Dodaj do ulubionych

Co z tymi falochronami...?

25.07.07, 19:45
Przedziwna, czy wiesz może coś na temat remontu falochronów? W necie
przeczytałem już wszystkie artykuły na ten temat i nie widzę by coś się przy
nich działo...(codziennie wchodzę na kamerkę w DZ.z widokiem na falochrony).W
necie szukam nowych info i nic.Dla mnie to jest przykre że zostały zamknięte
dla turystów,ale co ja tam będę Ci tłumaczył sama pewnie odczuwasz to samo=P.
Wiem że są w opłakanym stanie ale być w DZ i nie wejść na falochrony ...?.
Pozdrowienia z Poznania=)
Obserwuj wątek
    • przedziwna1 Re: Co z tymi falochronami...? 25.07.07, 23:09
      Remont falochronow to kupa kasy. I to chyba wszystko tlumaczy...
      Falochrony to kawal historii. Kiedys przed wojna bylo tu drewniane molo. Potem
      zalano je betonem, wzmocniono. Ale czas i morze zrobilo swoje.
      Pewnie, ze zal...Z konca wschodniego falochronu jest piekny widok na wybrzeze az
      po Niechorze. Cudo :) No i nie ma teraz jak robic dobrych fotek fal
      rozbijajacych sie o główki...
      Moze odezwie sie Starbos, on wie o falochronach wszystko :)
      A tu stare fotki
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,44266619,49840020.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,44266619,50108497.html
      • starbos Re: Co z tymi falochronami...? 26.07.07, 12:03
        Falochrony są budowlą hydrotechniczną i nigdy nie wolno było na niego wchodzić. Bramki ustawiono dlatego, że przebywanie na falochronie może być niebezpieczne dla zdrowia. Remont czy przebudowa to miliony, dziesiątki milionów złotych, popatrzcie na falochrony w Kołobrzegu. Mi marzy się molo, oświetlone, z ławeczkami, deptakiem, kawiarenką, ... marzy mi się...
        Powiem tak: tunel już jest, światełka jeszcze niema.
        • pyjter_rsl Re: Co z tymi falochronami...? 26.07.07, 13:19
          Niom... Molo to by było to w Dziwnowie... z ławeczkami ;-) Ehh... ale cóż ja
          jutro już wyjeżdżam kierunek Dziwnów aż mnie kręci... nie mogę się doczekać ;-)
        • fan_dziwnowa Re: Co z tymi falochronami...? 26.07.07, 13:38
          Wszystkim WIELKIE dzięki za odpowiedź i za info, już teraz wszystko wiem=). Póki
          nie znajdą się te gruuuube pieniądze to można zapomnieć o jakimkolwiek
          liftingu...=((. A szkoda. A co do mola hmmm ja jednak bardziej jestem przekonany
          do tych "gołych" betonowych konstrukcji,jest ten dreszczyk jak sie na nich stoi
          podczas sztormu a w uszach dudni od buczka-MIODZIO=)). Nic trzeba się pogodzić z
          faktami i czekać na "światełko w tunelu". DZIęKI RAZ JESZCZE.POZDRAWIAM
          • fan_dziwnowa Jak głęboko? 26.07.07, 21:56
            czy ktoś wie (może ty starbos ) jak głęboko są wbite pale od falochronów-wiem
            troche dziwne pytanie ale bardzo mnie to ciekawi,i jakie jest najgłębsze miejsce
            na DZIWNEJ a szczególnie między falochronami? =)
            • starbos Re: Jak głęboko? 27.07.07, 14:47
              Dlaczego dziwne? Na Dziwnej głębokości wahają się w okolicy 4,5 metra, w niektórych miejscach na sondzie pisze nawet ponad 7 metrów. Taki dołek jest pomiędzy falochronami. Jak głeboko są wbite pale? Tak naprawdę to chyba nikt nie wie, wydaje mi się, że minimum 5-6 metrów.
              • fan_dziwnowa Re: Jak głęboko? 27.07.07, 16:28
                Yhm...a co myślisz na temat tego zdjecia i podanych głębokości na DZIWNEJ? Bo ja
                nie wiem, patrząc na liczby podane na białym tle np 77 lub 61-czy to możliwe-tak
                głęboko? ms.ums.gov.pl/pl/Karty/dziwnow/dzw.jpg
                • przedziwna1 Re: Jak głęboko? 27.07.07, 18:35
                  Te cyferki to raczej nie glebokosci...a juz na pewno nie podane w metrach.
                  Dziwna jest stosunkowo plytka bo zapiaszczona porzadnie. Czasem gdy pozim wody
                  jest nizszy wieksze kutry maja spore klopoty.
                  • przedziwna1 Re: Jak głęboko? 27.07.07, 18:41
                    No i jakies te cyferki dziwne, jedna wieksza, druga mniejsza...Nic tu nie
                    wymyslimy, trzeba na Starbosa poczekac :)
                    • serrnik Re: Jak głęboko? 27.07.07, 20:00
                      Na mapie podana jest glebokosc w metrach. Duza cyfra oznacza wartosc w metrach a
                      mala w dziesiatych metra, tyle ze bez przecinka. Czyli glebokosc w torze wodnym
                      tuz przy zachodniej glowce wynosi 6,1 metra.
    • przedziwna1 Re: Co z tymi falochronami...? 27.07.07, 18:37
      Widze ze interesujesz sie falochronami wiec moze zainteresuje Cie rowniez
      rozmowa o naszym buczku, zerknij
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33164&w=57639931&v=2&s=0
      • fan_dziwnowa Co z tymi falochronami...? 28.07.07, 12:16
        ooooooo tak dziwnowski buczek to też obiekt moich zainteresowań=). Z rozmowy o
        nim dowiedziałem sie wielu istotnych rzeczy np.to że kiedyś grał dwutonowo =)
        nie miałem o tym zielonego pojęcia ale zawsze dziwiło mnie to dlaczego jest na
        nim tyle otworów. Jego dźwięku nic nie jest w stanie zastąpić (przynajmniej dla
        mnie),co ja bym dał by móc go teraz usłyszeć ahhh. Właśnie czy istniała by taka
        możliwość nagrania tego dźwięku i zamieszczenia na Forum? ale chyba to nie
        możliwe a nie ukrywam że była by to niezła gratka=D. Ja osobiście po powrocie
        zamierzam stworzyć własną stronkę o DZ.ale to nic pewnego. Mam nadzieje że
        podczas mojego pobytu w cudownym DZ uda mi sie natrafić na buczka w
        AKCJI=))Serdeczne Pozdr!
        • starbos Re: Co z tymi falochronami...? 28.07.07, 15:40
          Sprawę głębokości na mapce wyjaśnił serrnik. Nagrać głos buczka, zrobi się, to tylko kwestia czasu. Spróbuję wykonać nagranie mp3-ką i wrzucić na kompa. Cieszy mnie, że grono fanów buczka rośnie, pozdrawiam :)
          • fan_dziwnowa Re: Co z tymi falochronami...? 28.07.07, 20:42
            Noooo..!! fakt że jest coraz więcej miłośników buczka jest zadowalający=).Co do
            mapki to od razu mi sie nie zgadzały te "wielkie" dane- ale brygada Forum DZ
            sprawę wyjaśniła=).Bardzo się ciesze że można na Was liczyć w sprawach
            dotyczących DZ,a jeśli nagranko buczka wypali to jestem pewien że zrobi na
            wszystkich wielkie wrażenie=D.Pozdr!
            • fan_dziwnowa Re: Co z tymi falochronami...? 15.11.07, 12:40
              Pozwólcie że powrócę do sprawy dotyczącej falochronów a raczej buczka;).Czy
              sprawa nagrania buczka w akcji nadal jest aktualna? Słyszałem ze są już sztormy
              i mgły tak więc może buczek daje o sobie znać,i jest okazja by nagrać jego
              niepowtarzalny dźwięk (budzący respekt),i zamieścić na Forum DZ;D. Może
              -starbos- sie odezwie? Pozdrawiam!
              • fan_dziwnowa Falochrony w opałach 26.01.08, 22:28
                Znalazłem nowy artykuł,może żadna nowość,ale staram się śledzić w necie każde
                wzmianki na temat dziwnowskich falochronów i Wam przekazywać=)
                Tutaj link: www.zmigm.org.pl/pdf/czas_29_32.pdf
                Pozdrawiam!
                • przedziwna1 Re: Falochrony w opałach 27.01.08, 10:18
                  Tak, jeszcze rok temu remont falochronow dziwnowskich byl w miare realna sprawa.
                  Ale wejdz teraz na strone Urzedu Morskiego w Szczecinie: remont a wlasciwie
                  budowa falochronu w Świnoujsciu, koniecznosc przebudowy wejscia do portu w
                  Mżerzynie i inne prace zwiazane z umacnianiem brzegu morskiego spychaja nasz
                  falochron daleko...Jakos watpie w ten 2011 rok. Bo o rozpoczeciu robot w 2008
                  nawet nie ma co marzyc. W koncu poki co to falochron jeszcze jako oslona wejscia
                  do portu calkiem dobrze sluzy ( UM na pewno liczy na to, ze nie nadejdzie tak
                  katastroficzny w skutkach huragan, ktory "od reki" rozwali beton, tfu, tfu! ),
                  tyle ze jest zakaz chodzenia po nim.
                  Moze gdyby nasza gmina zrezygnowala z planow budowy mola i partycypowala w
                  kosztach remontu falochronu tak, by choc z jednej strony udostepnic go jako
                  spacerowe "molo" daloby sie cos przyspieszyc? W koncu w Kolobrzegu, Świnoujsciu,
                  Ustce, Mzerzynie nie ma zakazu wchodzenia na falochrony...
                  • przedziwna1 Re: Falochrony w opałach 28.01.08, 14:39
                    "Mrzeżynie" mialo byc :)
                    • fan_dziwnowa Re: Falochrony w opałach 28.01.08, 20:50
                      Luzik wiadomo o co chodzi;) Kurcze NO TAK NIE MOŻE BYĆ ...! Wasze falochrony to
                      wg mnie inwestycja priorytetowa i powinny być na pierwszym miejscu w planie
                      inwestycyjnym, czy faktycznie musi przyjść taki straszny sztorm że uszkodzi
                      konstrukcje falochronów na tyle by w końcu sie za nie wziąć...? -żałosne ale
                      taka dzisiejsza polityka yst =/.Pozdr!
                      • fan_dziwnowa Re: Falochrony w opałach 17.06.08, 18:37
                        kolejna wzmianka o nieszczęsnych falochronach=/
                        Wiem że to jedno i to samo...

"Urząd Morski w Szczecinie podjął starania o pozyskanie środków unijnych na projekt dotyczący remontu falochronów w Dziwnowie w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego ˝Rybołówstwo i przetwórstwo ryb na lata 2004-2006˝ już w roku 2004. W ramach SPO ˝Rybołówstwo i przetwórstwo ryb˝ działanie 3.3 ˝Rybacka infrastruktura portowa˝ istniała możliwość sfinansowania budowy, odbudowy, rozbudowy, przebudowy lub remontu falochronów. Urząd Morski w Szczecinie posiadał odpowiednią dokumentację techniczną na remont falochronów oraz pozwolenie na budowę, jednak ze względu na przedłużające się procedury związane z pozyskaniem środków finansowych na dany projekt podjęto decyzję o przesunięciu inwestycji na okres programowania w ramach Programu Operacyjnego ˝Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nadbrzeżnych obszarów rybackich na lata 2007-2013˝."
                        • fan_dziwnowa Re: Falochrony w opałach 17.06.08, 18:40
                          gdyby nie te "przedłużające się procedury związane z pozyskaniem środków
                          finansowych" to dziś mogli byśmy chodzić po nowiuśkich falochronach...SZKODA!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka