Gość: staan IP: *.ip.netia.com.pl 15.07.09, 09:08 Dwa miesiące temu kupiłam mieszkanie przez pośrednika, który zaproponował, że za 1000 zł wpis do księgi zostanie zrobiony od ręki. Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: herbat "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.aster.pl 15.07.09, 09:10 Aktualnie w Warszawie czeka sie około 3 miesięcy na wpis do hipoteki. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej 15.07.09, 11:12 Toż to trzeba się cieszyć! Przecież zawsze mogą to być dwa albo trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 192.100.112.* 15.07.09, 11:56 kamila w jakiej dzielnicy i jaki jest sposób na załatwienie tego. Trzeba wstać rano i iść na solidarności czy koczować już w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek_ok "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej 15.07.09, 09:13 Gdzie tyle sie czeka???? W Tykocinie czy Wólce Wielkiej? Bo w normalnym skomputeryzowanym wydziale KW zwykle trwa to maks 3-4tygodnie... I to od co najmniej od kilku lat... No, ale bez niusa nie ma dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KL Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.img.com 15.07.09, 09:35 Np. we Wrocławiu, rok temu kupowałem mieszkanie, na wpis do księgi czekałem 7 miesięcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.b-ras2.srl.dublin.eircom.net 15.07.09, 09:56 Potwierdzam, Wroclaw - 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Poznań - 10 dni IP: *.zurawinet.maverick.com.pl 02.04.11, 21:39 co tam w tą księge wpisywaliście??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emil Wrocław - Czekałem w 2008/2009 7 miesięcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:36 > Gdzie tyle sie czeka???? W Tykocinie czy Wólce Wielkiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.um.warszawa.pl 15.07.09, 09:52 w Warszawie czeka sie minimum rok w innych sądach około 6 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iitty Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.chello.pl 15.07.09, 11:11 Warszawa, 2005 rok, 2.5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 10:28 Kraków- czekam 5 miesięcy na wpis odrębnej własności lokalu i póki co - nic ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczort Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 95.175.10.* 16.07.09, 08:09 W Łodzi, więc bądź tak miły i nie rzucaj inwektyw bez sprawdzenia, czy masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.07.09, 00:34 Gdzie tyle sie czeka???? W Tykocinie czy Wólce Wielkiej? W Łodzi,czekam już 10 miesięcy.Bez komentarza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.mmj.pl 23.04.10, 11:47 W Katowicach okolo 4 miesiace ,w Gliwicach okolo 3 miesiecy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 80.87.38.* 15.07.09, 09:13 Raczej nie w Poznaniu, bo moje wpisy były tu realizowane w ciągu 1-2 tygodni... Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 kasta notarialna łupi lud a nie może porządnie obs 15.07.09, 09:16 kasta notarialna łupi lud a nie może porządnie zabezpieczyć obrotu? To otworzyć ten zawód i znajdą się tacy co za połowę ceny zrobią to dobrze. Kolejne państwo w państwie. Ziobro wróć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: kasta notarialna łupi lud a nie może porządni 15.07.09, 09:37 Ty naprawdę jesteś upośledzony, czy tylko udajesz ? Księgi wieczyste są prowadzone przez SĄDY, a nie notariuszy. Notariusz ma 3 dni na przesłanie aktu notarialnego do sądu, nie słyszałem, by się z tym spóźniali. Też uważam, że czekanie miesiącami na wpis jest skandalem, ale rok ? W to nie uwierzę. Poza tym w księdze niezwłocznie dokonuje się wzmianki o wpłynięciu wniosku, więc zainteresowany nabyciem nieruchomości powinien księgę sprawdzić, najlepiej w dniu zakupu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby stworzenie bazy, w której niezwłocznie po sporządzeniu aktu notarialnego ten fakt byłby odzwierciedlony - tak jak ma to miejsce przy poświadczeniach dziedziczenia. Wówczas nie byłoby możliwe "sprzedanie" jednej nieruchomości kilka razy. Niestety nasze państwo woli dotować leni, 35-letnich emerytów niż wydać pieniądze na coś potrzebnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UĆ plosiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 11:58 przyjedzź do Łodzi to zobaczysz i uwierzysz tu czeka się ROK !!! a jeszcze niedawno przeszło rok do 1,5 roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 Re: kasta notarialna łupi lud a nie może porządni 15.07.09, 13:45 Plosiak masz nieco wąski horyzont myślowy. Kasta notarialna nie jest w stanie stworzyć banalnej bazy która zabezpieczyła by w 100% obrót bo jej na tym nie zależy. Dlaczego nie zależy? Bo jest kastą. Nowotworem o tzw autonomii. Przemyśl to Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: kasta notarialna łupi lud a nie może porządni 15.07.09, 15:06 Aha, czyli kolejny układ. Kasta. Sitwa. Kolesiostwo, tak ?? Wytłumacz mi zatem, dlaczego prywatni przedsiębiorcy, jakimi są notariusza mają za własne pieniądze sfinansować system, który będzie służył np. Tobie. Od tego jest państwo. Poza tym jak zmusisz konkretnego notariusza, żeby korzystał z jakiegoś systemu, jeśli nie będzie to regulowane ustawą lub rozporządzeniem ? Nie masz o czymś pojęcia, to się nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
siciliano To jakiś żart? 15.07.09, 09:17 Przecież księgi funkcjonują już w ogólnokrajowym systemie elektronicznym. Nie powinno to trwać dłużej niż kilka dni. Tyle ile potrzeba na potwierdzenie autentyczności dostarczanych dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:18 rok to niemożliwe, pracuję w wydziale kw , na wpis czeka się 2 - 4 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:29 2, 3 dni ??? co najmnie pół roku ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qń Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 20.142.116.* 15.07.09, 09:50 W normalnym sądzie pewnie tak. Jako wyzwanie proponuję spróbować coś załatwić w sądzie w Krakowie. Na wpis czekałem 11 miesięcy, do tego sąd narobił błędów w księdze (trudno wpisać poprawnie imię właściciela). Poprawienie trwało 3 miesiące (tylko, bo co kilka dni dzwoniłem i sprawdzałem aż im się znudziło). Wedle informacji pań w sekretariacie robiony jest 1 wpis dziennie. Któregoś razu (po ok 8 miesiącach) spytałem który jestem w kolejce. Byłem 15-ty. Prosty rachunek - 3 tygodnie i powinno być. Nie byłem natrętny i zadzwoniłem po miesiącu. Wpis nie zrobiony, a ja 10 w kolejce!!!. A Panie tłumaczą, że pewnie w Warszawie coś blokują albo system nie działa i nic nie mogą zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zirytowany Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.toya.net.pl 02.04.11, 20:41 Powiem tak zależy gdzie tyle się czeka. Usłyszałem w wydziale KW w Poddębicach " Nie. U nas to tak za 2 miesiące nie jak w Łodzi 2 lata" - zdębiałem ale czekam już 11 miesięcy i nuda nic. Nikogo to nie obchodzi, że kredytobiorcy ponoszą z tego powodu dodatkowe koszty. Co z tego, że wpis do hipoteki kosztuje 200PL ale nie ma pewnie kto wykonać odpowiedniej pracy. Info o zamieszczeniu wzmianek jest ale wpisu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leonidas Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.07.09, 09:21 RPO jak zwykle chlapnął jakąś bzdurę! We Wrocławiu, matka niedawno wzięła kredyt, czeka się na wpis niecałe 1,5 miesiąca. Kiedyś czekało się 3-6 miesięcy, ale to było z 5 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: embriao Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.nsn.uu3.net 15.07.09, 12:24 ja rok temu czekałem 6 miesięcy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k0les "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.icpnet.pl 15.07.09, 09:24 Cos dziwny ten artykul...jakos osttanie wpisy do ksiag wieczystych jakie robilem, trwaly moze z 2 tygodnie..i dostawalem potwierdzenie o wpisie do ksiegi.. cos jest nie tak z tym artykulem.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.wroclaw.mm.pl 15.07.09, 09:25 Ja we Wrocławiu czekałem 9 miesięcy! Ale może nieudacznik jestem i nie wiem komu dać? Odpowiedz Link Zgłoś
mobbing_dick Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej 15.07.09, 09:38 Gość portalu: eee napisał(a): > Ja we Wrocławiu czekałem 9 miesięcy! Ale może nieudacznik jestem i nie wiem kom > u > dać? też chyba jestem niemota, bo dokładnie tyle samo czekałem w Łodzi. dwa razy składałem podania o przyspieszenie - bezskutecznie. kosztowało mnie to +/- 300 pln miesięcznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Oto właśnie chodzi !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:26 Przychodzi Pan Zenek do Pani z sądu i mówi masz tu piątkę i nie wpisuj za szybko że sprzedałem. Aha ze wzmianką o wniosku też się nie spiesz, poczekaj z miesiąc potrzebny mi nowy wypis.. A co wy kurna myślicie, że wszyscy wałki robią a w sądach ma być uczciwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Prowadziłem sprawę gdzie gość 4 różnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:34 podmiotom sprzedał w ciągu dwóch dni cztery razy tę samą nieruchomość. Zeby było śmieszniej wpisany do księgi został ten ostatni nabywca bo był najszybszy. Notariusz zaraz po akcie wysłał gońca do SR. Do dziś sprawcy nie znaleziono. Nieźle się obłowił. Przypomnijcie sobie sposób na "kamiennicę" z pełnomocnictwem od Lutka lib Idki , co zgineli w Oświęcimiu z orginalnym podpisem poświadczonym przez Notariusza w Szwajcarii. Świetny patent opracowany przez "Pruszków" i białe kołnierzyki z W-wy i Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
plosiak Re: Prowadziłem sprawę gdzie gość 4 różnym 15.07.09, 09:46 Gość portalu: Ron napisał(a): > podmiotom sprzedał w ciągu dwóch dni cztery razy tę samą > nieruchomość. Zeby było śmieszniej wpisany do księgi został ten > ostatni nabywca bo był najszybszy. Notariusz zaraz po akcie wysłał > gońca do SR. Do dziś sprawcy nie znaleziono. Nieźle się obłowił. > Przypomnijcie sobie sposób na "kamiennicę" z pełnomocnictwem od > Lutka lib Idki , co zgineli w Oświęcimiu z orginalnym podpisem > poświadczonym przez Notariusza w Szwajcarii. Świetny patent > opracowany przez "Pruszków" i białe kołnierzyki z W-wy i Krakowa. Cóż, zawsze się znajda oszuści, dlatego trzeba jak najszybciej stworzyć elektroniczną bazę, która uniemożliwi takie zagrywki. A z tym patentem co opisałeś, to nie słyszałem. Natomiast widziałem sprawę, jak pani sędzia z nieprocesu pomagała w sprawach, gdzie dziedziczenie było ustawowe, a po latach odnajdywał się "testament", robiono nowe postępowanie i kamienica w centrum miasta miała nowego właściciela. Na ogół dotyczyło to spraw, gdzie dziedziczyła gmina. Odpowiedz Link Zgłoś
badziewiak66 Patent na kamienicę 15.07.09, 10:30 Archiwa ksiąg wieczystych są nieprzebrane. Wystarczy trochę chęci i znajdziemy wielu obywateli Polski żydowskiego pochodzenia wpisanych nadal do ksiąg wieczystych. Teraz robota dla fałszerza. Robimy zagraniczny paszport wpisanemu ( najlepiej izraelski, amerykański ) lub dobre polskie dokumenty. Idziemy z nimi do Notariusza w Polsce lub zagranicą i na Pana Lutka albo Panią Zdzisię sporządzamy pełnomocnictwo do sprzedaży nieruchomości. Z tak gotowymi papierami ( pełnomocnictwo zagraniczne oczywiście potwierdzamy w placówce dyplomatycznej, za odpowiednia kasę nikt nie ogląda papierów ). Następnie dajemy ogłoszenie w prasie ,że kamienicę wartą 3.000.000,00 USD sprzedamy za 1.500.000,00 USD gdyż siedzą w niej lokatorzy a los nas zesłał na drugi koniec świata. Sprzedająca znika na wieki , gdyż nigdy jej nie było. Wpis w księdze chroni nabywcę ( jego dobrą wiarę, notariusz nie ma środków i uprawnień by badać kto do niego przychodzi ( to kwestia też stawki ), policja nie znajduje sprawców i nie można wiarygodnie stwierdzić czy sprzedająca przeżyła II wojnę czy też nie. Postępowania są umarzane. Tak poszło w Polsce z 400 kamienic. Jesli sprzedano je po 500.000 USA za jedną to wyjdzie ..... No i co wy na to ludu pracujący miast i wsi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izo "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.comper.com.pl 15.07.09, 09:35 łódź - nierchomosc z rynku wtornego, KW elektroniczna, poprawnie zlozone wnioski, zadnych zagmatwanych historii w ksiedze - oczekiwanie na wpis bite 6 miesiecy. Podobno w przypadku deweloperskich sprawy maja szybszy obrot, 1-2 mce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kakum "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:39 w warszawie - przynajmniej 4 miesiące, mieszkanie z rynku pierwotnego. taką informację dostałam przy składaniu wniosku w sądzie. i bynajmniej nie kilka lat temu, tylko w czerwcu ... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukuryku Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:41 wrocław - 6 mieisięcy, można złożyć wniosek o przyspieszenie wpisu który skraca okres czekania do 6 miesięcy. Kosztowało mnie to 500zł miesięcznie (zwiększone oprocentowanie kredytu) - czyli 3000zł w sumie. Nieruchomość którą nabyłem miała księgę elektroniczną - co też niema wpływu na długość wpisu. Brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 11:06 Potwierdzam, mieszkanie z rynku wtórnego zakupione w Łodzi w 2006 czekałam rok,nie pomogły żadne ponaglenia,nastepne w 2007 roku czekałam ok.7 miesięcy.Komuś musi na tym zależyć bo płaci się duże pieniądze za ubezpieczenie kredytu......bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatts19 "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.chello.pl 15.07.09, 09:39 Tak czytam te wszystkie komentarze i nie ulega wątpliwości że co nie którzy nie potrafią zachować się tutaj.To że Ktoś czekał tylko 1 miesiąc na wpis do Księgi Wieczystej nie oznacza że tak jest zawsze.Znam przykłady takich osób ale one miały rodzinę czy znajomych pracujących w tych szeregach Urzędów.Ja niestety nie miałem się do Kogo zwrócić aby ta procedura była przyśpieszona.Czekałem na wpis aż 9 miesięcy a przez 10 rat miałem podwyższone oprocentowanie.Druga sprawa trzeba podzielić mieszkania z rynku wtórnego na te od dewelopera.Znajomy kupił mieszkanie z rynku wtórnego i czekał na wpis 2 miesiące bez znajmości.Jednak te z rynku pierwotnego rządzą się swoimi prawami a co mi da jak dałbym Komuś w łapę 1000 złotych jak na to samo by wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.mas.abpl.pl 15.07.09, 09:43 Wroclaw, z przypadku wlasnego :mieszkanie od dewelopera, transakcja notarialna 31.12.08, wpis do ksiegi 10 lipca 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
ongoing Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej 15.07.09, 09:45 ja czekałam w Warszawie na założenie KW i wpis 6 miesięcy - jak już dostałam informację o wpisie, okazało się, że KW założono mi po 4 miesiącach od złożenia wniosku, ale dokumenty przeleżały w sądzie jeszcze 2 miesiące, zanim ktoś raczył je do mnie wysłać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolumb "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 09:47 Przykład: w skomputerozowanym Wrocławiu na wpis czeka sie 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sekh "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 160.83.30.* 15.07.09, 10:03 a cóż to za bzdury piszecie w tym artykule? w marcu podpisałam akt notarialny i złożyłam wniosek o wpis do KW, w połowie czerwca sąd przysłał info, że dokonał wpisu artykuł dotyczy chyba sytuacji sprzed roku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupiec Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.acn.waw.pl 15.07.09, 10:22 U mnie: Warszawa - 28 listopada 2008 akt 20 maja 2009 wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wkurzony "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.bonair.com.pl 15.07.09, 10:15 Ja już ponad 3 miesiące czekam by w sądzie w Wołominie ruszyli wreszcie tyłki... Telefonicznie mi powiedzieli, że to potrwa do 8 miesięcy z naciskiem na 8!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (:) Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.aster.pl 15.07.09, 10:50 My czekaliśmy w Wołominie na wpis 17 miesięcy, gdyby nie interwencja prokuratury trwałoby to zapewnie jeszcze ze 2 lata. Podkreślam, że nic nie było załatwiane-tylko telefoniczne nękania. Odpowiedz Link Zgłoś
tersup "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej 15.07.09, 10:18 Czuma zamiast przeanalizowac dokumentacje z RPO na odlew odbija pileczke..a prawda jest ponura i malo ludzi w zawodzie notariusza- posrednika sadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gim Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 11:57 prawda jest taka, że spraw w sądzie jest złożonych mnóstwo /choćby same wykupy ze spółdzielni to tysiące/ a ludzi do roboty mało - orzeczników jest zbyt mało w wydziałach KW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szok pl1o "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 10:19 przeczytałam artykuł i komentarze ze zgrozą.Zapraszam do naszego wydziału KW .Pracujemy w systemie informatycznym, wpis dokonywany jest od ręki, bez żadnych dodatkowych "opłat".Nie dzielimy interesantów na lepszych i gorszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gatts19 Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.chello.pl 15.07.09, 10:32 a gdzie ten wydział się mieści??Czy we Wrocławiu??Może numer gg podać i będę miał na przyszłość kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdynianka "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 194.150.247.* 15.07.09, 10:31 Złożyłam wniosek w Sądzie Rejonowym w Gdyni 6 maja 2009, poinformowano mnie ,ze taki wpis moze potrwac pół roku !!!! Bliższy prawdy w moim przypadku wydaje się jednak rzecznik... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: 78.8.8.* 15.07.09, 10:42 Wroclaw. Mieszkanie od dewelopera. Akt notarialny 12 kwietnia. Wizyta w Sadzie Ksiag Wieczystych i na dzien dobry informacja ze wysla mi list za 7-8 miesiecy z informacja o wpisie. ZENADA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 10:41 Może trudno w uwierzyć, ale jest coraz wiecej takich Sądów gdzie wpis dokonywany jest od reki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 11:07 IIIWydział Ksiąg Wieczystych w Gdańsku na Piekarniczej.Czekaliśmy 23tygodnie,kosztowało nas to ok.600pln/mc w zależnosci od kursuCHF.Nie monitowaliśmy,nie załatwialiśmy pomimo,ze mąz jest sędzią, bo po prostu to obciach. Na koniec przy składaniu wniosku o wpis pańcia z okienka w rzeczonym sądzie na moje pytanie "czy potwierdzenie wpisu może być na jutro (był czwartek godz.12)?" odpowiedziała:"proszę pani, w weekand nie pracujemy"Znaczy,weekand w sądzie na Piekarniczej rozpoczyna się w czwartek po 15ej. Przyrzekłam sobie,że jak trafi do mnie do szpitala np. w czwartek o 10:00 ktoś powiązany z sądem na Piekarniczej, z usmiechem i ulgą na prośbę o zastrzyk lub poradę odpowiem, "proszę państwa,w weekand nie pracujemy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 10:56 Może nie " od ręki", ale do tygodnia czasu jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agma Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.09, 11:08 w podwarszawskim Piasecznie, w nowym wspaniałym sądzie czekaliśmy pół roku, podania z prośbą o przyspieszenie nic nie dały. Co miesiąc płaciliśmy ok 300 pln złotych więcej kredytu, dla mnie to granda. Potem jeszcze kolejna "wspaniała" instytucja - Poczta Polska zgubiła polecony z wypisem z ksiąg nadany z sądu, ale to już inna historia, o tyle wkurzająca, że żeby dostać wreszcie wypis musieliśmy za niego w sądzie zapłacić, bo informacja, że PP zgubiła przesyłkę nie ma dla nich znaczenia, podobnie jak nie chciało im się sprawdzić, że nie mają potwierdzenia odbioru. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 11:30 Wrocław.Wpisy w K.W z jesieni 2008r realizowane sa obecnie.Wpisy z zakupów np z lipca 2009 będą miały jak sądzę kilkutygodniowe terminy z prozaicznej przyczyny braku kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ip "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 12:02 "Prawnicy ostrzegają, że możliwe są oszustwa polegające na kilkukrotnej sprzedaży tego samego lokalu przez jedną osobę legitymującą się księgą wieczystą, z nieaktualnym już wpisem" dupa nie prawnicy. o sprawdzaniu wzmianek nie słyszeli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Za kasę i ze wzmianką poczekają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 13:53 Ostrzegają Ci prawnicy co wiedzą ile i za ile można kupić w tym kraiku. Nawet jesli przyjdzie potem zapłacić to robi to Skarb Państwa czyli my a nie sedzia, referendarz czy pracownik sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vd Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.09, 12:04 Jeszcze 10 lat temu okres oczekiwania wynosił 3 lata. Wtedy oczywiście nie było jeszcze na taką skalę ubezpieczeń do czasu wpisu. Dzisiaj w wydziałach KW pracuje chyba z 10x więcej osób, bo taki był boom na rynku, a i tak okresy oczekiwania są jak widać. Myślę jednak, że ogólny zastój i totalny brak kredytów spowoduje, że wnioski z ostatnich miesięcy nie będą już leżeć tak długo. Elektroniczna księga jest tak niezrozumiała i chaotyczna, że nie jestem pewien, czy to faktycznie ułatwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 12:25 dla ciebie niezrozumiała trzeba umieć je czytać ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fddf Re: "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 12:27 Polecam Łódź, oczekiwanie to minimum rok. Boom czy nie boom na rynku nieruchomości, a dalej jest to jakiś PRL-owski koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
panzerviii Łódź 15.07.09, 13:24 w 2006 przed boomem czekałem 4 miesiące od maja do października. w 2008 czekałem 11 miesięcy. od kwietnia 2008 do marca 2009 r. pocieszono mnie, że w 2007 czekałbym 1,5 roku. podobno teraz czeka sie krócej, a to ze względu na zastój na rynku nieruchomości, ale i tak co najmniej 0,5 roku. Aha w jednym i drugim przypadku księga jest elektroniczna. Słyszałem o wpisach robionych z dnia na dzień, ale Ci którzy o tym mowili konfidencjonalnie puszczali oczko. Samym problemem było już odebranie zaswiadczenia o wpisie w sytuacji kiedy juz sam wpis był dokonany, dlaczego na wydrukowanie wpisu potrzeba, az 2-3 dni? acha - Notariusze nie mają ze wpisami nic wspólnego, bo to gestia sadów. zagrożenie, że nieruchomosc zostanie sprzedana kilka razy jest nie tak duze, bo z chwilą złożenia wniosku jest dokonywana - rzeczysicie od reki wzmianka o złożeniu wniosku- co daje informacje, że ktoś chce dokonać wpisu hipoteki lub prawa własności przykładowo. Natomiast ryzyko istnieje w okresie od podpisania aktu notarialnego do złożenia go w sądzie. Jak ktos napsiał notariusz ma na to 3 dni. Te 3 dni są newralgiczne. Notariusze proponowali Ziobrze, że sami sfinansują system, ktory połączy kancelarie notarialne z sądami, aby wnisoek był przesyłany od reki, ale ten uznał, że to niepotrzbne - przecietny wyborca PiSu i tak nie kupuje nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vagansa "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.gamet.com.pl 15.07.09, 13:27 W Toruniu - 3 m-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etka "GP": Opóźnione wpisy do księgi wieczystej IP: *.r.kbt.pl 10.11.09, 08:38 propnuję udać się do IV wydziału w wołominie : okres oczekiwania 7 miesięcy po których sąd oddalił wniosek , zero jakich kolwiek informacji , chamskie panie w sekretariacie które chyba siedzą tam za karę , w biurze podawczym niczego się nie dowiesz bo pani z łaską odpowiada na jakiekolwiek pytanie bo zajęta jest rozmową z koleżanką , i jeżeli ktoś o coś zapyta to mu coś burknie , także jeżeli ktoś się nie zna to nie ma co liczyć na pomoc ,dziwię się tylko wydziałowi że takich ludzi zatrudnia , Odpowiedz Link Zgłoś