pisklatko12 23.10.09, 21:26 Mam pytanko przyszło mi zawiadomienie o terminie sprawy oraz o tym, że mam uiścić opłatę na rzecz kuratora który przeprowadzi wywiad środowiskowy (ponad 70pln w ciągu 7 dni), Pytanie brzmi czy to standardowa procedura?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mayenna Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 21:43 Nie płaciłam za wizytę kuratora i nie słyszałam o takiej praktyce. Jeśli istnieje jednak taka opłata, to na pewno mozna się też zwrócić o zwolnienie od niej. Odpowiedz Link
pisklatko12 Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 21:56 Tak ale nie chodzi o opłatę- bo jak trzeba to zapłacę i nie będę robić z siebie ofiary, ale chodzi o to skąd ten kurator? czy tak jest zawsze? czy to normalne?? Odpowiedz Link
mayenna Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 22:27 Tak. Kurator sporządza opinię do sądu. Bez niej nie będzie rozprawy rozwodowej - zostanie odroczona. tak mi przynajmniej tłumaczyła pani, która u mnie była na wywiad. Odpowiedz Link
ktosiaktosia Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 22:30 A ja nie wiem o co chodzi z tym kuratorem... jestem przed drugą rozprawą i nikt mi nie wspominał do tej pory o kuratorze... w jakiś kwestiach co do rozwodu się nie zgadzacie,może w kwestiach dotyczących dzieci? Odpowiedz Link
mayenna Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 22:34 nie, zgodziliśmy się we wszystkim i dostaliśmy rozwód na pierwszej i jedynej rozprawie - właśnie dziś. Odpowiedz Link
mayenna Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 22:36 Z tego co wiem od innych rozwiedzionych kobiet, to wizyta kuratora jest standartem. Odpowiedz Link
ktosiaktosia Re: wywiad środowiskowy? 23.10.09, 22:45 Nie chcę się kłócić, bo może zostanę jeszcze taką wizytą zaskoczona,ale wydaję mi się,że to chyba nie jest standard...chętnie się dowiem jak było u innych... Odpowiedz Link
pisklatko12 majkel pomóż 23.10.09, 23:07 nie wiem czy to standard czy nie pozew był za porozumieniem bez wielkich żali i wywodów, tylko tak się zastanawiam czy to czasem nie jest czyjś wniosek że kurator przychodzi bo skąd ten pomysł? Nie było jeszcze rozprawy ani nic takiego żeby wysnuć wnioski że potrzebny kurator. Czy to normalne? Odpowiedz Link
sonia_30 Re: majkel pomóż 23.10.09, 23:13 Standardowe to raczej nie, kurator potrzebny być może do zebrania wywiadu środowiskowego na okoliczność małoletnich dzieci? Odpowiedz Link
pisklatko12 Re: majkel pomóż 23.10.09, 23:16 Tak mamy trzyletnią córkę ale wciąż nie wiem czy to standardowa procedura? Przecież nie u wszystkich to jak to jest?? Odpowiedz Link
sonia_30 Re: majkel pomóż 23.10.09, 23:29 A pozew standard, czy chcesz np. ograniczać prawa rodzicielskie? Odpowiedz Link
sonia_30 Re: majkel pomóż 23.10.09, 23:38 Więc może zamiast powoływania świadków na okoliczność małoletniego dziecka, sąd postanowił wysłać kuratora. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: wywiad środowiskowy? 24.10.09, 01:06 jak nie sa wzywani świadkowie na okoliczność małoletniego, to pracuje kurator to już było tu na forum pisane Odpowiedz Link
chalsia Re: wywiad środowiskowy? 24.10.09, 18:28 Jesli strony w pozwie/na rozprawie nie podały świadków do świadczenia o tym,w jakich warunkach żyją dzieci, to wtedy sąd z automatu wysyła kuratora by to sprawdził. Odpowiedz Link
lampka_witoszowska Re: wywiad środowiskowy? 24.10.09, 23:49 u nas w pozwie nie podano świadków "na okoliczność", na pierwszej rozprawie wezwała ich sędzia (poprosiwszy, bysmy na następnej rozprawie stawili się każde z jednym świadkiem) Odpowiedz Link
plujeczka Re: wywiad środowiskowy? 24.10.09, 07:52 w sprwach o rozówd gdzie są dorosłe dzici nie ma wywiadu kuratora ale u mojej koleżanki , która rozwodziła sie i miała 2 małych dzieci był kurator, ona płaciła 100zł mimo ,ze była w bardzo trudnej sytuacji finansowej ale pracuje więc sad jej z tej opłaty nie zwolnił, wniosła tą opłate bo chciala mieć to z głowy. Odpowiedz Link
majkel01 Re: wywiad środowiskowy? 25.10.09, 17:15 kurator pracuje w SR, rozwody są w SO. Za wywiad kurator otrzymuje dodatkowe wynagrodzenie. Stąd właśnie wezwanie do uiszczenia opłaty. Odpowiedz Link