Dodaj do ulubionych

Alimenty dla ojca

30.08.09, 13:16
Po odejściu od matki ojciec nigdy sie mną nie interesował,a przyznanych na mnie alimentów nie płacił dobrowolnie, zawsze mama musiała zwracać się o ściągnięcie tej nalezności do komornika. Trwało to do momentu, aż ojciec zaczął swoje dochody ukrywać ( miał dochód który chroniony jest przed ściągnięciem ),zrobił ze swoim dorobkiem tak, że oficjalnie nic do niego nie należy. Wtedy uzyskała zaliczkę alimentacyjną.Zaległe alimenty na mnie, za nim dostałam zaliczkę wciąż obciążają ojca. Kiedy ojciec otrzymał rentę,komornik zaczął mu zabierać jej część na rzecz długu alimentacyjnego.Wiem, że nie żyje w niedostatku, mieszka u swojej konkubiny, nie żyje w nędzy. Mimo to podał mnie do sądu o alimenty dla siebie ode mnie, kiedy sam ma do spłaty wciąż zaległości z alimentów wobec mnie. Od kilku miesięcy założyłam swoja rodzinę, jestem na dorobku. Czy ma ktoś doświadczenia w takiej sprawie i podpowie mi, czy mam szansę uniknąć płacenia alimentów na ojca?
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Alimenty dla ojca 01.09.09, 09:56
      Jeśli ojciec nie wypełniał obowiązku alimentacyjnego powinnaś zdobyć
      wypis sądowy, który potwierdzi sytuację którą opisałaś i przedłożyć
      w sądzie.
      Radzę Ci założenie sprawy o zdjęcie z Ciebie obowiązku
      alimentacyjnego (w zamian za rezygnację z zaległości, które i tak
      już przepadły).
    • osika4 Re: Alimenty dla ojca 25.09.09, 18:02
      me_te_4, jeżeli sprawa jest jeszcze aktualna to odezwij się do mnie
      na pocztę gazetową.
    • aurita Re: Alimenty dla ojca 23.11.09, 00:09
      a to skur...

• sauber1 Re: Alimenty dla ojca 18.12.09, 23:27
      me_te_4 napisała:

> Po odejściu od matki ojciec nigdy sie mną nie interesował,a przyznanych na mnie
      > alimentów nie płacił dobrowolnie, zawsze mama musiała zwracać się o ściągnięci
      > e tej nalezności do komornika. Trwało to do momentu, aż ojciec zaczął swoje doc
      > hody ukrywać ( miał dochód który chroniony jest przed ściągnięciem ),zrobił ze
      > swoim dorobkiem tak, że oficjalnie nic do niego nie należy. Wtedy uzyskała zali
      > czkę alimentacyjną.Zaległe alimenty na mnie, za nim dostałam zaliczkę wciąż obc
      > iążają ojca. Kiedy ojciec otrzymał rentę,komornik zaczął mu zabierać jej część
      > na rzecz długu alimentacyjnego.Wiem, że nie żyje w niedostatku, mieszka u swoje
      > j konkubiny, nie żyje w nędzy. Mimo to podał mnie do sądu o alimenty dla siebie
      > ode mnie, kiedy sam ma do spłaty wciąż zaległości z alimentów wobec mnie. Od k
      > ilku miesięcy założyłam swoja rodzinę, jestem na dorobku. Czy ma ktoś doświadcz
      > enia w takiej sprawie i podpowie mi, czy mam szansę uniknąć płacenia alimentów
      > na ojca?

Witam, tu akurat jestem nowy, ale widzę że masz bardzo poważny problem i jak
      znam życie czeka Cię ciężka przeprawa ...
    • aurita Re: Alimenty dla ojca 12.01.10, 17:43
      forum.gazeta.pl/forum/w,18111,94164644,98826137,Mam_3_braci_.html
      • odkrywccza Re: Alimenty dla ojca 06.04.10, 00:14
        Nie daj sobie zasadzic nawet symbilocznej
        kwoty!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • dior1818 Re: Alimenty dla ojca 25.05.10, 15:26
      Drodzy Moi..
      ja po prostu nie mam juz sily.pisze do Was bo wiem ze nikt mnie tak nie zrozumie jak osoby dotniete tym samym.. sytuacja podobna jak u wielu rodzin - ojciec alkoholik,maltretowal psychicznie,fizycznie, z zagrozeniem zycia..sprawa rozwodowa z jego winy, eksmisja,przyznanie mi alimentow ktore wyplacalo mi panstwo bo stac go na nic nie bylo.poszedl siedziec na pare miesiecy wlasnie z powodu nie placenia alimentow..wyprowadzil sie do swojej matki w wyniku zarzadzonej przez sad eksmisji.w miedzy czasie pojawil sie u niego zlosliwy rak krtani..co nie przeszkodzilo mmu nadal upijac sie tanimi winami i palic papierochy za kase-rente ktora mu przyznalo panstwo.
      w trakcie studiow alimenty przestaly przychodzic.nie wiadomo czemu rok temu zas zaczely sie pojawiac.poprosilam go o spotkanie w celu zrzeczenia sie ich na rzecz zrzeczenia sie jego udzialow w spoldzielni mieszkaniowej..ten odmowil bo okazalo sie ze ma jeszcze jakies 35 tys pl do splacenia do ZUSu-alimenty kore jesli ja splace wtedy da mi siety spokoj.
      dzis listonosz przyniosl cala moja zalegla kwote alimentow lacznie z pozwem o alimenty NA OJCA...
      sluchajcie..nie chce mu placic, nie zamiezam dawac temu darmozjadowi ani grosza..nie wiem co mam zrobic,jakie pisam przygotowac by go po prostu znokaltowac na wstepie.problem polega na tym ze od 5 lat mieszkam w irlandii i moje zarobki..no coz..liczone sa tygodniowo.
      prosze Was...pomozcie mi.to jaki koszmar przechodzi rodzina maltretowana wie tylko rodzina maltretowana.musi byc jakis haczyk dla nas - poszkodaowanych ktory mozemy wykorzystac w takiej sytuacji.przeciez to jakas zenada by po tym co przeszlismy placic mu jeszcze.z jakiej racji mam mu dawac kase na wodke?dostaje pieniadze od panstwa.. rece mi opadaja po prostu bo nie wiem co jeszcze ten ( piiip) wymysli.
      Dziekuje,Adka
    • ewanda2005 Re: Alimenty dla ojca 28.05.10, 19:25
      Stań z tym draniem twarzą w twarz i zapytaj czy ma jaja.
      To że płacił alimenty na ciebie to nie wszystko spieprzył Ci życie a tego nikt
      Ci nie zwróci, żadne pieniądze nie wynagrodzą zmarnowanego dzieciństwa.
      Ja do swojego nie mówiłam nigdy tato mówiłam mu po imieniu drań pod koniec życia
      mnie przepraszał ale co z tego mama uciekła z nami od niego jak ja miałam 3 lata
      brat o 1r. i 3 m. młodszy ode mnie.
      W życiu mu tego nie wybaczę, pamiętam jak mama z nami uciekała w nocy, na ulicę
      jak się bałam brat płakał w życiu tego nie zapomnę.
    • ajeje Re: Alimenty dla ojca 08.06.10, 12:29
      Radzę wynajęcie prawnika. Takiej sprawy nie można pozostawić tylko
      osądowi sądu, bo ten sąd bierze pod uwagę argumenty które mu się
      przedstawia, a nikt tak jak prawnik nie wie lepiej co przedstawić.
      Bo przede wszystkim Twój ojciec znajduje się w niedostatku ze swojej
      winy, nie płacił zasądzonych na Ciebie alimentów a po drugie trzeba
      wykazać że płacenie przez Ciebie alimentów na kogoś kto uchylał się
      z płaceniem sobie zasądzonych jest niezgodne z zasadami współżycia
      społecznego (art. 144). To jest do obronienia.
      • aurita Re: Alimenty dla ojca 12.06.10, 08:42
        "dzis listonosz przyniosl cala moja zalegla kwote alimentow lacznie z pozwem o
        alimenty NA OJCA... "

tzn ze facet ma kase, nawet Tobie moze alimenty placic: swietny dowod Ci
        dostarczylwink
    • lavinka Re: Alimenty dla ojca 14.06.10, 23:44
      Nie zostaje nic innego tylko uciec do szarej strefy, na jakiś czas
      czyli oficjalnie zarejestrować się jako osoba bezrobotna smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka