masia27 22.05.03, 16:53 Czy ktoś orientuje się, który bank zrobi to najszybciej i za niewielką prowizję? Dziękuję z góry Masia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krzychu_rodzyn Re: Inkaso czeku zagranicznego 22.05.03, 18:57 Witka. Wszystko zalezy od tego, jaki to jest rodzaj czeku. Ja mialem do czynienia z dwoma rodzajami czekow (w Polsce). Czek skarbowy - wystawca jest Skarb Panstwa - takie czeki sa skupowane natychmiast otrzymujemy pieniadze nam nalezne. Przyklad: czek ze zwrotem podatku federalnego USA. Drugi rodzaj, to czek bankierski - wystawca jest bank, najczesciej zagraniczny - przyklad: czek ze zwrotem podatku stanowego. Z takim czekiem jest juz gorzej, bo banki w Polsce przyjmuja je z reguly do tzw. inkasa, co oznacza, ze pieniedzy nie otrzymujemy od razu, lecz musimy czekac na potwierdzenie czeku przez bank, ktory go wystawil. Trwa to zazwyczaj ok 6 tygodni. Jezeli chodzi o bank w Polsce, do ktorego polecam, zebys sie udala, to zdecydowanie Pekao SA- ma najwieksza siec bankow korespondentow (taki fachowy termin:)). Biora tez stosunkowo niewielkie prowizje od 10-30zl zalezy od sumy na czeku. Ale jest to nie mniej niz 10zl. Mozesz sobie zazyczyc, zeby potracili Ci to z kwoty czeku. Zdecydowanie polecam Pekao SA, najlepiej w wiekszym miescie. Zycze powodzenia i zebys dobrze wykorzystala "skeszowane" pieniadze. Jak Ci sie nick podoba? Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Inkaso czeku zagranicznego 22.05.03, 19:45 Byłam już w dwóch bankach: WBK - powiedzieli, że potrwa to min. 4 tygodnie i zapłacę prowizję minimum 25 zl. W Peako SA powiedziano mi, że jak nie mam u nich rachunku, to wogóle nie przyjmą ode mnie czeku do rozliczenia :( Teraz Ty polecasz Peako jako najlepszą drogę... Mnie w sumie nie zależy tak bardzo na czasie, bo to nie są duże pieniądze i jakoś wytrzymam bez nich pare tygodni ;) Tylko teraz już nie wiem gdzie mam iść, żeby to załatwić bez problemów i dużej prowizji... P.S. Nick jest OK :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzychu_rodzyn Re: Inkaso czeku zagranicznego 22.05.03, 19:58 No to mnie teraz zdziwilas. Naprawde oddalem juz do Pekao SA kilka czekow i nie bylo problemow. I nigdy nie pytali nawet, czy mam konto. Jeszcze niedawno w okolicy Swiat Wielkanocnych na miejscu zrealizowalem czek w jednym z wloclawskich oddzialow tego banku. W oddziale na ul Pulawskiej w Warszawie bez problemu zrobilem to rok dwa lata temu, a rok temu oddalem do inkasa czeki w I oddziale banku w Poznaniu przy ul. sw Marcin. Naprawde nie wiem, co mam wiecej napisac. Jezeli chodzi o BZWBK, to moj znajomy zlozyl tam czek do inkasa i gdyby nie fakt, ze dostal tam prace w centrali, pewnie do dzis by na niego czekal. Ale to jest tylko pojedynczy przypadek, jaki znam i nie ma co wyciagac z niego pochopnych, blednych wnioskow. Jednak upieralbym sie przy Pekao SA. Radze sprobowac raz jeszcze. Pozdrawiam. P.S. Fajnie, ze Ci sie nick podoba. Wyleczylas mnie z kompleksow.:) Odpowiedz Link Zgłoś
masia27 Re: Inkaso czeku zagranicznego 22.05.03, 20:04 Spróbuję jeszcze w innym oddziale Pekao. P.S. A dlaczego miałeś kompleksy, jeśli mogę zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
krzychu_rodzyn Re: Inkaso czeku zagranicznego 22.05.03, 20:59 A tam kompleksy, za duze slowo powiedzialem. Znalezli sie tacy, ktorzy na MIRC rzucali we mnie wyzwiskami jak tylko sie pojawilem. Pomyslalem, ze to przez nick, ze niby taki glupkowaty. Ale na szczescie sa jeszcze normalni ludzie w sieci. Zycze Ci powodzenia z tym czekiem, zebys dlugo nie czekala i prowizja niska, zeby byla. Wspominalas, ze kwota nie jest za duza, to mozesz sie spodziewac 10zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Inkaso czeku zagranicznego IP: *.chello.pl 23.05.03, 22:37 Witam, Proponuję PKO BP. Prowizja jest trochę wyższa ok. 16 zł i niestety biorą kaucję w wysokości 22$, którą zwracają w przypadku gdy czek jest pokryty. Nie trzeba natomiast posiadać konta. Jeśli chodzi o PKO SA to miałem te same problemy czyli nie ma konta = nie ma skupu czeku. Mozesz jeszcze się dowiedzieć w BPH/PBK podobno też są małe opłaty tylko że w moim przypadku nie było żadnego oddziału w pobliżu. POzdrawiam, P.S. Minus PKO BP to ilośc papierów do podpisu, ok.10 przy oddaniu do inkasa i podobna ilośc przy odebraniu pieniędzy. Czas oczekiwania ok. 7 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macias Re: Inkaso czeku zagranicznego IP: *.pan.wroc.pl 29.08.03, 09:42 Hej. Ja kiedyś byłem w banku z kumplem który realizował jakiś czek z banku z US. Musiał zapłacić 10zł i czekać gdzieś z miesiąc. Niestety nazwy banku nie pamiętam. Jeśli jest ktoś z Wrocka to może podpowie: bank mieści się na końcu ulicy oławskiej przy rynku, na przeciw JTT computers. Odpowiedz Link Zgłoś