Dodaj do ulubionych

podział domu

05.12.11, 17:27
Z poprzedniego mojego postu wynika, że najlepiej dla mnie będzie, jeśli uzyskam podział sądowy mojego i byłego męża domu. tylko jak to zrobić? jak wygląda taki podział? z byłym mężem kompletnie nie mogę się porozumieć, jest z zasady przeciwny wszystkim moim poczynaniom. jeśli złożę sprawe do sądu - jakie będą kolejne etapy tego podziału? dom jest wystawiony od dłuzszego czasu na sprzedaż, niestety obecnie nie jest to dobry czas na kupowanie nieruchomosci i zainteresowanie jest żadne. jestem w kropce, moim największym marzeniem i celem jest wreszcie pozbyć się wspólnoty majątkowej z byłym, jednak kompletnie nie wiem jak to zrobić. po prostu tego nie widzę przy braku jego chęci współpracy.
Obserwuj wątek
    • moniapoz Re: podział domu 05.12.11, 17:37
      witaj
      był tu już podobny wątek o podziale majątku i wtedy poczytałam sobie to:
      www.legeo.pl/pytania/7677/czy-sad-moze-zmusic-mnie-do-sprzedazy-mieszkania-jesli-nie-moge-splacic-bylego-meza-w-gotowce
      może Ci to pomoże - generalnie zgoda bądź nie Twojego męża chyba nie jest potrzebna, bo to sąd zdecyduje co i jak jeżeli Wy nie możecie się dogadać

pozdrawiam
      M

------
      Tylko tu i teraz ja wybieram. Tylko tu i teraz jestem.
      Tylko tu i teraz całym sercem więcej szans nie będzie.
      • moniapoz Re: podział domu 05.12.11, 19:20
        aha - nie dodałam, że najlepszym wyjście jest udanie się do prawnika i konsultacja z nim
        jeżeli nie dogadaliście się co do podziału majątku w czasie składania pozwu rozwodowego to musisz założyć osobną sprawę o podział majątku - niestety nie jest ani tanie ani szybkie.

------
        • plujeczka Re: podział domu 05.12.11, 20:24
          jeśki wniesiesz sprawę o podział majatku to musisz zapłacić wpisowe 1000zł ( przy brasku porozxumienia z mezem) POZNIEJ SAD POWOŁA RZECZOZNAWCE CHYBAS ,ZE OBOJE DOJDZIECIE DO PROSUMIENIA CO DO WARTOSCI DOMU.zA RZECZEznawce musicie zapłacic oboje po połowie co nie jest wcale mała kwota ja płaciłam raz 1400 zł a drugi raz 800 złponiewaz sprawa trwala ponad 3 lata w w tym czasie ceny mieszkan spadły,Pozniej sad bedzie was pytał kto kogo spłaci jesli znów nie bedzie prozumienia sad zasadzi sprzedaz poprzez komornika a to oznacza ,ze dom trafi na licytacje.Od razu powiem ze komornik wezmie "lwia" cześc zysku ze sprzedazy poniewaz jego koszta sa straszne a to co zostanie dostaniecie po polowie wiec nie wiem czy starczy wam na dwa oddzelne ieszkania bo jak sama wiesz terez jest okropny czas na sprzedaz nieruchomosci, ludzie nie maja pieniedzy i nie dostaja wysokih kredytów,
          Nierststey sprawy o podxial trwają nawet kilka lat i jest to piorunska nerwówka.
    • lampka_witoszowska Re: podział domu 06.12.11, 14:18
      można: obniżyc cenę, pilnować odświeżania ogłoszen

naprawdę łatwiej sprzedać niż kombinowac z podziałem i sprzedać pół czy zastawić - wtedy dodatkowo stracisz na kredycie hipotecznym, przy jego wcześniejszej spłacie (w chwili sprzedania kredyt musi być spłacony w pierwszej kolejności przy przelewach za dom)

nie wiem, czy przeszłoby coś takiego, że mąż wyrażaCi przy notariuszu zgodę na taki zastaw hipoteczny z zapisem Twojego zobowązania spłacenia kredytu w chwili sprzedaży tylko z Twojej połowy uzyskanej ceny

ile czasu, z ciekawości zapytam, macie wystawiony na sprzedaż dom?
      • iiona Re: podział domu 06.12.11, 18:11
        półtora roku dom jest wystawiony na sprzedaż i jak dotąd - bez odzewu ze strony kupujących.
        • moniapoz Re: podział domu 06.12.11, 18:58
          obecnie sprzedać mieszkanie na rynku wtórnym jest trudno, a dom to już bardzo ciężko, wiem, bo mam znajomego agenta nieruchomości...
          oczywiście wszystko jest kwestią ceny ale dziś dochodzi jeszcze kwestia zdolności kredytowej, zawyżonych wymagań banków co do tej zdolności (zresztą słuszne to jest) itp.
          ale może możecie dogadać się, że eks Cię spłaci w ratach jakoś ?

------
        • tricolour Czyli daliście zaporową cenę. 06.12.11, 22:54
          To już nie te czasy, że ludzie kupowali na kredyt dziurę w ziemi, bo taki był popyt. Teraz jest zastój na rynku i jeszcze będzie tak kilka lat i to coraz gorzej, bo nadchodzi kryzys. Dopiero nadchodzi więc może za pięć lat gospodarka wróci do dobrej kondycji. W międzyczasie dom będzie stał pusty lat siedem, a to oznacza wręcz kapitalny remont przez nabywcę. Kto to będzie chciał?

Dwa lata temu sprzedalśmy z narzeczoną dwa mieszkania. Cenę obniżyłem już po 2 tygodniach, bo chcieliśmy je sprzedać, a nie mamić się nierealną ceną.
        • yoma Re: podział domu 07.12.11, 10:46
          A sprzedajecie przez agencję? Bo doświadczenie uczy, że nieruchomość najlepiej się sprzedaje na allegro. Mówię absolutnie poważnie.
        • lampka_witoszowska Re: podział domu 07.12.11, 12:21
          jako że sprzedałam w swoim krótkim życiu 3 mieszkania i 1 dom (swoje, bo ja cygańskie dziecko jestem), to po prostu opuśćcie cenę i odświeżajcie ogłoszenia
          jak ktoś wcześniej wspomniał - allegro, otodom, najdom i nade wszystko portale miejscowe
          i odświeżać
          odświeżać
          - o ile chcecie sprzedać w miarę szybko, oczywiście
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka