lykke5 22.05.07, 22:32 czy ktos wie jak sie wyrabia psu rodowod zagranica? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelcia1112 Re: rodowod 22.05.07, 22:50 Wszystkie formalnosci zwiazane z wyrabianiem rodowodu musisz zalatwic w Polsce.Niestety ZK ne wysyla rodowodow za granice.Wiec musialabys podac czyjs adres w Polsce i wtedy ta osoba wyslala by Ci go do Danii. Ja tez mieszkam za granica i poprosilam hodowce czy moglby zrobic to za mnie,wiec ZK wyslal rodowod do hodowcy a po czym hodowca wyslal go do mnie (trwalo to kilka dobryh tygodni). Odpowiedz Link
lykke5 Re: rodowod 23.05.07, 11:10 ewelcia1112 napisała: > Wszystkie formalnosci zwiazane z wyrabianiem rodowodu musisz zalatwic w > Polsce.Niestety ZK ne wysyla rodowodow za granice.Wiec musialabys podac czyjs > adres w Polsce i wtedy ta osoba wyslala by Ci go do Danii. > Ja tez mieszkam za granica i poprosilam hodowce czy moglby zrobic to za > mnie,wiec ZK wyslal rodowod do hodowcy a po czym hodowca wyslal go do mnie > (trwalo to kilka dobryh tygodni). czy nie jest tak, ze aby otrzymac rodowod,najpierw trzeba wystawic psa na wystawach ZK w polsce? Odpowiedz Link
mekej Re: rodowod 23.05.07, 11:27 rodowód jest wyrabiany na podstawie metryczki, którą dostaje się od hodowcy przy składaniu papierów o rodowód trzeba być osobiście z psem (z tego co się orientuję, bo sama jeszcze z lenistwa tego nie zrobiłam; najlepiej zadzwonić wcześniej do oddziału, do którego chcesz się zapisać) wyrobienie samego rodowodu może trwać nawet kilka tygodni (zależnie od oddziału); trzeba mieć opłaconą składkę członkowską ZK za dany rok (z tego, co pamiętam ok. 40-zł) + opłata za rodowód (chyba +/- 100-zł) Odpowiedz Link
mekej Re: rodowod 23.05.07, 11:30 > czy nie jest tak, ze aby otrzymac rodowod,najpierw trzeba wystawic psa na > wystawach ZK w polsce? na wystawach można wystawiać tylko rodowodowe pieski żeby nabyć uprawnienia hodowlane trzeba na wystawach otrzymać wymagane regulaminem ZK oceny psa/suki Odpowiedz Link
lykke5 Re: rodowod 23.05.07, 12:01 mekej napisał: > > czy nie jest tak, ze aby otrzymac rodowod,najpierw trzeba wystawic psa na > > wystawach ZK w polsce? > > na wystawach można wystawiać tylko rodowodowe pieski > żeby nabyć uprawnienia hodowlane trzeba na wystawach otrzymać wymagane > regulaminem ZK oceny psa/suki dzieki za wyjasnienie, teraz rozumie jak to dziala )) Odpowiedz Link
paenka Re: rodowod 23.05.07, 18:43 lykke, zapytaj sie w tamtejszym ZK - czy jak to sie nazywa. Bo Zk przciez jest jakos zrzeszone z innymi organizacjami kynologicznymi wiec moze tamtejszy oddzial na podstawie metryki z polskiego ZK mozna wyrobic tam u ciebie. PIsze tak poniewaz u nas w Polsce oprocz ZK jest jeszcze Polski Klub Psa Rasowego i oni na podstawie metryk ZK wystawiaja rodowod. Inna sprawa, ze ZK na podstawie metryki z PKPR juz nie, bo ich po prostu nie uznają, sa z innego zrzeszenia. Odpowiedz Link
agrippinilla rodowod wyrabiasz w Polsce na podstawie metryki 25.05.07, 21:42 Możesz wystawić upoważnienie członkowi rodziny. Robi się to tak: - idziesz do związku kynologicznego, płacisz ok. 120 zł i zapisujesz się - zostawiasz metryczkę, dostajesz jej kserokopię - po 3 miesiącach rodowód jest do odbioru - związek nie wysyła rodowodu, również w Polsce Można odebrać rodowód później, rekordziści odbierają o 3 latach, kiedy chcą wystawić psa. Do 18 miesięcy rodowód nie jest konieczny do zgłoszenia psa na wystawę, wystarczy ksero metryki. Do związku należy się udać bez psa, chyba że chcesz go pokazać sędziemu, żeby ocenił, czy można psa wystawiać. Odpowiedz Link