Dodaj do ulubionych

Urodzialm!!!

17.03.07, 21:13
Urodzilam 13 marca corke!Niestety,porod zakonczyl sie cesarka.Od dzis
jestesmy w domu.Jestem troche zmeczona wiec reszte zrelacjonuje pozniej.
Obserwuj wątek
    • mimi764 Re: Urodzialm!!! 17.03.07, 21:59
      Gratuluje!!!
    • tijgertje Re: Urodzialm!!! 17.03.07, 22:17
      Gratuluje Azza! A zdradzisz chociaz imie corki? :-))) Odpoczywaj i wracaj
      opowiedziec co i jak.
      • kasia191273 Re: Urodzialm!!! 17.03.07, 22:55
        gratulacje!!! Ale sypnęło dzieciaczkami!
        • beba3 Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 11:59
          Gratuluje! :-) Czekam za dojdziesz do siebie i napiszesz cos wiecej.
          Cesarka to nie dramat: grunt aby dzidzia i mama dobrze sie mialy! :-)
          • tijgertje Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 12:23
            beba3 napisała:

Cesarka to nie dramat: grunt aby dzidzia i mama dobrze sie mialy! :-)

O wlasnie, tak mi wlasnie przyszlo do glowy, w sumie troche ogolnie z tematem
            zwiazane. Zapewne zagladacie na rozne fora. Jak tu sie porod cesarka konczy, to
            jest to wielka tragedia, jak w Polsce ktos musi rodzic naturalnie, bo lekarz
            nie chce zrobic cesarki, to jeszcze gorzej... A juz rozpacz czlowieka moze
            ogarnac, jak lekarz w Polsce uzna, ze sie "nalezy"cesarka, a podwojna mama
            wyjedzie za granice i tam konowaly kaza jej rodzic normalnie! Sorki za zepsucie
            watku, ale nie moglam sie powstrzymac. Czy my juz jestesmy takie sholendrzone,
            czy w Polsce przesadzaja bardziej, niz sadzilam? :-)))
    • kruszynka28 Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 13:24
      Gratulacje! :-)

Jak juz wypoczniejsz to pochwal sie koniecznie swoja coreczka.
      • flucha Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 15:51
        Wielkie gratualcje !!!

Do Tigertje, mysle, ze to zalezy od kobiety, jestem tu tylko 3 miesiace wiec
        nie sholendrzalam jeszcze:)I poddalabym sie cesarce tylko jesli byloby to
        konieczne. Tak mysli wiekszosc moich kolezanek w Plsce, ktore wostatnim czasie
        rodzily.Ale wiem tez, ze jest ogrom dziewczyn, ktore nawet nie probuja tylko od
        poczatku ciazy mowia o cesarce. Niestety znam dwie takie, ktore przez ta
        swoja "wygode" zaszkodzily dziecku i teraz ogromnie zaluja.
      • mala9943 Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 15:53
        Gratulacje i duzo zdrowka dla mamy i corci!!!
        • schinella Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 16:52
          Gratulacje!
          Zycze duzo zdrowia mamie i malenstwu. Mam nadzieje, ze dobrze czujesz sie po
          cesarce, no i ze mozesz sie ruszac i wszystko zrobic przy malej. Pozdrawiam!
          Trzymajcie sie!
    • ada9611 Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 16:52
      gratualcje,wazne ze zdrowe mama i dziecko.
      • asiekok Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 18:13
        Gratuluje :)
        Ale Wam w marcu szybko idzie dziewczyny :)
        • azza4 Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 20:39
          Jestem wreszcie!W nocy z 12 na 13 tego o 3ciej obudzil mnie skurcz.Nie moglam
          dalej spac a skurcze nieregularnie sie powtarzaly.Cos mnie tknelo o 5-tej
          rano,zeby wziasc prysznic bo moze pojade do szpitala.No...i o 6tej juz tam
          bylismy.Pani zrobila echo i kazala czekac.Niby wszystko dobrze,glowka na dole
          (jak pamietacie mialam przekrecanie dwa razy)i za dwie godziny przyszla inna i
          sprawdzila rozwarcie i bylo na cztery.Po kolejnych dwuch godzinach przebili mi
          pecherz i wtedy zaczal sie meksyk.Skurcze staly sie coraz mocniejsze i
          praktycznie od 11tej do 16tej chcialam wyjsc ze swojego ciala.To byl w zasadzie
          jeden ciagly skurcz.Polozna mnie polewala prysznicem a skurcze parte mimo
          rozwarcia na 10siec nie przyszly.Okazalo sie,ze glowka mimo,ze lezy na dole
          minimalnie nie wpasowala sie w kanal i do tego dziecko duze.Przyszedl doktor i
          zarzadzil cesarke.Myslalam,ze go ze szczescia wycaluje.Po chwili bylam juz
          szczesliwa mamusia.Corcia ma na imie Nadia,wazyla 4140 kg i 47 cm.Mala
          kuleczka.W szpitalu lezalam 4 dni i w sumie nie wiem czy bylo dobrze czy zle,bo
          teraz mam problem z pokarmem i mam troche zal,ze zadna siostra mi nie pomogla w
          tym.Po cesarce jak wiadomo jest z tym problem a one kazaly przystawiac co
          skonczylo sie juz na drugi dzien pokrwawionymi brodawkami a mala glodna plakala
          ciagle,bo robilam to zle.Dopiero trzeciego dnia jedna zarzadzila,ze dostane
          laktator.Malo co poszlo i polaczylismy za sztucznym.Dostawala pokarm
          strzykawka.Teraz juz wcale nie chce piersi ssac i juz z kramzorg gadalam,ze
          moze chociaz sie uda karmic odciaganym.Jutro maja mi dac jakies hormony na
          pobudzenie a jak to nie pomoze to nie wiem.Mam po 20 ml z obu piersi co 3
          godz.Nadia potrzebuje juz 60.Ogolnie to jest bardzo spokojna,po jedzeniu
          spi,nie mecza ja kolki.Tylko wlasnie meczy mnie ten pokarm bo bardzo chcialam
          karmic piersia.No i jeszcze caly czas chce mi sie plakac,ale zupelnie nie wiem
          czemu.To narazie na tyle.Dzieki wam za gratulacje.
          • tijgertje Re: Urodzialm!!! 18.03.07, 21:38
            No to mialas cyrki. Szkoda, ze ja nie trafilam na twojego ginekologa, bo ja
            wprawdzie dziecko mialam prawie kilo mniejsze, ale nie chcial sie zmiescic,
            dzieki cesarce uniknelabym masy nieciekawych rzeczy, ale trudno sie mowi.
            To plakanie to normalne! Chyba kazda mama ma tzw: kraamtranen okolo 4-go dnia
            po porodzie. Karminiem sie nie przejmuj za bardzo, jezeli ci zalezy, to walcz,
            mozna karmic nawet adoptowane dziecko, nigdy nie bedac w ciazy, wiec cesarka
            zdecydowanie karmienia nie wyklucza, ale start mialas kiepski, wiec normalne,
            ze teraz jest trudniej. Przycisnij jutro kraamzorg, niech ci znajdzie doradce
            laktacyjnego, bo najprawdopodomniej Nadia(cudne imie!!!)niepotrafi prawidlowo
            chwycic piersi. Mozesz tez zadzwonic do VBN, pogadaj z kims moga duzo doradzic.
            ( Telefony znajdziesz tutaj: www.vbn.borstvoeding.nl/ )Ktos to musi
            zobaczyc i was odpowiednio pokierowac, wowczas moze sie zdziwisz. Nie poddawaj
            sie, jak ci zalezy, to nawet, jezeli wydaje ci sie, ze nie masz pokarmu, to
            przystawiaj dziecko. Wim, jakie to trudne, ale warto. Kasper pierwsze 3
            tygodnie byl tylko na butli(tez nie chcial piersi), potem sie rozmyslil, ale
            mialam malo pokarmu, dopiero jak skonczyl 3 miesiace to przeszedl tylko na
            piers. To byla mordega, ale teraz ma pond 3 lata i rozstac z "tutisiem"sie nie
            chce. A ja ani sekundy nie zalowalam poranionych brodawek (ba, jedna sie chcial
            urwac nawet), nieprzespanych nocy i wylanych lez. Potem wielokrotnie zbieralam
            owoce swojego samozaparcia. Powodzenia!
          • nesla Re: Urodzialm!!! 19.03.07, 09:31
            Hej Azza! Dzieki za relacje z porodu! Troche si enameczylas, ciekawe czy to tak
            jest ze im wiecej bolu przy porodzie tym wieksza radosc jak dziecko juz jest na
            swiecie? Moj dzidzius tez ma byc tym razem okolo 4-kilowy.. a Milena wazyla 3355
            gram i nie moglam jej wyprzec.

Sluchaj, z tym karmieniem to w bardzo wielu przypadkach nie idzie na poczatku
            tak gladko jak by sie mamy spodziewaly i dlatego wiele sie poddaje, ale jesli ci
            zalezy to zgadzam sie z Tijgertje nie powinnas sie poddawac i przystawiaj
            coreczke tak czesto jak tylko mozliwe. ZObaczysz ze w koncu pokarm naplynie. Ja
            tez na poczatku mialam malo pokarmu i burze hormonow, plakalam, mala plakala z
            glodu i karmiono ja z kubeczka (zabronilam podawac butelke) a potem dostalam
            wspaniala kraamzorg, ktora pomogla mi z przystawianiem, robila mi grafiki,
            kazala wiazac kokardki na biustonoszu ze strony z ktorej ostatnio karmilam i
            udalo nam sie, karmilam rok, az mala sama sie odstawila.

Jeszcze raz gratuluje corci, sliczne imie i zycze powodzenia z karmieniem
            piersia i w razie czego pisz tu jak by si hormony dokuczaly to moze cos razem
            wymyslimy ;)
    • efkamarchefka2 Re: Urodzialm!!! 19.03.07, 09:18
      Gratulacje!!!
      • gosia06 Re: Urodzialm!!! 19.03.07, 09:27
        Serdecznie gratuluję!!!
        • corneliss Re: Urodzialm!!! 19.03.07, 13:40
          Gratulacje!!!
          nie smuc sie, wracaj do formy :)
          • azza4 Re: Urodzialm!!! 19.03.07, 15:16
            Dzieki dziewczyny! Dzis jest troche lepiej.Odciagam minimalnie wiecej i mala
            chetniej i szybciej lapie za cyca.dzis byla nowa kramzoorg i pocieszyla mnie
            tak jak wy,ze na poczatku to normalne i mam przystawiac.Moze to poporostu
            stres.Dzis czuje sie lepiej psychicznie to i mleczko leci:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka