Dodaj do ulubionych

BPH vs BZ WBK

11.09.05, 19:33
Witam,

Chce sobie zalozyc konto w banku. Mam backupa w postaci mBanku, ale chce miec
tez konto w banku z normalnymi oddzialami, z bezpieczna karta (czyli jak
place, to wstukuje PIN, a nie daje podpis), dobra obsluga, przejzystym i
latwym inferfejsem internetowym z bezpiecznymi bezplatnymi przelewami.
Zastanawiam sie nad 2 opcjami:

1. Sezam Max w BPH - czyli 13 zl za prowadzenie + 30 zl rocznie za karte -
czyli miesiecznie ok. 15,50, ale wyplata z obcych bankomatow bez prowizji
(zdarza mi sie wyjmowac z obcych), no i karta Maestro

2. Konto24 Prestiż w BZ WBK - czyli 16 zl za prowadzenie, bezplatne przelewy
(przelew zabezpieczony kodem SMS, pierwszych 5 miesiecznie bezplatnie, pozniej
20 albo 30 gr od sztuki), wyplaty w euronecie i bz wbk bezplatnie, w
pozostalych prowizja 5 zł, dostaje karte visa electron - wypukla z chipem

Jak to jest? Czy ta karta z chipem jest faktycznie lepsza, czy to taki pic na
wode? Ktora wybralibyscie oferte? Ktory bank jest lepszy?
Obserwuj wątek
    • bwportal.pl Re: BPH vs BZ WBK 11.09.05, 23:05
      > konto w banku z normalnymi oddzialami,

Tak z ciekawosci: po co?

> z bezpieczna karta (czyli jak place, to wstukuje PIN, a nie daje podpis),

To zalezy rowniez od sklepu (terminala). Nie wiem czy jest karta ktorą tylko i
      wylacznie mozna placic wpisujac PIN. Jesli nie, to jak ci ukradna, to i tak
      zlodziej poleci do takiego sklepu, w ktorym zaplaci na podpis. Moim zdaniem w
      takim ukladzie kwestia PINu nie ma znaczenia. Lepiej miec pod reka nr tel. by
      zastrzec karte plus ew. placic ubezpieczenie.

> przejzystym i latwym inferfejsem internetowym

Nie mam kont w tych bankach ale slyszalem ze BZ WBK ma nieciekawy interfejs.

> z bezpiecznymi bezplatnymi przelewami.

To znaczy? Kody jednorazowe/token nie wystarcza?

> Czy ta karta z chipem jest faktycznie lepsza, czy to taki pic na
      wode?

Slyszalem, ze pic. Ktos sie tak wypowiadal na tym forum albo na forum mBanku.
      nie pamietam juz.
      • bbastek13 Re: BPH vs BZ WBK 11.09.05, 23:12
        > > Czy ta karta z chipem jest faktycznie lepsza, czy to taki pic na
        > wode?
        >
        > Slyszalem, ze pic. Ktos sie tak wypowiadal na tym forum albo na forum mBanku.
        > nie pamietam juz.

obecnie wydawane karty z chipem mają również pasek magnetyczny, bo inaczej
        prawie nigdzie by się nimi nie dało zapłacić - obecnie stosowane terminale w
        większości przystosowane są tylko do odczytu danych z paska magnetycznego - icg
        wymiana będzie trwała kilka lat, i do tego czasy karta z chipem to raczej
        rodzaj gadżetu niż faktyczne zabezpieczenie
        • Gość: jarek Re: BPH vs BZ WBK IP: *.chello.pl 21.09.05, 14:02
          Plusy Bph:
          świetna bankowość internetowa, dużo usług finansowych, dużo oddziałów.
          minusy: obsługa. Brak profesjonalizmu ze strony tzw, doradców klienta.
          Czy to, że bank nie jest czynny w sobotę to minus?Raczej nie biorąc pod uwagę, że tylko kantor pt. "Eurobank" jest czynny w weekendy i wynika to z lokalizacji w sklepach wielkopowierzchniowych.
          Plusy Wbk: prestiż, profesjonalna obsługa.
          minusy: drogi, mało elastyczny, bankowość internetowa na średnim poziomie.
    • Gość: aska Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 23:42
      visa electron nie jets wypukla.
      • Gość: kamil Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 00:47
        dlaciebie.bzwbk.pl/11096
        • Gość: aska Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:52
          no i gdzie masz na temat tego, ze visa electron jest wypukla. visa electron nie
          jets karta wypukla., jest plaska.
          • Gość: aska Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:03
            wypukla karta jest visa classic
    • rsa127 Re: BPH vs BZ WBK 12.09.05, 07:46
      Moim zdaniem BZ WBK ma bardziej uczciwą ofertę. BPH jak zwykle ma mnóstwo
      kruczków i ukrytych opłat. BPH zapomina powiedzieć, że trzeba jeszcze zapłacić:
      za kartę 29 PLN rocznie, realizacja stałego zlecenia 1,50 PLN, odwołanie
      stałego zlecenia 10 PLN, przelewy w oddziale 4 lub 6 PLN. Wszystko to jest w BZ
      WBK bezpłatne.
      Poza tym BPH ma jeszcze dwa nieprzyjemne haczyki: jeśli w miesiącu nie wpłynie
      wynagrodzenie min. 1000 PLN obciążą Cię 50 PLN. Jeśli nie dokonasz w miesiącu 3
      operacji bezgotówkowych to zapłacisz w BPH dodatkowo 3 PLN.
      Jeśli chodzi o funkcjonalność interfejsu BZ WBK to nie mam nic do zarzucenia.
      Choć w mBanku jest ładniejszy. Za to cenie sobie kody SMS. Wydaje mi się to
      bardzo bezpieczne.
      • Gość: kamil Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:12
        dziekuje za wszystkie uwagi i sugestie. oczywiscie czekam na wiecej :)

dla mnie najwazniejsze jest to, ze wyplaty w obcych bankomatach sa bezprowizyjne
        - niestety dosc czesto zdarza mi sie z takowych wyjmowac pieniazki, wiec i tak
        po 3 wyplatach wychodze na to samo albo i nawet jestem ciutenko do przodu.
        zastanawia mnie jednak jedna rzecz:

www.bph.pl/pl/narzedzia/oplaty_i_prowizje/klienci_indywidualni/tabela_ko
        prosze zjechac na sam dol. ciekaw jestem, czy tyczy sie to rowniez sezam max, ze
        pierwsze 4 wyplaty sa bezplatne. dzwonilem do nich i powiedzieli mi, ze "wedlug
        ich informacji" wszystkie wyplaty z obcych bankomatow sa bezplatne. ale wiecie,
        kazdy moze gadac swoje ;)

tak czy siak, jest to dla mnie nadal chyba oplacalne, bo z obcych bankomatow
        potrafilbym wyjmowac kilkanascie razy miesiecznie. no moze troche mnie ;)

pamietajmy tez o oprocentowaniu sezamu max - tutaj 4%
      • Gość: kamil Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:18
        a z ta karta, to jednak jest chyba wypukla - zobaczcie na zdjecie

zreszta nawet konsultant cos mi tam wspominal, ze to jest zwykla karta, ktora ma
        wlasciwosci karty kredytowej. upewnie sie jeszcze.
        • Gość: aska Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:39
          zadna karta wiza electron, w ktorymkolwiek banku nie jest wypukla ale numeracje
          ma rozmieszczona tak samo.
          i ma wlasciwosci bardziej karty maestro niz karty kredytowej.
          jesli chodzi o wyplaty z bankomatow, to druki z innyhc bankomatow niz bph sa
          platne 1zl :)
        • Gość: aska Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 19:40
          jeszcze warto sprawdzic czy oprocentowanie rachunku jets takie samo przez caly
          czas czy np. przez 3 miesiace.
      • muza24 Re: BPH vs BZ WBK 12.09.05, 19:59
        BPH jak zwykle ma mnóstwo
        > kruczków i ukrytych opłat.

Tak jak wiele innych banków. Wystarczy dokładnie przeczytać taryfę prowizji i opłat. Z punktu widzenia pracownika banku powiem, że wolę powiedzieć jasno i otwarcie o tych tajnych opłatach (ryzykując utratę Klienta) niż potem borykać się z niezadowolonym Klientem. Jest to argument ważny dla wielu moich współpracowników.

odwołanie
        > stałego zlecenia 10 zł

tylko i wyłącznie wtedy gdy zostało zrealizowanych mniej niż 3 zlecenia stałe. Standardowo za likwidację zlecenia stałego nie pobiera się opłaty.

przelewy w oddziale 4 lub 6 PLN

zakładam, że jak ktoś zakłada konto z dostępem do internetu to z założeniem że przelewów nie będzie musiał robić w oddziale (może poza wyjątkowymi sytuacjami). I nie przesadzajmy - nie jest to żadna "tajna" opłata

założeniem tego konta są wpływy w wysokości min. 1.000. W momencie zakłądania konta Klient podpisuje regulamin w którym jest poinformowany tym warunkach (i konsekwencjach jego niedopełnienia).

Wystarczy dokładnie zapoznawać się z ofertą banku... a nie potem narzekać na "tajne" opłaty i haczyki.

P.
      • aga-gusia Re: BPH vs BZ WBK 16.09.05, 14:26
        Mam kredyt spóżnienie 1 dzień -idzie zaraz wezwanie chociaż jest już zapłacone
        i 15 zł .Karta debetowa 54 dni bez prowizji spóżnienie 1 dzień kara 50 zł za
        brak wpłąty min i2.3 odsetek . Właśnie rezygnuje z tej karty i pospłacie
        kredytu likwiduje konto.
        • Gość: bb Re: BPH vs BZ WBK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:01
          BPH jest bardzo drogim bankiem. Mam tam konto z debetem i nie mogę go na razie
          zlikwidować, ale opłaty są drakońskie. to chyba najgorszy w Polsce bank. I nie
          pracują w soboty, a ja mam czas tylko w soboty, żeby cokolwiek załatwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka