grave_digger 07.09.09, 14:29 przy sprawie rozwodowej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alabama8 Re: Ile was kosztował adwokat? 07.09.09, 15:16 Nic. Jeśli masz do siebie zaufanie i potrafisz się płynnie wysłowić to nie musisz mieć adwokata. Mój luby miał adwokata, który się chyba nie przykładał do roboty bo przedstawiał jako wnioski dowodowe kwestie pogrążające ówczesnego lubego. Odpowiedz Link
zrozpaczona900 Re: Ile was kosztował adwokat? 07.09.09, 18:47 ja placilam w 2007 roku rowno 2 tys-a byla tylko jedna sprawa. co prawda ucieszylo mnie to niezmiernie (tzn ze na jednej sprawie i koniec), ale z drugiej nie moglam przebolec tych 2 tys, bo w sumie wydane na darmo. to co zaprezentowal soba adwokat, to ja bym sama wymyslila. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Ile was kosztował adwokat? 07.09.09, 19:35 2 tys. powiadasz... o kurczę Odpowiedz Link
errormix Re: Ile was kosztował adwokat? 09.09.09, 08:05 1,5 tys. - za sprawę o separację (wnosiłem ja) 1,5 tys. - za sprawę o rozwód (żona w odpowiedzi zażądała rozwodu) 200 zł - za sprawę o rozdzielność 200 zł - za sprawę o alimenty (sprawa została oddalona ze względu na to, że sprawa o separację miała już nadaną sygnaturę i sąd rejonowy nie chciał się nią zajmować) W sumie, do tej pory 3,4 tys. z czego 400 zł zwrócić ma mi żona, która podczas sprawy o separację zobligowana została przez sąd do opłacenia mojego adwokata (nie zrobiła tego, więc najpierw dostała wezwanie do zapłaty, a teraz spotyka się z komornikiem). P.S. Na razie nie żałuję ani złotówki Odpowiedz Link
errormix Re: Ile was kosztował adwokat? 09.09.09, 08:10 errormix napisał: > W sumie, do tej pory 3,4 tys. z czego 400 zł zwrócić ma mi żona, która podczas sprawy o separację zobligowana została przez sąd do opłacenia mojego adwokata > (nie zrobiła tego, więc najpierw dostała wezwanie do zapłaty, a teraz spotyka się z komornikiem). Sorry, mała pomyłka. Miało być - podczas sprawy o rozdzielność, a nie o separację. Poza tym, żona obciążona została nie tylko kosztami mojego adwokata (366 zł plus VAT), ale też wszelkimi kosztami sądowymi. Nie wiem jednak czy je opłaciła, bo to już nie mój problem Odpowiedz Link
grave_digger Re: Ile was kosztował adwokat? 09.09.09, 16:10 wynajęłam, w sumie wyszło 2300. errormix, czy rozwód jest z orzeczeniem winy żony, że każą jej płacić za twojego adwokata? jak to jest? Odpowiedz Link
errormix Re: Ile was kosztował adwokat? 10.09.09, 13:19 grave_digger napisała: errormix, czy rozwód jest z orzeczeniem winy żony, że każą jej płacić za twojego adwokata? jak to jest? Moja żona pozwała mnie do sądu o rozdzielność majątkową. Sąd "zjechał" ją za to, że wcześniej o tym ze mną nie rozmawiała, nie zaproponowała np. notariusza i że o tym, że czeka mnie sprawa sądowa o rozdzielność dowiedziałem się z zawiadomienia sądu, a wystarczyłoby przecież gdyby mi to powiedziała, napisała maila, sms-a lub zostawiła kartkę na stole. Ponadto na sali sądowej wyszło, że ja za wszystko płacę, a ona za nic. Słowem, została ukarana na to, że zawracała "gitarę" sądowi pierdołami, które można załatwić po ludzku, przed notariuszem. To czy rozwód jest z orzeczeniem winy jednego czy drugiego, nie wpływa na honorarium adwokata. Oczywiście, jeśli strony dogadały się wcześniej i zanosi się na jedną lub dwie rozprawy, kwota będzie pewnie niższa. U mnie jest większa, bo żądam od żony alimentów i staram się o opiekę nad dzieckiem, więc i rozpraw będzie pewnie sporo. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Ile was kosztował adwokat? 10.09.09, 14:47 ok. dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
sara3011 Re: Ile was kosztował adwokat? 10.09.09, 17:14 jeszcze nie kosztował ale się dowiadywałam - rozwód z orzekaniem o winie 6600 Odpowiedz Link
zmeczona100 Re: Ile was kosztował adwokat? 22.09.09, 21:12 3000,00 z orzekaniem o winie plus alimenty na dziecko i na mnie; nie dopytałam o kwestię podziału majątku Odpowiedz Link
plujeczka Re: Ile was kosztował adwokat? 23.09.09, 14:37 rozwód -4000 zł alimenty 25000zł po czasie wniosek - nie brałabym zadnego adwokata, to strata pieniędzy i czasu. Odpowiedz Link
wiosenka.pl plujeczka 24.09.09, 10:43 plujeczka napisała: > alimenty 25000zł ??? Chyba jedno zero Ci doskoczyło ... > po czasie wniosek - nie brałabym zadnego adwokata, to strata > pieniędzy i czasu. Najcześciej - tak Odpowiedz Link
plujeczka Re: plujeczka 24.09.09, 12:17 przepraszam oczywiśćie sie pomyliłam alimenty 2500 zł ( a mogłam te pieniadze przenaczyć na dziecko) Odpowiedz Link
jarkoni Re: plujeczka 24.09.09, 18:14 Mnie miał kosztować około 3-4 tysiące. Nie chciałem orzekania o winie. Zapłaciłem tysiąc zaliczki, finalnie sprawa była przegrana. Nie zapłaciłem więcej grosza, a i pani adwokat się nie upominała... Odpowiedz Link