwali kilka zdrowasiek i ma reset sumienia - 0 przebiegu (wikariuszy) hehe
          • Gość: Dodo koleś czy ty jesteś normalny? IP: *.studiopol.pl 26.05.11, 13:17
            Tak przeczytałem jakieś wypociny o zmarłym prezydencie... Przecież facet nie żyje, jest teraz dzieciorób komorowski. A poza tym przeciętny człowiek ma gdzieś jak się nazywa prezydent - opętało cię? michnikowcem zostałeś?
    • Gość: ula Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 11:40
      3 lata temu proboszcz powiedział, że pogrzeb kosztuje 10 % kwoty z ZUS. Wynosiło to coś ok. 540 zł, nie miałam drobnych i wyjęłam 600 zł, które zwinął całe do szuflady.
      Śluby powinny być za darmo, a później się dziwią, że młodzi nie biorą ślubów kościelnych
    • Gość: Dom Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 26.05.11, 11:44
      A to źle, że ksiądz wylicza? Kościelny i organista to tacy sami ludzie jak kelnerzy, którzy podają na weselu. Świadczą usługi, a za to trzeba zapłacić. Prąd, ogrzewanie i inne media w kościele kosztują. Chcemy mieć ślub w pięknym kościele, a podnosimy alarm, gdy ktoś się spyta o pieniądze na jego utrzymanie. Proponuję porównać koszt wynajęcia lokalu a koszt ślubu w kościele i wtedy się rozjaśni. Nikt nie chce brać ślubu w obskurnym miejscu. Rozumiem jeszcze oburzenie osoby, która wspiera daną parafię (nie tylko finansowo), że ksiądz każe płacić. Śmiem jednak wątpić, że bohaterzy tego artykułu do kościoła chodzą tylko okazyjnie w niczym nie pomagając parafii.
      • Gość: aa Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:18
        znowu pudlo wierzacego ze kosciol utrzymuje sie z datkow i uslug jakie oferuje
        wspomniana kelnerka placi podatki a ksiezulek nie. Wrecz przeciwnie on jeszcze dostaje 10mld rocznie od calego narodu polskiego rocznie na swoje utrzymanie.
      • Gość: wtorek Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.skynet.net.pl 26.05.11, 13:17
        Ale w ewangelii stoi jak byk: "darmo otrzymaliście, darmo dawajcie" (Mt 10, 8). Toż to hipokryzja - proboszcz odprawia zwykłą mszę z udziałem organisty, kościelnego i ministrantów za pięćdziesiąt a ślubną już za co najmniej kilkaset i jeszcze za świece dolicza (na zwykłej mszy te same świece palą się "w cenie") i wysyła do kościelnego i organisty, coby i im uiścić. Jedyne sensowne rozwiązanie to sakrament gratis a za oprawę płatne wg cennika. Problem jest w tym, że kuria może żądać doli za każdy chrzest/ślub/bierzmowanie/komunię/pogrzeb/inne - zaprzyjaźniony proboszcz mówił, że niejaki Głódź żądał, jak władał w Warszawie-Pradze - nie wiem, czy dotyczy to wszystkich diecezji. Jeśli tak jest, to bogata parafia może przymknąć oko na niepłacenie za ślub, ale biedna (jak u owego zaprzyjaźnionego proboszcza) może mieć problem jak nie skorzysta z okazji, żeby coś zedrzeć.
        • Gość: aa Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 13:20
          Powinno sie kompletnie rozdzielic sekty od budzetu panstawa
          Ktos chce chodzic do kosciola? Prosze bardzo niech placi skladke miesieczna albo niech placi od wizyty. Moga przeciez przed kosciolem bramki ustawic na monety i karty kredytowe hehe
          niech wierna ciemna masa placi i widzi ile ich kosztuje to wszystko
    • lucyfero Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 26.05.11, 12:02
      Dawajta kaskę dusipasterzom dawajtaaa!!! Onegdaj były prymas klemp wyjawił tajemnicę n/t zamożności kościoła stwierdzeniem że "kościół jest biedny!"
    • Gość: gość Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 12:08
      To jeszcze nic. W okolicach Płocka oprócz wszystkich opłat dla księdza, kościelnego, organisty, trzeba jeszcze zapłacić za tzw. półślubki. O co chodzi? Już objaśniam.
      Jeśli pan młody i panna młoda pochodzą z różnych 2 parafii, to wiadomo.. ślub organizuje się w parafii panny młodej. Natomiast pan młody musi zapłacić "półślubek" proboszczowi własnej parafii za tzw. zgodę na ślub. Kwota ta stanowi połowę opłaty za ślub w parafii panny młodej. Jeśli ślub ma kosztować 2000 zł, to półślubek będzie kosztował 1000 zł.
      Fajne, nie?:)
      • Gość: a Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:23
        niestety w polsce ciagle jest przekonanie ze slub koscielny musi byc i koniec
        oczywiscie mafia sukienkowa wie jak to wykorzystac :)
      • Gość: wtorek Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.skynet.net.pl 26.05.11, 13:34
        Wygląda na to, że półślubek dotyczy nie tylko okolic Płocka. Ale akurat to daje się łatwo obejść. Wystarczy stać się >>formalnie<< domownikiem przyszłych teściów i znika problem drugiej parafii a z nim opłaty za półślubek i zapowiedzi w drugiej parafii. Zależnie od księdza może wystarczyć pokazanie się mu w czasie wizytacji duszpasterskiej. Żeby nie było: mój proboszcz wygłosił zapowiedzi bez opłaty i wydał papiery bez półślubka, informując wprost (w odpowiedzi na zadane na pytanie), że za to się nie płaci; po czym ja sam, z własnej nieprzymuszonej woli złożyłem ofiarę w wysokości takiej, jak zażądał proboszcz udzielający ślubu za zapowiedzi. Gdyby ślub był "u mnie" nie musiałbym za niego płacić, ale za to musielibyśmy poddać się praniu mózgu, w tym przeszkolić się z teorii pomiarów temperatury. W parafii "u niej" załatwiliśmy to bezstresowo, choć nie bezpłatnie. Coś za coś.
    • ingo43 Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 26.05.11, 12:19
      HARACZ ZA WIARĘ

( za wiarę w bajkę o istnieniu Boga )
      • Gość: aa Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:28
        to najlepszy biznes na swiecie
        nic nie produkuja, nie maja kosztow, nie placa podatkow, sa ponad prawem (nawet konstytucja ich nie rusza), sa wyzej niz prezydent polski! bo to prezydent kleka przed sukienkowym
    • Gość: dziadek Bolek Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: *.home.aster.pl 26.05.11, 12:44
      "Na pewno nie ma też widełek "od do" - zapewnia. I dodaje, że kuria nie wyznacza żadnych odgórnych nakazów, wszystko zależy od parafii i proboszcza"

są te widełki czy ich nie ma?
    • sunday dziwne, że najbardziej narzekają... 26.05.11, 12:47
      Dziwne, że najbardziej narzekają ci, którzy sami ślubu kościelnego nie biorą, dzieci nie chrzczą, a tylko coś-tam od kogoś-tam usłyszeli albo na forum (lub na suficie) przeczytali. Ślub brałem, dziecko chrzciłem. W różnych parafiach. Za każdym razem ofiarowaliśmy wielokrotnie mniej, niż wymieniane w artykule kwoty. Nikt nic nie sugerował, nic nie sprawdzał.
      • Gość: aa Re: dziwne, że najbardziej narzekają... IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 12:58
        > Dziwne, że najbardziej narzekają ci, którzy sami ślubu kościelnego nie biorą,

Bo to oni wlasnie tez placa na ta wasza mafie sukienkowa ze swoich podatkow. Ty tez bys chcial cos utrzymywac z czego w ogole nie korzystasz?
        • sunday pokolenie komiksów 26.05.11, 13:07
          > Bo to oni wlasnie tez placa na ta wasza mafie sukienkowa ze swoich podatkow.

No tak, pokolenie komiksów. Przeczytałeś tylko pierwsze zdanie z mojego posta.

> Ty tez bys chcial cos utrzymywac z czego w ogole nie korzystasz?

Artykuł jest o czymś innym.
          • Gość: aa Re: pokolenie komiksów IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 13:14
            > No tak, pokolenie komiksów.

Wole komiksy niz te wasze mity i legendy
    • Gość: veronika Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.11, 13:02
      Bierzcie przykład z naszych słowiańskich braci Czechów. Tam klechów jest już niewielu, gdyż dochody z posługi kapłańskiej mizerne. Czesi uważają katolickich Polaków za niedorozwoje umysłowe i trudno się temu dziwić.
    • patman To jest po prostu piękne!!! 26.05.11, 13:05
      Bardzo mi się podoba, że czarny okupant rżnie katolstwo na kasie. Ja nie płaciłem haraczu na posterunku watykańskim podczas swojego ślubu (znacznie taniej wyszło w polskim Urzędzie Miasta) czy chrzcin (nikt nie odczyniał czara-mara nad moimi dziećmi), szkoda tylko, że i tak pośrednio moje podatki idą na utrzymanie czarnoksiężników.
      • Gość: df Re: To jest po prostu piękne!!! IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 13:09
        dokladnie
        niestety zdecydowana wiekszosc to ciagle katole (jakies 90%)
        przez to politycy jeszcze dlugo beda wlazic do doopy czarnej mafii
        • Gość: veronika Re: To jest po prostu piękne!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.11, 13:23
          Należy przeprowadzić referendum w sprawie podatku kościelnego, ponieważ jest to najuczciwsze rozwiązanie.
        • maryshaa Re: To jest po prostu piękne!!! 26.05.11, 13:27
          Dlatego powinniśmy deklarować kto jest prawdziwym katolikiem i chce wspierac rozwój kościoła - w PITcie sobie odhaczać pole - "płacę haracz na kościół" i byłby spokój. Potem Ci co nie płacą a chcieliby jednak obrządek katolicki przy pogrzebie, ślubie itp niech bulą dodatkową kasę za to, ale Ci co się zadeklarowali i płacą część podatków na kościół niech mają obsługę kościoła bez dodatkowych opłat. A w kościołach księga przychodów i już. Transparentność.
          Banalnie proste, tylko u nas myślenie o podejściu racjonalnym do kwestii kościoła boli.
          Ja mam w nosie ile ksiądz bierze za ślub i tak połowa co płaci bierze kościelny "bo tak wypada" a nie z pobudek religijnych... to taka nasza polska hipokryzja - bo taka tradycja.
          • Gość: aa Re: To jest po prostu piękne!!! IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 13:30
            takie rozwiazanie przyjeloby sie w normalnym swieckim kraju
            polska to kraj katolicki wbrew temu co mowi konstytucja
            to prezydent polski kleka przed zaborcami z watykanu
    • Gość: gościu Niezłe bzdury... IP: *.play-internet.pl 26.05.11, 13:23
      Ale czego można się było spodziewać po GW ?
      hehe... a wieś tańczy i śpiewa..
      • Gość: aa Re: Niezłe bzdury... IP: *.15-1.cable.virginmedia.com 26.05.11, 13:29
        w jakim sensie bzdury?
    • gregsmile Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za o... 26.05.11, 14:41
      a dlaczego niby nie? i o ile wygodniej a Bóg ten sam. księża katoliccy są za bardzo pewni swego, a mogą się bardzo przeliczyć wkrótce.
    • Gość: nati Ew. Mateusza 10:8 IP: *.centertel.pl 26.05.11, 15:20
      "darmo otrzymaliście, darmo dawajcie" - nic dodać, nic ująć. Tyle ,że kościół powołuje się na tylko te fragmenty Pisma Świętego, które da się nagiąć do ich potrzeb
    • Gość: apage Re: łupić polskich baranów IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.11, 19:39
      Słuchajcie pastuchy: trzeba łupić polskie barany i polskie owce. Od tego są i same tego chcą!
    • Gość: Marcin Re: Co łaska, czyli ile pieniędzy biorą księża za IP: *.home.aster.pl 30.05.11, 00:02
      Nic tylko przejść na protestantyzm. To dużo tańsze i bardziej biblijne.
    • rozenek_taki Re: forum tematyczne "co łaska" www.co-laska.pl 31.05.11, 16:25
      Podpisanie konkordatu poza przywilejami dla pasożytów czarnych kieckach wprowadziło też szereg obowiązków. Jednym z nich jest udzielanie sakramentów ZA DARMO !!!

Każdy klecha otrzymuje pensję od państwa jak również ma rentę i darmową służbę zdrowia ... nie dajcie się zwariować z tego rozmodlenia :)

• tornson Ile dajesz księdzu na kolędzie? 11.01.13, 11:20
      30 sekund, potem spuszczam psy!
      ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka