Gość: marta IP: *.pagi.pl 16.11.01, 12:51 Minister finansow twierdzi, ze taki podatek obowiazuje "w wiekszosci panstw zachodnich". Czy ktos wie, gdzie dokladnie odsetki bankowe sa opodatkowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kwasek Re: opodatkowanie oszczednosci IP: 10.0.100.* 16.11.01, 13:11 Gość portalu: marta napisał(a): > Minister finansow twierdzi, ze taki podatek obowiazuje "w wiekszosci panstw > zachodnich". Czy ktos wie, gdzie dokladnie odsetki bankowe sa opodatkowane? Jest to typowa retoryka mydlenia oczu, bo owszem w większości krajów tak jest, choć sporo takiego procederu nie uprawia. Jest tylko jedno ale, w tych krajch jest kwota wolna od podatku, a o tym Belka nie mówi. Czyli jak masz 10 000 to nie płacisz podatku od odsetek. Ale jak masz 100 000 to płacisz. Poza tym w żadnym kraju nie zaskakuje się obywateli podatkami z dnia na dzień, ale w wykonaniu obecnego (Nie)Rządu wszystkie chwyty są dozwolona. Ot taka polska rzeczywistość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wili Re: opodatkowanie oszczednosci IP: 212.33.90.* 17.11.01, 18:01 Uważam, że ten rząd jest jeszcze większym niewypałem niż poprzedni. Oglądając w TV debatę na temat opodatkowaniu odsetek bankowych stwierdziłem, że ten rząd może w końcu coś osiągnie. Im dłużej się temu przysłuchiwałem, a szczególnie po wystąpieniu Pana Belki utwierdziło mnie to tylko w przekonaniu, stwierdziłem, że wygląda to zbyt pięknie aby było prawdziwe. No i się nie myliłem. Na drugi dzień jeden z posłu został usunięty z partii, drugi sam odszedł, posypały się nagany i upomnienia. Jedno można wnioskować, że ten jak i poprzedni rząd idzie na łatwiznę zdzierając piniądze z najbiedniejszych. No pewnie. Bo jak się dobiorą do bogatych to tak jak by na sobie postawili krzyżyk. Pewnie jest to, że będziemy dokładać do popdatkowanch odsetek w banku. Tylko nasi panowie posłowie mają głęboko w d...e jak rodzina z dwójką dzieci może wyżyć za 670 zł miesięcznie. Najczęściej Oni nie mają żadnych oszczędności i pewnie stwierdzili, że dla nich to nie robi różnicy. Anawet jeśli mają oszczędności to niewielki to trzeba ich dorżnąć i oskubać do ostatniej złotówki, bo tak jest najłatwiej i najprościej. Czyż nie mam racji Panowie Posłowie ? Odpowiedz Link Zgłoś