Dodaj do ulubionych

Chorobowe w ciazy???

08.05.06, 13:34
Czesc dziewczyny!!! Czesto zagladam na to forum, uwazam, ze jest super i
baaardzo przydatne przebywajacym w Hol. Dziewczyny, prosze pomozcie jesli
mozecie!!! Czy macie jakies informacje na temat platnego chorobowego w ciazy!
Jestem w 14tc , pracuje od 2004r. na polskim paszporcie,zatrudniona przez
biuro posrednictwa pracy. Pracuje w szklarni,a wiec w fatalnych dla ciezarnej
warunkach (upal!!!).Do tej pory bezproblemowo znosilam ciaze, jednak ostatnio
jest coraz gorzej. Zle znosze upal i ciezka fizyczna prace. Powiedzcie mi
prosze co robic, jak starac sie o platne chorobowe do konca ciazy, czy
sytuacja wyglada podobnie jak w Polsce? Prosilam szefa o przeniesienie mnie
na lzejsze stanowisko ale skonczylo sie na obiecankach... nie chcialabym tak
po prostu zwolnic sie z pracy i zostac bez grosza bo wiadomo, teraz pieniadze
potrzebne sa jeszcze bardziej. A czy wiecie moze czy przysluguje tutaj urlop
maciezynski, oczywiscie platny i wogole jakas pomoc od panstwa na dziecko?
Poradzcie mi prosze, bo nie mam jak i gdzie dowiedziec sie, a to dla mnie
bardzo wazne. Z goryu dziekuje i goroco pozdrawiam!!!
Obserwuj wątek
    • go.ga Re: Chorobowe w ciazy??? 08.05.06, 15:06
      >Zle znosze upal i ciezka fizyczna prace. Powiedzcie mi
      > prosze co robic, jak starac sie o platne chorobowe do konca ciazy, czy
      > sytuacja wyglada podobnie jak w Polsce? Prosilam szefa o przeniesienie mnie
      > na lzejsze stanowisko ale skonczylo sie na obiecankach.

"Twijfelt u of uw werkomstandigheden veilig en gezond zijn voor u en uw kind?
      Overleg hierover met uw werkgever en sla de RI&E erop na. Komt u er samen niet
      uit, vraag dan de bedrijfsarts om advies en bemiddeling. Blijven er problemen,
      dan kunt u contact opnemen met de vakbond of met de Arbeidsinspectie."

Wiecej:

www.arbo-advies.nl/zwangerschap.htm
    • tijgertje Re: Chorobowe w ciazy??? 08.05.06, 19:22
      Bylam na chorobowym ostatnie 3 miesiace ciazy, nie pamietam, czy bylo platne 100% czy troche mniej, ale pieniadze na pewno dostawalam. Obgadujesz z sytuacje z polozna, jezeli uzna, ze pracowac nie powinnas, dzwonisz do pracodawcy i mowisz, ze jestes chora, a potem dosylasz kwitek od poloznej. Nie wiem tylko, jak to wyglada w twojej sytuacji, na pewno pracodawca ma obowiazek przeniesc cie do lzejszej pracy, o ile tylko to mozliwe na terenie zakladu, nie piszesz, czy jestes zatrudniona przez polskie, czy przez holenderskie biuro. Ze zwolniebniem tu jest tak, ze jezeli beda ci je placic, to musisz tu siedziec i rzeczywiscie chorowac:-/ Moga w kazdej chwili zazadac, ze masz sie zglosic do kontroli, albo nagle ktos ci stanie pod drzwiami, sprawdzic, jak sie miewasz. Gdyby cie nie zastano, cofaja swiadczenia.
      Masz tu 16 tygodni macierzynskiego, z czego 6 przed porodem, tak czy siak prawnie zabronione masz pracowanie 4 tygodnie przed terminem porodu. Gdybys urodzila wczesniej, po porodzie przysluguje ci tak czy siak 10 tygodni.
      Na dziecko jest dodatek, niecale 177 euro na kwartal, wiec nie majatek. Nie ma zadnego becikowego ani nic w tym rodzaju.
      Musze zmykac, bo tatus chce sie dziecka z wanny pozbyc:-(
      • iza30_1979 Re: Chorobowe w ciazy??? 08.05.06, 21:05
        tygrysek :)))
        powiedz mi jedna rzecz polka u ktorej kiedys wynajmowalismy mieszkanie(2004 rok
        styczen)urodziala corke nie ma tu zatrudnienia siedzi calkowicie na czarno
        powiedziala mi ze za urodzenie dziecka dostala kase cos mi sie nie chce wierzyc
        i do tego wszytstkiesgo jej ciaze prowadzila tylko jedna polozna nie bylo ich
        wiecej
        corneliss mi powiedziala ze ciaze nie porowadzi jena polozna tylko kilka i
        bardziej jej wierze niz tamtej ale moze jeszcze ty cos dodasz
        masz swietne wypowiedzi zawierajace duzo potrzebnych informacji :)))
        pozdrawiam
        • corneliss Re: Chorobowe w ciazy??? 08.05.06, 21:27
          z polozna to tak jak pisalam chodzisz do takiej 'przychodni' ja prawie zawsze
          trafialam na rozne polozne, dzieki temu mnie znalo kilka z nich i przy porodzie
          towarzyszyla mi znana osoba

a z sytuacja tej kobiety o ktorej piszesz, wydaje mi sie to byc mozliwe, jesli
          np. partner tej pani zarabia ponizej jakiegos tam progu, wtedy mozna sie starac
          o dofinansowanie, ale jak to dziala -sie nie interesowalam, tez gdzies o tym
          slyszlam ale tylko pogloski... i nie wiem na ile prawdziwe
          • iza30_1979 Re: Chorobowe w ciazy??? 08.05.06, 21:39
            nie chce mi sie wierzyc bo oni tu siedza calkowicie na czarno
            wiec na jakiej podstawie dostai by pieniazki nie czaje tgo??/
            • corneliss Re: Chorobowe w ciazy??? 08.05.06, 22:40
              to chyba nie doczytalam, ze na czarno, to pewnie sciemniaja cos :)))
              • beba3 Re: Chorobowe w ciazy??? 09.05.06, 01:21
                Po porodzie do Corneliss przychodzi polozna ktora zajmuje sie dzieckiem, mama i
                domem. ja zrezygnowalam z tej opieki i w zamian dostalam pieniadze. Nalezy to
                zrobic w miare wczesnie i byc konsekwentnym. W moim przypadku zgodzili sie bo
                to bylo drugie dziecko, z zawodu mam kwalifikacje do opieki maluchami, miala
                przyjechac moja mama i maz wziol urlop. Byla to spora suma przy czym corke
                rodzilam 3 lata temu i wiele rzeczy sie zmienilo od tego czasu. Jesem tu
                egalnie i mamy ubezpieczenie.
                • tijgertje Re: Chorobowe w ciazy??? 09.05.06, 19:31
                  Ano wlasnie. Tak jak beba to pieniazki mozna dostac:-) Ale do tego trzeba tu byc ubezpieczonym, tzn legalnie miec zameldowanie:-)
                  Z poloznymi to jest tak, ze zazwyczaj sie lacza w jedna praktyke, bo wowczas latwiej podzielic dyzury i kazda kiedys ma wolne. Sa jednak mniejsze miejscowosci, gdzie sa samodzielne polozne. Przechlapane u takiej, bo jak ma 2 porody jednoczesnie w godzinach przyjec to nietrudno sobie wyobrazic, ze sie wiekszosc czasu rodzi samemu:-)
                  • tijgertje Re: Chorobowe w ciazy??? 09.05.06, 20:32
                    A jeszcze lepszy numer, ze sa nawet takie miejscowosci, gdzie poloznych nie ma i ciaza jest prowadzona i porod odbierany przez domowego! malo, bo malo, ale sa. Zwykle sa to starsi lekarze, ktorzy w miare mozliwosci stopniowo oddaja obowiazki poloznym.
    • ciesia Re: Chorobowe w ciazy??? 14.05.06, 19:11
      A ja mam pytanko, jesli jestem firma 1 osobowa czyli tzw ZZP, gdybym zaszla w
      ciaze przysluguja mi jakis prawa, ulgi, zasilki i tym podobne?
      Z gory dziekuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka