03.12.09, 10:20
Nasz labek kończy jutro 7 miesięcy,będziemy przechodzić na 2
posiłki ,dajcie jakieś rady jak wypełnić mu tą lukę popołudniowego
posiłku.One tak kochają jeść szkoda mi będzie na niego patrzeć jak
będzie za nami chodził i czekał na jakieś jedzonko.napiszcie jak to
było u was,deserki w postaci marchewki czy jabłka są dozwolone?
Piszcie proszę....
Obserwuj wątek
    • kaha1 Re: Posiłki 03.12.09, 11:03
      ja nie dawałam żadnych deserków. Po prostu przestałam dawać ten posiłek w środku
      dnia. Pies bardzo szybko się do tego przyzwyczaił. Wyglądał nawet jakby mu to
      bardziej pasowało (bo przecież bardziej najadał się rano, jako że porcję
      dostawał większą).
    • tenshii Re: Posiłki 03.12.09, 11:04
      A po co mu zmniejszać liczbę posiłków?
      Pies wcale nie musi jeść dwa czy raz dziennie.
      Pokarm rozdzielony na mniejsze części pozwoli mu spalić to co niepotrzebne, zmniejsza ryzyko skrętu żoładka.
      Daisy jadła 5 razy dziennie, a miała 2,5 roku.
      Jeśli nie jest to dla Was uciążliwe, może jeść 3 razy.

Jabłka, marchewki są dozwolone.
      Można również od czasu do czasu podrzucić kromkę chleba ryżowego.
      Proponuję również wsadzać karmę w kulę smakulę albo konga, to go makarmi, ale również zajmie fizycznie i psychicznie
    • mmonika33 Re: Posiłki 03.12.09, 11:18
      myślałam że tak zdrowiej ,ale jak nie trzeba to zostajemy na 3
      posiłkach,to miłe jak przychodzimy z pracy a on siedzi już na swoim
      miejscu bo wie że obiad dostaniesmiledzięki pozdrawiam
      • tenshii Re: Posiłki 03.12.09, 11:21
        Ważne, żeby nie dostawał więcej niż powinien, a to co powinien rozłożone na kilka posiłków wyjdzie mu na zdrowie smile
        • clicers87 Re: Posiłki 04.12.09, 09:13
          Mój ma ponad 9 m-cy i nadal je 3 razy dziennie. Póki Mama jest w domu to tak
          dostaje. Tym bardziej,że bardzo łapczywie je. Na 2 razy przejdzie gdy nie będzie
          innej możliwości.
          • kaha1 Re: Posiłki 04.12.09, 11:12
            nam weterynarz powiedział, że to zdrowiej dla psa jeśli je rzadziej, że to
            zgodnie z jego naturą..
            • mirwix Re: Posiłki 04.12.09, 12:11
              Widzę,ze większość osób na forum nie pracuje i może sobie pozwolić na
              dokarmianie psa w ciągu dnia. Ja "niestety" pracuje zawodowo i nasz Nelson-Max
              dostaje dwa posiłki, rano i późnym popołudniem. Jakoś nie zauważyłem, aby przez
              to miał jakieś problemy zdrowotnie czy też "psychiczne". Pies to pies i moim
              zdaniem, to on winien dostosować się do rytmu dnia domowników! Zaręczam Was,ze
              to naprawdę żadna tragedia dla pieska.Psy bardzo szybko się przyzwyczajają do
              nowych sytuacji i nie ma z tym żadnego kłopotu.Rozpieszczony pies, któremu Bóg
              wie jak się dogadza, to tylko problem w domu.
              Pies musi znać swoje miejsce. P.S.I żeby nie było: kochamy naszego pieska i to
              bardzo, życie bez niego byłoby bez sensusmile Pozdrówka!
              • tenshii Re: Posiłki 04.12.09, 12:47
                1) nikt nie mówi, że 2 posiłki dziennie to TRAGEDIA
                2) nikt też nie mówi, że musi jeść więcej niż dwa posiłki dziennie - ja osobiście napisałam, że jeśli to komuś nie robi problemu to może podawać częściej
                3) podawanie jedzenia częściej w mniejszych porcjach nie jest rozpieszczaniem psa
                4) to że pies je częściej, nie znaczy że nie zna swojego miejsca w domu
                5) rozpieszczony znaczy niewychowany - z takim owszem jest problem.
                zależy jak definiujesz rozpieszczenie psa.
            • tenshii Re: Posiłki 04.12.09, 12:52
              Co weterynarz to obyczaj.
              Nie słyszałam nigdzie tezy że dzikie psy jadły dwa razy dziennie albo raz - to raz wink
              Dwa, że ciężko jest nazwać życie domowego psa jako zgodne z naturą, więc dla mnie trochę śmieszne jest pilnowanie natury przy częstotliwości posiłków jednocześnie karmiąc psa suchymi chemicznymi kulkami lub ryżem z marchewką
              A trzy, że labki to bardzo aktywne psy i przy psach które pochłaniają posiłek łapczywie a potem powracają do zabawy - jeden czy dwa posiłki dziennie to niebezpieczeństwo. Niebezpieczeństwo dlatego że im bardziej napchany i ciężki żoładek, tym większe ryzyko skrętu podczas szaleństw.
              Nie mówiąc o aspekcie nabierania tłuszczyku po jednym obfitym posiłku.
              Oczywiście, nie znaczy to, że Wasz pies dostanie skrętu żoładka albo utyje, ale rozdzielanie posilków na mniejsze porcje jest obecnie zalecane. Podawanie dorosłemu psu jednego posiłku dziennie jest tezą, która powoli schodzi z piedestału, tak samo jak obowiązek zaszczeniania suki, czy historia, że po surowym mięsie pies będzie agresywny wink
              • annietess Re: Posiłki 04.12.09, 13:04
                Pepper ma dostawać pół kilo karmy dziennie, ma to rozłożone na trzy posiłki i
                jest idealnie.... nie zamierzamy tego zmieniać smile
                • tenshii Re: Posiłki 04.12.09, 13:07
                  smile super
                  • mmonika33 Re: Posiłki 04.12.09, 13:18
                    Ja też zostaję na trzech posiłkach,jeśli jemu to nie szkodzi to
                    jestem za,wprawdzie pracuję zawodo i mąż też ale nie jest to dla
                    mnie problemem- poprostu chcialam zapytać czy jest to przymus
                    przejścia na 2 posilki.Z drugiej strony dla psa to jest duża frajda
                    dostania jakiegoś posiłku więc nie zabieram mu tej
                    przyjemności,uwielbiam sprawiać przyjemność Driverowi bez względu na
                    to czy to się komuś podoba czy niesmilepozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka