Dodaj do ulubionych

pierwszy raz

12.10.08, 16:09
maja Kora dostała dziś pierwszej cieczki nie wiem co robić trzymamy ją na
podwórku czy jest konieczność izolowanią ją od pod naszą nieobecność ??? nie
chce żeby jakiś kundelek zakłócił nasz spokój prosze o rade jak postępować z
nią podczeas tej cieczki
Obserwuj wątek
    • tenshii IZOLOWAĆ 12.10.08, 19:08
      j.w.
      • martuskownik Re: IZOLOWAĆ 12.10.08, 21:46
        Psy posiadają zdolność wyczuwania suczki w rujce ze sporych odległości a
        niektóre w związku z tym nabywają kocich umiejętności chodzenia po płotach...
        Jeśli więc nie macie możliwości pilnowania suczki przy KAŻDYM Jej wyjściu na
        podwórko (za nic w świecie nie zostawiajcie Jej tam samej bo problem murowany!!)
        to proponuję sterylizację bo innej opcji uniknięcia szczeniąt niestety nie ma, a
        maluchy to ogromny pochłaniacz czasu no i oczywiście kolejne niepotrzebne,
        niechciane na tym świecie istotki których nie należy sprowadzać.

Pozdrawiam
        • tenshii Re: IZOLOWAĆ 12.10.08, 21:49
          Oczywiście się pod tym podpisuję rękoma i nogoma wink

Tak tak Paenko - po raz kolejny wink Pozdrawiam Cię wink
          • 69lola Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 10:36
            Popieram.......problem z glowy......
            Chyba że zastrzyk......
            • paenka Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 10:37
              Tyle,że pierwsza cieczka to za wcześnie raczej na sterylizację.

Tenshi....dorosła kobieta z Ciebie a zachowujesz się tak infantylnie sad
              • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 10:43
                To takie straszne. Ojej sad
              • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 10:46
                Powtórzę się, a niech stracę

Sterylizacja po pierwszej cieczce jest jak najbardziej ok i może zostać przeprowadzona.
                Mało tego sterylizacje przeprowadzane przed pierwszą cieczką też są ok. Znam wiele psów sterylizowanych przed pierwszą cieczką i nic im nie jest. W USA sterylizują już od dawien dawna przed pierwszą cieczką i nic tym psom nie jest, a raczej niczym nie różnią się od polskich psów.
                • paenka Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 11:09
                  PIes z pierwszą cieczka jest jeszcze niedojrzały...Kiedy suka dostaje pierwszej
                  cieczki a kiedy przestaje być szczeniakiem?

A skąd ty wiesz co jest po zastrzykach? Też znasz tyle psów, które to miały i
                  zachorowały?
                  • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 11:14
                    Zarówno bezpieczeństwo sterylizowania przed pierwsza cieczką jak i opisane przeze mnie skutki zastrzyków są udowodnione naukowo.
                    Poczytaj.

To, że pies powinien mieć cieczkę przed sterylizacją jest takim samym mitem jak to że powinien mieć też raz szczeniaki.
                    Na szczęście powoli wychodzimy z obu przekonań.
                    • paenka Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 11:26
                      Tyle, że to sa dwie różne sprawy. Wysterylizujesz 12 latkę przed jej pierwszym
                      okresem? AKurat to co teraz pisze to jest to co mówią weterynarze.
                      • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 11:41
                        Eh Paenko,

głupie porównanie.
                        Poza tym jeśli już to powiem Ci, że charakter mojej choroby nie zakłada wogóle płodności i objawów z tym związanych, a ja nie uważam się za osobę niedojarzałą/nierozwiniętą i żaden lekarz również mnie za taką nie uważa. Wiem zatem, że pewne objawy nie są potrzebne do dojrzałości.

Poza tym kiedyś każdy lekarz proponował zaszczenianie suki (sama się z takim spotkałam - Pan już starszy był więc opierał się na tym czego go uczyli). Są też lekarze, którzy uczyli się w czasach gdy przeprowadzano sterylizacje minimum po pierwszej ciecze i na tym się opierają nie biorąc pod uwagę nowych osiągnięć nauki.
                        Nowo wykształceni weterynarze lub tacy, którzy ciągle się kształcą i zdobywają wiedzę powiedzą Ci, że sterylizacja przed pierwszą cieczką nie jest zła i nie rodzi żadnych złych skutków.
                        To kwestia rozwijania się weterynarii i badań związanych z pewnymi zabiegami czy organizmem psa.

W behawiorystyce też długo dominowała teoria dominacji poparta wieloma argumentami. Została obalona ale stosowana jest jeszcze przez wielu ludzi, w tym osób wykształconych w kierunku behawiorystyki. Takie zachowania praktykowali latami i nadal je praktykują bo uważają je za słuszne...
                        • paenka Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 12:54
                          To bardzo interesujące, że masz taką wiedze na temat weterynarzy ale akurat to
                          co przytoczyłam usłyszałam od Pani weterynarz, która kilka lat temu skończyła
                          studia.
                        • paenka Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 12:57
                          Generalnie to widzę, iż pomimo braku wyktszałcenia w kierunku weterynarii to
                          bardzo dużo wiesz na temat samej weterynarii jako nauki, znasz od groma psów
                          (szczególnie sterylizowanych) i jeszcze więcej weterynarzy. No nie powiem, bo
                          chciałabym wiedzieć aż tyle.
                          Porównanie wcale nie trafne wbrew pozorom.
                          • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 13:13
                            Po prostu się tym interesuję.
                            A psów znam wiele, co w tym dziwnego? Jest ich wiele i na moim osiedlu, i wśród znajomych, i ogólnie rzecz biorąc - w naczym kraju.
                            A ze względu na moje zainteresowanie tą materią "nie przepuszczę" żadnemu napotkanemu psu. Lubię o nich słuchać, poznawać je, rozmawać o nich.
                            I gdyby nie mój stan zdrowia to zapewniam Cię, że właśnie kończyłabym weterynarię, bo to od zawsze było moim marzeniem.

I jak widać na powyższym przykładzie to parafrazując można powiedzieć - co weterynarz to obyczaj.

Nie musisz się zgadzać z tym co piszę i co uważam - Ty masz swoje zdanie ja swoje, ale nie musisz za każym razem na mnie naskakiwać.
                            • martuskownik Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 13:20
                              Co do weterynarzy i kończenia studiów a zarazem posiadane wiedzy mogę powiedzieć
                              że tu wszystko zależy od kreatywności samego studenta i chęci zdobywania przez
                              Niego "nowinek" wiedzowychwink
                              Krótko mówiąc punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia a prowadzący zawsze
                              "sprzeda" studentowi swoją teorię- a co z Nią student zrobi i jak rozwinie? to
                              już Jego osobista broszka...znam to z autopsjismile
                              I czy skończyła lat temu 20 czy 2 weterynarię spojrzenia mogą być mocno rozbieżne...
                              • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 13:29
                                No tak, ale jeśli wet kończy kierunek i osiada na laurach korzystając tylko z tego czego go nauczyli to ja dziękuję.
                                Osobiście wolę weterynarzy którzy całe życie starają się dokształcać, poświęcać czas na nowinki medyczne, i nie mają problemów z przyswajaniem nowej wiedzy niezależnie od tego czy jest ona zgodna z ich punktem widzenia, albo z tym o czym do tej pory byli święcie przekonani.
                                Dlatego zrezygnowałam z pierwszego weta - chociaż wszyscy dziś wiedzą że suka NIE MUSI mieć szczeniaków to on z uporem maniaka próbował wmówić mi, że lepiej jest zaszczenić sukę....
                                • martuskownik Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 13:43
                                  Jak najbardziej...ale do podnoszenia kwalifikacji nikt nikogo nie zmusi bo to
                                  kosztuje a inni uważają że ich teoria jest jedyną słuszną...przykre ale prawdziwe.
                                  Kształcić musimy się chcieć sami.
                                  Dlatego weta możemy sobie wybrać samemu- na szczęściesmile
                                  • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 13:44
                                    Amen smile
                  • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 11:16
                    Poza tym Paenko nie mam zamiaru ponownie z Tobą tego mielić.
                    Żeby przy okazji potem usłyszeć że to nie ten wątek wink
                    Zatem temat uważam za zamknięty
            • tenshii Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 10:44
              Zastrzyku absolutnie. Zastrzyki równają się ropomaciczom i rakom sutka.
              • 16maj1 Re: IZOLOWAĆ 13.10.08, 16:18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka