a00s 20.07.09, 18:34 ca sądzicie a funfuszu emerytalnym axa był u mnie ich przedstawiciel czy warto w to wchodzić proszę o rade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eliza_wisniewska Re: axa 21.07.09, 10:45 Proszę odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie, czy jest Pan (Pani) zadowolony (a) ze swojego obecnego funduszu emerytalnego. Potem porównać swój dotychczasowy fundusz emerytalny i AXA OFE, pod kątem wyników inwestycyjnych, oferowanej obsługi, pozycji w różnych rankingach. Pochopne podejmowanie decyzji o zmianie funduszu emerytalnego nie jest wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
acninc1 Re: axa 06.08.09, 14:19 Racja - nic pochopnie. W razie problemów mogę pomóc. Jestem przedstawicielem AXA i mogę rozwiać wszelkie wątpliwości. lider@s7team.pl s7team.pl Odpowiedz Link Zgłoś
norwich_city Re: axa 01.11.09, 22:24 Ostatnimi osobami, z którymi warto rozmawiać są przedstawiciele konkretnych funduszy, gdyż zawsze pokażą takie wskaźniki które najlepiej prezentują ich fundusz, a jest tego tyle że każdy coś znajdzie, proponuję samemu poszukać w internecie rankingów niezależnych. Ja niedawno rozpocząłem pracę i ulokowałem właśnie w axie, nie wiem czy jest to dobry wybór - jeśli chodzi o stopę zwrotu, zyski itp są oni mniej więcej w połowie stawki funduszy. Polecam strony m.in money.pl itp Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek Re: axa IP: *.static.xcore.pl 08.11.09, 20:22 Ważna jest nie tylko stopa zwrotu ale także bezpieczeństwo inwestycji. Kryzys pokazał które fundusze poradziły sobie dobrze a które gorzej. Polecam niezależny portal finansowy (analizy.pl) który zajmuje się wyłącznie oceną funduszy inwestycyjnych, firm ubezpieczeniowych, ofe itp. Dodatkowo portale i ich rankingi jak np. biznes.pl money.pl itp. Dodatkowo co jakiś czas np. rzeczpospolita albo wyborcza ale także inne pisma branżowe robią ranking i oceny OFE. Biorą pod uwagę różne kryteria i potem wystawiają ocenę ogólną. Moim zdaniem dziś warto się zastanowić nad 3 OFE: AXA, Polsat, Generali AXA ostatnio poprawiła swoje wyniki zarówno w krótkim jak i długim okresie (min 3 lata), Polsat świetnie wyniki jak jest hossa, niestety w czasie kryzysu radził sobie bardzo bardzo kiepsko. no i trzeci fundusz to Generali. Horyzont czasowy najdłuższy (od 99 roku) świetna pozycja, 3 lata też nieźle, i krótki horyzont też ok. Zawsze patrz raczej na długie okresy i wyniki ofe w tym czasie. Nie było OFE które zawsze było i jest najlepsze. Generali jako chyba jedyny zawsze albo prawie zawsze znajduje sie w pierwszej trójce najlepszych. Jak poczytasz to się przekonasz. A i nie sugeruj sie reklamami ani tym że jakiś ofe ma dużo członków. Zobacz jak nisko ubadło CU Aviva albo ING. Ja kiedyś byłem w ING, wtedy faktycznie to był jeden z najlepszych ofe, teraz zmieniłem na generali. Ale oczywiście nie na zawsze. Co 2 lata możemy zmieniać ofe i róbmy to jeśli jest taka potrzeba, to nie zmienia sie tak często ale co jakiś czas powinniśmy patrzeć co się dzieje z naszym OFE, ważna jest też obsługa przez tel, korespondencja jeśli trzeba itp. reasumując polecam Generali: powody podałem wyżej. Gdybym musiał podać drugi do wyboru to chyba jednak Polsat. Polsat w długim horyzoncie jak i średnim całkiem dobre wyniki, Axa od niedawna. Dobry produkt jak i ofe nie potrzebuje reklamy. Polsat ma świetne wyniki a ma chyba najmniej agentów ze wszystkich OFE. Polsat mi sie trochę źle kojarzy z tymi paszportami :) ale ok. Napisz co wybrałeś. AAA i pewnie czytałeś że ZUS wkrótce znowu zabierze znaczną część dla " siebie" więc kilka OFE znowu "padnie" i proponuję zadbać o swoją emeryturę w nieco innym wydaniu tzn. dowolna forma oszczędzania na przyszłość, np fundusze inwestycyjne ale tu bądź ostrożny bo jest tego masa na rynku. Składka 200 - 500 na miesiąc dobrze Cię ustawi na kiedyś. Jeśli Cię to zainteresuje polecam takie firmy jak Compensa, AXA, Generali. Każda z tych firm ma świetne i bezpieczne produkty, każdy coś sobie tam dla siebie wybierze i przede wszystkim uczciwe zasady i niskie koszty. mam nadzieję że nie znudziłem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś