Dodaj do ulubionych

wysokośc alimentow

09.11.14, 08:22
Witam Dzień dobry
Właśnie dołączam do waszego grona .Mam na Imię Marta i prawie 27 letni staż małżeński
Sprawę o rozwód dopiero będę zakładać ale na razie staram się o alimenty.
Mąż (jeszcze )wyprowadził się z domu w czerwcu i sam zapowiedział,
że alimenty mają być rozstrzygnięte przez sąd.
Chciałabym 1000 zł on się nie zgadze przysłał 700
wydaje mi się, że może więcej zapłacić, zarabia ok 3100 netto,ja 2100
nie wiem też czy na sprawie o alimenty w sądzie można wyciągnąć jego brudy i grzeszki.
Na ile mogę liczyć?
Jakie wy dostajecie alimenty?
może ktoś mi coś podpowie .
Córka ma 11 lat ma zdolności matematyczne i jest leczona rehabilitacyjnie u endokrynologa i u neurologa.
bardzo proszę o jakieś podpowiedzi
pozdrawiam M
Obserwuj wątek
    • olewka100procent Re: wysokośc alimentow 09.11.14, 16:50
      co mają do tego jego brudy i grzeszki ? sąd bierze pod uwagę tylko i wyłącznie potrzeby dziecka i możliwości zarobkowe ojca. Myślę, że dostaniesz 600 zł
      • jesienna.nuta Re: wysokośc alimentow 10.11.14, 13:12
        Też tak myślę. Grzeszki męża rozlicza ewentualnie mąż, ale nie sąd przy ustalaniu wysokości alimentów.
        Ale te grzeszki mogą mieć wpływ na orzeczenie o winie podczas rozprawy sądowej.
        600 zł.mc to bardzo realna kwota.
    • celina1984 Re: wysokośc alimentow 11.11.14, 09:03
      Mysle ze powinnas wnioskowac o 1200 zl a dostaniesz 900-1000. Grzeszki meza nie powinny miec znaczenia bo alimenty to nie kara. Ale sadze, ze odpowiednio wyłuszczone dla naszych sadow beda mialy znaczenie w podwyzszeniu tej kwoty.
    • enko Re: wysokośc alimentow 11.11.14, 09:59
      Dzięki za odpowiedzi
      Wnioskowałam o 1300 mąż zaniżył na razie sąd ustalił 700
      bo muszę odpowiedzieć na pozew męża.
      Mam drugą rozprawę i zamierzam pokazać jak kłamie.
      Brudy wiem że na sprawie rozwodowej ale chce powiedzieć dlaczego nie może zabierać córki gdzieś na dłuższe wyjazdy żeby nie spała z nim w jednym pokoju
      pozdrawiam M
      • stasi1 700zł to chyba dość nisko? 25.11.14, 22:10
        W pracy koleżanka chciała od byłego 1800 na dwójkę. Ile gość zarabia to nie wiem. Sam płacę (dobrowolnie) 800zł plus raz, lub dwa razy w miesiącu tygodniówkę niani.Oczywiście na jedno.
      • mayenna Re: wysokośc alimentow 26.11.14, 15:18
        Alimenty sa na potrzeby dziecka: jak leczy się to weż zaświadczenia od lekarzy o konieczności np. rehabilitacji, rachunki ( najlepiej faktury) za leki za miesiąc, koszty zajęć dodatkowych itp.Do alimentów musisz mieć potwierdzenie, że dziecko tyle własnie na utrzymanie potrzebuje
        • enko Re: wysokośc alimentow 26.11.14, 18:04
          Dzięki mam kilka rachunków i zaświadczeń a mąż zakwestionował wydatki na jedzenie dziecka,
          środki czystości,
          i na wyjazdy do lekarzy
          na bilety MPK i na hipoterapię która jest rehabilitacją. Ja nie zgadzam się też na samodzielne wyjazdy córki z nim połączone z noclegiem u niego z wiadomych mu powodów tak napisałam ale jak sąd zapyta o co chodzi to powiem choć to dla męże "wstydliwe i krępujące ". Mam drugą rozprawę w styczniu może będzie dobrze.
          pozdrawiam wszystkich M
          • mayenna Re: wysokośc alimentow 27.11.14, 16:12
            Weż od hipoterapeuty opinię na temat rehabilitacji córki, albo od lekarza, który to zlecił/podpowiedział. Ogólnie mówiąc im więcej masz 'kwitów' na celowośc tych wydatków tym trudniej je podważyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka