Dodaj do ulubionych

jak przygotowac się do posiadania psa

16.01.11, 21:06
Witam was serdecznie.
Poszukuję jakiejś literatury odnośnie posiadania psa. Jak sie przygotowac przed zakupem, kiedy pierwsze szkolenie, jak prawdilowo odzywiac itd itp.
Planujemy zakup labradora, ale zanim to zrobię potrzebuję tych podstawowych informacji.
Wiem, ze na waszym forum wiele znajdę, ale poza poszczególnymi wątkami szukam czego s kompleksowego.

pozdrawiam i z góry dziekuję za linki
Obserwuj wątek
    • agoolec1 Re: jak przygotowac się do posiadania psa 16.01.11, 22:09
      Myślę że dużo ciekawych informacji znajdziesz w necie,ja oprócz tego dużo pytam naszej weterynarz, ona bardzo wyczerpująco udziela nam informacji,na youtubie są ciekawe filmiki odnośnie układania psa,na tym forum tez będziesz dobrze poinformowanasmile.Gdzie kupujecie labka i jakiego kolorku?smile
      • bacia12 Re: jak przygotowac się do posiadania psa 16.01.11, 22:28
        będzie to biszkopcik na pewno, ale gdzie kupimy to jescze nie wiemy. Pies bedzie mi pomagał w terapii dzieci, ale do tego czasu jeszcze sporo czasu minie wink
        • nochalopagus82 Re: jak przygotowac się do posiadania psa 17.01.11, 09:57
          Hej!

Piszę tu po raz pierwszy, ale forum podczytuję już od dawna.
          Nie mam jeszcze psa, ale od dawna marzę o Retrieverze. Jestem w podobnej sytuacji jak Ty- w tym roku planuję zakup psiaka, a w chwili obecnej usilnie staram się jakoś do tego przygotować. Piszę, bo jestem właśnie w trakcie czytania rewelacyjnej książki, którą poleciła mi koleżanka- "psiara". Jest to poradnik, ale napisany bardziej jak historia pewnej suki i jej dzieci. Jest tam mnóstwo ciekawych informacji o wychowaniu i pielęgnacji szczeniąt, psychice psów i o tym- na co należy zwrócić uwagę przy wyborze psa z hodowli. Co prawda głównymi bohaterami książki są owczarki niemieckie, ale książka nie jest broń Boże poradnikiem na temat tej właśnie rasy, tylko takim trochę kompendium wiedzy o psach smile

Tytuł to: "Jak wychować szczenię" autorami są Mnisi z New Skete.

Nie wiem co na to koleżanki- znawczynie tematu, ale ja czytam tą książkę z zapartym tchem i myślę, że to taka lektura podstawowa smile

Pozdrawiam!
          • bacia12 Re: jak przygotowac się do posiadania psa 17.01.11, 12:15
            ooo
            własnie tego mi trzeba. Zaraz poszukma na necie czy mozna ta ksiazkę gdzies nabyc smile
            • tenshii Re: jak przygotowac się do posiadania psa 17.01.11, 12:38
              A ja tej książki nie polecam.
              Mnisi hodują owczarki, które potrzebują innego podejścia niż labki.
              Stosują też dość mocne metody czasami.

Bacia - dobrze wybierz hodowlę
              • nochalopagus82 do tenshii 17.01.11, 13:26
                A mogłabyś zatem polecić coś lepszego?

Jak pisałam powyżej, również jestem w podobnej sytuacji co autorka wątku i z chęcią poczytam coś nastawionego bardziej na retrievery.

Z góry dziękuję!
                • tenshii Re: do tenshii 17.01.11, 14:34
                  Warto poczytać książki o pozytywnym szkoleniu psów.
                  Książki na temat szkolenia klikerowego.
                  Polecam ksiażkę Aria! Do mnie! Jacka Gałuszki na temat nauki przywoływania
                  Polecam Sygnały uspokajające Turid Rugaas
                  Polecam Dominacja u psów - prawda czy mit, Eatona

Powiem tak - generalnie nie jestem w stanie podać Wam książki, w której znajdziecie receptę na każde zachowanie psa. Jeśli pies robi tak i tak - zróbcie tak i tak.
                  Ale jeśli poczytacie trochę książek o pozytywnym szkoleniu, dowiecie się jaką rolę spełnia mowa ciała psa, jak ja odczytywać i interpretować, jak nauczyć psa pewnych rzeczy bez kolców, podnoszenia głosu, klapsów i dominacji; jeśli dowiecie się, że pies NIE dominuje ludzi, że zrobi wszystko za pochwałę i smaczka itd itp to sami dojdziecie do wniosków JAK postępować aby pies wykonywał polecenia dla radości jaką sprawi mu Wasze zadowolenie, a nie dlatego, że musi, albo że się boi czy dlatego, że to jego psi obowiązek.

Nie ma nic wspanialszego niż widzieć, że nasz pies czerpie radość i siłę do życia z tego, że wykonuje nasze polecenia.
                  Dlatego nie polecam żadnych mnichów, zaklinaczy psów i innych mądrych wynalazków.
                  • bacia12 Re: do tenshii 17.01.11, 20:48
                    ok. To są ksiazki odnosnie szkoleń, wychowywania. Poszukam, kupię.
                    A co poczytac na temat jedzenia, poslania, cieczki itp (czyli takie prozaiczne sprawy)
                    • tenshii Re: do tenshii 17.01.11, 21:09
                      Forum wink
                      • agoolec1 Re: do tenshii 20.01.11, 09:29
                        Co do zaklinaczy to myślę ze to kwestia nazewnictwa ,które ma charakter jedynie marketingowy.Zakupiliśmy z mężem książkę "Pozytywne szkolenie psów" Barbary Waldoch a także kliker,chwalony i polecany bardzo ostatnio.
                        • tenshii Re: do tenshii 20.01.11, 12:17
                          Chodziło mi o konkretną osobę, o Cesara Millana, który zaklinaczem śmie się nazywać.
                          • agoolec1 Re: do tenshii 20.01.11, 14:44
                            dla mnie może nazywać się zaklinaczem i czym jeszcze chce,może "trzepać " na tym kase jeśli chce,ważne że jest dobry w tym co robi, a ja i nie tylko ja tak twierdzę i nie narzucam innym swojej oceny,to pozostawiam innym,pozdrawiam
                            • tenshii Re: do tenshii 20.01.11, 14:54
                              Owszem - nazywać może się nawet Bogiem na Ziemi.
                              Ale zastanowić się należy W CZYM on jest dobry.
                              CM jest dobry w tworzeniu show, w zastraszaniu, w dominowaniu, w robieniu psom krzywdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka