Dodaj do ulubionych

Drogowskaz, czyli gdzie znalezc...

14.10.05, 13:12
Tak mi wlasnie do glowy przyszlo, ze moze by sie taki watek przydal, bo czasem probuje znalezc cos "polskiego", a nie wiem, czy sa w Holandi pewne produkty i jak sie nazywaja, a do polskich sklepow mam za daleko. Piszcie w tytule postu nazwe polskiego produktu, jeden w poscie dla przejrzystosci, kazdy nowy produkt dopisujcie od gory, jako odpowiedz na ten post, ewentualne uwagi i uzupelnienia do produktow w odpowiedziach do nich. W poscie warto podac holenderska nazwe, nazwe sklepu (konkretny sklep i namiary adresowe), sieci (np. AH, Etos itp) albo rodzaj sklepu (np sklep turecki, ze zdrowa zywnoscia). No to ja zaczynam...
Obserwuj wątek
    • tijgertje ziele angielskie 14.10.05, 13:15
      piement, ja kupilam w sklepie z zarciem chinskim i indonezyjskim na wynos, ktory prowadzi tez sprzedaz przypraw. Np. sklep Toko w Driebergen, adresu nie pamietam, przy glownej ulicy sklepowej.
    • tijgertje chrzan 14.10.05, 13:18
      mierikswortel, w formie kremu chrzanowego, niezbyt ostry do dostania w AH, w malych sloiczkach na najwyzszej polce, gdzies w okolicy sosow i przypraw. Zjadliwy np do sosow, trudno porownac z prawdziwym chrzanem niestety, ale ja czasem lubie na kanapke.
    • tijgertje maslo prawdziwe 14.10.05, 13:22
      boter lub roomboter, wszedzie jest, ale nieporownywalne z prawdziwym. Takie mozna kupic u rolnika, np. w "kaasboerderij", prawdziwe maslo bez chemicznych dodatkow, nawet pachnie! Pychota. Adresy w okolicy powinny byc w ksiazce telefonicznej, warto poszukac w ogloszeniach i reklamach lokalnych gazet, bo czasem maja tez w innych gospodarstwach sprzedajacych mieso lub lody (ijsboerderij).
    • tijgertje mak 14.10.05, 13:25
      maanzaad, we wszystkich sklepach ze zdrowa zywnoscia, tzw. reformwinkel.
    • tijgertje smietana 14.10.05, 13:41
      -creme fraiche albo kooksroom do zup i sosow na cieplo, w kazdym supermarkecie roznych firm, troche bez smaku, ale sie nie scina i dobrze zabiela
      -zure room, kwasna smietana do zimnych sosow, swietna do mizerii albo polania nalesnikow po rozrobieniu z cukrem.
      -slagroom, plynna smietana o neutralnym smaku, czasem juz ubita na slodko. do deserow przede wszystkim, ale nieslodzona rowniez do zup i sosow. Nie nadaje sie do ptasiego mleczka! Siada i sie scina.
      Klop Klop- odpowiednik polskiej Sniezki, do ubicia na mleku do zimnych deserow, nie siada po ubiciu, mozna przygotowac wczesniej bez ponownego ubijania. Niebieskie kartonowe opakowania, mysle, ze powinny byc w wiekszosci supermarketow, na pewno w AH i Plusie na najwyzszej polce regalu z galaretkami, budyniami i produktami mlecznymi nie wymagajacymi chlodzenia.
    • tijgertje twarog 14.10.05, 13:50
      Mister1 kiedys podal przepis na zrobienie polskiego, twardego twarogu, robie dosc regularnie, bo tu sie kupic gotowego nie da. Podaje za misterem: 3 opakowania zwyklego magere kwark, do tego opakowanie smietany(zure room), podgrzac w innym garnku z woda, ale nie zagotowac, podem odcedzic, odsaczyc i odcisnac. To tak po krotce. Mister pisal cos o odsaczaniu przez noc, ja grzeje normalnie w garnku na plycie elektrycznej na "malym ogniu", potem cieple odciskam przez gesta pieluche. Zostawiam do wystygniecia, najczesciej od razu przekladam do pokemnika, gotowe nawet w pol godziny. Do nalesnikow nie odciskam zbyt mocno, dodaje tylko zoltko i cukier i gotowe do marowania.
      • corneliss Re: serek ziarnisty 15.10.05, 09:50
        Hutten Kaas firmy Danone w AH
        Korniger Frischkase -Cottage Cheese w Lidlu
        Cottage Cheese w Natuur Winkel

a wczesniej jezdzilam specjalnie do polskiego sklepu...
        a AH mam 2 min. od domu, przepis na twarog musze wyprobowac, brzmi
        zachecajaco :)
    • anitax spioszki 16.10.05, 20:56
      Nie jest to typowo polski produkt, ale poniewaz trudno znalezc 'normalne'
      spioszki w Holandii potencjalnych zainteresowanych informuje, ze sprzedaje je
      H&M.
      • tijgertje Re: spioszki 16.10.05, 21:44
        W Kruidvat tez widzialam jakis czas temu, C&A ma spory wybor w mniejszych rozmiarach, niestety najczesciej welurowe.
    • saraanna chleb 16.10.05, 21:27
      Smakuje prawie jak polski,mozna go kupic w C-1000 a nazywa sie Franse brood.
      • tijgertje Re: chleb 16.10.05, 21:49
        Z wygladu do polskiego najbardziej podobny jest "duitse rogge brood", dostepny na przyklad w AH, ale smakiem jeszcze zadnym polskiego nie da lo mi sie oszukac, buuu. Jeszcze w AH maja taki okragly maly chlebek do dopiekania samodzielnie, trzeba go dopiec troche dluzej niz pisze na opakowaniu, wtedy jest mniej trocinowaty. Okazyjnie pyszny, na cieplo pochlaniam od razu pol bochenka z maslem:-)
        • sulasia13 Re: chleb 17.10.05, 00:46
          Polecam pieczywo w sklepach tureckich. Co prawda takiego chleba jak w Polsce
          nie ma nigdzie, ale ten turecki przynajmniej nie pachnie/smierdzi chemia.
          • scoora82 Re: chleb 23.05.13, 14:34
            zapraszam na stronę o pieczywie są także przepisy
            smacznepieczywo.blogspot.com/
    • zuzka71 Re: a jak znalezc TO FORUM??? 17.10.05, 10:13
      ja wiem jak bo wiem od poczqatku,a le nowe osoby jak nas znajduja? nie ma nas
      pod polonia, moze przydaloby sie nas tam umiescic? wkoncu my tez polonia i nie
      gorsza chyba...taka moja sugestia.
      jak sie sprawa wyjasni to mozna tez post usunac.pozdrowka.zuzka
      • beba3 Re: a jak znalezc TO FORUM??? 18.10.05, 01:44
        Ciezko powiedziec jak znajduja Forum rodzicow w Holandii nowi ludzie.
        _Siedzimy_ na dzieciach bo tematyka wlasnie o nich a na Polonni
        milismy 'bramke' ale juz nie. Tamto Forum jest zamkniete i sadze, ze nie
        powinno sie go reklamowac, choc moze to raczej my sie tam reklamowalismy?
        Pewnie w dwie strony to dzialalo.
        Mozna sie przeniesc na Polonie. Mi to bez roznicy a fizycznie to jest mozliwe.
        Co sadzicie? Albo jak znalazlyscie Forum?
        Szukalyscie na Dziecku czy na Polonii?
        • tijgertje Re: a jak znalezc TO FORUM??? 18.10.05, 11:07
          Ja znalazlam wrzucajac w wyszukiwarke "Holandia". Chyba lepiej pod Polonia.
          • maxijo Re: korzonki 18.10.05, 14:46
            ale nie do jedzenia, tylko te ktore bola w dola plecow od dzwigania albo
            przeziebienia. Na razie lecze sie domowymi sposobami i myszowaty wzial wolne,
            ale jak bede musiala isc do domowego to chce mu od razu powiedziec, ze to
            korzonki, a nie moge znalezc tego w slowniku. Moze ktos wie jak to jest po
            holendersku?
            • saviera Re: korzonki 18.10.05, 15:22
              maxijo napisała:

> ale nie do jedzenia, tylko te ktore bola w dola plecow od dzwigania albo
              > przeziebienia. Na razie lecze sie domowymi sposobami i myszowaty wzial wolne,
              > ale jak bede musiala isc do domowego to chce mu od razu powiedziec, ze to
              > korzonki, a nie moge znalezc tego w slowniku. Moze ktos wie jak to jest po
              > holendersku?

Wedlug mnie to Ischias (heuppijn).....jednak pewna nie jestem.
            • nesla Re: korzonki 21.10.05, 11:15
              Ja uwazam ze powinno sie wchodzic z Dziecka, ja przynajmniej tam stawialam
              pierwsze kroki jako brzuchata
          • beba3 Re: a jak znalezc TO FORUM??? 19.10.05, 23:19
            Cos odzewu nie ma. Zmienic moge ale mysle, ze kazda mamausia ktora o dzieciach
            pisze skusi sie i zerknie na rodzciow w Holandii a nie zawsze interesuja ja
            sprawy poloni.
            • zuzka71 Re: ankieta? 20.10.05, 11:34
              no ja bym raczej wlasnie widziala to forum pod polonia... moze beba zaproponuj
              osobne glosowanko? moze sie wiecej osob wypowie tu nie kazdy pewnie trafil..a
              wogle to dobre pytanie do ankiety - jak tu mamusie trafily na to forum?? jak
              dfla mnie moze zostac jak jest bo ja nie musze nigdzie szukac...ale innym moze
              jednak bedzie latwiej znalezc pod polonia, w koncu mieszkamy w holandii nie w
              polsce...taka moja sugestia pod rozwage;) pozdrowka.zuzka
              • kasia157 Re: ankieta? 20.10.05, 14:24
                Ja znalazlam przez Polonie, o dzieciach raczej z zalozenia nie czytam (innych
                forow) i gdyby nie Polonia to bym tu nie trafila.
                • agatamaria1 Re: ankieta? 20.10.05, 15:50
                  Przez Polonie rowniez.
            • tijgertje Re: a jak znalezc TO FORUM??? 20.10.05, 15:12
              Mysle, ze temat "dzieci" w Polsce i Holandii jest tak rozny, ze lepiej pod Polonia. Wiekszosc tematow tu dotyczy konkretnej sytuacji w Holandii, kogos w Polsce raczej nie interesuje "kraamzorg", no bo co to takiego?

• beba3 Re: a jak znalezc TO FORUM??? 20.10.05, 23:43
                Tygrys!
                ...ze kazda mamausia {{{holederska}}} ktora o dzieciach
                pisze skusi sie i zerknie na rodzciow w Holandii...
                Tak to mialo byc ale mi sie zjadlo ta holederska...;-D i wyszlo, ze wszystkie
                Polki mieszkajace w Polsce zapewne pasjami beda czytac jak to jest w
                Holandii. ;-D

Przeliczam glosy i wychodzi mi, ze 4 osoby za przejsciem na Polonie.
                Sprzeciwu nie ma?
                Jeszcze pomyslcie dziewczyny i wypowiedzcie sie. Jak jestescie przeciw, za czy
                jest Wam to obojetne tez.
                (Chyba nas nie wykoleguja, co? No bo mozna nas podpiac i tu i tam.)

PS Szukam pomocnika, takiego ktory zaglada na Forum najlepiej codziennie i
                ktorego i ja i inni znaja juz dobrze. Jacys ochotnicy? :-)
                Jade do Polski na tydzien i prawdopodobnie bede miala dostep do netu ale
                wolalabym wiedziec, ze jest ktos kto popilnuje naszego ogrodka.
                • beba3 A moze...? 20.10.05, 23:51
                  ...chcialybyscie dziewczyny rozszezyc tematyke?
                  Nikt w sumie nie pisze na inne tematy i zawsze o sprawach zwiaznymi stricto z
                  dziecmi.
                  Ja bym chetnie np z Tygrysem troche o ogrodku pogadala ale nie na priva bo to
                  raczej takie jednozdaniowki. Wole formule Forum, zawsze sie ktos moze wlaczyc a
                  ja nie mam az tyle czasu aby odpisywac na @. O dietkach, cwiczonkach,
                  wakacjach, nauce jezyka, poszukiwaniu pracy itp
                  Co sadzicie?
                  A moze byliby chetni na jakies inne Forum o wszystkim tylko nie o dzieciach
                  albo rowniez o dzieciach ale nie jako o temacie glownym. Ja to sie troszke
                  musze wyluzowac a nie tak monotematycznie na Forum... ;-)
                  Piszcie!
                  • tijgertje Re: A moze...? 21.10.05, 00:01
                    Beba, a czy rodzice musza byc monotematyczni? Ja jestem wprawdzie, ale chetnie bym to zmienila. O byle czym moze byc. Ja przy kawie to moge o prawie wszystkim. Ponoc dobrze leje wode:-) Ogerodek moj to juz istna dzungla sie zrobila. Szukam ochotnikow d plewienia. Dziecie me baaardzo chetne do pomocy:-)))
                    • zuzka71 Re: A moze...? 21.10.05, 10:52
                      pewnie, przeciez juz nieraz tematy sie rozrastaly i odbiegaly od tematu;) jestem
                      za;) a z ta pomoca to ja sie nie moge zadeklarowac, szkoda ze to nie ten
                      tydzien, mialam wakacje, wiecej czasu, od przyszlego znow ostra jazda..ale nie
                      martw sie przez tydzien nawet jak nie bedziemy 'adminowane' nic sie zlego nie
                      przydarzy;)baw sie dobrze w polsce;)pozdr.zuzka
                  • agatamaria1 Re: A moze...? 21.10.05, 21:22
                    Chetnie inne tematy rowniez. Bardzo chetnie. Jako ze nie odzywam zbyt czesto
                    zdaje sobie sprawe ze moj glos nie jest az tak wazny. Ja chetnie rowniez o
                    jezyku, cwiczeniach - no coz poszukiwanie pracy w moich przypadku przebieglo
                    blyskawicznie i z sukcesem - wiec nie jest wiele do opisywania - ale z drugiej
                    strony moze komus sie przydac i podniesc na duchu...co jeszcze: chetnie
                    kuchnia, literatura (nie tylko dla dzieci), co ciekawego w kinie, jaka
                    muzyka... a moze ktos tutaj biega????? Pozdrawiam, A.
                    • zuzka71 Re: A moze...? 22.10.05, 10:07
                      biegam np ja;) i szukam pracy, choc ostatnio nieaktywnie;))no to dzialamy;)
                      pozdrowka.zuzka
                • nesla Re: a jak znalezc TO FORUM??? 21.10.05, 11:17
                  A nie mozna podpiac pod oba i pod Polonie i pod Dziecko?
                  Ty wiesz jak cie znalazlam, wiec moj glos sie malo liczy, niereprezentacyjny,
                  wiec zgadzam sie z glosem wiekszosci :-)
                  • saviera Re: a jak znalezc TO FORUM??? 21.10.05, 11:43
                    Link z "Forum rodzicow w Holandii" , wrocil na forum "Mieszkam w
                    Holandii"....niewazne sa czyjes klotnie i obrazanie sie na siebie , uwazam ze
                    jest tam potrzebny :)))
                    Wystarczy ladnie poprosic i sprawa zalatwiona :)))
                    Jest jeszcze kilka innych holenderskich forow , tam tez przeciez mozna linka
                    umiescic i problem rozwiazany :)))
                • lenkaaa Re: a jak znalezc TO FORUM??? 21.10.05, 16:53
                  mnie jest bez roznicy pod jakim szyldem bedzie figurowalo to forum. Wychodze z
                  zalozenia, ze jak ktos bedzie zainteresowany tematyka to znajdzie to forum
                  niezaleznie od tego gdzie bedzie sie ono znajdowac. Ja znalazlam w ten sposob,
                  ze wpisalam w google: "ciaza w Holandii" i od razu wyskoczyl mi post Nesli : )
                  ktora wtedy pakowala wlasnie rzeczy na porod w szpitalu i zastanawiala sie co
                  jeszcze ze soba wziac : )

----------\\--//-----------
                  --------(@ @)---------
                  --o00o--(_)--o00o--
                  • beba3 Re: a jak znalezc TO FORUM??? 22.10.05, 00:59
                    Czesc Dzeiwczyny!
                    Ja tyko sie witam i znikam. Jutro wyjazd, dzis pakowanie i urwanie glowy. Wroce
                    do Was w niedziele. Nie rozrabiac prosze! ;-D A o pomocy w adminowaniu
                    (naprawde to sie leniuchuje ;-)) prosze pomyslec powaznie bo zaraz sama
                    wybiore "ochotnikow" ;-D
                    Faktycznie link wrocil na Mieszkam w Holandii. Wielkie dzieki dla Maji i dla
                    Saviery, bo ona chyba w tym paluszki maczala? Dzieki Savcia!
                    Poszperam czy mozna podpiac pod Dziecko i pod Polonie, byloby super!
                    No to piszcie i nie o dzieciach dziewczyny. Ja sie troche szczypalam
                    wczesniej...
                    Pozdrawiam i jade do zimnej Polski, plaszczyk juz wyjety z szafy ;-D
                    • lenkaaa Re: a jak znalezc TO FORUM??? 22.10.05, 12:25
                      no, to milego pobytu w Polsce zycze : )
                      Ja tez mialam byc dzisiaj u moich rodzicow, ale niestety najpierw sama sie
                      rozchorowalam na poczatku tego tygodnia, a wczoraj Emilia miala pierwszy raz
                      stan podgoraczkowy, wiec z bolem serca odwolalam rezerwacje i siedze sobie w
                      domu w Holandii, zamiast ladowac wlasnie w Warszawie....buuuuu.....

--------(@ @)---------
                      --o00o--(_)--o00o--
                  • anitax Re: a jak znalezc TO FORUM??? 22.10.05, 18:59
                    Ja znalazlam dokladnie w taki sam sposob. Tez zaczelam od czytania Nesli :-)
    • tijgertje Jablka z jagodami dla dzieci 24.10.05, 14:38
      Znalazlam w sklepie ze zdrowa zywnoscia! Sa to nieduze okragle pojemniczki, takie jak z pasztetem na przyklad w kartonowym opakowaniu, same owoce bez dodatkow. W porownaniu z Gerberem sa znacznie mniej slodkie i maja troche "grubsza" konsystencje, nie sa takie plynne. Firma nazywa sie Evernat, u nas byly jablka z jagodami i jablka z morelami. Owoce pochodza z upraw ekologicznych, wiec nadaja sie dla niemowlat tez. Uwaga! Trzeba je przechowywac w chlodnym miejscu!
    • lenkaaa SODA 30.03.06, 12:14
      Natriumbicarbonaat
      jest do kupienia w ... Etosie (szukaj w dziale srodkow
      czystosci :-)))))

Go.ga - skopiowalam Twojego posta tutaj. Bedzie latwiej szukac.
      :o)))

--------(@ @)---------
      --o00o--(_)--o00o--
      • agnieszkaela Re: SODA 30.03.06, 13:55
        Tylko, ze to nie jest spozywcza soda, a zdaje sie ze o taka chodzilo. Ta do
        czyszczenia mozna dostac bez problemu wszedzie.
        • go.ga Re: SODA 30.03.06, 14:22
          Ta w Etosie to jest soda oczyszczona, NaHCO3.
          Ta do czyszczenia, to soda zraca, NaOH, do przetykania rur kanalizacyjnych itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka