verona81 29.11.06, 11:33 na innym forum uzyskalam odpowiedz ze płaci sie na koniec juz po wszystkim..a dzis w gazecie wyborczej jest napisane ze od razu musze wpłacic 600 zł...wiec jak to jest? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafanetka Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 11:50 Do dwóch tygodni od złożenia pozwu przychodzi wezwanie do zapłaty za koszty sądowe. Jest na to tydzień od daty odebrania wezwania. Odpowiedz Link
verona81 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 11:54 acha dziekuje a co w przypadku złozenia zwolnienia z opłat i czy mozna go wziac skad inąd niz z netU? Odpowiedz Link
374.4w Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 11:58 Jeśli chcesz być zwolniona z opłat składasz wniosek w tej sprawie. Pisze się jak zwykłe podanie: do kogo, o co prosisz i dlaczego, do tego zaświadczenie o zarobkach, na którego podstawie Sąd zwalnia lub nie, lub obniża wysokość opłaty Odpowiedz Link
kobieta741 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:49 Ja tak miałam - w momencie składania pozwu rozwodowego złożyłam wniosek o zwolnienie z opłat. I wniosek ten rozpatrzony został pozytywnie. Przed rozprawą nie musiałam nic płacić ( a to ja składałam pozew) Złozyłam pozew o rozwód bez orzekania o winie, po to by sie nie ciągac po sądach i zeby uniknąć większych kosztów sądowych. Niestety, na rozprawie ex sie rozmyslił... i tym sposobem rozwód trwał półtora roku... Podsumowując: na koniec, po orzeczonym rozwodzie dostaliśmy ja i ex do zapłaty po 600 zł każde z nas. Na zapłate kosztów sądowych mielismy bodajże miesiąc czasu. Odpowiedz Link
majkel01 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 18:27 ale rozwodzilas sie wedlug starej ustawy o kosztach sadowych w sprawach cywilnych a tam byl jeszcze wpis tymczasowy i ostateczny ktory zalezal od zawilosci sprawy i dochodow stron. Obecnie (od 02.03.2006r. - nowe sprawy) jest stala oplata 600 PLN ktora jest niezalezna od wysokosci dochodow ani skomplikowania sprawy. Odpowiedz Link
majkel01 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 18:30 piszesz wlasnymi slowami, do wniosku powinnas zalaczyc druk oswiadczenia o stanie rodzinnym, majątku, dochodach i źródłach utrzymania, dostepny na stronie Ministerstwa Sprawiedliwosci a dokladniej tutaj: www.ms.gov.pl/sprawy_cywilne/sprawy_cywilne.shtml Odpowiedz Link
gad_forumowy Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 11:58 Mi pani mecenas powiedziała, że należy zapłacić przy składaniu pozwu. Tj. mam w sądzie wykupić znaczki sądowe za 600 zł i przykleić na oryginale pozwu (jednym egzemplarzu). Później mam ten pozew (z przyklejonymi znaczkami) skserować. Do odpisu skróconego aktu małżeństwa są potrzebne znaczki skarbowe za 15 zł (za 25 zł jeżeli jest odpis zupełny). Odpowiedz Link
verona81 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:03 tak tylko jesli od tego miesiaca nie pracuje to co mam z urzedu załatwic zaswiadczenie ze jestem bezrobotna bez prawa do zasilku i czy maz tak samo??czy jego zarobki tez sa brane pod uwage?pozdrawiam Odpowiedz Link
gad_forumowy Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:07 Tak, zaświadczenie że jesteś bezrobotna. Odpowiedz Link
z_mazur Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:08 Można kupić znaczki skarbowe i nakleić na pozew. Można zrobić przelew na rachunek sądu (nr rachunków sądów są dostępne w internecie) i kopię przelwu dołączyć do pozwu. Można też, jak pisał ktoś wcześniej, złożyć pozew i czekać na wezwanie do zapłaty i wtedy dopiero wpłacić. To jednak przedłuża całą procedurę o te kilka tygodni. Jeśli chcesz się ubiegać o zwolnienie od opłaty, to składasz razem z pozwem specjalny wniosek. Druk jest dostępny też w necie. Po paru tygodniach dostaniesz odpowiedź z decyzją i podobnie jak przy wezwaniu do zapłaty 7 dni na wniesienie ewewntualnej kwoty, o której zadecydował sąd. Odpowiedz Link
verona81 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:10 Dziekuje,tylko jeszcze mam pytanie,jesli nie wydrukuje go z internetu to jest on dostepny w sadzie'?czy pisac własnymi słowami Odpowiedz Link
z_mazur Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:42 Druki tych wniosków są dostępne w sądzie. Odpowiedz Link
majkel01 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 18:32 > Można kupić znaczki skarbowe i nakleić na pozew. Znaczki sądowe, nie skarbowe !! Odpowiedz Link
z_mazur Re: czy od razu sie płaci?? 30.11.06, 00:41 > Znaczki sądowe, nie skarbowe !! Ups, oczywiście mój błąd. Kiedyś zresztą miałem taką przygodę, że złożyłem do sądu pismo z naklejonymi znaczkami skarbowymi i potem i tak musiałem kupić znaczki opłaty sądowej a te skarbowe były do wyrzucenia. Majkel zadałem Ci jeszcze jedno pytanie na priv. Odpowiedz Link
verona81 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:16 czy moze mi ktos przetłumaczyc,,W przypadku pozwu o rozwód małżeństwa, z którego pochodzą małoletnie dzieci koniecznym jest (ponad przesłuchanie stron) prowadzenie dowodów na okoliczność, czy dobro dzieci nie przemawia przeciwko orzeczeniu rozwodu. Takim dowodem może być zeznanie świadka znającego warunki życiowe i wychowawcze dziecka bądź w sytuacjach bardziej konfliktowych wywiad środowiskowy kuratora zawodowego prowadzony na koszt stron (obecnie około 200 zł)." czy wystarczy jesli swiadkiem bedzie np moja mama/?? Odpowiedz Link
z_mazur Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:42 Wustarczy. Pod warunkiem, że jej zeznania nie będą podważane przez drugą stronę. Odpowiedz Link
verona81 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 12:59 jeszcze ostatnie pytanko jesli w samym pozwie napisze tak: ,,składam wniosek o całkowite zwolnnienie od kosztów sadowych,ktorych nie jestem w stanie pokryc bez uszczerbku utrzymania koniecznego.Nie mam zadnych nieruchhomosci ani majatku ruchomego,mieszkam z babcia.Od miesiaca jestem zarejstrowana jako bezrobotna bez prawa do zasiłku" to to wystarczy za ten wniosek czy jeszcze oprócz tego musze go dołozyc? Odpowiedz Link
majkel01 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 18:37 zloz jeszcze oswiadczenie do ktorego linka podalem wyzej. Powinno to przyspieszyc rozpoznania w przedmiocie zwolnienia od kosztow bowiem jesli nie zlozysz tego druku wowczas Sad przesle ci ten druk wiec i tak bedziesz musiala go zlozyc. Odpowiedz Link
majkel01 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 18:35 jesli jest to rozwod bez orzekania o winie i nie ma konfliktu na tle ustalenia miejsca pobytu dzieci i wysokosci alimentow wowczas taki swiadek jest w sumie potrzebny dla statystyki i niektorzy sedziowie pytaja sie doslownie o 2 zdania do protokolu. Swiadkiem moze byc wiec w sumie obojetnie kto. Odpowiedz Link
verona81 Re: czy od razu sie płaci?? 29.11.06, 21:36 Dzieki i znów Maikel niezawodny pomogł Odpowiedz Link