Dodaj do ulubionych

polskie jedzenie

07.02.06, 20:03
Zrobilam dzisiaj na obiad golabki i objadlam sie strasznie, takie dobre byly.
Podzielcie sie jakie polskie potrawy najczesciej gotujecie na "obczyznie" no
i jakich wam najbardziej brakuje(ja tesknie za sernikiem)no i co mezowie
sadza o polskim jedzeniu
Obserwuj wątek
    • a.polonia Re: polskie jedzenie 07.02.06, 20:13
      dzisiaj zjedlismy pierogi, zrobione przez moja mame na swieta, ja nie umiem
      gotowac polskich potraw, ostatnio zrobilam golabki i nie wyszly dobre
      No dobra, kapusniak byl palce lizac ;-)
      Moj zje wszystko :P
      • moni-bel Re: polskie jedzenie 07.02.06, 21:42
        kapusniaku tez bym chetnie zjadla, no coz pomarzyc zawsze mozna
        • nesla Re: polskie jedzenie 07.02.06, 21:43
          napisz mi moni-bel jak robisz golabki na skladnikach tutejszych?
          • a.polonia Re: polskie jedzenie 07.02.06, 21:50
            wprawdzie ja nie moni-bel, ale neslo, przeciez wszystkie skladniki tu sa?
            • nesla Re: polskie jedzenie 07.02.06, 21:55
              ale ja nie umiec, mnie trzeba po chlopsku wylozyc
              • a.polonia Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:03
                hehe, to tak jak mnie, najpierw pol dnia siedze przegladajac rozne przepisy, a
                pozniej dopiero probuje ;-)
                radze uzyc kapuste wloska, podobno szybciej sie gotuje, ja zrobilam z normalnej
                bialej kapusty i byla twarda, poza tym robilam w piekarniku, spalila mi sie z
                wierzchu, ale nic to, zjedlismy, haha,
                niech sie ktos madry wypowie. Skladniki w kazdym razie masz - kapucha, ryz,
                mieso mielone....
                Ja korzystam m.in. z forum Kuchnia i Galeria Potraw, wpisuje w wyszukiwarke i
                cos tam zawsze fajnego sie znajdzie. Ostatnio zrobilam tiramisu i nawet mi
                wyszlo :P
                • nesla Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:09
                  kurde no golabki to bym zjadla :)
                  • bibi1 Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:27
                    ja tez gotuje golabki.
                    gotowany ryz mieszam z mielonym surowym miesem,jajem i przyprawami.
                    Zawijam w obgotowane(5-10minut)liscie kapusty(spitskool)i gotuje pod
                    przykryciem w niewielkiej ilosci wody tak ok.1godzine.Do tego robie sos
                    pomidorowy.

Sernik robie z serkow homogenizowanych.Kupuje je w lidlu lub aldiku.
                    4serki w polkilogramowych opakowaniach.Laduje je do lnianego woreczka i
                    odciskam wode,wtedy robi sie ok.kilo twarogu,no a reszta przepisu wedle
                    uznania.Jak ktos chce to moge wyslac,ale jutro,bo teraz musze sie w koncu
                    wyspac.

Gotuje przewaznie po polsku,chociaz wcale za taka kuchnia nie przepadam.
                    Ale czego sie nie robi dla ukochanych facetow?
                • go.ga Re: polskie jedzenie 08.02.06, 18:19
                  >Skladniki w kazdym razie masz - kapucha, ryz,
                  > mieso mielone....

Golabki nabieraja tez wiecej smaku, jesli sie je gotuje nie w samej wodzie ale
                  w bulionie (ja po prostu dorzucam do gara kostke bulionowa).
          • moni-bel Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:31
            Golabki to strasznie prosta rzecz(niestety czasochlonna)no i na szczescie
            wszystkie skladniki mozna tu kupic
            potrzebne: duza glowka bialej kapusty(liscie nie powinny byc zabardzo zbite bo
            sie wtedy rwa i zle zchodza z glowki
            Na okolo14 golabkow kupuje kilo miesa mielonego i gotuje 2 woreczki ryzu( moze
            byc lekko niedogotowany)
            Kiedy ryz wystygnie mieszam go z miesem, mozna dodac tez smazonej cebulki i
            dobrze doprawiam(sol, pieprz, ewentualnie przyprawa do miesa mielonego(z polski)
            i jak farsz jest gotowy wkladam go do sparzonych lisci kapusty
            Na koniec do duzego garnka na dno wladam kilka listkow kapusty(zeby golabki sie
            nie przypalily)ukladam golabli, zalewam wrzadkiem, wkladam 1lub 2 kostki
            rosolowe,i dusze pod przykrywka na malym ogniu okolo 2 godzin
            Ito tyle .Powodzenia ijak juz je zrobisz to daj znac jak sie udaly
            moni-bel
            • nesla Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:34
              Wiesz co, ze Z R O B I E !
              • moni-bel Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:37
                powodzenia nesla
                • a.polonia Re: polskie jedzenie 07.02.06, 22:43
                  ja tu nie widzialam nie-zbitej kapusty, wiec wzielam zbita ;-). Akurat ta czesc
                  przygotowywania golabkow sie powiodla - odrywanie lisci :P. Kapuche w garnek z
                  gotujaca sie woda i odrywanie pojedynczych lisci idzie jak z platka, nesla,
                  pochwal sie, jak juz zrobisz ;-)
            • mona812 Re: polskie jedzenie - do moni-bel 07.02.06, 22:43
              Nie na temat ale mam pytanie , wiem ze mieszkasz w Belgii czy jestes
              zorietowana ile kosztuje ogrzanie mazutem sredniego domu ,licze ze w 2000 euro
              sie zmieszcze :))
              • moni-bel Re: polskie jedzenie - do moni-bel 07.02.06, 22:50
                niestety teraz nie moge odpowiedziec na to pytanie bo dom ogrzewamy gazem ale
                moge pooytac znajomych ile ich to kosztuje
                • mona812 Re: polskie jedzenie - do moni-bel 07.02.06, 23:06
                  Wdzieczna bym byla ,dom parterowy metrazu jeszcze nie znam .Dzieki :))
              • moni-bel Re: polskie jedzenie -do mona812 08.02.06, 22:06
                popytalam troche w sprawie cen za ogrzewanie i rzeczywiscie 2000euro na pewnno
                ci starczy.Duzo zalezy od tego jak duzy jest dom, czy stoi w szeregu,czy osobno,
                a takze czy w ciagu dnia caly czas ktos przebywa czy nie.Ja na przyklad nie
                pracuje zawodowo, czesto jestem w domu,takze ogrzewanie kosztuje nas troche
                wiecej niz znajomych ktorzy obydwoje pracuja.
                Trudno tez dokladnie wyliczyc bo wiekszosc belgow wcale nie ogrzewa sypialni
                (znam przypadek ze dziecko odrabialo lekcje ubrane w kurtke w swoim
                pokoju),dopiero kiedy mroz trzaska na dworze odkrecaja troche kurki, zeby woda
                w kaloryferach nie zamarzla.Jak opowiadam ze u mnie kaloryfery grzeja takze w
                sypialniach to nie moga sie nadziwic( panuje w nocy mila temperatura do spania
                okolo 17st)
                to wszystko co ci na ten temat moge powiedziec
                powodzenia z nowym domem w belgi
                pozdrawiam moni-bel
                • mona812 Re: polskie jedzenie -do mona812 08.02.06, 22:10
                  Dzieki :))
    • agagaby Re: polskie jedzenie 07.02.06, 23:15

• moni-bel Re: polskie jedzenie 07.02.06, 23:32
        a mozesz mi podac ile w tych kopytkach jest ziemniakow ile maki i jak je
        dokladie robisz?
        • a.polonia Re: polskie jedzenie 07.02.06, 23:35
          o kurcze, kasza gryczana to moja milosc! ;-)) ostatnio znalazlam w sklepie z
          biologiczna zywnoscia!
          • tijgertje Re: polskie jedzenie 08.02.06, 02:26
            DZiewczyny, ale mi smaka robiecie! Ja mialam dzisiaj pyszne miesko, wczoraj zreszta tez. Mialam robic zapiekanki z pieczarkami, ale mi sie odechcialo, a pieczarki uduszone z cebulka juz sobie czekaly, wiec zrobilam kotlety schabowe, ulozylam na blasze, na kazdego polozylam gooore pieczarek, posypalam tartym zoltym serem i podgrzalam w piekarniku. Jeszcze sobie grilla wlaczylam i sie serek slicznie przyrumienil. Kasper wrabal pol kotleta, czyli tyle co ja:-) Tyle, ze on mial bez sera. Niepotrzebnie przypomnialyscie o golabkach... Moja mama zawsze robila golabki z miesa, ktore gotowala w rosole, tez to praktykuje czasem. Miesko, duuuzo cebuki przysmazonej na masle, ryz i mnostwo pieprzu. Dusza sie w piekarniku juz w sosie, zwykle pomidorowym., czasem pieczarkowym. Moja ciotka robi zapiekanke golabkowa. ryz, cebulke, mielone mieso i poszatkowana biala kapuste piecze w rynience, potem juz na talerzu polewa sosem. Podroba golabkow, ale rownie smaczna, a robi sie znacznie szybciej.Na pierogi tez mnie nachodzi. Nesla, przyjezdzaj, to bedziema kleic! Ja moge ciasto i farsz przygotowac. Nawet jedza nie bede i ci dam potem na droge. W czwartek myszowategoi nie bedzie, wiec sobie wymyslilam, ze albo beda nalesniki z serem, przysmazone i polane smietanka (pal szesc diete!), albo jakies miesko i duszona kapusta na slodko. Obie potrawy juz za mna laza jakis czas, wiec czas najwyzszy cos z tym zrobic.
            • corneliss Re: polskie jedzenie 08.02.06, 10:43
              ale smaczny temacik :) my gotujemy po polsku bo obojgu sie nam teskni za
              maminymi potrawami
              co do golabkow to ostatnio robilam z kasza gryczana i grzybami + sos grzybowy,
              ale ile sie nachodzilam za duza kapusta to cala historia... w koncu tylko dwa
              stragany na rynku mialy takie wymiarowe
              sernik tez powstawal kilka razy (sklep polski jest to i twarog tez)
              zurek tez na tapecie i barszcz ukrainski moj popisowy i zupki przerozne -
              kapusniak i ziemniaczanka mniam :) rosol tez dosyc czesto...
              wczoraj upichcilam fasolke po bretonsku, wyszla, a jakze tylko naszemu
              dzidziolowi jakos nie podeszla i nie przespalam pol nocy z powodu skurczy ;)))
              pierogi i kopytka tez zapodaje - jak mi brak pomyslu a szczegolnie jak za
              jakims smakiem tesknimy otwieram ksiazke 'Kuchnia Polska' i czarujemy ;)))
              maz jest lepszy w przyzadzaniu mies roznych wiec on sie popisuje gulaszem,
              schabowymi, czy mieskiem duszonym w sosie z pieczarkami np. aa i placki po
              wegiersku robi fantastyczne :)))
        • agagaby Re: polskie jedzenie 08.02.06, 17:10

• nesla Re: polskie jedzenie 08.02.06, 20:27
      No zrobilam te golabki, ale kapusta jakas fatalna byla, porozwalaly mi sie ale
      i tak byly dobre ;-) nastepnym razem musze jakas inna kapuste i wiecej kupic
    • minka5 w sprawie sernika 08.02.06, 22:39
      Polecam robienie sernika z tutejszego twarozku homogenizowanego (kwark)
      zageszczanego ugotowanymi ziemniakami. Na 500 gr twarozku biore 2 duze
      ugotowane ziemniaki, ktore scieram na mozliwie najdrobniejszej tarce. Smaku sie
      nie wyczuwa, a sernik nigdy nie bedzie za suchy.
      Z doswiadczenia powiem, ze lepiej tych ziemniakow nie rozdrabniac robotem
      kuchennym, bo robia sie takie 'skrobiowe ciagutki'.
      Smacznego!
      • beba3 Re: w sprawie sernika 09.02.06, 10:19
        No dobra! Dobrnelam do polowy tego watku. Jest koszmarny! ;-D Co Wy mi tu
        apetyt zaostrzacie, he? ;-)
        Podam Wam przepis na pyszne platki na sniadanko:
        Z platkow owsianych wydziubac rodzynki i orzechy i zalac garacym mlekiem 0%.
        Wymieszac i odczekac 'az zmiekna'.
        Pychota! Palceee Lizzzac! ;-D
        • kruszynka28 Re: 09.02.06, 10:27
          Ale smakowity watek :-)
          Ja wczoraj na obiad rozmrozilam pierogi, ktore mialam od swiat. Pyyycha!
          Gotuje raczej szybkie dana polskie typu pulpety, gulasz. Te skaplikowane to
          tylko od wielkiego dzownu lub jak mama przyjedzie. Wlasnie przyjezda za tydzien
          i nagotuje mi rzeberek....

Beba, owsianke tez lubie. Ja zalewam ociupinka goracej wody i jak napecznieja
          to dodaje zimnego mleka. Wole na zimno.
          • beba3 Re: 10.02.06, 22:00
            Kruszynka!
            Moze to wyjasnia dlaczego wrocilas do swojej wagi? Ja wciaz sie staram
            przekonac, ze tez lubie... Blech! Wole takie przetworzone platki i ze wszelkimi
            dodatkami typu orzeszki, suszone owocki... :-)
            Moze Twoim sposobem beda lepsze i sie w nich rozsmakuje? ;-)
            • kruszynka28 beba 10.02.06, 22:58
              Niestety beba jestem 4kg do przodu :-( Ale dzis bylam na stepie i od razu czuje
              sie lzejsza ;-)
              A do tych platkow to mozna sie przyzwyczaic ba nawet polubic ;-)
              • beba3 Kruszynka! 10.02.06, 23:05
                Ja bylam 4 do tylu a dzisiaj spadl mi piaty kilogram! Tadam!
                Moge juz smialo powiedzic, ze jeszcze _tylko_ 19 musi zleciec! ;-D
                Mi juz platki i produkty mleczne 0% nosem wychodza. Najgorsze, ze eksportowane
                pieczywko z Polski mi sie konczy... Czeka na mnie pumpernikiel. Codziennie...
                Zrobie sobie golabki dla oslody. Moje beda albo z ryzem wegetarianskie albo z
                miesem a bez ryzu. Smaczne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka