12.09.10, 22:39
Kupiłam szczeniaka (ma 6 tygodni), wiem, już teraz, że za wcześnie od mamy odsunięty.... No ale stało się - jestem bardzo szczęśliwa, że jest z Nami.
Moje pytanie:
1. Od kiedy mogę dłużej niż tylko na siku przebywać z Nim na zewnątrz?
2. Jaka karmę polecacie? Myślę, żeby kupić dla Niego Eukanubę (na razie ma pedigree z wyprawki)
3. Za 3 tygodnie ma mieć szczepienia - czy jakoś specjalnie musimy go do tego przygotowywać? Jakieś zalecenia przed i po?
Może dla Was te moje pytanie są "śmieszne", ale pomimo tego, że jeszcze mało wiem, chcę się dowiedzieć od doświadczonych opiekunów na co zwracać uwagę itp.
Proszę o Wasze "złote rady"
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: Szczeniak 13.09.10, 11:21
      1. Pies jest w wieku na pierwsze szczepienie. Teraz, około 6 tygodnia życia powinien być zaszczepiony pierwszy raz. Po tym szczepieniu jeszcze nie możesz wychodzić z nim na dwór (no chyba, że masz swój ogrodzony ogród i jesteś pewna, że nie ma możliwości, aby przebywały w nim obce lub nieszczepione psy). Jeśli ogrodu nie masz to najlepiej poczekać do drugiego szczepienia i wówczas około 10 dni po nim możesz wynosić psa dosłownie na siku, na jakieś miejsce mało uczęszczane przez inne psy.
      Jeśli nie będzie zimno możesz już teraz wynosić go na dwór na rękach na chwilę, żeby poznał widoki, zapachy, odgłosy - to ważny element socjalizacji.
      Jeśli się czegoś wystraszy nie pocieszaj go, nie głaszcz, po prostu odwróc jego uwagę lub powoli oddal się od źródla strachu - ale o tym napiszę jeszcze nadole przy 12 zasadach socjalizacji.
      2) polecamy karmę z górnej półki, szczególnie na etapie wzrostu. Eukanuba to dobra karma, ale musisz pamiętać, że wszystko zależy od organizmu Twojego psa. Niektóre psy lepiej przyswajają karme A, inne karmę B.
      3) co do szczepień, to tak jak pisałam na górze - on już powinien być szczepiony pierwszy raz. Po szczepieniu należy dobrze rozmasować miejsce po igle. Weterynarze robią to zazwyczaj "na odwal się" albo wogóle więc Wy to zróbcie. Po szczepieniu pies może być trochę osowiały. Może mieć też reakcję alergiczną - może puchnąć, wtedy szybko do weta. Nie martwcie się jednak bo to baaaaaaardzo rzadka przypadłość.

Cóż więcej powiedzieć? Pytaj smile I witamy na forum
      • tenshii Magiczna 12 socjalizacji 13.09.10, 11:22
        Socjalizacja szczeniaka polega na przyzwyczajaniu go do różnych rzeczy i zjawisk, które mogą wystąpić w jego codziennym życiu. Z ewolucyjnego punktu widzenia nieufność do wszystkiego co nieznane i nowe jest zachowaniem, które zwiększa szanse przeżycia. Zwierzęta rodzą się z umiejętnością, która pozwala im przyzwyczaić się do wszystkiego co będą spotykać w swoim środowisku. Etap ten u psów kończy się pomiędzy 3 a 5 miesiącem życia. Okres ten należy wykorzystać na to by pokazać psu wszystko z czym będzie się spotykał w przyszłości. Oto magiczna 12 na 12 pierwszych tygodni życia.

Szczeniak powinien:

1. Poznać 12 powierzchni: dywan, bruk, trawa, mokra trawa, ziemia, piasek, kałuże, głęboki piasek tak by zapadały się łapki, gazety, kamyczki/żwirek, drewno, parkiet itp.

2. Poznać 12 różnych miejsc: podwórko, domy innych osób, jezioro, rzekę, park, łakę, las, piwnicę, windę, samochód, tramwaj, autobus, weterynarz itp.

3. Poznać i bawić się z 12 różnymi osobami: kobieta, mężczyzna, dziecko, przechodnie, ludzie w okularach słonecznych lub kapeluszach, osoba z laską, grupa przechodniów itp.

4. Poznać 12 różnych odgłosów: otwieranie drzwi, dzwonek do drzwi, telefon, bawiące się dzieci, krzyczące osoby, pralka, odkurzacz, klaskanie, śpiewanie itp.

5. Poznać 12 szybko poruszających się przedmiotów: samochody, rower, deskorolka, rolki, biegnący ludzie, biegnące dzieci, odkurzacz, konie, skutery itp.

6. Bawić się 12 różnymi przedmiotami: pluszowe zabawki, gumowe zabawki, duże i małe piłki, piszczące zabawki, drewniane przedmioty, papier, pojemniki do mleku czy jogurcie, rzeczy metalowe np. klucze itp.

7. Jeść z 12 różnych pojemników: metalowa miseczka, plastikowa, szklana, fliżanka, kubek, papierowa tacka, łyżka, trzęsąca się miska, pudełko, garnuszek itp.

8. Jeść w 12 różnych miejscach: kuchnia, podwórko, piwnica, balkon, dom znajomych, samochód, park itp.

9. Mieć 12 różnych wyzwań; jazda tramwajem/autobusem, wchodzenie do/z/na/wokół pudła kartonowego, chodzenie po schodach, pokonywanie przeszkód np. położony na drodze patyk, otwarcie parasolki, kąpiel itp.

10. Być trzymany przez opiekuna i znajomych 12 razy w tygodniu: pod pachą (tak jak piłkę), za głowę, za klatkę piersiową, pomiędzy nogami opiekuna, jak dziecko, na podłodze, zaglądanie w uszy, pomiędzy palce itp.

11. Bawić się z 12 różnymi psami.

12. Zostawać sam, z dala od opiekuna i rodziny od 5-45 minut 12 razy w tygodniu.

Szczeniaka zapoznając z nowymi sytuacjami czy przedmiotami trzymamy na smyczy, nie na rękach. Kiedy czegoś się przestraszy nie głaszczemy i nie pocieszamy (wzmagamy wtedy tylko jego lęk) a zachowujemy się neutralnie, jakby nic się nie stało. Odchodzimy od „strasznego przedmiotu czy osoby”, bawimy się z psiakiem tak długo aż się uspokoi i ponawiamy próbę, tyle że z większej odległości.

Z tymi 12 psami to tylko z psami, co do których masz pewność że są szczepione i zdrowe i zadbane wink
        • aldafryc Dziękuję 13.09.10, 19:23
          Dziękuję za cenne rady!
          Szczepienia już miał w 6 tygodniu, teraz mamy iść na powtórne za 3 tygodnie.
          Bardzo się cieszę, że jest to forum! Na pewno będę tu często zaglądać i pytać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka