Dodaj do ulubionych

Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc!!!

12.12.09, 20:27
Mając już pewne doświadczenie (starszy synek) postanowiłam nauczyć
nasze młodsze dzieciątko spać w nocy.Ze starszym udało się to dopiero
po 7 miesiącach,a tu,muszę się pochwalić,efekty nie dały na siebie
długo czekać!Otóż,od samego początku podczas nocnego przewijania nie
zapalałam światła (pomocna jest mała lampka umieszczana w
gniazdku).Nigdy też nie odzywałam się specjalnie do maluszka,ot
tak,jakby mnie nie było :) Potem tylko butla,bekanko i do łóżeczka.
Przy ostatniej wizycie zapytałam pediatrę,czy mały może już mieć
wydłużone przerwy w karmieniu.I tak łykał pospiesznie 30 ml i odpadał
spać,hihihihi...No i teraz,żeby mleczka nie marnować,kiedy zapłakał
podawałam mu tylko jego smoka.Jakież było nasze zdziwienie,kiedy
kilka dni temu obudził się o 6 rano bez nocnego dokarmiania!!!
Przerażona obudziłam męża,bo myślałam,że to może on w nocy wstawał i
coś mnie ominęło,ale nie!I teraz jestem dumną mamą dobrze śpiącego
dzidziusia :) Dodam jeszcze,że po namowie teściów maluch zmuszony był
zasypiać z nami w dużym pokoju (dziecko musi się przyzwyczajać do
hałasu!).Codziennie cierpiał niesamowite katusze,bo na porę jego
wieczornego usypiania przypada czas największej aktywności jego
starszego brata :( Kompletna głupota z naszej strony...Kto by tak
usnął?Klocki rzucane o panele są straszliwie hałaśliwe!No i
przeniosłam łóżeczko małego do pokoju brata.Kiedy starszy szaleje u
nas-młodszy bez problemu zasypia w ciszy w pokoju obok :)
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 12.12.09, 22:20
      moje dziecie tez majac 2 miesiace przesypialo cala noc- cudo!!!

i to jej nigdy nie minelo, zawsze przesypia, bez pobudek, poza
      kilkoma wyjatkami przy chorobie

od 1. tygodnia zycia spi w swoim pokoju i lozeczku, na poczatku
      karmilam ja jeszcze w nocy, a potem juz nie budzila sie

gratuluje!
      • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 12.12.09, 22:40
        Hej kasia191273,
        no tak,jesteś szczęśliwą mamą córeczki :) Mam wrażenie-choć mogę się
        mylić-że dziewczynki są bardziej życiowe i szybko uczą się
        przesypiania nocy,szybciej chodzą i szybciej zaczynają mówić.Nie
        wspominając o tym,że są duuuużo grzeczniejsze od chłopców!Wyjątkiem
        jest chyba synek mojej znajomej,który urodził się ważąc 4,5 kg z dł.
        62 cm-on tylko mlaskał w nocy i koleżanka musiała sobie nastawiać
        budzik,żeby nakarmić malucha i ....żeby jej biust nie eksplodował
        ;)Ja młodego karmię butelką,choć w Polsce nie mam przez to łatwego
        życia!Od szpitala,przez rodzinę,po pediatrę-wszyscy mają ciśnienie na
        biust.Kurcze,ale to mój bufet jest!!!Mam z tym problem,nie lubię,nie
        chcę i nie widzę inaczej.Ech...Kiedyś,przy pierwszym
        dziecku,usłyszałam od pediatry,że podając niemowlęciu sztuczne mleko
        jestem tak odpowiedzialna,jakbym podała małemu dziecku zapałki.No
        masakra normalnie...
        • tijgertje Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 09:15
          Aaa... Terror laktacyjny? ;) Ja tu mialam wrecz odwrotna sytuacje,
          istna wojne prowadzilam z lekarzami, ktorzy usilowali mnie zmusic do
          przejscia na butelke, ale ze mna nie tak znowu latwo;-) Pewnie, ze
          kobiece mleko jest najzdrowsze, ale jesli kobieta z jakichkolwiek
          powodow nie chce karmic, to juz jej sprawa, lekarze moga informowac,
          ale nie zmuszac czy obwiniac za taka a nie inna decyzje.

Ja mam chlopaka i wcale nie sadze, ze dziewczynki sa grzeczniejsze;)
          Dziewczynki czesto sa spokojniejsze, mniej halasliwe i ruchliwe od
          chlopakow, ale sa "niegrzeczne" moze nie tyle mniej, co inaczej od
          chlopcow. Chlopak zrobi otwarta wojne, a dziewczynka bedzie sie
          bawic w partyzantke;-) Choc wcale nie wszystkie dzieciaki chca sie
          tego trzymac;-) Jak pracowalam z dzieciakami, to wolalam jednak
          chlopakow, byli bezposredni do bolu, a z dziewczynami to nigdy nic
          nie wiadomo, a ja sie ciezko domyslam;-)
          Moj mlody zaczal przesypiac noce majac 3 miesiace, znajome ze szkoly
          rodzenia mi wspolczuly, ze musze w nocy po kilka razy wstawac, bo
          ich dzieciaki wlasnie gdzies kolo 2 miesiecy spaly od 23.00 do 6.00,
          a moj zajadal mamine mleko co 2-3 godziny. Za to jak sie namyslil,
          to faktycznie myslalam, ze wybuchne, bo spal po 12-14 godzin
          ciurkiem;)
          • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 10:42
            Fanie tą różnicę ujęłaś tijgertje :)
            • hycek3 Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 12:47
              wlasnie czytalam o tym wczoraj:) zdaza sie tak ze jedno dziecko na
              100 albo na 1000 nie pamietan juz przesypia cala noc. ale to nie
              zapalanie swiatla i nie odzywanie sie do dziecka tez duzo daje
              dziecko nie moze myslec ze noc to czas na zabawy, w nocy jest ciemno
              i cichi i w nocy sie spi. moja mala ma prawie 8m-cy i od urodzenia
              raz na jedzenie sie budzi tez mysle nad tym zeby ja oduczyc nocnego
              udzenia sie. dobrym sposobem jest podawanie dziecku wody zamiast
              mleka wtedy zrozumie ze nie ma poco sie budzic i przespi cala noc.
              jakos boje sie tak robic bo mysle ze zamiast o 8:00 zacznie mi
              wstawac o 6:00-7:00 wczesniej tak sie budzila a teraz spi do 8:00
              pozdrawiam
              • hycek3 Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 12:55
                przepraszam to nie o spanie sie rozchodzilo ze trafia sie dziecko
                jedno na iles tan i ladnie spi:) to o zabki trafia sie jedno na
                kilkadziesiac a nie tak jak wyzej napisalam przepraszam:)
                • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 13:27
                  Starszemu podawałam wodę w nocy-trzeba mieć tylko podgrzewacz pod
                  ręką,bo zareagować trzeba szybko,żeby się dziecko nie rozbudziło.
                  W nocy brzuszek musi odpoczywać.Życzę powodzenia!!!
                  • majadeblij Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 14:15

no to dobrej nocy:-))
                    moja coreczka przesypiala cale noce w zasadzie od urodznia (nie
                    spala w ciagu dnia za to:-), pierwsza noc po przyjedzie ze szpitala
                    miala bardzo niespokojna, nastepna przespala do 6 rano. it tak juz
                    jej zostalo. budzi, sie naprawde bardzo sporadycznie, zazwyczaj nie
                    zdaze do nie do pokoju dojsc a ona juz spi spowrotem.
                    teraz ma skonczone 4 miesiace i normalnie budzi sie miedzy 6-7, a
                    chodz spac o 19. ja ja jeszcze przez sen karmie kolo 22-23, bo
                    inaczej to jest szansa ze sie kolo 4-5 obudzi. dzis natomiast
                    zaskoczyma nie bardzo milo, bo sie o 8.37 obudzila!!!!!
                    pozdrawiam,
                    maja
                    • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 20:58
                      majadeblij,pamiętam jak moja koleżanka opowiadała o swojej
                      córeczce,która zaczęła przesypiać noc w wieku 6 tygodni.Wzięłam to za
                      pewnik i jakiś wyznacznik-uniwersalny dla wszystkich dzieciaków :D
                      Nie ukrywam-bardzo mi to pomogło,miałam jakąś nadzieję,hihihihihi....
                      Czekałam tak 7 miesięcy.Cóż...Można i tak.Tym razem wiem już co nieco i
                      staram się.Bo jak sobie przypomnę te długie noce z cyckiem na
                      wierzchu,oglądając na laptopie kabarety,aby nie zasnąć...ech.Było-
                      minęło :)Teraz widzę to wszytko inaczej.I działam inaczej!!!
                      • maxijo Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 21:37
                        niezle, niezle, lubie takie posty:)
                        Moj czterolatek nocy nie przespal, spi ciut lepiej po 3 roku zycia i
                        przestal sie budzic o 5!. A 15 miesieczna Nina, poza tym ze budzi
                        sie z 10 razy, robi sobie ostatnio okienka- wczoraj 23-3 nie spala.
                        Pierwszy rok na piersi - to wieczny glod, no ale powyzej 97 centyla;)
                        Dla mnie przesypianie nocy to jakis wymysl/zart:) moze dociagniemy
                        jakos do 18-tki i wreszcie wyspimy sie
                        • maxijo Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 21:38
                          acha, zazwyczaj po 4 miesiacu dzieci spia gorzej, takze nie chwal
                          dnia....:)
                          • kasia191273 Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 22:22
                            ale to nie jest regula- moja Nina konczy trzy lata, a sytuacje, kiedy
                            w nocy sie obudzila moge policzyc na palcach dwoch rak, max.10;)))

jak sie budzi, to ja jestem w ciezkim szoku;)))
                            • majadeblij Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 22:36
                              tez mam taka nadzieje:-) nie wyobrazam sobie nie spac calymi nocami,
                              a potem do pracy.....
                          • majadeblij Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 13.12.09, 22:26
                            tak mowia, ale ja mam nadzieje ze sie anousce nie zmieni:-))
                            skonczylysmy 4 miesiace i narazie spi:-)) ja czekam na zeby no i
                            pierwsza chorobe przyniesiana za zlobka!
                        • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 14.12.09, 14:26
                          maxijo,no to masakra normalnie jakaś jest...Współczuję,szczerze
                          współczuję!
                          • mad_die Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 14.12.09, 15:19
                            Straszne prawda? Jak te dzieci potrafią nam dopiec, jakie niegrzeczne są, że nie
                            chcą spać w nocy. Okropne.
                            • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 14.12.09, 16:38
                              Ale o co Ci chodzi mad_die? Widzę,że nie jesteś skora do marudzenia ale
                              chociaż pozostaw tą przyjemność innym...Nie wiele jest takich aniołów
                              jak Ty.
                              • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 14.12.09, 18:03
                                Z resztą obie jesteśmy w podobnej sytuacji-obie mamy dzieciątka z
                                różnicą ok. 2 lat,dobrze kojarzę?Dla mnie powrót do nocnego
                                wstawania,kiedy już rozbestwiłam się na dobre,to przykry
                                obowiązek.Śpioch i leniuch śmierdzący jestem-co tu dużo gadać :D
                                • beba3 Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 22.01.10, 17:11
                                  Ja karmilam w nocy obie cory. Chcialy mleka, dostawaly mleko.
                                  Przyznaje, ze sie staralm je oduczyc jedzenia w nocy.
                                  Wymiekalam wczesniej niz pozniej. Maz mnie w wysilakach tez nie wspieral.
                                  Nie tyle mnie to nocne jedzenie martwilo co pytanie: do kiedy i jak dlugo
                                  fizycznie dam rade. No i CB, ksiazki i dobre glosiki ktore chcialy pomoc ale
                                  jakos tak budzily tylko wyrzuty sumienia...
                                  A te nocne karmiania mialy w sobie niepowtarzalny czar.
                                  Bo, rzecz jasna popelnialismy jeszcze jeden blad spiac z dzieckiem w jednym lozku.
                                  Powiem Wam ze z perspektywy czasu nie pamietam przemecznia az tak bardzo jak
                                  mala raczke ktora zawsze byla wyciagnieta w moja strone.
                                  To tak ku pocieszeniu mamy wstajacych w nocy!
                                  A tym ktorych dzieciaczki przesypiaja noce, to nie wierze ze nie macie jakiegos
                                  sekretu!
                                  • 8zumirodam Nasze 4 miesięczne dziecię już nie chce spać ;D 22.01.10, 17:49
                                    Przy pierwszym dziecku naszym sekretem była polska pediatra,która
                                    kazała nam przestać karmić w nocy (mleko modyfik.),gdzieś po 4
                                    miesiącu...W nocy brzuszek ma odpoczywać-mówiła.Też już nie pamiętam
                                    jak to było ze zmęczeniem za pierwszym razem,dlatego kiedy po półtora
                                    roku wysypiania się pojawił się w domu nowy "nocny drapieżca" ciężko
                                    mi było się przestawić!Teraz zrywam się na równe nogi i zanim się na
                                    dobre obudzę już jest po karmieniu :)Także generalnie nie chodzi tu o
                                    moja niechęć do nocnego wstawania,a o powolne przyzwyczajanie dziecka
                                    do czuwania w dzień i przesypiania nocy.Wczoraj nasz brzdąc skończył
                                    4 miechy,od urodzenia przybrał na wadze 3,5 kg (to więcej niż sam
                                    ważył) więc kawał z niego chłopa :D
    • ika.alias Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 26.12.09, 14:44
      Oooch, gratulacje! Super!

Moj synek zaczal dopiero po roku przesypiac cale noce. A i to zajelo nam duzo
      czasu i nocnego siedzenia przy nim... ;)
      • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 26.12.09, 20:20
        Niestety synek teraz stwierdził,że przesypianie nocy jest
        przereklamowane-budzi się jak noworodek,co 3 godziny...
        Ale przez moment było fajnie :)
        • corneliss Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 22.01.10, 17:49
          moj leon ma 2,5 mies. i od jakiegos tygodnia spi mw. od 21 do 4-5 rano, dgybym
          chodzila spac z nim prawdopodobnie bym sie lepiej wysypiala a tak codze kolo 24
          karmie malego mieszanie raz butelka raz piersia, bylam niedawno w CB i tam pani
          poradzila mi aby mlody przesypial dluzej niz 3 godz by dodawac do butli
          jansbroodpapje (generalnie jest to papka przeciw ulewaniu) jako dodatkowy
          wypelniacz, niekaloryczny a nie powodujacy tak szybko uczucia glodu
          no i kiedy karmie go ok 20-21 mlekiem z dodatkiem tegoz (Nutrilon, pomaranczowe
          male opakowanie) leon ladnie spi do mw 4-5 rano i wtedy dostaje piers, potem ok
          7-8 butla i znow piers ok. 10-11 itd.
          -------
          Poziomki uzyskujemy poprzez przewracanie pionków. - by marjanna1|KP|
          • 8zumirodam Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 22.01.10, 17:57
            No właśnie corneliss-nie spytałam w CB czy my mamy już rozszerzać
            powoli dietę (pocz.5 mies.)...Dziś na noc do mleka dosypałam dwie
            miarki Rijstebloem. Musieliśmy przy tym powalczyć trochę z
            trójprzepływowym smokiem,ale się udało.Kąpiel i kolacja wypadły sporo
            wcześniej (a to przez mega-kupkę),więc i pobudek będzie więcej,ale może
            ten kleik coś da...
            Gdzie mogę sprawdzić jak rozszerza się w Holandii dietę?
            Powodzenia życzę :)
            • 8zumirodam Stap 1 aanbevolen schema vanaf 4 maanden: 22.01.10, 18:56
              Jakby kogoś też ten temat interesował:
              www.nestlebaby.com/nl/baby_nutrition/menus/menu_step1.htm
            • tijgertje Re: Nasze 2 miesięczne dziecię przesypia już noc! 22.01.10, 20:42
              Tu jest fajny dokladny schemat tubylczego dietetyka dzieciecego, po
              angielsku:) Po tubylczemu tez maja, moze pomoc w zakupach czasem:
              www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/engels.html
              • 8zumirodam Rozszerzanie diety 22.01.10, 23:48
                Dzięki Tygrysku! A czy to nie dotyczy tylko karmienia piersią?Jutro
                startujemy z jakąś marcheweczką, a wg. polskich norm dzieci karmione
                piersią zaczynają wdrażanie po 6 m,a karmione "sztucznie" po 4 m.
                Co prawda mam już jednego "chłopa" odchowanego,więc nie boję się
                wprowadzać nowych przysmaków,ale nie chciałabym,żeby ktoś kiedyś w CB
                zapytał dlaczego postępuję tak,a nie inaczej...

• 8zumirodam Re: Rozszerzanie diety 22.01.10, 23:50
                  Dobra,już widzę...Jakaś mało przytomna jestem.Dzięki!!!
                  • 8zumirodam Re: Rozszerzanie diety 23.01.10, 21:16
                    Ło matko....Dzidzi dostało na noc 150 ml mleka z dwoma miarkami kleiku
                    dwa razy,a potem w nocy nie chciał jeść,ale spać również :/ Darł się
                    tylko wniebogłosy! Wstawałam dziś w nocy jakieś 20 razy...Młody jak raz
                    się zraził do czegoś nowego to postanowił nie podejmować dalszych
                    prób,tylko RYCZEĆ!!!!Buuuuuu....Ratunku!!!!
                    • corneliss Re: Rozszerzanie diety 23.01.10, 21:45
                      moze dodalas za duzo kleiku i za bardzo mu zagescilo, no i musial sie nameczyc z
                      ciagnieciem? moj maly tez sie tak zdziwil z tym Johannesbroodpitmeel - moze
                      sprobuj tego
                      -------
                      Poziomki uzyskujemy poprzez przewracanie pionków. - by marjanna1|KP|
                      • 8zumirodam Re: Rozszerzanie diety 24.01.10, 19:40
                        He he...on jakoś w ogóle nie chce mleka!Bardzo go dziś zainteresowało
                        jabłuszko ze słoiczka,marcheweczka już mniej,ale mleko z kleikiem (ta
                        sama proporcja co ostatnio)dopiero na noc wypił!Coś mi świta w
                        głowie,że przy zmianach są takie zawirowania.Zawsze mogę sobie
                        pomyśleć,że to kolejna noc mniej z tych nieprzespanych ;)Pozdrawiam
                        :)))
                        • oda100 Re: Rozszerzanie diety 25.01.10, 14:04
                          aaa pisalam ze po 4 miesiacu najczesciej jest jakis skok i dzieci
                          budza sie, widze ze rowniez te "kaszkowe". Ciesz, sie ze choc pare
                          tygodni pospalas:)
                          W CB daja zawsze, przynajmniej u mnie, menu dla maluchow. Nic ci nie
                          zasugerowali?
                          • maxijo Re: Rozszerzanie diety 25.01.10, 14:06
                            ups, pwozyszy post byl moj, zalogowallam sie pod innym nickiem,
                            sorry...
                          • 8zumirodam Re: Rozszerzanie diety 26.01.10, 20:01
                            > W CB daja zawsze, przynajmniej u mnie, menu dla maluchow. Nic ci nie
                            > zasugerowali?
                            No właśnie chyba im to wypadło...Może dlatego,że byliśmy dopiero
                            pierwszy raz (przylecieliśmy do NL miesiąc temu)?
                        • tijgertje Re: Rozszerzanie diety 25.01.10, 14:57
                          Nie szalej z rozszerzaniem diety, wprowadzaj JEDEN nowy produkt w
                          ciagu 3-5 dni, nie kilka na raz. uklad trawienny musi sie
                          przyzwyczaic do nowowsci i jak dostanie za duzo na raz jeszcze kilka
                          rzeczy, to nic dziwnego,z e sie buntuje. Kaszka na noc dla nieco
                          bardziej wrazliwego zoladka moze powodowac problemy ze spaniem (na
                          poczatku), zaczelabym od pol miarki i codziennie nieco zwiekszala
                          ilosc kaszki w stosunku do mleka.
                          • 8zumirodam Re: Rozszerzanie diety 26.01.10, 20:04
                            > Nie szalej z rozszerzaniem diety, wprowadzaj JEDEN nowy produkt w
                            > ciagu 3-5 dni, nie kilka na raz.
                            Wiem,wiem-trochę się pospieszyłam-jednego dnia marchewka,drugiego
                            jabłko...trochę to dużo.Nie będę przez tydzień wprowadzać już nic
                            nowego.Zapomniałam jak to jest mieć takiego małego berbecia :)Kiedy już
                            jedno podrosło,chciałoby się,żeby drugie jak najszybciej je
                            dogoniło!Oczywiście to jest moje zdanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka