zosiunia53 20.04.08, 19:21 Mam dwa piesy - laby - i ciekawa jestem, kiedy i na jakie objawy starosci powinnam zwracac uwage. Jak je i siebie do tego przygotowac. Pies ma 8 lat, a psica 6. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ddb2 Re: Starosc nie radosc 20.04.08, 20:31 Ja mam 6 letnia, czarna Bore. Poza szpakowata broda, kolejnym objawem wieku jest odmowa biegania dlugich dystansow w joggingu z moim mezem. Krotsze biegi ze mna pokonuje z radoscia, mojemu mezowi od jakiegos pol roku zaczela odmawiac. Odpowiedz Link
spadzia4 Re: Starosc nie radosc 22.04.08, 11:11 Mój psiak ma 13 lat. Objawy starzenia się to : gazy - trzeba uważać co się daje jeść bo inaczej czeka przymusowe wietrzenie. Siadają stawy, duży kłopot z zejściem ze schodów i wejściem. Pogorszenie wzroku - trzeba gwizdać częściej i nie zmieniać tras spacerów, bo pies się pogubi. Mój zrobił się bardziej uparty na stare lata. Ale największy problem to jedna stawy, czasem ma kłopot podnieść się i przejść do drugiego pokoju. Odpowiedz Link
elde23 Re: Starosc nie radosc 13.05.08, 10:44 Mój ma 10 lat, i wszystkie opisane powyżej objawy, plus krótki, dyszący oddech, plus arytmię serca, i guz pod pachą. Na spacery trzeba go wyciągać siłą /labrador!!!!/. Dysplazję miał operowaną cztery lata temu. Powtórzenie zabiegu nie wchodzi w grę, bo nie przeżyje narkozy. Leczenie sterydami nie odniosło skutku. Na noc trzeba mu dawać ibuprom, bo piszczy i nie śpi. Piszę nie dla współczucia, może ktoś już spotkał się z podobnymi objawami, i może podpowiedzieć, co zrobić, aby mu ulżyć, bo starości się nie leczy. Odpowiedz Link
paenka Re: Starosc nie radosc 13.05.08, 12:47 Nie dawaj ibuprofenu psu. Ibuprofen o ile jest zbawienny dla człowieka to psu wyrządzi szkodę, lepiej podawaj leki ktore zaleci weterynarz albo w ostatecznosci paracetamol. Kiedys dalam swojemu psu ibuprom to jak sie weterynarz dowiedzial to oberwało mi sie za to, mam przykazanie teraz ze jesli juz to paracetamol. Odpowiedz Link
elde23 Re: Starosc nie radosc 13.05.08, 13:19 Rzecz w tym, że weterynarz zalecał wiele leków, które nie poskutkowały, a o ibupromie powiedział mi sam. Zresztą, nie podajemy go regularnie, raz na kilka dni, kiedy pies skomli, i nie może zasnąć. W każdym razie, dziękuję za podpowiedź. Odpowiedz Link
paenka Re: Starosc nie radosc 13.05.08, 18:12 Hmmm no jak widać każdy weterynarz ma swoja teorię...jak z lekarzami od ludzi. W każdym razie życzę ulgi pieskowiPozdrawiam Odpowiedz Link
cattaraugus Re: Starosc nie radosc 17.05.08, 22:16 zosiunia53 napisała: > Mam dwa piesy - laby - i ciekawa jestem, kiedy i na jakie objawy > starosci powinnam zwracac uwage? Zosiuniu Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedzi w książkach: Yvonne Kejcz "Nasz pies się starzeje" Oficyna Wydawnicza Multico, 1996 Krzysztof Anusz "Możesz przedłużyć życie swemu psu" Wydawnictwo Alfa, 1997 Pozdrawiam C. Odpowiedz Link