Dodaj do ulubionych

Dziś w Międzywodziu...

20.11.06, 22:27
było piękne słońce, lekki wiatr, doskonale ubity piasek na plaży. Słońce
świeci juz tak niziutko, że ok. godz. 10 na plaży są prawie wyłącznie cienie
sosen, porastających wydmy i tylko trochę plam słońca. Nie widać już chmar
mew na piasku, tylko gdzieniegdzie pływają na granatowej wodzie, jak białe
piłeczki.
Nieliczni spacerowicze, głównie starsi, coraz więcej śladów kijków na piasku.
Paru rowerzystów i ... ślady jednego crossowca, na którego mam oko od
jakiegoś czasu!
Obserwuj wątek
    • egraa A dzisiaj - 21.11.06, 18:19
      pochmurno, przelotny deszcz, 6 stopni. Morze gładkie, jak stół, dziś ma kolor
      szarozielonkawy. Plaża szersza, niż wczoraj, ale piasek jakiś ciemniejszy, z
      wyraźnymi, białymi punkcikami muszelek. Mnóstwo wyrzuconych na brzeg malutkich
      meduz. Zaczęło się już okładanie faszyną klifowatych, posztormowych urwisk.

• egraa Przechadzka 22.11.06, 11:05
        czarnym szlakiem przybrzeżnym, utworzonym z omułkowych muszelek, o 8 rano.
        Mglisto, cicho, buczek ledwie słychać. A bardzo chciałam usłyszeć, czy to
        naprawdę jest -.. (czyli D).
        Przede mną były na plaży tylko 2 osoby z kijkami i ... jeden wielki, sądząc po
        śladach, dzik. Morze gładkie, szarobłękitne. 5 stopni, ale przy szybkim marszu
        w polarze było za ciepło.
        • wysockip Re: Przechadzka 23.11.06, 18:42
          a co z tym crosowcem ?
          • egraa Re: Przechadzka 25.11.06, 11:30
            Crossowiec, sądząc po śladach, robi sobie niemal codzienne przejażdżki. Tylko
            raz, w październiku, go widziałam. Śmignął mi wtedy przed nosem, zjeżdżając na
            plażę pochylnią dla wózków.
            • ynke Re: Przechadzka 26.11.06, 12:25
              Spędzam część wakacji w Międzywodziu i widziałam latem dziki. Wychodzą na plażę
              a raczej na wydmy lub zapdzają się na posesje. W każdym miejscu są atrakcją i
              jest fajnie! Obawiam się tylko jak dzieci podchodzą zbyt blisko do lochy z
              małymi. Czytam Twój pamiętnik - reportaż z Międzywodzia i zastanawiam się czy
              jesteś na wakacjach czy mieszkasz w Międzywodziu. Rozwiej moją ciekawość, będę
              wiedziała czy Twój pamiętnik skończy się z wakacjami, czy też można liczyć na
              dalszą relację. Pozdramiam !
              • egraa Re: Przechadzka 26.11.06, 12:52
                Nie mieszkam w M. na stałe, bywam za to przez cały rok tak często, jak tylko
                mogę:) Właśnie jestem tu na dłużej, stąd moje relacje. Część z nich również
                tutaj:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=195&w=52551311
                Pozdrawiam i zapraszam, bywaj tu częściej!
                • egraa Znów mglisto... 27.11.06, 11:12
                  Ale już słońce przedziera się nieśmiało. Kompletna cisza. Plaża dość rozdeptana
                  po weekendzie. Buczek dziś głośny i wyraźny. Choćbym nie wiem co chciała
                  usłyszeć, to na pewno był to <krótki, długi>, czyli kropka, kreska, czyli <A>.
                  Do niczego to nie pasuje...
                  • przedziwna1 Re: Znów mglisto... 27.11.06, 16:08
                    Locja zawiera odpowiedz, a jak nie to jutro ide do UM w Dz. I spytam po prostu :)
                    • egraa Dziś rano 29.11.06, 10:53
                      o 7:30 - mgła, wiatr z południowego zachodu, 5,5 stopnia. Spokojna, bezwietrzna
                      pogoda, urzymująca się od wielu dni, sprawia, że morze wcale nie wygładza
                      plaży. Jest ona teraz zadeptana niemal jak w lecie. Na wąziutkiej,
                      przybrzeżnej mierzei rządkiem siedzą skulone mewy, jakby wypatrywały czegoś w
                      wodzie. Buczek ledwie słyszalny, gdzieś dopiero z połowy drogi z M. do Dz. i
                      jakiś taki ... jękliwy, zawodzący.
                      Już trzeci dzień z rzędu spotykam kogoś dziwnego o tej porze roku -
                      poszukiwacza skarbów z wykrywaczem metalu i śmieszną, żółtą łopatką.
                      • jerzyfil Re: Dziś rano 29.11.06, 21:08
                        Ciekawe czy ten "poszukiwacz skarbów" to ten sam którego spotykałem w lipcu jak
                        i na końcu sierpnia?
                        • egraa Re: Dziś rano 29.11.06, 21:16
                          Ooo, w lipcu i sierpniu są ich tabuny! Tylko zwykle wcześnie rano :)
                          • jerzyfil Re: Dziś rano 29.11.06, 21:35
                            A ja tego widywałem wieczorem i chyba też miał żółtą tabliczkę.Pozdrawiam znad
                            Odry,co prawda dziś już nie zamglonej.
                            • egraa Za dni parę... 30.11.06, 08:30
                              i ode mnie będą niestety pozdrowienia znad Odry. Ale wrócę, obiecuję!
                              • jerzyfil Re: Za dni parę... 30.11.06, 12:03
                                Też wrócę! W czerwcu przyjadę rozstawić swój domek na kółkach,a pózniej chyba
                                cały sierpień spędzimy z żoną w M-dziu.Mój gród nad Odrą to W-w.Pozdrawiam
                                • egraa Re: Za dni parę... 30.11.06, 14:56
                                  Ja wrócę znacznie wcześniej a na pewno na święta :)Ale i mieszkam dużo bliżej.
                                  Napisz, gdzie stacjonujesz w M. (może być na priv). Pozdrowienia!
    • ynke Re: Dziś w Międzywodziu... 09.12.06, 17:05
      W Gliwicach już ciemno. W Międzywidziu pewnie cicho i pustawo, ale niech no
      tylko słońce się podniesie, niech no tylko spadnie kilkadziesiąt kartek z
      kalendarza, Międzywodzie będzie znowu pełne życia i krzyków młodych i tych
      nieco starszych! Wojska Polskiego pełne straganów i sklepików sezonowych. Plaża
      niestety zapchana - ale to nic! znajdzie się miejsce. Westerplatte tak blisko
      plaży! Tylko lato trochę za daleko. Od 13 grudnia obserwuję pogodę by wiedzieć
      jaki będzie lipiec! Jeżeli ktoś zna lepszą metodę "przepowiadania podody" to
      chętnie się z nią zapoznam. Pozdrawiam!
      • ynke Re: Dziś w Międzywodziu... 13.12.06, 17:54
        I już o 4 dni mniej do wakacji!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka