Dodaj do ulubionych

INTELIGO - Naciągacze !!!

30.06.04, 13:37
Od niedawna jestem posiadaczem tego cudownego konta, na które zdecydowałem
się czytając warunki jego prowadzenia. Jednym z jego atutów był również
przyznawany w 90 sekund debet...
Oto przekopiowane ze strony inteligo sformułowania:
- Żadnych wymaganych dokumentów ani zabezpieczeń!
- Wypełnienie wniosku w ciągu 90 sekund!
- Środki do dyspozycji od razu!
- Możesz się ubiegać o debet już po pierwszym wpływie na Twoje konto Inteligo!

NIESTETY to tylko teoria !
Na konto wpłynęło już dwukrotnie moje miesięczne wynagrodzenie a mimo to
system nie pozwala nawet złożyć (!) wniosku o przyznanie debetu jako powód
podając, że "nie korzystam aktywnie z konta".
Na moje pytania wysyłane mailem po zalogowaniu się do systemu nie dostałem
żadnej odpowiedzi, a wysłałem je ponad miesiąc temu. Również nie mam odzewu
na faks (!) wysłany również w tej sprawie.

Uważam to za wyjątkowo nieuczciwe postępowanie banku, które ma na celu
zwiększenie ilości utrzymywanych rachunków na podstawie składanych obietnic
bez pokrycia.

Stanowczo odradzam zakładanie konta w tym banku i jakikolwiek z nim kontakt.
Żaden konsultant nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania, a połączenie
z nim jest okupione średnio 15 minutowym oczekiwaniem.

UWAŻAJCIE i NIE WIERZCIE W REKLAMY INTELIGO !!!
Obserwuj wątek
    • michal.macierzynski Re: INTELIGO 30.06.04, 21:32
      Witam

Mnie system przyznał debet bardzo szybko, chociaż istotnie na początku miałem
      ten sam problem co Pan. Pomogło użycie kilka razy karty do zakupów i
      wyciągnięcia pieniędzy z bankomatu. (a średnie miesięczne saldo na tym koncie
      miałem w tym okresie dosyć niskie).
      Można zatem stwierdzić, że samo przelewanie pensji i późniejsze wycofywanie
      pieniędzy z konta nie kwalifikuje do uzyskania debetu.
      Debet działa – bo poza moim przykładem skorzystało z niego kilka znajomych mi
      osób.
      Proszę też zauważyć, że Inteligo nigdzie nie stwierdza, że debet zostanie
      automatycznie przyznany każdemu.
      Niestety nie znam więcej szczegółów, żeby coś więcej stwierdzić czy doradzić.

Co do problemów z połączeniem się z bankiem – myślę, że jest to problem
      przejściowy związany z przenosinami do Inteligo klientów ePKO.

Pozdrawiam serdecznie
      MM

• mkar72 Re: INTELIGO 30.06.04, 23:44
        Szanowny Panie,

Z wymienionych przez Pana punktów nie robiłem tylko zakupów na kartę
        inteligo... gdyż do tego wykorzystuję inną kartę.
        Moim zdaniem korzystam aktywnie z konta inteligo, gdyż:
        1. wpłynęłą 2 krotnie pensja (tego samego dnia miesiąca)
        2. korzystam z obu kart (konto wspólne) do wypłaty z bankomatu
        3. wysyłam przelewy
        4. realizuję zlecenia (płatności) stałe

Dla mnie powalającą wręcz na kolana informacją było to, że na pytanie do
        konsultantki: "kiedy mogę się spodziewać MOŻLIWOŚCI ZŁOŻENIA WNIOSKU" dostałem
        odpowiedź - "żaden konsultant nie udzieli panu na to odpowiedzi, to weryfikuje
        system".

Niestety doszedłem do smutnego wniosku, że raz zdefiniowany system
        jest "nieprzenikniony" - nikt nie potrafi powiedzieć ile i ewentualnie jakich
        warunków mam spełnić aby móc złożyć wniosek (!) - UWAGA: chodzi o możliwość
        złożenia wniosku a nie przyznanie debetu - to zupełnie inna sprawa.
        Albo takie przedstawienie sprawy jest dla konsultantów najwygodniejsze, bo może
        sprawdzenie warunków przyznania debetu wymaga kliknięcia na inny program - a to
        już zbyt duży wysiłek, albo faktycznie nie mają takiej możliwości sami i nikt z
        kim mógłbym się skontaktować - nie dostałem żadnej innej informacji.

Całe rozgoryczenie jest spowodowane tym, że nikt nie umie udzielić
        jednoznacznej odpowiedzi, a moje pytania zadawne mailem i faksem trafiły w
        próżnię. Szczerze mówiąc nie do takiego traktowania przywyklem w poprzednim
        banku, który teraz tylko mile wspominam,a który zmieniłem po 4 latach, ze
        względu na, jak mi się wydawało, korzystniejsze warunki (o zgrozo!) w inteligo.

Nigdzie nie ma nawet pół słowa, że "system" jest jedynym ośrodkiem decyzyjnym w
        tym banku - gdybym miał tą wiedzę, napewno pozostałbym w poprzednim banku
        płacąc rosnące opłaty za prowadzenie rachunku.
        Swoją drogą ciekawe rozwiązanie - nasuwa się pytanie dlaczego zarząd banku,
        który definiuje warunki weryfikacji klientów, nie przekazuje ich swoim
        klientom ?
        • czuk1 Re: INTELIGO 05.07.04, 07:43
          mkar72 napisał:

> Szanowny Panie,
          >
          > Z wymienionych przez Pana punktów nie robiłem tylko zakupów na kartę
          > inteligo... gdyż do tego wykorzystuję inną kartę.
          > Moim zdaniem korzystam aktywnie z konta inteligo, gdyż:
          > 1. wpłynęłą 2 krotnie pensja (tego samego dnia miesiąca)
          > 2. korzystam z obu kart (konto wspólne) do wypłaty z bankomatu
          > 3. wysyłam przelewy
          > 4. realizuję zlecenia (płatności) stałe
          >
          > Dla mnie powalającą wręcz na kolana informacją było to, że na pytanie do
          > konsultantki: "kiedy mogę się spodziewać MOŻLIWOŚCI ZŁOŻENIA WNIOSKU"
          dostałem
          > odpowiedź - "żaden konsultant nie udzieli panu na to odpowiedzi, to
          weryfikuje
          > system".
          >
          > Niestety doszedłem do smutnego wniosku, że raz zdefiniowany system
          > jest "nieprzenikniony" - nikt nie potrafi powiedzieć ile i ewentualnie jakich
          > warunków mam spełnić aby móc złożyć wniosek (!) - UWAGA: chodzi o możliwość
          > złożenia wniosku a nie przyznanie debetu - to zupełnie inna sprawa.
          > Albo takie przedstawienie sprawy jest dla konsultantów najwygodniejsze, bo
          może
          >
          > sprawdzenie warunków przyznania debetu wymaga kliknięcia na inny program - a
          to
          >
          > już zbyt duży wysiłek, albo faktycznie nie mają takiej możliwości sami i nikt
          z
          >
          > kim mógłbym się skontaktować - nie dostałem żadnej innej informacji.
          >
          > Całe rozgoryczenie jest spowodowane tym, że nikt nie umie udzielić
          > jednoznacznej odpowiedzi, a moje pytania zadawne mailem i faksem trafiły w
          > próżnię. Szczerze mówiąc nie do takiego traktowania przywyklem w poprzednim
          > banku, który teraz tylko mile wspominam,a który zmieniłem po 4 latach, ze
          > względu na, jak mi się wydawało, korzystniejsze warunki (o zgrozo!) w
          inteligo.
          >
          > Nigdzie nie ma nawet pół słowa, że "system" jest jedynym ośrodkiem decyzyjnym
          w
          >
          > tym banku - gdybym miał tą wiedzę, napewno pozostałbym w poprzednim banku
          > płacąc rosnące opłaty za prowadzenie rachunku.
          > Swoją drogą ciekawe rozwiązanie - nasuwa się pytanie dlaczego zarząd banku,
          > który definiuje warunki weryfikacji klientów, nie przekazuje ich swoim
          > klientom ?
          Miły Panie.
          Moje domysły z podwórka bankowego w tej że sprawie.
          Jest tak jak pisze Pan Ekspert. Ja otrzymałem w Inteligo ten debet od ręki
          (jednak przy dużych obrotach),
          To ,że w innym banku było podobnie, potwierdza że w Inteligo
          zastosowany jest również standard scoringu bankowego (system informatyczny
          służacy jednolitej ocenie ryzyka kredytowego w całym banku) ktory
          pracownikom ułatwia obsługę - tu w banku internetowym jest on konieczny -
          i czyni optymalnie ryzykownymi operacje kredytowe banku. W tym systemie
          zostały zawarte warunki (których nie znaja pracownicy Inteligo) udzielenia
          kredytu. Może naprzyklad eliminować klienta jako potencjalnego kredytobiorce -
          wiek, niestabilne miejsce pracy, za niskie dochody, stan zadłużenia w innych
          bankach, istnienie na liście niesolidnych klientow w polskim systemi bankowym
          o ..wiele,wiele innych informacji. Scoring służy eliminowaniu (obniżaniu)
          ryzyka bankowego. Bank nie pozycza swoich pieniedzy lecz pieniadze powierzone
          mu przez klientow - stąd ta ostrożnoiśc a także chęć uzyskania najwiekszego
          zysku powoduje minimalizację ryzyka.
          Wszędzie gdzie nie pójdzie Pan ze swoim kontem (w każdym banku) napotka Pan
          teraz takie narzędzia oceny zdolności kredytowej.
          Tak,że doradzam cierpliwość. Napewno po 3 m-cach obserwacji Pana obrotow na
          koncie otrzyma Pan przywilej debetu i kto wie czy nie 2000 zł (proszę próbować)
          zamiast 500 zl.
          pzdr mariusz
          • mkar72 Re: INTELIGO 06.07.04, 09:11
            > Miły Panie.
            > Moje domysły z podwórka bankowego w tej że sprawie.
            > Jest tak jak pisze Pan Ekspert. Ja otrzymałem w Inteligo ten debet od ręki
            > (jednak przy dużych obrotach),
            > To ,że w innym banku było podobnie, potwierdza że w Inteligo
            > zastosowany jest również standard scoringu bankowego (system informatyczny
            > służacy jednolitej ocenie ryzyka kredytowego w całym banku) ktory
            > pracownikom ułatwia obsługę - tu w banku internetowym jest on konieczny -
            > i czyni optymalnie ryzykownymi operacje kredytowe banku. W tym systemie
            > zostały zawarte warunki (których nie znaja pracownicy Inteligo) udzielenia
            > kredytu. Może naprzyklad eliminować klienta jako potencjalnego kredytobiorce -

> wiek, niestabilne miejsce pracy, za niskie dochody, stan zadłużenia w innych
            > bankach, istnienie na liście niesolidnych klientow w polskim systemi bankowym
            > o ..wiele,wiele innych informacji. Scoring służy eliminowaniu (obniżaniu)
            > ryzyka bankowego. Bank nie pozycza swoich pieniedzy lecz pieniadze powierzone
            > mu przez klientow - stąd ta ostrożnoiśc a także chęć uzyskania najwiekszego
            > zysku powoduje minimalizację ryzyka.
            > Wszędzie gdzie nie pójdzie Pan ze swoim kontem (w każdym banku) napotka Pan
            > teraz takie narzędzia oceny zdolności kredytowej.
            > Tak,że doradzam cierpliwość. Napewno po 3 m-cach obserwacji Pana obrotow na
            > koncie otrzyma Pan przywilej debetu i kto wie czy nie 2000 zł (proszę
            próbować)
            >
            > zamiast 500 zl.
            > pzdr mariusz

Panie Mariuszu,
            otóż ja się zgadzam ze wszystkimi Pana argumentami - scoring, obniżanie ryzyka
            itd itp.
            W moim konkretnym przypadku na takiej ocenie, jak przypuszczam, zaważył tylko
            jeden fakt: otóż gdy otwierałem konto inteligo, moja pierwsza pensja na nie
            wpłynęłą w dniu z którego dostałem rozliczenie, zaś system za miesiac
            prowadzenia konta z saldem PONIŻEJ 100 zł naliczył mi 4,99 zł.
            To najprawdopodobniej zaważyło na moim "rankingu" jako klineta "do obserwacji".

Moje wręcz oburzenie spowodował fakt, że te moje przypuszczenia są wyłącznie
            moje: tzn. z banku pomimo wysyłania maili i faksów nie dostałem ŻADNEJ nawet
            tylko wymijającej odpowiedzi !
            Uważam to za dalece lekceważące.

Kolejnym faktem jest to, że ani w regulaminie ani nigdzie nie jest napisane, że
            o debet mogą ubiegać się po pierwszej wpłacie w zasadzie tylko nowi klienci -
            gdyż w tym konkretnym moim przypadku ja już miałem 1 miesiąc otwarte konto
            (kolejna ciekawostka związana z automatycznym utworzenie okresu rozliczeniowego
            na 27 dzień miesiąca, który jest dniem przelewania pensji i z którego dostaję
            wyciąg oczywiście bez tej pensji bo do 26 włącznie).
            Dodatkowo NIGDZIE nie ma ani słowa o poddawaniu ocenie bankowej - nowy klient,
            który podejmuje decyzję może równie dobrze przypuszczać, że w sytuacjach
            niejasnych lub ubiegania się o debet może zostać poproszony o złożenie
            dodatkowych dokumentów jak np. zaświadczenie z pracy.

Pracuję w zakładzie zatrudniającym ponad 1000 pracowników od blisko 4 lat,
            gdzie mój ogólny staż pracy to 8 lat.
            Moje wpływy na rachunek powiedzmy, że są w kwocie przyznawanego debetu.
            Co takiego stawia mnie w bankowym rankingu jako klienta niewiarygodnego ?
            Spóźniony o jeden dzień w stosunku do okresu rozliczeniowego konta wpływ pensji.
            Czy Pan sądzi, że takie podejście jest uczciwe i w porządku ?
            Zaś do szewskiej pasji doprawadza mnie lekceważenie przez bank, do którego
            wysyłane pytania, skargi, uwagi pozostają BEZ JAKIEJKOLWIEK ODPOWIEDZI - który
            jeszcze bank tak traktuje klinetów ??
            Ja mam wrażenie, że ludzie w tym banku spełniają rolę wyłącznie konsultantów,
            którzy potrafią obsługiwać system - zaś wszelkie odpowiedzi na pytania do banku-
            systemu nie zostały w tej wersji jeszcze zaimplementowane, bo konsultanci
            przecież nie udzielą żadnych informacji - są tylko ludzkimi końcówkami systemu.

Mam wysokie, jeśli chodzi o ranking, notowania w dwóch innych bankach, zaś
            inteligo wybrałem ze względu na bankomat na moim osiedlu i zwiazaną z tym
            wygodę zwłaszcza dla mojej żony.
            Po kolejnej, trzeciej już wpłacie, jeśli system stwierdzi, że nadal nie
            korzystam aktywnie z konta złoże wymówienie i przeniosę się do citibanku, który
            traktuje mnie poważnie.

Dziękuję za Pana czas poświęcony na czytanie i odpisywanie.
            Również dziękuję Panu ekspertowi.

Pozdrawiam,

bardzo niezadowolnoy (jeszcze) klient inteligo.
            • czuk1 Re: INTELIGO 08.07.04, 07:14
              Szanowny Panie.
              Też z Panem zgadzam sie w pełni, teraz juz na gruncie merytorycznym.
              Chyba coś w Inteligo sie zmieniło na korzyść , od roku jak tam jestem klientem.
              Może pod presją naszą, ich klientow. Mnie z kolei wkurza ten brak dostepu do
              telefonicznego i bardzo słaby kontakt mailowy z moim Inteligo. Nie chcą też
              rozmawiać telefonicznie na konkretny temat. To jest niby dla naszego
              bezpieczeństwa. Kiedy ja, jako nowy klient nie umialem tego konta aktywować,
              potem zagubiłem hasło - miałem przeboje nie z tej ziemi z uruchomieniem tego od
              nowa.
              Rozmawiałem teraz z przedstawicielem Inteligo - są reformowalni i będą się
              doskonalić. Do tego wprowadzają wiekszą gamę produktów.
              Może poczekajmy? Ja czekam, bo nie mam tam duzych obrotow i licznych operacji.
              Pozdrawiam serdecznie Mariusz
              • mkar72 Re: INTELIGO 08.07.04, 10:43
                Bardzo dziękuję za informacje.
                Jest Pan jedynym napotkanym przeze mnie naprawde inteligentnym pracownikiem
                inteligo i to w dodatku skutecznym: dziś właśnie dostałem odpowiedź na moje
                wcześniejsze maile (!) z przeprosinami (!!!) za zwłokę w odpowiedzi.
                Samo istnienie kogoś takiego jak Pan w szeregach pracowników tego banku
                przemawia na jego korzyść.
                Za Pańską sugestią - poczekam - do efektów po przelewie następnej, trzeciej już
                pensji - mam nadzieję, że wtedy system oceni mnie jako wiarygodnego klienta.

Mając na względzie Pańską skuteczność - pragnąłbym korzystając z okazji zwrócić
                Pana uwagę na jeszcze jeden fakt: chodzi o możliwość zmiany automatycznie
                przydzielanego okresu rozliczeniowego - w tej chwili nie ma takiej możliwości,
                a moim zdaniem (i chyba nie tylko moim) przydałaby się bardzo.
                Oczywiście nie chodzi tu o zmianę na 1-go każdego miesiąca - wiadomo, że przy
                tej ilości klientów mogłoby to dość znacznie obciążyć system (choćby samo
                generowanie i wysyłanie wyciągów) - w moim konkretnie przypadku rozwiązaniem
                satysfakcjonującym byłoby przesunięcie o 7 dni wcześniej tego okresu.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

(również) Mariusz.
                • czuk1 Re: INTELIGO 09.07.04, 07:36
                  mkar72 napisał:

> Bardzo dziękuję za informacje.
                  > Jest Pan jedynym napotkanym przeze mnie naprawde inteligentnym pracownikiem
                  > inteligo i to w dodatku skutecznym: dziś właśnie dostałem odpowiedź na moje
                  > wcześniejsze maile (!) z przeprosinami (!!!) za zwłokę w odpowiedzi.
                  > Samo istnienie kogoś takiego jak Pan w szeregach pracowników tego banku
                  > przemawia na jego korzyść.
                  > Za Pańską sugestią - poczekam - do efektów po przelewie następnej, trzeciej
                  już
                  >
                  > pensji - mam nadzieję, że wtedy system oceni mnie jako wiarygodnego klienta.
                  >
                  > Mając na względzie Pańską skuteczność - pragnąłbym korzystając z okazji
                  zwrócić
                  >
                  > Pana uwagę na jeszcze jeden fakt: chodzi o możliwość zmiany automatycznie
                  > przydzielanego okresu rozliczeniowego - w tej chwili nie ma takiej
                  możliwości,
                  > a moim zdaniem (i chyba nie tylko moim) przydałaby się bardzo.
                  > Oczywiście nie chodzi tu o zmianę na 1-go każdego miesiąca - wiadomo, że przy
                  > tej ilości klientów mogłoby to dość znacznie obciążyć system (choćby samo
                  > generowanie i wysyłanie wyciągów) - w moim konkretnie przypadku rozwiązaniem
                  > satysfakcjonującym byłoby przesunięcie o 7 dni wcześniej tego okresu.
                  >
                  > Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
                  >
                  > (również) Mariusz.

Mariusz.
                  Jestem blisko Inteligo, a nie w nim. Ale to nie ma znaczenia. Bronię PKO BP
                  przed niesłusznymi nieraz ocenami. Generalnie uważam ,że nie można fajdać w
                  swoje polskie gniazdo, trzeba wspierać rodzime firmy, korzystajac z ich usług i
                  towarów. Ba, nawet kupować jak najwięcej naszych (dobrych przecież ) towarów.
                  Kto nam może lepiej pomóc w wychodzeniu z biedy, jak nie my sami?
                  Rozmawiając z pracownikiem Inteligo zwrócilem uwagę na konieczność czytania
                  uwag internautów i reagowania na nie. Niestety - czytają, biorą pod uwagę ale
                  (nie zauważylem może) nie odpowiadają wprost (choćby przez podstawionego
                  pracownika - jak robią to inne banki) na forum. To jest zasadniczy błąd.
                  Twoje, moje i innych uwagi są czytane. Ale jaki jest ich efekt to nie wiem.
                  Liczyć trzeba, że będą (jak zapowiedziane są) korzystne zmiany.
                  Dlatego (jak wyżej wyjaśniłem) nie mogę sie odnieść do Twojego wniosku.

pozdrawiam Cię serdecznie Mariusz
                  • mkar72 Re: INTELIGO 09.07.04, 11:04
                    Dziekuję za wyjaśnienie.
                    Również popieram polskie produkty w tym bankowe.
                    Niestety w wielu przypadkach zbyt "skostniałe myślenie" jest przyczyną
                    wielu "dziwnych" zachować dostawców tych produktów, a co za tym idzie, również
                    ich klientów.
                    Jest to temat bardzo obszerny i nie dotyczący tego forum.
                    Potraktujmy zatem temat tego wątku jako wyczerpany i zamknięty.

Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam,

Mariusz.
                    • czuk1 Re: INTELIGO 11.07.04, 21:10
                      mkar72 napisał:

> Dziekuję za wyjaśnienie.
                      > Również popieram polskie produkty w tym bankowe.
                      > Niestety w wielu przypadkach zbyt "skostniałe myślenie" jest przyczyną
                      > wielu "dziwnych" zachować dostawców tych produktów, a co za tym idzie,
                      również
                      > ich klientów.
                      > Jest to temat bardzo obszerny i nie dotyczący tego forum.
                      > Potraktujmy zatem temat tego wątku jako wyczerpany i zamknięty.
                      >
                      > Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam,
                      >
                      > Mariusz.
                      Dziękując - przytakuję. Mariusz
    • nardek Re: INTELIGO - Naciągacze !!! - NIE POLECAM !!! 15.07.04, 20:15
      mialem to samo + ukryte oplaty za powiadamianie SMS, konto juz zamykam 3 miesiac, precz z PKOBPSA, NIE POLECAM!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka