katarzyna_wojcik1 13.01.07, 23:23 Czy depozyt w jednym banku może być lokatą w innym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: lokaty a depozyty 14.01.07, 03:16 Chyba nie masz na myśli tej samej kwoty. -; Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: lokaty a depozyty 14.01.07, 03:27 Depozyt bankowy jest to kwota pieniężna ulokowana w banku na czas nieoznaczony "na żądanie" (a'vista) lub na czas oznaczony (lokaty terminowe). Banki mogą dysponować zdeponowanymi środkami , udzielając na ich podstawie kredytów, a deponentom płacą odsetki; wysokość oprocentowania terminowych depozytów bankowych zależy od długości okresu deponowania. Depozyty bankowe lokowane na czas nieoznaczony są nie oprocentowane lub oprocentowane na bardzo niskim poziomie. Pojęcie lokaty bankowej dobrze opisane jest na stronie: www.newtrader.pl/abc,12.php Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_wojcik1 Re: lokaty a depozyty 14.01.07, 14:14 dzieki za pomoc, co do kwoty to nie mam na mysli zadnej, dlatego ze jest to moje pytanie egzaminacyjne na uczelni:) prawdopodobnie jest w tym pytaniu jakiś podstęp dlatego umieściłam je na forum, może ktoś znajdzie na nie bezpośrednią odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto Re: lokaty a depozyty 14.01.07, 18:37 Z tego co napisał czuk1 wynika, że każda lokata jest depozytem ale nie każdy depozyt jest lokatą, nieprawdaż :) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.macierzynski Re: lokaty a depozyty 15.01.07, 00:59 Ja jeszcze zastanawiam sie nad jednym, a mianowicie depozytem miedzybankowym. Ale trudno mi powiedziec, jak bardzo podchwytliwe jest to pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: lokaty a depozyty 15.01.07, 21:51 Trzy nasze odpowiedzi czytane łącznie dają Ci piątkę. Depozyt pojęcie szersze, poszerzone m.in. o lokatę międzybankową. Najlepiej wziąć szablon bilansu banku i zobaczyć jakie pozycje składają się na dział - Depozyty/ Odpowiedz Link Zgłoś