Dodaj do ulubionych

odwołanie darowizny

09.11.14, 18:25
Od niedawna jestem rozwiedziona, przede mną podział majątku. Mieszkanie wspólne, poprzednie ( sprzedane, za te pieniądze kupione obecne ) otrzymane w formie darowizny od moich rodziców. Darowizna notarialnie zapisana na nas oboje. Przyczyna rozwodu: zdrada, zaniedbywanie potrzeb rodziny i narażanie jej na problemy finansowe. Rozwód orzeczony z winy exa. Poszukuję informacji na temat możliwości odwołania darowizny przez moich rodziców. Znam przepisy, czytałam też sporo wyroków z uzasadnieniami i wiem, że przepisy nie określają precyzyjnie sytuacji kiedy można odwołać darowiznę ( rażąca niewdzięczność wobec darczyńcy lub jego bliskich jest pojęciem względnym )
Stąd moje pytanie: czy ktoś był w podobnej sytuacji? czy komuś się udało? jaka była argumentacja przed sądem?
Obserwuj wątek
    • kiki825 Re: odwołanie darowizny 10.11.14, 00:07
      Odwołanie darowizny z powodu rażącej niewdzięczności może mieć miejsce w trakcie roku od dnia, w którym darczyńca dowiedział się o rażącej niewdzięczności obdarowanego.

Rozumiem, ze ta razaca niewdziecznosc to rozwod, ktory juz byl i o ktorym twoi rodzice wiedza? Jak dlugo o razacej niewdziecznosci - w jakiejkowliek postaci ex-meza wiedza..?
      Od niedawna rozwiedziona.. Rozumiem, ze mozna to potraktowac, ze dowiedzieli sie o rozwodzie i o tej razacej niedziecznosci jedonczesnie czyli np. jego przyczynie w jednym czasie, a na ruch mają rok.
    • koronka2012 Re: odwołanie darowizny 10.11.14, 14:38
      Koleżanka była w podobnej sytuacji i niestety przegrała z kretesem, relacje między małżonkami, czy zdrada żony nie ma nic wspólnego z rażącą niewdzięcznością wobec darczyńców.
      Niestety za głupotę się płaci.
    • michunia Re: odwołanie darowizny 11.11.14, 20:50
      niestety, wg orzecznictwa sadowego zdrada i rozwod nie stanowia razacej niewdziecznosci obdarowanego ziecia i tym samym nie sa podstawa odwolania darowizny.
    • rozsadek5 Re: odwołanie darowizny 11.11.14, 21:49
      Miałam podobną sytuację, rozwód z orzeczeniem winy ex(pozew składał on)
      Potem było wymeldowanie i w całym tym zamieszaniu ex sam sobie zbierał dowody przeciwko sobie, np. dzwonił na policje , składał doniesienia, że się nad nim znęcam oraz moi rodzice, wszystkie te interwencje były fikcją. Do takich sytuacji dochodziło po jego wyprowadzce i ponownych powrotach, przed rozwodem oraz wymeldowaniem.
      Za to ja a właściwie rodzice bo to oni darowali nam dom mieli podstawy do cofnięcia darowizny w związku z rażącą niewdzięcznością, poprzez psychiczne znęcanie i prowokowanie do kłótni.
      Na sprawie ewidentnie było widać, że cała ta sytuacja spowodowała rozstrój zdrowia rodziców.
      W Twoim przypadku zaniedbywanie potrzeb rodziny i narażanie jej na problemy finansowe może być wzięte pod uwagę.
      To sprawa dla dobrego adwokata, który powinien wiedzieć jakie szanse są na wygranie sprawy.
      Ten okres od rażącej niewdzięczności nie może przekroczyć roku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka