Dodaj do ulubionych

Opinie Jana Dalgiewicza

• 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.08.14, 22:38
      Do herssta!
      Posłuchaj dupku! Jak konie kują to żaba nie powinna podstawiać nogi. Przypominasz mi pieska, który potrafi tylko poszarpać nogawkę. Dobrze ci radzę, zajmij się tym za co odpowiadasz, tzn jakością wody i gównami. Wiem, że niewiele czasu ci już zostało i że jest to twoje być albo nie być. Ale to nie mój problem.
      • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.08.14, 22:51
        Pragnę za pośrednictwem Forum, zwrócić się do miłościwie nam kandydującego Jana Dalgiewicza, aby odsunął od pisania pana, który podpisuje się loginem „19obserwator”. Wypisuje on takie rzeczy, że trudno nie poczuć zażenowania. A taki niesmak może później długo utrzymać się w głowach osób uprawnionych do głosowania.
        • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.08.14, 23:07
          Podpisuje się pod twoją prośbą/żądaniem, czuje się zgorszony po przeczytaniu ostatniej wypowiedzi użytkownika: 19obserwator
      • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.08.14, 23:16
        19obserwator - czy jesteś pedofilem? bo chodzą słuchy że takie rzeczy mogły mieć miejsce w twoim życiu.
        • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 19.08.14, 09:50
          Jak śmiesz? Jesteś nieobliczalny! Ciebie trzeba się bać, albo ignorowac. Ja wybieram to drugie.
          • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 19.08.14, 12:35
            Masz rację, nieobliczany ale tylko dlatego, że dostosowuje się w biegu do poziomu dyskusji jaki narzucił 19obs... smile
            • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 19.08.14, 21:45
              Widzę, że kampania nabiera tempa smile Listopad coraz bliżej...
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 19.08.14, 22:03
      Szanowni Internauci ostatnie posty mocno mnie zaniepokoiły. Proszę moich zwolenników a także oponentów o powstrzymanie nerwów, emocji i namiętności. Żyjemy w jednym środowisku obok siebie. Nie przekraczajmy granic - to niczemu dobremu nie służy. Proszę o rzeczową, spokojną wymianę poglądów. Podkreślam mój szacunek dla poglądów każdej opcji. W Jelczu - Laskowicach jest miejsce dla każdego. Budujmy przyjaźń i nie pogłębiajmy podziałów. Jak zwykle liczę na Was i na Wasz rozsądek.
      Pozdrawiam
      Jan Dalgiewicz
      • kam102 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 19.08.14, 22:28
        Dziękuję Panie Janie za reakcję i wypowiedź w tych tematach o jakich pisałem wcześniej, cieszę się że w końcu nie ucieka Pan od tzw. spraw bieżących w historię JZS, pozwolę sobie jednak odnieść do pańskich wpisów:

1. Krupówki -; hmmm trochę szkoda, bo jak rozumiem Pana wypowiedź nie wyklucza Pan zabudowy tego terenu przez prywatnego przedsiębiorcę (w porozumieniu z urzędem). Nie jest to chyba dobry kierunek. Moim zdaniem teren w całości powinien pozostać niezabudowany, z nieograniczonym dostępem dla mieszkańców a jedyne inwestycje na placu powinny dotyczyć zieleni i ławek. Brakuje otwartych terenów w tej części miasta, zabudowa placu, nawet częściowa znacznie ograniczy przestrzeń
        (wygląd aktualnych budek; różnych, pominę milczeniem).

2. Park - ciesze się że nie zapomina Pan o parku; ale nie napisał Pan skąd zamierza pozyskać środki, więc nie wiem czy poza obietnicami wyborczymi jest jakakolwiek realna szansa na realizację....
        (tu ciekawostka; wszyscy kandydaci na burmistrzów oraz radnych z tego rejonu we wcześniejszych wyborach uporządkowanie tego parku mieli w swoich programach.... jak dla mnie to jest to chyba sprawa bardziej jednocząca mieszkańców niż historia JZS)

3. Park w centrum - decyzje rady miasta i burmistrza już chyba były.... jest przecież plan miejscowy, który przewiduje jego lokalizację; tylko drzew brakuje....

4. Hala - wydaje mi się że obiekt tego typu jest jednak potrzebny mieście i gminie; ale zgadzam się, że wielkość hali może być dyskusyjna (nie wiem bo nie potrafię ocenić tego z zewnątrz budynku), z tego co było wcześniej w gazecie to rozumiem że to ma być połączenie funkcji sportowych z domem kultury; (siedziba MGCK i miejsce prowadzenia ich działalności a to by się przydało), choć nie ukrywam że hala jako baza piłki ręcznej jest po prostu żenujący (tzn. miało być polityczny; patrz członek zarządu powiatu...).

5. skatepark - czyli nie wiadomo...., ale ok jeśli tak; to skąd środki?

6. ścieżki rowerowe - czekam na konkrety

7. targ - zgadzam się, warto to rozwiązać i uporządkować, dyscyplinując jednocześnie sprzedających.
      • mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 22.08.14, 10:45
        Ponieważ dwukrotnie zostały zignorowane moje pytania, ponowię je:
        1. Panie D- pytałem o nazwiska przyszłych wiceburmistrzów
        2. Obserwatora pytałem po co wypowiada się w sprawie wyborów samorządowych w J-L skoro tutaj nie mieszka, jak sam napisał. Po co zaśmieca ten wątek?
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 20.08.14, 17:38
      Szanowni Państwo!
      Mój wpis, który tak zbulwersował niektórych skierowałem do pana (w tym przypadku piszę świadomie z małej litery), który pisze pod loginem „hersst”. W odpowiedzi otrzymałem wiele kopniaków od „spółdzielni” tego gościa. On sam zaś nie zareagował, przynajmniej dotychczas, ale ta postać już mnie nie interesuje. Spuszczam na niego wodę, niech spłynie tam gdzie jego miejsce. Natomiast chętnie wymienię poglądy z obrońcami tego indywiduum. Najszybciej zaszeleściły papierki z apelem do Jana Dalgiewicza, aby odsunął mnie od pisania, bo wypisuje takie rzeczy, ze trudno nie poczuć zażenowania. Doceniam wrażliwość, ale proszę poczytać wpisy tego pana zanim ja jeszcze napisałem cokolwiek na tym Forum. Chyba zna Pani(Pan) tę zasadę, że ton wypowiedzi narzuca ton odpowiedzi. W polityce liczą się fakty i brutalna rzeczywistość, a nie delikatny szelest papierków. Co zaś dotyczy mojego pisania, to oświadczam, że nikt mi nie kazał tutaj pisać, ani też nie ma prawa mi tego zakazać.
      Natomiast, niejaki xxxmir pisze: „Jak śmiesz? Jesteś nieobliczalny! Ciebie trzeba się bać, albo ignorować. Ja wybieram to drugie”. Słuszny wybór, bo naprawdę nie ma się kogo bać, chyba, że ta ewentualna bojaźń ma inne podłoże.
      Kolejny dokonał dorkasz1 „Widzę, że kampania nabiera tempa Listopad coraz bliżej”. Ja nie mam nic do dodania.
      Wreszcie, to co najpiękniejsze do dyskusji wprowadzają tony¬¬¬_ łajna. Najpierw pisze, ze jest zgorszona(y) moją wypowiedzią, a za chwilę donosi, że chyba jestem pedofilem, bo chodzą takie słuchy. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że login doskonale został dopasowany do osobowości piszącego, jest po prostu doskonałym jego desygnatem. Każdy słyszy co chce, bo ja na przykład słyszałem, że jesteś wampirem. Więc się tak zastanawiam, czy jest to prawda czy nie? Dam Ci dobrą radę, przyjmij do wiadomości, że nie ma już na świecie wilkołaków ani smoków, ale idioci będą zawsze.
      • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 20.08.14, 18:07
        obronca nikogo (procz siebie samego) nie jestem i nie zamierzam byc, ale irytuje mnie takie zachowanie w tonie jak posty powyzej
        "nikt mi nie kazal pisac, ani tez nie ma prawa mi tego zakazac"
        dlaczego wiec pragniesz, by inna osoba o innym zdaniu niz twoim tego zdania wyrazic nie mogla? np TU
        jesli do tej pory sie nie zorientowales to moj post jest niejako kalką twojego posta.

by pewne oskarzenia miejsca w przyszlosci nie mialy napisze, że kandydatura obu panow mi nie lezy i nawet w d#pie tego nie mam jak sie przepychac o ten stolek beda. ale z niecierpliwoscia czekam, az sie ten caly cyrk rozwinie.

putyra procz rozdawania jablek, wchodzeniu w rozne konflikty i obrazania sie na ludzi ktorzy osmielili sie (w ogole jak smiali!) poddac jego decyzje krytyce niewiele zrobil.

natomiast pan z tego watku jakos do tej pory nie dal rady mnie przekonac swoja osoba, a obietnicami (w tym przypadku glownie wyborczymi) to pieklo jest wybrukowane.
      • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 20.08.14, 18:13
        nie wiem co ja ci zrobilem crying ty... ty łobuzie czuje sie dotkniety ta informacja, rozdarty na skroś sad((
        • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 20.08.14, 19:41
          Widzę, że w sztabie "jedynie słusznego" kandydata duża nerwowość.
    • kat_jakub Re: Opinie Jana Dalgiewicza 22.08.14, 14:59
      Szanowny Panie kandydacie na burmistrza, pytałem wcześniej o personalia osób z którymi ma Pan zamiar realizować swój program. To samo pytanie ponownie zadaje dzisiaj inny kolega z forum. Dlaczego unika Pan odpowiedzi.
      Dla mnie wybór burmistrza nie różni się wiele od doboru fachowca do wykonania usługi. Gdybym miał kierować się wyłącznie opowieściami jak ktoś mi to super zrobi, byłbym delikatnie mówiąc naiwny. Profesjonalistę oceniam się po narzędziach i pracownikach.
      Mam chyba prawo wiedzieć jakie są te Pana "narzędzia" i brygada i ocenić czy za ich pomocą dokona pan tego co obiecuje.
      Śmiało, kawa na ławę. Nie ma co rozpisywać się o Maryni i to nie całej, nazwiska poproszę.
      • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 07:11
        Ej, a dlaczego nie interesuja Pana plany, program i ekipa p. Putyry! Dlatego że zna Pan ich nazwiska i " dokonania " ? Czy np. P. Szczęśniaka - jeśli wystartuje - też zamierza Pan pytać o to samo ?
        • mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 10:20
          Jeśli to było do mnie pytanie to program Putyry mnie nie interesuje bo przez 8 lat wiadomo co zrobił i na podstawie tego można założyć co zrobi. Z jego ludźmi tak samo.
          A jeśli wystartuje Szcześniak, to też będę chciał wiedzieć jakimi ludźmi się otoczy.
        • kat_jakub Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 10:21
          Gdybyś czytał uważniej forum to byś znał mój stosunek do obecnego burmistrza, jego programu i współpracowników. Dla mnie pytanie o nazwiska jest czysto retoryczne, bo wiem kto smali cholewki do stanowisk przy Dalgiewiczu. Chciałbym, żeby wyborcy też to wiedzieli, najlepiej od samego zainteresowanego. Nie będę przecież siał plotek na forum.
          Jest to istotne, żeby nie było tak jak kiedyś - piękne słówka, poparcie PiS, śliczna aparycja, jabłuszka, a potem partyjny spadochroniarz, gość co nie płacił alimentów, oszukani działacze PiS, dyletanci i czerwona wierchuszka
          Po co nam kolejne koty w worku. Naszej gminie potrzeba sprawnych urzędników, a nie kolejnych wicie rozumicie lenników, wdzięcznych za wyniesienie na stołeczki.

• dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 10:42
            Ja tak może nie całkiem w temacie, ale mam nadzieję, że wybaczycie. Byłam w czwartek w urzędzie. Miałam jedną, najważniejszą sprawę, którą musiałam załatwić i ze trzy inne przy okazji. Czas miałam dosyć ograniczony i liczyłam się z tym, że nie uda mi się załatwić wszystkiego. Ku mojej wielkiej radości załatwiłam wszystkie sprawy i zdążyłam jeszcze chwilkę pogawędzić z moją ulubioną panią z sekretariatu, która miała kiedyś piękne długie włosy, a teraz ma nadal piękne, ale krótkie smile Byłam u pani od działalności gospodarczej, w podatkach, a także w pokoju 14, gdzie wstępnie załatwiłam sprawę nadania adresu. W każdym miejscu zostałam przyjęta sympatycznie, a co najważniejsze kompetentnie i z wielką życzliwością. Jestem naprawdę zadowolona.
            • makler4 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 13:02
              Dwie kadencje wystarczą. Teraz niech rządzą inni.
              • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 13:16
                makler4 napisał:

> Dwie kadencje wystarczą. Teraz niech rządzą inni.

kto ?
                • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 14:22
                  A może człowieka, który nie będąc we władzach miasta i gminy, spowodował że coś wreszcie zrobiono?
            • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 16:30
              Dobrze "dorkasz1 " wiedziec. Może i mnie się uda w tym okresie przedwyborczym coś zalatwic bo czekam juz prawie 6 lat.
              • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 16:40
                No nie wiem czy na moje sprawy miały jakikolwiek wpływ zbliżające się wybory. Raczej nie. Napisałam ten post po to, aby ktoś, kto będzie burmistrzem, bez względu na to kto to będzie, najpierw przyjrzał się pracy ludzi, a nie zaczynał od wymiatania starych pracowników, bo na ich miejsce będzie miał jedynych słusznych, bo swoich.
                • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 18:17
                  Do " dorkasz1 . Nie przesadzaj że tak musi być .Mądry i sprawiedliwy burmistrz na pewno nie będzie " wymiatal " starych pracowników, bo są " obcy " , tylko złych dlatego że się nie sprawdzili i byly na nich skargi. To tyle.
                  • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 12:07
                    Do xxxmir, jeśli wierzysz w to co piszesz, to żyjemy w dwóch równoległych rzeczywistościach... albo ja się zrobiłam tak zgorzkniała i niestety mało wiary we mnie w mądrość i sprawiedliwość, która byłaby ponad własnymi interesami...
                    • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 14:32
                      Dorkasz1 napisała : " no nie wiem czy na moje sprawy miały wpływ zblizajace się wybory, raczej nie. ". A ja odpowiadam :na pewno TAK! bo czekam na decyzję już prawie 6 lat, tak "szybko" i "profesjonalnie" Urząd zalatwia ludzkie sprawy, więc nie zdziw się , że te okazy pracowitosci zostaną odstrzelone. (Panie z sekretariatu rzeczywiście są b. miłe )i dalej: może jestem zgorzkniala bo nie wierze"... ja nie jestem, bo wierze w siebie i w ludzi, na których można polegac. A co do wyborów, jak dobrze wybierzesz, uwierzysz w madrosc i sprawiedliwości.
                      • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 23:04
                        Brawo, brawo! Są wspaniali ludzie w tym Mieście widać, że mają dosyć beznadziejności i amatorszczyzny dotychczasowych włodarzy. Nie lubię jak mnie ktoś chamstwem częstuje, ale odwzajemniam tym samym jeżeli, zachodzi taka konieczność. Natomiast entuzjastycznie popieram i idę z tymi, którzy wykazują troskę, o przyszłość tego Miasta z przyszłością. Jednak przyszłość tego Miasta zależy od tego, kto nim będzie kierował. Jelcz Laskowice - Miasto o ogromnych możliwościach, nie znalazło ani wzmianki w konkursie najlepiej zarządzanych miast w Polsce. W tym kontekście zadaję pytanie: czy jesteśmy zaułkiem? To nie prawda, jesteśmy zniewoleni przez nieudolna władzę. Dlatego bardzo doceniam wpisy ?xxxmir?, ?dorkasz1? i ?kam102?. Na przykład ?xxxmir? ma nadzieję, że nowa władza pozwoli mu załatwić sprawę, której nie może załatwić od sześciu lat.
            • kam102 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 13:24
              no, to chyba powinna być norma, a nie powód do jakieś szczególnego wyróżnienia. Obsługa w urzędzie w dużej mierze zależy od kultury osobistej i wiedzy pracowników, choć zapewne nie każdą spraw można załatwić od ręki.
              Nowy szef (burmistrz, prezes, dyrektor, itd.), który zacząłby pracę od zwolnienia zastanych pracowników tylko dlatego, że oni już tu byli byłby po prostu idiotą lub idiotką (w zależności od płci).
          • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.08.14, 16:10
            Wiadomo ze nie ma ludzi ideałnych, do wszystkiego, ale tych źle " sprawdzonych, należy jak najpredzej sie pozbyc. Mysle że ludzie Pana Dalgiewicza jak i on sam, są dojrzali emocjonalnie, doświadczeni życiowo ,pracowici- co udowodnili, a to się liczy w obecnych czasach, i dlatego doskonale znają ludzkie potrzeby i chcą pomagac. Czy rzeczywiście wśród tych Panu znajomych, nie ma sprawnych i wartościowych ludzi? Chyba Pan żartuje ? A koty - jak ludzie - mają to do siebie , że mrucza do każdego opiekuna, który jest dla nich dobry i o nie dba. Tak to juz jest.
            • kam102 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 13:35
              Panie Janie, no to jak to będzie z kandydatami na wiceburmistrzów (a może wystarczyłby jeden)?
              chciałbym się też dowiedzieć, jaki ma Pan pomysł na obwodnicę J-L (po ostatnich artykułach w prasie - chyba jej nie będzie jej realizacji w dotychczas planowany sposób).
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 22:30
      Obiecana odpowiedź dla „kam102” do pytania piątego z dnia 16 sierpnia 2014:
      Zanim wyrażę opinię skateparku w J-L parę słów ogólniejszej natury. Otóż moje Stowarzyszenie pod nazwą Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko – Laskowickiej, do którego należę, a którego założenia statutowe stanowią fundamentalną część programu wyborczego z jakim idziemy do zbliżających się wyborów samorządowych, zakładają generalne wspieranie dążeń i oczekiwań młodzieży z terenu miasta i wsi naszej gminy. Już sam ten fakt sprzyja sprawie skateparku.
      Prowadząc rozmowy z młodymi ludźmi spotkałem się z naciskiem na potrzebę pomocy dla zwyczajowo uprawianych w naszym środowisku dyscyplin sportowych, a więc np. na wsi dotyczy to głównie piłki nożnej, a w mieście pomocy dla klubu Czarni Jelcz – Laskowice. W mojej opinii młodzież wie najlepiej, jaka jest jej hierarchia potrzeb, a więc kogo i gdzie wspierać i w jakiej formie. Skatepark wymaga nakładów inwestycyjnych. O kierunkach wydatków z budżetu gminy będzie decydować Rada Miasta. Jeśli zostanę burmistrzem na pewno przed nią postawię problem skateparku. Jednak będę preferował kierowanie dostępnych środków na potrzeby sportowców skupionych w większych i mniejszych klubach naszego miasta oraz wsi sołeckich. O nich zapomnieć nie można. Jak słyszę niektóre opinie ze strony młodzieży, to w dotychczasowej praktyce zbyt skromnie albo wcale nie wspomagano sportowców, którym pomoc jest potrzebna, a którą wcześniej obiecywano.
      Jest jeszcze jedna kwestia – otóż w tym roku 16 listopada odbędą się wybory burmistrza oraz radnych do Rady Miasta. Radzę naszej młodzieży, by wybierać tych, którzy są prawdziwymi przyjaciółmi młodych ludzi i uprawianych przez nich określonych dyscyplin sportowych i pożytecznych hobby. Stoję na stanowisku, że młodzież wymaga szacunku, czułości, opieki i wsparcia. Będę dążył do tego, by to zapewnić.
      Jednak potrzeba też, by środowisko młodzieżowe miało swoich radnych w Radzie Miasta. Zgłaszajcie więc odpowiedzialnych kandydatów na radnych. Informuję, że nasze listy wyborcze przygotowywane przez Stowarzyszenie ISRZJ-L są otwarte i dostępne dla każdego godnego reprezentanta danego środowiska, w tym dla przedstawicieli młodzieży. Imiennych zgłoszeń wraz z uzasadnieniem należy pilnie dokonywać na nasz publiczny telefon 789-051-979 oraz listownie na adres:

55 – 220 Jelcz- Laskowice
      Ul. Bożka 15
      Poczta Polska
      Skr. Poczt. 11
      Stow. ISRZJ-L

Wszystko w Waszych rękach. Skorzystajcie z tej bezprecedensowej oferty jaką przedkładam Wam osobiście ja i nasze Stowarzyszenie.
      Wracając do sprawy skateparku uważam, że w jakimś rozsądnym wymiarze nasze miasto powinno być stać. W mojej opinii nie musi to być na razie jakieś wielkie przedsięwzięcie inwestycyjne, może wystarczy skate-plac? Sądzę, że nasza młodzież z zadowoleniem zaakceptuje coś skromniejszego, bo lepsze to niż nic.

Pozdrawiam młodzież naszego miasta i gminy J-L

Jan Dalgiewicz
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 23:06
      Brawo, brawo! Są wspaniali ludzie w tym Mieście widać, że mają dosyć beznadziejności i amatorszczyzny dotychczasowych włodarzy. Nie lubię jak mnie ktoś chamstwem częstuje, ale odwzajemniam tym samym jeżeli, zachodzi taka konieczność. Natomiast entuzjastycznie popieram i idę z tymi, którzy wykazują troskę, o przyszłość tego Miasta z przyszłością. Jednak przyszłość tego Miasta zależy od tego, kto nim będzie kierował. Jelcz Laskowice - Miasto o ogromnych możliwościach, nie znalazło ani wzmianki w konkursie najlepiej zarządzanych miast w Polsce. W tym kontekście zadaję pytanie: czy jesteśmy zaułkiem? To nie prawda, jesteśmy zniewoleni przez nieudolna władzę. Dlatego bardzo doceniam wpisy „xxxmir”, „dorkasz1” i „kam102”. Na przykład „xxxmir” ma nadzieję, że nowa władza pozwoli mu załatwić sprawę, której nie może załatwić od sześciu lat.
    • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.08.14, 23:30
      Szkoda mi Pana Dalgiewicza że angażuje się w projekt, który nie ma szans powodzenia. Ludzie, którzy nim kierują robią to tylko dla własnego interesu.
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 06:11
      Jakie to szlachetne, zgnuśniały hersst pisze, że szkoda mu Jana Dalgiewicza. Obawiam się, że ten dzielny człowiek, może z tego zmartwienia coś sobie zrobić. Nie wiem czym cię pocieszyć, ale nie zamartwiaj się. Nie wiem czy wiesz, że penicylinę wyprodukowano ze spleśniałego chleba, więc może i z ciebie jeszcze coś będzie.
      • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 09:07
        Uważaj bo twoje słowa mogą być prorocze. Tylko poprzez zniknięcie niektórych polityków ludziom żyłoby się lepiej, a w tym przypadku to tylko shotgun może pomóc w rękach takiego spleśniałego chlebka wink
    • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 10:31
      Według mnie Pan Dalgiewicz nie powinien zostać Burmistrzem bo nie ma do tego predyspozycji.
      Jego dotychczasowa kariera i rzekome osiągnięcia (w znacznej większości mitologizowane) mają się ni jak do dzisiejszych realiów. Niech zwolennicy Pana Dalgiewicza przedstawią kilka ważniejszych argumentów przemawiających na korzyść tej kandydatury, żeby było o czym rozmawiać bo ta razie to jest zwykły bełkot i ciągłe obrażanie oponentów.
      • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 11:13
        hersst napisał:
        "Według mnie Pan Dalgiewicz nie powinien zostać Burmistrzem bo nie ma do tego predyspozycji.
        Jego dotychczasowa kariera i rzekome osiągnięcia (w znacznej większości mitologizowane) mają się ni jak do dzisiejszych realiów."
        Rzekome osiągnięcia? Czy aby nie zapędziłeś się deczko z oceną? Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Gdybyś znał osobiście J. Dalgiewicza ( o czym wcześniej pisałeś, że jakoby znasz go od 1977r.) nie pisałbyś bzdur. Ale cóż o nim pamiętano, pamięta się i będzie pamiętać. Natomiast o Tobie historia szybko zapomni. A co do predyspozycji? Poczytaj troszkę więcej na jego temat, nie tylko bzdury z netu (bo widać nimi się posługujesz) ale sięgnij do jakiś wiarygodniejszych źródeł. Jan Dalgiewicz doskonale poradził sobie w nowej rzeczywistości gospodarczej. Dalgiewicz prowadząc przedsiębiorstwo PEKAES S.A. doprowadził tą firmę do uzyskania Tytułu FIRMA ROKU 2002, zdobył z nią także kilka zaszczytnych nagród i wyróżnień. Wprowadził tą spółkę także na giełdę. A może uważasz, że utworzenie Jelcza-Laskowic to Jego rzekomy sukces? Nie przypominam sobie także by kogoś z obecnie rządzących zapraszano do Sejmu RP. Chyba, że czegoś nie wiem? Pozdrawiam Cię hersst serdecznie i na przyszłość nim zaczniesz kogoś oceniać, zacznij od siebie. A może przedstawisz nam swoje zasługi i osiągnięcia? I już na koniec? Czy Ty otrzymałeś Medal za zasługi dla miasta Jelcz-Laskowice?
        • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 12:18
          Nie jedna osoba uważa, że za Panem Janem D. stoją wpływowi biznesmeni (tłuste świnie) ze swoimi potrzebami, tu nie chodzi o to aby poprawić wam byt, mieszkańcom tylko napchać kieszenie tym świniom.
          • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 12:34
            tony_lajna napisał(a):

> Nie jedna osoba uważa, że za Panem Janem D. stoją wpływowi biznesmeni (tłuste ś
            > winie) ze swoimi potrzebami, tu nie chodzi o to aby poprawić wam byt, mieszkańc
            > om tylko napchać kieszenie tym świniom.

Z całym szacunkiem do Twojej wypowiedzi, ale wydaje mi się, że zaprzeczają Twoim słowom m.in artykuły prasowe stowarzyszenia ISRZJ-L, w których członkowie stowarzyszenia poruszają tematy tak ważne dla Nas mieszkańców: ceny oświetlenia, brak komunikacji miejskiej, brak oświetlenia m.in na terenie byłych JZS czy temat brudnej wody docierającej do naszych mieszkań. Jeżeli sądzisz, że nie chodzi tu o poprawienie nam wszystkim bytu, to gratuluję. A biznesmeni? Zawsze stali, stoją i stać będą w cieniu wszystkich polityków.
            • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 17:00
              w dalszym ciągu pan J.D. nie odpowiedział na (konkretne) pytanie dot. osób które widziałby na podległych mu stanowiskach.
              co do samych osób za plecami to swoje "biuro" widziałem, że jest na laskowickich krupówkach, a samo spotkanie było zorganizowane w budynku tego samego właściciela.
              aha. zapomniałbym - osoba ta sprawuje pewną funkcję w stowarzyszeniu.
          • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 21:47
            tony_lajna napisał(a):

> Nie jedna osoba uważa, że za Panem Janem D. stoją wpływowi biznesmeni (tłuste ś
            > winie) ze swoimi potrzebami, tu nie chodzi o to aby poprawić wam byt, mieszkańc
            > om tylko napchać kieszenie tym świniom.

gdyby to była strzelnica to byś miał 9 pkt. na 10 możliwych.

Skompromitowane przez lata towarzystwo lewicowe z Jelcza-Laskowic - oraz pozostałości po byłych działaczach partyjnych z zakładów Jelcz postanowiło zawalczyć o władzę. Postanowiło wykorzystać do tego "postać historyczną" ogólnie znaną w środowisku jaką jest Pan Dalgiewicz. Przyczynkiem do tego było wydanie książki o historii JZS oraz jak domniemam duże zainteresowanie lokalnej społeczności tą tematyką. Wielu ludzi, byłych pracowników Jelcza i nie tylko odnosi się z sentymentem do tych czasów - ale dziś to ma wartość wyłącznie historyczną. Na tym nie powinno sie budować przyszłości.
            Może to co napiszę wielu się nie spodoba ale jest to moja opinia oparta na wiedzy z tamtych lat 80 - 90.
            Przypisuje się Panu Dyrektorowi Dalgiewiczowi , ze przyczynił się do powstania miasta. Tak oczywiście nikt tego nie neguje, ale nie był to żaden heroiczny wyczyn lecz czysty pragmatyzm.
            Fabryka w czasach prosperity potrzebowała rąk do pracy. Codziennie dziesiątki autobusów dowoziło tysiące ludzi z odległych miejscowości ( skromnie licząc z tylko bramy miłoszyckiej odjeżdżało ~ 15 autobusów po ~50 osób) były to znaczne koszty . Budowa osiedla ( miasto powstało później) spowodowało, że siła robocza była w zasięgu ręki, była dyspozycyjna do pracy wielozmianowej i dojeżdżała do pracy rowerami. To nie jest zarzut do Pana Dalgiewicza tylko inne spojrzenie na ten sukces.
            • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 22:01
              Jestem gotów poprzeć Pana Jana Dalgiewicza bo raczej nikt nie chce obecnego nieroba na kolejne lata. Tylko niech określi się kogo chce obsadzić na stołkach - bo ostatnia odpowiedź w tej sprawie mocno niepokoi, oraz potwierdza moje i wielu mieszkańców przypuszczenia, że za kandydaturą Pana Jana Dalgiewicza stoi tylko i wyłącznie potrzeba lokalnych biznesmenów. Jakby nie było ta osoba zerwała się z choinki, zupełnie nie przygotowana, bez jakiejkolwiek wiedzy o potrzebach tego miasta, zbierając pomysły w ostatniej chwili od mieszkańców.

Eh. cholerna nasza demo-szajs-kracja, po co nam ona jak nie ma na kogo głosować, sami oszuści i przebierańcy.
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 18:05
      Odpowiadając internautom, m.in. kat_jakubowi poniżej przedstawię opinię w sprawie obsad personalnych w Urzędzie Miasta i Gminy w tej liczbie obsad głównych stanowisk, m.in. wiceburmistrzów. Dotychczas nieprzypadkowo powstrzymywałem się z wyrażeniem swojej opinii w tej kluczowej sprawie. Z kim współzarządzać miastem i gminą J-L to jedno z najtrudniejszych pytań jakie stoi przede mną. Jestem otwarty na konkretne propozycje personalne ze strony naszego środowiska.
      W gruncie rzeczy trafność wyboru obsad personalnych w zasadniczy sposób zadecyduje o powodzeniu i wynikach zarządzania miastem i gminą w nadchodzących czterech latach, a może też zarzutować na wiele dalszych lat.
      Według mnie dziś jeszcze nie nastał czas by „dzielić skórę, kiedy niedźwiedź jeszcze w puszczy”. Zatem parę słów mojej opinii w poruszonej sprawie.
      Po pierwsze obecnie zatrudnieni pracownicy podlegli burmistrzowi nie powinni żywić lęku przede mną. Moją podstawową ideą w postępowaniu z ludźmi jest szacunek dla podległych pracowników, kadry, petentów, współpracujących storn, otoczenia itd. Ktoś, kto nie ma takiego szacunku, lub ma szacunek zakłamany i sztuczny nie powinien bać się za jakiekolwiek rządzenie i stanowienie władzy.
      Funkcja burmistrza i całego aparatu władzy w mieście i gminie musi wynikać z zasady, że ta praca to służba i jeszcze raz służba wobec naszej społeczności, tak w mieście jak i wobec wsi – po ostatnie domostwo pod lasem na krańcach naszej gminy. Praca nie może zaczynać się i kończyć zawsze w regulaminowych godzinach urzędowania, ale gdy trzeba, zaczynać się wcześniej i kończyć się później. Ma trwać tyle, ile potrzebować będą tego petenci. Praca w tego typu urzędzie to nie posada, a rodzaj powołania dla twórczej służby ludziom. Ta praca wymaga kompetencji, umiejętności i w stosownych sytuacjach chęci rozsądnego doradzania potrzebującym. Od pracowników na kierowniczych stanowiskach oczekiwał będę dyscypliny, stosowania wymagań od siebie i podwładnych oraz sprawiedliwości i lojalności. Wysiłek musi prowadzić do sukcesów, które będą wyróżniać nasze miasto i gminę i będą budować autorytet urzędu i władzy. Jeszcze raz podkreślę, że to wszystko ma służyć społeczeństwu i budować społeczne uznanie dla konkretnych osób i wykonywanych przez nich funkcji.
      Żadnych podziałów, uprzedzeń, konfliktów, egoizmu, łamania prawa i dowolnych interpretacji przepisów i interesów. Praca w urzędzie to nie miejsce dla politykierów, ostoja kolesiów i dla pobratymców, miejsce serwowania pomocy dla „swoich” i pokazywania figi dla nielubianych z jakichś powodów.
      Miejsce prawy w urzędzie to miejsce wytężonego, twórczego, służebnego, skutecznego wysiłku. To miejsce odkrywczych, niekonwencjonalnych rozwiązań.
      W mojej opinii to podstawowe kryteria, które będę miał na uwadze w doborze gminnych kadr. Tym, którzy chcieliby zarzucić mi teoretyzowanie, a może nawet oderwanie od rzeczywistości odsyłam do czasów, kiedy przez wiele lat kierowałem Jelczańskimi Zakładami Samochodowymi. Udało się tam wtedy skupić doborową kadrę, która powszechnie szanowana była przez załogę, a u postronnych osób i instytucji budziła uznanie i podziw. Młodsze pokolenie zachęcam do szerokich rozmów w rodzinach, a głównie z szerokim, obiektywnym ogółem byłych pracowników JZS. Te rozmowy będą wielce pouczające.
      Przez lata mojej pracy poza Jelczem po 1990 roku wzbogacałem i doskonaliłem moją wiedzę w kierowaniu zespołami ludzkimi oraz w zarządzaniu procesami gospodarczymi. Niezaprzeczalne doświadczenie zdobyłem w nowych warunkach ustrojowych po 1990 r. pracując przez wiele lat w Warszawie zarówno w Ministerstwie Transportu jak i w bezpośrednio kierowanych jednostkach gospodarczych. Te umiejętności i doświadczenia oferuję do wykorzystania w J-L. Bardzo pragnę, aby w moim otoczeniu pracowali ludzie o podobnych predyspozycjach. Wybór należy do społeczeństwa.
      Jeszcze raz zwracam się do internautów, aby na tym forum przedstawiali swoje propozycje kadrowe. Można również przedkładać takie propozycje poprzez mój publiczny telefon i korespondencyjnie na adres
      Ul. Bożka 15
      Poczta Polska
      Skr. Poczt. 11
      Stow. ISRZJ-L

Będę wdzięczny za cenne sugestie i na pewno będę chciał z nich skorzystać.

Jan Dalgiewicz
      • mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 19:41
        Czyli żadnych konkretów? bo jakie obowiązki, czym kierować się powinien wiceburmistrz (i nie tylko) chyba każdy wie.
        "W gruncie rzeczy trafność wyboru obsad personalnych w zasadniczy sposób zadecyduje o powodzeniu i wynikach zarządzania miastem i gminą w nadchodzących czterech latach, a może też zarzutować na wiele dalszych lat. "Moim zdaniem: to może zarzutować na sukces lub porażkę w wyborach a dopiero później na efekt długotrwały. Dlatego jako wyborca czuję zlekceważony tą odpowiedzią. Ponieważ na 2,5 msca przed wyborami jeśli pan nie wie kogo sobie wybierze na współpracowników- jakoś źle świadczy o powodzeniu, przygotowaniu do wyborów. Pan może obiecywać gruszki na wierzbie, sośnie a pańscy współpracownicy in spe wszystko popsuć.
        A jeśli pan wie ale nie powie- to też źle świadczy, ignoruje pan przyszłych wyborców. I tak źle i tak niedobrze.
        Tak pięknie pan pisze w tych swych długaśnych postach- wystarczą 2 imiona i 2 nazwiska lub skoro pan się zastanawia- nawet 10 i informacja, że spośród nich zostaną wyłonieni zastępcy. Epopei nie trzeba.
        • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 28.08.14, 19:57
          Podpisuje się pod tym. Odpowiedź na to pytanie powinno być tak oczywiste jak odpowiedź na pytanie o grupę krwi Pana Janka.

Coraz bardziej śmierdzi mi powołanie do życia Pana Jana, pojawiającego się znikąd. Coraz większe przekonanie mają niektórzy tutaj że chodzi tylko i wyłącznie o zaspokojenie potrzeb biznesmenów stojących za Panem Jankiem. Oczywiście wierzę że chce Pan coś dla mieszkańców zrobić ale i tak czuje wewnątrz, że nie ma Pan zaplecza - bo nie o to chodzi Pana wskrzesicielom, znajdujących się w tym stowarzyszeniu.
          • szelest_papierkow Re: Obietnice Jana Dalgiewicza? 28.08.14, 22:37
            no niewiarygodne.... po raz kolejny ZERO konkretów i po raz kolejny brak jakiegokolwiek planu na COKOLWIEK, kolejny raz lanie wody
            czy program wyborczy też ludzie maja napisać (za pana?)
            po co tutaj człowiek ktory pozbiera opinie ludzi i zamieni je w obietnice (bez pokrycia?)

osobiscie chciałbym usłyszeć jakis PLAN dla JL
            a nie po raz kolejny czytac nt: historia JZS - to już było
            • olaniemakota Re: Obietnice Jana Dalgiewicza? 28.08.14, 23:09
              Zapoznałam się z ostatnim postem Pana Dalgiewicza i nie doczytałam się lekceważenia wyborców, odpowiedz jest bardzo wyważona, stosowana do sytuacji ( oczywiście przedwyborczej). Jest otwarty na propozycje w formie telefonicznej lub w bezpośrednim kontakcie.
              Zjadliwość cechującą odpowiedzi niektórych uczestników forum na każdy post można określić jednoznacznie "piana z pyska tryska".
              tony-lajna pisze że śmierdzi mu "powołanie do życia Pana Jana"
              Ja wiem na pewno, że Pan Jan żył od dnia urodzenia i miał się całkiem dobrze, nic mi nie wiadomo o tym, że znów Go ktoś wskrzesił ("został powołany do życia"). A na dodatek to " powołanie do życia" to ma jakiś nieprzyjemny zapach. Może jakaś wizyta u laryngologa.
              No i oczywiście Pan Jan pojawia się znikąd, niby jakaś "zjawa" zaistniała w naszej społeczności. Czy Pan Jan stoi, czy chodzi, nie zauważyłam stojących za nim biznesmenów,
              Każdy ma prawo uczestniczyć w życiu społecznym w dowolnej organizacji, bez względu na status społeczny
              Gotowość do rozmowy, otwartość na propozycje - trzeba wykazać trochę odwagi żeby w proponowanym kontakcie bezpośrednim lub pośrednim ( telefonicznie) zwyczajnie porozmawiać. Ale tu chyba nie o to chodzi.
              • tony_lajna Re: Obietnice Jana Dalgiewicza? 28.08.14, 23:59
                Nie wiem czy chcesz zrobić ze wszystkich idiotów czy sama jesteś idiotką...
                Ale tu chyba nie o to chodzi.

Na tą chwilę nie ma konkretnego kandydata, ciągle jakieś ochłapy.
                Ten tutaj, może i by się nadawał bo dobre zdanie o nim krąży, ale brak przygotowania widać gołym okiem. Rozumiem, dać wyborcom fałszywą nadzieję, że mają możliwość wyrażenia swoich potrzeb którymi kandydat - przyszły burmistrz - się zajmie zaraz tylko po wygranych wyborach. Ja chciałbym aby przyszły burmistrz podpisał umowę przedwstępną z wyborcami.

W takiej umowie ma się znaleźć m.in.:
                - kwartalne rozliczanie się ze swojej wykonanej pracy
                - roczne sprawdzenie zaufania społeczeństwa do władzy
                - obsadzanie stanowisk ludźmi z predyspozycjami do obejmowanego stanowiska
                - bardzo przejrzyste wydatkowanie pieniędzy

W przypadku nie spełnienia powyższego punktu lub działania na szkodę wyborców, natychmiastowe odwołanie ze stanowiska, bez prawa zatrudnienia w budżetówce.

Każdy polityk powinien taką umowę podpisać.
            • proszenieregulowacodbiornikow Re: Obietnice Jana Dalgiewicza? 29.08.14, 00:27
              niestety fakt: lanie wody
              zapoznam się
              pomyślę
              opracowuję

słowa kluczowe dla człowieka bez pomysłu
              • dorkasz1 Re: Obietnice Jana Dalgiewicza? 29.08.14, 08:36
                Nie za często tutaj zabieram głos, bo Pana Dalgiewicza osobiście nie znam, a jego historię znam tylko z jego relacji i szczątkowych opowiadań ludzi, którzy z nim pracowali. Rozkład poparcia byłych pracowników wygląda neutralnie, bo tyle samo osób go popiera, co potępia w czambuł. Przyglądam się i zastanawiam. I nic mi jeszcze nie wyszło z tego przyglądania smile Ale ostatni post Pana Dalgiewicza głęboko mnie rozczarował. Bo przyznam, że jednak liczyłam na konkrety.
                No i pomyślałam sobie, że może Pan Dalgiewicz nikomu jeszcze niczego nie obiecał? I trzyma wszystkich w słodkiej niepewności? Niech się starają... Albo jeszcze inaczej... wielu osobom obiecał to samo? smile smile smile Dopóki sam tego nie wyjaśni, to można sobie snuć takie spiskowe teorie dziejów smile
                • tony_lajna Re: Obietnice Jana Dalgiewicza? 29.08.14, 09:58
                  Lepiej chyba tego nie da się ująć smile
                  Może faktycznie poluzuje majty i poczekam jak dorkasz1 na przemyślaną tym razem odpowiedź Pana Jana.
    • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 29.08.14, 11:10
      To może ja rozwieję niektóre wątpliwości i pytania. Z wiarygodnego źródła wiem, że Jan Dalgiewicz zamierza- w przypadku objęcia stanowiska Burmistrza- zaproponować współpracę obecnym wiceburmistrzom: A. Mitkowi i P. Stajszczykowi.
      Pozdrawiam
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:15
      Szanowni internauci

Zachęcam Was do śledzenia i polubienia strony naszego Stowarzyszenia Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko - Laskowickiej na Facebooku:

www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Inicjatywa-Spo%C5%82eczna-Rozwoju-Ziemi-Jelcza%C5%84sko-Laskowickiej/1537770036442815?fref=ts
      Pozdrawiam

Jan Dalgiewicz
      • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:20
        super!!!
        a tam w pierwszym poscie przelinkowanie na forum!!
        • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:23
          szelest_papierkow napisał(a):

> super!!!
          > a tam w pierwszym poscie przelinkowanie na forum!!
          >
          >
          A szelest papierków przeczytał dlaczego?
          • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:24
            oczywiscie, nie jestem ignorantem
            • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:27
              szelest_papierkow napisał(a):

> oczywiscie, nie jestem ignorantem
              >

To bardzo się cieszę, że się do tego przyznałeś. Bo większość nie czyta...komentując z marszu.
              • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:33
                co nie zmienia faktu, że mnie to nie poruszyło w jakikolwiek sposób

natomiast co do strony promowanej w innym wątku - jest to zwykła kalka tego co jest na FB

wiadomym dla mnie jest, że teraźniejszości jak i przyszłości nie może być bez przeszłości, ale zlitujcie się trochę z tymi wspomnieniami, historiami... ludzie lubią powspominać ale czasem...
                może pora na jakiś konkretny program, a nie obietnice które również i ja mógłbym głosić ku chwale JL
                • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:40
                  szelest uspokój się bo zaraz pokapują się że nie mają programu, nie było jeszcze okazji pomyśleć o tym, pomyślą po wygranych wyborach wink
                  • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:49
                    tony_lajna napisał(a):

> szelest uspokój się bo zaraz pokapują się że nie mają programu, nie było jeszcz
                    > e okazji pomyśleć o tym, pomyślą po wygranych wyborach wink

Tony...och Tony...jak bardzo się przejmujesz...
                • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:40
                  Oczywiście i na program przyjdzie czas. A na stronie niebawem pojawią się teksty nie znane i nie publikowane na facebooku.
                  Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za cenne uwagi.
                  • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:42
                    mógłbym to skomentować tak: "CHOLERA TRZEBA BĘDZIE JEDNAK STWORZYĆ PROGRAM" uncertain
                    błagam tylko nie COPY&PASTE sprzed XX lat które tak wspominacie ciągle...
                    • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:50
                      tony_lajna napisał(a):

> mógłbym to skomentować tak: "CHOLERA TRZEBA BĘDZIE JEDNAK STWORZYĆ PROGRAM" uncertain
                      > błagam tylko nie COPY&PASTE sprzed XX lat które tak wspominacie ciągle...

Tomeczku, XX lat temu COPY&PASTE to widziałeś tylko w filmach...
                      • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:53
                        A tak poważnie mówiąc, to tak jak poznaliście kandydatury na wiceburmistrzów, tak poznacie i program Jana Dalgiewicza. Wszystko w swoim czasie. Obecny Burmistrz chyba też jeszcze nie ogłosił swojego programu.
                        • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:59
                          program obecnego burmistrza obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny deszcz, miał 2 okazje by się wykazać - wyszło jak widać
                          ocenę ode mnie na tą chwilę może otrzymać co najwyżej mierna +

dla jasności: to, że obecny burmistrz mi nie odpowiada, nie jest jednoznaczne z tym, że zagłosuje na JD
                      • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 20:00
                        Tony to zdrobnienie od Anthony , czyli Antek smile a nie Tomek ty ignorancie...

Ponadto, windows 3.11 powstał w 1992roku... a pierwsza klawiatura komputerowa powstała chyba jakos 1960roku, więc na pewno było i Copy&Paste smile

Jedynie politycy byli bardziej ambitni i pracowici... : ) i mieli swój program!!! może dlatego nie słyszałes wtedy jeszcze o tym...
                  • mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 19:55
                    Panie Janek, chce pan powiedzieć, że na 2 miesiące przed wyborami nie macie programu????
                    Nie wierzę!
                    Tak właśnie wygląda lokalna polityka, nie tylko lokalna.
                    Skoro jesteście opozycją do obecnego burmistrza, obecnej rady to już od dawna powinien być program.
                    Chyba nie obudziliście się dopiero teraz, że coś wam się nie podoba.
                    Dla mnie dziwne są te telefony, tajemnicze spotkania w ciemnościach tak nagle przed samymi wyborami.
                    To nie było ciemno 2 lata temu? autobusy były 2 lata temu?
                    Ludzie- jak grzyby po deszczu pojawia się ta opozycja bez programu.
                    Jedynie dorkasz i emerytyw potrafili napisać i wyrazić co im się nie podoba, już dawno były ich listy np. w gazecie.
                    • janek1874 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 20:04
                      Zamiast tracić energię na pisanie takich komentarzy, może zaproponujcie kandydatury ludzi będących dziś u steru z którymi powinien w przypadku wygranych wyborów współpracować Jan Dalgiewicz. Nazwiska panów Mitka i Stajszczyka zgłosili ludzie.
                      • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 20:29
                        Pomożecie? Pomożemy!!! smile
                      • mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 01.09.14, 20:30
                        Ale panie Janek, będę pisał o sobie, chociaż ty piszesz do kilku osób naraz w jednym poście.
                        Nikt nic o podanych przez ciebie nazwiskach nie mówi, ani jeden komentarz o nich, nawet od samego pana D. więc o co chodzi? Ty ode mnie żądasz nazwisk?
                        ja żądam programu, żądam aby ktoś kto poważnie traktuje wyborców i mieszkańców, nie ośmieszał się 2 miesiące i ciut przed ciszą wyborczą informacją, że nie ma programu bo przyjdzie na niego czas.
                        Ja żądam, aby pojawił się ktoś kto pracował 4 lata w opozycji a nie wyskakiwał z kapelusza pół roku przed i to pustego kapelusza.
                        Pan D. też raczej nie jest u steru a jest.
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 02.09.14, 13:58
      Drodzy internauci
      Drodzy mieszkańcy naszego miasta i gminy Jelcz – Laskowice

Zmuszony jestem podzielić się z Wami nader nieprzyjemną sprawą.

Otóż zaczęły docierać do mnie sygnały o pojawieniu się przypadków zastraszania niektórych członków naszej społeczności tylko dlatego, że są moimi zwolennikami w staraniach o stanowisko burmistrza Jelcza - Laskowic. Docierające informacje świadczą o tym, że mamy do czynienia z bardzo konkretnymi i realnymi groźbami np. z groźbą utraty miejsca pracy. Rzekomym źródłem i inspiratorem tych gróźb i charakterystycznych prób zastraszania jest wg powszechnych i zgodnych opinii mój konkurent w nadchodzących wyborach.

Nie chce mi się wierzyć, że można w warunkach demokracji posuwać się do tak podłych sposobów walki wyborczej. Nie dopuszczam myśli, że może to, jak sygnalizują mi moi zwolennicy, być udziałem mojego kontrkandydata.

Nie mogę jednak lekceważyć pojawiających się sygnałów, pragnę bowiem wygrać w uczciwej walce.

O ile sygnały w powyższej sprawie potwierdzą się, wówczas niezwłocznie będziemy przekazywać informacje stosownym organom.

Jak zwykle proszę o telefony na numer 789-051-979,

o listy na adres:
      Ul. Bożka 15
      Poczta Polska
      Skr. Poczt. 11
      Stow. ISRZJ-L

oraz kontakt za pośrednictwem Facebooka:
      www.facebook.com/pages/Stowarzyszenie-Inicjatywa-Spo%C5%82eczna-Rozwoju-Ziemi-Jelcza%C5%84sko-Laskowickiej/1537770036442815?fref=ts
      Za dotychczasowe telefony, korespondencję i wpisy w Internecie bardzo dziękuję.

Dziękuję też za okazywane mi poparcie i słowa otuchy oraz za wzrastające poparcie kierowane pod adresem naszego Stowarzyszenia Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko-Laskowickiej.

Zapewniam, że w swych słusznych działaniach będę nieugięty.

Jan Dalgiewicz
      • szelest_papierkow Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 19:48
        brzydko mi to pachnie Panie Janie.

a gdybym ja przykładowo napisał, tak:
        "dzisiaj moje dziecko wracające z przedszkola powiedziało mi, że pani im powiedziała, że da każdemu z rodziców po xxx* jeśli zagłosują przeciwko Panu"

moja historia oczywiście jest wyssana z palca - żadna z pań pracujących w przedszkolu nie składała takich propozycji mojemu dziecku... ale także ktoś mógłby to wziąć za coś co mogłoby mieć miejsce.
        nieprawdaż?

a ja w dalszym ciągu czekam na konkretny plan (program) działania, bo to co tu nadal widzę tylko gruszki na wierzbie.
        • hersst Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 21:11
          Plan - program Pana Dalgiewicza jest znany od początku - to wybranie wyborów - i to jest oczywiste. Na pewno ktoś z członków - założycieli ISRZJ-L wystartuje na radnego (może nie jeden). Czemuś ta inicjatywa ma służyć (chyba nie myślicie, rozwojowi). Ten pogląd wyraża wielu naszych mieszkańców.
          • tony_lajna Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 21:29
            Cieszę się, że podjęliście temat. Nie chciałem być znów tym który rzuca podejrzeniami na tą grupę terroryzującą forum.
            • hersst Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 21:45
              Pan Dalgiewicz rozpoczął oficjalną kampanię wcześnie (jeszcze przed datą oficjalnego ogłoszenia wyborów - rozporządzenie o wyborach jest z dn. 27.08.2014) - a miłościwie panujący Burmistrz na co jeszcze czeka ?
              • tony_lajna Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 22:20
                Pewnie rozleniwił się przez te 8 lat do tego stopnia...
                • hersst Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 22:28
                  tony_lajna napisał(a):

> Pewnie rozleniwił się przez te 8 lat do tego stopnia...

albo "przesadnie" przestrzega zapisów ordynacji wyborczej
                  • szelest_papierkow Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 02.09.14, 22:29
                    albo jest tak pewny swego, że nie obchodzi go konkurencja...
                    • tony_lajna Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 03.09.14, 08:13
                      albo stara się jeszcze mniej od rywali powiedzieć, brak programu, brak kandydatów na stołki widocznie nie wystarcza do wygrania wink najlepiej trzeba olać całkiem wyborców aby sami się prosili... ooo pewnie uda obrażonego : )
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 02.09.14, 21:11
        Gdy obietnice i granie na sentymentach nie działają, pojawiają się elementy martyrologii?
        • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 02.09.14, 21:40
          Czy Ty nie jesteś przypadkiem zwolennikiem Putyry, proszenieregulowacodbiornikow? Czy nie przeszkadza Tobie fakt, że przez 8 lat jego administrowania (bo rządami tego nazwać nie można) nie pozyskano ani złotówki na drogi z tak zwanych ,,schetynówek"? Czy nie zależy Tobie na rozwoju infrastruktury?
          • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 02.09.14, 23:17
            A z czego mam Ci się tłumaczyć? Czy jestem, czy nie jestem?
            Tak między nami: mam to w dupie. Śmieszy jednak ten ton obrzydzenia do polityki, stek spiskowych bzdur "my, oni -tajemnicza sekta polityków" i jednocześnie zachwyt nad nową wyborczą kukiełką. Bo nowa.
            Na serio biorą nowe małpki w tym samym teatrzyku jedynie fantaści.
            • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 03.09.14, 07:24
              OK, tylko to chciałem wiedzieć. W takim razie, aby nie zaśmiecać tego wątku, proszę admina o skasowanie mojego wczorajszego postu z 2.09.2014. z godz. 21:40, no i tego bieżącego, w którym wysuwam tę prośbę, oczywiście też.
              • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 03.09.14, 09:03
                Posluchajcie terrorysci "hersst" i "tony", czy to tak trudno źrózumiec, że po 8 letnim nierobstwie nieudacznika K. P. ludzie chcą zmienić na doświadczonego i sprawdzonego gospodarza Jana Dalgiewicza? Dajmy mu szansę aby jeszcze raz sie wykazal, moze wreszcie po 8 latach marazmu i zastoju nastąpi postęp i rozkwit. Nie ma innej drogi niz wygrane wybory - dotarło ?
                • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 03.09.14, 21:11
                  xxxmir napisał(a):

> Posluchajcie terrorysci "hersst" i "tony", czy to tak trudno źrózumiec, że po
                  > 8 letnim nierobstwie nieudacznika K. P. ludzie chcą zmienić na doświadczonego i
                  > sprawdzonego gospodarza Jana Dalgiewicza? Dajmy mu szansę aby jeszcze raz sie
                  > wykazal, moze wreszcie po 8 latach marazmu i zastoju nastąpi postęp i rozkwit.
                  > Nie ma innej drogi niz wygrane wybory - dotarło ?

8 letnie nieróbstwo K.P to nie jest zdanie większośći a jak tak to skąd masz takie dane ?
                  może dla ciebie Jan Dalgiewicz jest dobrym gospodarzem - po czym sądzisz ? bo ja( i wielu innych) mam zupełnie inne zdanie - k...wa i mam do tego prawo i mam na to argumenty - dotarło ???
                  jak chcesz dać Dalgiewiczowi szanse to daj - to Twoja sprawa a innych nie pouczaj - te czasy już dawno minęły (wtedy w pieluchę sikałeś).

Tu nikt Dalgiewicza nie skreśla - ma prawo startować w wyborach tylko:
                  - przestańcie w końcu go gloryfikować - dotarlo ???
                  - niech w końcu przestanie opowiadać bajki i przedstawi swój konkretny program - dotarło ?

Nie chcę czepiać się szczegółów ale poczytaj co można na starcie zarzucić Dalgiewiczowi i jego sztabowi wyborczemu czyli ISRZJ-L:

Art. 65.1.
                  Kampania wyborcza rozpoczyna się z dniem ogłoszenia rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów o zarządzeniu wyborów i ulega zakończeniu na 24 godziny przed dniem wyborów.
                  1a. Partie polityczne, organizacje i wyborcy oraz komitety wyborcze mogą wykonywać czynności określone w ustawie od dnia ogłoszenia rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów o zarządzeniu wyborów. Czynności podjęte przed tym terminem są nieważne.
                  1b. W okresie kampanii wyborczej prowadzi się agitację wyborczą na zasadach, w formach, w czasie i w miejscach określonych ustawą.

• tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 03.09.14, 21:54
                  xxxmir - jasne, dajmy szansę osobie która zerwała się z choinki, nie ma programu, nie ma ludzi - tzn nie wie z kim będzie realizować plan którego nie ma. WTF człowieku z Toba, czy jesteś niedorozwinięty jakiś?
      • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 05.09.14, 00:26
        Prawdę mówiąc, brzydzi mnie już dyskusja z loginem hersst. Gościu!! wiadomo kim jesteś i co masz do zrobienia. Nie proś Wita Suchego na herbatę, bo możesz go otruć swoją wodą. Ale nie mogę przejść obojętnie wobec oczywistego draństwa, które reprezentujesz. Masz tupet, to prawda! Piszesz do inżyniera, że zadaje głupie pytania. Nie wiem czy słyszałeś dupku, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Radzę ci oszczędzaj swój intelekt, bo nie jest za bogaty. Pragnę zakończyć ten wpis cytując twierdzenie internauty podpisującym się loginem xxxmir „Nie ma innej drogi niż wygrane wybory” – dotarło?
        • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 05.09.14, 07:48
          19obserwator napisał(a):

> Prawdę mówiąc, brzydzi mnie już dyskusja z loginem hersst. Gościu!! wiadomo kim
          > jesteś i co masz do zrobienia. Nie proś Wita Suchego na herbatę, bo możesz go
          > otruć swoją wodą. Ale nie mogę przejść obojętnie wobec oczywistego draństwa, kt
          > óre reprezentujesz. Masz tupet, to prawda! Piszesz do inżyniera, że zadaje głu
          > pie pytania. Nie wiem czy słyszałeś dupku, że nie ma głupich pytań, są tylko gł
          > upie odpowiedzi. Radzę ci oszczędzaj swój intelekt, bo nie jest za bogaty. Prag
          > nę zakończyć ten wpis cytując twierdzenie internauty podpisującym się loginem
          > xxxmir „Nie ma innej drogi niż wygrane wybory” – dotarło?

i dalej żadnych konkretów tylko bluzgi - a gdzie Wasz program !!! - tylko KORYTO !

• tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 05.09.14, 08:25
            heh, bo to ynżynier się wypowiedział heh... żenadua! co za cyrk...

Czy ja coś przegapiłem, że mnie to tak bawi? smile
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 03.09.14, 21:13
      Tak sobie czytam te niektóre mądrości autorów spotów na tym forum i błagam nie rozśmieszajcie mnie bo mam zajady. Jak widać tracę ochotę do dyskusji na tym forum, przynajmniej z niektórymi bo są wyjątkowo odporni na wiedzę a o kulturze nie wspomnę. Staram się rozumieć adwersarzy bo przecież każdy ma prawo do swoich poglądów. Jednak pomimo anonimowości, jakieś wartości się tutaj przejawiają. Podjąłem się dyskusji na tym forum po dokładnej lekturze dotychczasowych wpisów. Próbowałem niektóre sprawy wyjaśniać a niektórych „autorów”, co nie ukrywam – ośmieszać. Robiłem to z przekonania, że może coś do kogoś trafi. Niewiele się nie myliłem, bo wcale nie mała część internautów biorących udział w tej dyskusji, przejawia zdrowy rozsądek i racjonalizm. Są jednak osobniki, które pewnie mają coś do stracenia i uparcie forsują przysłowiowe szarpanie za nogawki. Odniosę się do rzeczy najważniejszych. Zaliczam do nich tak zwane „konkrety”. Domaga się ich wielu biorących udział w tej dyskusji. Konkret w tym przypadku to pojęcie względne, bo dla jednego to jest ważne, kto będzie sołtysem w Dębinie a dla drugiego kogo nowy Burmistrz pozostawi na stołkach wice - no odpowiedzcie, czy kandydat na Burmistrza na tym etapie może na takie pytanie odpowiedzieć? Zainteresowanych konkretami odsyłam do miesięcznika „Wiadomości Dolnośląskie” z sierpnia 2014 roku, gdzie w długim wywiadzie z Janem Dalgiewiczem na pytanie dziennikarza: Jako przyszły Burmistrz, czego chce Pan dokonać? Odpowiedź jest następująca: „Głoszę pogląd, że jeżeli obecna władza zadawala oczekiwania to nie trzeba jej zmieniać. Są jednak wielorakie uzasadnione symptomy, że jelczańskie społeczeństwo nie utożsamia się z obecnym Burmistrzem i jego stylem kierowania życiem miasta i gminy Jelcz- Laskowice. To nie jest tylko moja opinia, wystarczy porozmawiać z ludźmi z ulicy lub w wiejskim sklepie, gdzie otwarcie mówi się, że tylko pretorianie, dwór i zausznicy czerpiący zysk z obecnego układu władzy, mają wiadome zadanie i dążenia. Tylko czy to zadowolenie , często subiektywne, ma decydować o losie ogółu? Nie prowadzę prywatnych, osobistych firm i biznesowych interesów. Dotyczy to też mojej bliższej i dalszej rodziny. Nie jestem też powiązany z jakąś prywatą. Moje poglądy bliskie są postawy Judyma . Pochodzę ze wsi i ciągle chcę być blisko zwyczajnych ludzi. Jelczanie przez lata mnie poznali. Ich problemy i troski ciągle mnie martwią i z tym się utożsamiam. Z mojej inspiracji i z moim udziałem powstało na początku 2014 roku Stowarzyszenie Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko Laskowickiej, które bardzo aktywnie angażuje się w sprawy miasta i gminy Jelcz-Laskowice” Uważam tę odpowiedź na tym etapie za wystarczającą i uczciwą.
      • inz_75 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 04.09.14, 00:23
        hersst napisał:

> 8 letnie nieróbstwo K.P to nie jest zdanie większośći a jak tak to skąd masz t
        > akie dane ?

Możesz napisac co dobrego zrobił obecny burmistrz przez 8 lat?
        Wymień kilka najważniejszych działań.
        • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 04.09.14, 19:57
          inz_75 napisał:

> hersst napisał:
          >
          > > 8 letnie nieróbstwo K.P to nie jest zdanie większośći a jak tak to skąd
          > masz t
          > > akie dane ?
          > Możesz napisac co dobrego zrobił obecny burmistrz przez 8 lat?
          > Wymień kilka najważniejszych działań.

Ty inżynier (jeżeli inżynier) mądry wykształcony człowiek powinieneś wiedzieć, że to jest glupie pytanie.
          Można na nie odpowiedzieć dwojako:
          - wszystko co zostało zrobione przez 8 lat i służyło dobru naszej społeczności to zasługa Burmistrza K.P
          lub
          - Burmistrz K.P. nic pozytywnego nie zrobił bo wszystko zostało zrobione dzięki wytężonej pracy rady miasta, urzędników -przy wsparciu mieszkańców i organizacji społecznych.
          Można również wyliczać sprawy których nie załatwił (na pewno jest ich wiele) - tylko zawsze nasuwa się pytanie jest pytanie czy miał i czy mógł je załatwić. Burmistrz pracuje z rada miejską a kto w niej zasiaduje ? - on jej nie wybiera.
          Ostatnim hitem zaniedbań Burmistrza (na czym buduje swoja pozycje Pan Dalgiewicz poprzez stronę ISRZJ-L) jest brak schroniska dla psów i kotków.

A tak na poważnie to przejedź się po mieści i okolicy to zobaczysz co się zmienia.
          A jak jesteś leniwy to wejdź na stronę www.um.jelcz-laskowice.finn.pl/ i poczytaj o inwestycjach poczynionych w czasie jego kadencji. Dla Ciebie to zapewne są błahostki a dla innych rozwiązanie ważnych problemów.
          • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 04.09.14, 22:45
            Obojetne kto w Radzie "zasiaduje" i tak zawsze mu przyklaskuje i absolutorium podpisuje - nie tak jak Pani b. radna Godlewska. Jeśli chodzi o kotki i pieski - masz czelnosc poruszac ten temat ? Zapytam wprost , co robicie z psami wyłąpanymi na tym terenie ? bo jak dotąd żadnej umowy nie ma podpisanej z żadnym schroniskiem nawet dzierzoniowskim .
            • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 05.09.14, 00:12
              Oj ty hersst, puściły ci nerwy, bo nie spodziewałeś się, ze Towarzystwo otworzy swoją stronę internetową. Myślę, że większość tu piszących już wie, kto ty jesteś i kogo reprezentujesz. Obawiam się, że brakuje ci czasu na obowiązki zawodowe bo większość czasu poświęcasz śledzeniu internetu, aby ktoś coś prawdziwego nie napisał o twoim dobrodzieju. To, że brakuje ci czasu na to za co bierzesz pieniądze ma wyraz w tym co napisał Wit Suchy w Gazecie Powiatowej. Weź się więc nierobie za właściwą robotę i nie osłaniaj drugiego nieroba. Ubolewam, że macie już niewiele czasu aby zmazać ten blamaż ośmiu lat. Proponujesz Jankowi, że przypomina ci faceta trzymającego się latarni, a ja tobie proponuję abyś trzymał się rury kanalizacyjnej, bo to twoja ostatnia szansa. Na łamach Gazety Powiatowej, zaprosiłeś Wita Suchego na herbatę. Bardzo cię proszę abyś nie robił jej z wody płynącej pod twoim nadzorem.
              Zapytujesz, czy ten Ruch ma coś wspólnego z rozwojem naszej ziemi. To szczyt bezczelności! Aty skąd się tutaj znalazłeś, razem ze swoim mocodawcą? Radzę ci po przyjacielsku, weź się chłopie do właściwej roboty, bo za to będziesz rozliczony.
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 05.09.14, 00:39
      Prawdę mówiąc, brzydzi mnie już dyskusja z loginem hersst. Gościu!! wiadomo kim jesteś i co masz do zrobienia. Nie proś Wita Suchego na herbatę, bo możesz go otruć swoją wodą. Ale nie mogę przejść obojętnie wobec oczywistego draństwa, które reprezentujesz. Masz tupet, to prawda! Piszesz do inżyniera, że zadaje głupie pytania. Nie wiem czy słyszałeś dupku, że nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Radzę ci oszczędzaj swój intelekt, bo nie jest za bogaty. Pragnę zakończyć ten wpis cytując twierdzenie internauty podpisującym się loginem xxxmir ?Nie ma innej drogi niż wygrane wybory? ? dotarło?
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 06.09.14, 14:20
      Dzisiaj w moich opiniach pragnę odnieść się do niepokojów zgłaszanych przez niektórych internautów, a zapewne i szerszy ogół elektoratu naszej gminy J-L w sprawie braku mojego programu wyborczego jako kandydata na burmistrza Jelcza - Laskowic.

Niektórzy wprost zarzucają, że nie mam swojego programu wyborczego.

Muszę więc jednoznacznie stwierdzić, że zachodzi tu jakieś nieporozumienie lub wręcz brak dobrej woli ze strony zwłaszcza osób nieprzychylnych wobec mnie.

Winę biorę jednak na siebie, bo być może kwestie idei zawartych w moim programie wyborczym zbyt słabo dotąd akcentowałem. Wynikało to poniekąd z faktu, że kampanię wyborczą i agitację wśród wyborców można było prowadzić dopiero od 27.08 br. zasady tej przestrzegałem w sposób dokładny.

Dzisiaj po raz pierwszy za pośrednictwem Internetu przedstawiam swoje stanowisko w powyższej sprawie.

Przede wszystkim zapewniam szanownych internautów, a także ogół szanownych wyborców naszego miasta i gminy J-L, że nasze Stowarzyszenie Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko - Laskowickiej i ja osobiście posiadamy program wyborczy, z jakim wychodzimy do naszych wyborców przed zbliżającymi się wyborami samorządowymi, jakie odbędą się 16.11.2014 r. Mój program wyborczy wyrasta z idei ww. naszego Stowarzyszenia. Te idee są zawarte w statucie Stowarzyszenia ISRZJ-L. Zarówno kandydat na burmistrza, a więc ja, jak i kandydaci na radnych naszej gminy Jelcz - Laskowice, oraz kandydaci na radnych do Rady Powiatu, będą głosić i dążyć będą do realizacji zasad i celów działania ujętych w naszym Statucie. To właśnie te idee stanowią fundament naszego programu wyborczego. Wymienię choćby niektóre z nich. Nasze cele to:

- dynamiczny rozwój miasta i gminy Jelcz – Laskowice poprzez bardziej racjonalne gospodarowanie publicznymi finansami i środkami budżetowymi wspomaganymi możliwie maksymalnie przez pozyskiwane środki pomocowe z Unii Europejskiej
      - unikanie błędów popełnianych przez dotychczasowe władze samorządowe,
      - integracja społeczeństwa poprzez m.in. wygaszanie występujących konfliktów i podziałów społecznych oraz poprzez edukację społeczną zwłaszcza młodego pokolenia
      - dbałość o interesy młodzieży, kobiet i seniorów,
      - dbałość o interesy rolnictwa i interesy społeczności wiejskiej,
      - budowanie atmosfery szacunku, jaki powinna mieć władza wobec społeczeństwa i pojedynczego obywatela,
      - budowanie klimatu tolerancji wobec siebie poszczególnych grup społecznych i poszczególnych obywateli
      - wyznawanie zasady apolityczności, bycia otwartym i dostępnym dla każdej organizacji i każdego obywatela, a więc tych wszystkich, którym na sercu leży dobro naszego miasta i gminy J-L, w tym wzrastający poziom życia naszego społeczeństwa,
      - podjęcie budownictwa socjalnego z przeznaczeniem dla rodzin niezamożnych potrzebujących szczególnej pomocy,
      - dążenie do stałego wzrostu świadczonych usług medycznych dla różnych grup wiekowych ludności; wprowadzenie w Jelczu – Laskowicach całodobowej opieki medycznej,
      - wspieranie przedsiębiorczości, przedsiębiorców i liderów życia gospodarczego, społecznego i kulturalnego na terenie naszej gminy i miasta J-L,
      - wspieranie sportu, klubów sportowych, sportowców, działaczy sportowych oraz miłośników i sponsorów sportu,
      - docenianie i wspomaganie organizacji społecznych i ogólnie użytecznych, których działalność ma doniosłe walory dla codziennego życia naszej społeczności, a więc wspieranie Ochotniczych Straży Pożarnych, Honorowego Krwiodawstwa, Kół Gospodyń Wiejskich i wielu innych,
      - pomoc młodym i wielodzietnym rodzinom.

W skrótowej formie przedstawiłem fundamentalne idee naszego programu wyborczego. Skrótowa forma wynika stąd, że w Internecie dysponujemy "szczupłym miejscem".
      Jako lider naszego Stowarzyszenia jestem głęboko osadzony w ww. kierunkach działania, jakie zakładamy, dotrzymania ich w wypełnianiu przyszłych funkcji samorządowych.
      Nasze Stowarzyszenie ISRZJ-L powołało komitet wyborczy, który nie tylko przygotowuje listy wyborcze, ale także przygotowało kompleksowy program wyborczy. Druga część programu wyborczego jest w postaci szczegółowych zadań. Tak więc nasz program wyborczy składa się z dwóch części: części o charakterze ogólnym - kierunkowym, który wyżej przedstawiłem, oraz drugiej części w postaci zadań szczegółowych.

Tę drugą część programu przybliżę internautom w połowie września br.

Zwracam się kolejny raz do Was i wszystkich innych mieszkańców o zgłaszanie projektów przedsięwzięć na nadchodzące lata 2015-2018. Te szczegółowe pomysły powinny przede wszystkim zmierzać do usunięcia różnego rodzaju bolączek i trosk, jakie dostrzegają poszczególne grupy społeczne oraz poszczególni mieszkańcy. Jeszcze raz podkreślam, że jesteśmy otwarci DLA WSZYSTKICH. Dotyczy to zarówno budowania programu wyborczego jak również kwestii bezprecedensowej, a sprowadza się do tego, że również nasze listy wyborcze są otwarte dla wszystkich. Zachęcam do korzystania z tego. To jedna z form naszej demokracji, jaką buduje nasze Stowarzyszenie ISRZJ-L.

Jak zwykle do Waszej dyspozycji jest nasz numer 789-051-979,

o listy na adres:
      Ul. Bożka 15
      Poczta Polska
      Skr. Poczt. 11
      Stow. ISRZJ-L

oraz kontakt za pośrednictwem Facebooka:

Pozdrawiam

Jan Dalgiewicz
      • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 06.09.14, 21:18
        Panie Dalgiewicz dziękuje, ze zareagował Pan na moją uwagę o nie dochowaniu przez Pana i ISRZJ-L terminu rozpoczęcia kampanii - myślę, że nikt nie będzie tego oprotestowywał.
        Co do "programu" to wybaczcie ale takie ogólniki to naprawdę każdy jest w stanie wymyślić.
        Nie będę się nad nim szerzej rozpisywał . Jeżeli Pańskim zwolennikom to wystarczy to gratuluje wyboru.
        • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 20:40
          A twój idol dotąd wcale nie zabral jeszcze glosu i pewnie nie zamierza, bo i co miałby powiedzieć ( wstyd - najgorszy wynik głosowania - 70 pkt. ! ).Hersst - ignorancie, ty także nie odpowiedziales na moje pytanie : gdzie trafiaja wyłąpywane przez was psy, skoro brak podpisanej umowy z dzierzoniowskim schroniskiem na które się powołujesz. Niezle to sobie wykombinowalis -cie, myślęliscie że nikt was nie sprawdzi.?Śmiej się , drwij, pewnie - po co budowac schronisko, które kosztuje, skoro tansza jest likwidacja zwierząt ! Co za ludzie? ... to widać, slychac i czuć. ..! Odpowiecie za to.
          • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 21:27
            xxxmir napisał(a):

> A twój idol dotąd wcale nie zabral jeszcze glosu i pewnie nie zamierza, bo i
            > co miałby powiedzieć ( wstyd - najgorszy wynik głosowania - 70 pkt. ! ).Hers
            > st - ignorancie, ty także nie odpowiedziales na moje pytanie : gdzie trafiaj
            > a wyłąpywane przez was psy, skoro brak podpisanej umowy z dzierzoniowskim sc
            > hroniskiem na które się powołujesz. Niezle to sobie wykombinowalis -cie, myśl
            > ęliscie że nikt was nie sprawdzi.?Śmiej się , drwij, pewnie - po co budowac
            > schronisko, które kosztuje, skoro tansza jest likwidacja zwierząt ! Co za
            > ludzie? ... to widać, slychac i czuć. ..! Odpowiecie za to.

przeżywasz jak żaba okres
      • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 09.09.14, 21:22
        Do herssta
        No Dupku! Pamiętaj, że tę ksywę masz ode mnie. Co jeszcze masz do powiedzenia? Oczywiście, że jest to skierowane do Swoich, bo twoich już nie ma!! Czekam niecierpliwie na dalsze wpisy, kolejnych wasali.
    • 1marek123 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 06.09.14, 18:51
      Czekam na tegoroczne wybory. W tym roku skończyłam 18 lat i po raz pierwszy pójdę do głosowania. Interesuje mnie program Jana Dalgiewicza. Doczekałam się jego treści. Widać, że to starszy gość, ale wie czego chce. Teraz program został przedstawiony. Okazuje się, że ten program to nie tylko program pojedynczego człowieka, kandydata na burmistrza, ale i całego Stowarzyszenia. To dobrze. Jestem pewna, że głównym autorem jest Dalgiewicz. Od wielu ludzi słyszę o nim dobrą opinię. Program jest wprawdzie tylko częściowy, ale i tak wyczerpujący i nowatorski. Ot choćby wart jest podkreślenia taki kierunek jak tolerancja i równość obywateli. Nasza społeczność w wielu sprawach jest podzielona, a nawet skłócona. Funkcjonują podziały polityczne i inne zadawnione pretensje i nienawiści. Komu to jest potrzebne?
      Program tolerancji i równości jest wg mnie bardzo potrzebny, bo stwarza szanse na zgodę dla wszystkich. To promyk nadziei na przyszłość. Popieram taki program. Nie wiem co prawda co będzie w drugiej część – to sprawia, że wciąż nie jestem pewna, czy chcę głosować na Dalgiewicza, ale myślę, że to całkiem OK propozycja. Jeżeli pan Dalgiewicz nie skompromituje się w oczach mnie i moich znajomych, to ma szansę nasz głos. Ale chcę, żeby zamiast w kółko pisać o historii opisał też jak zamierza rozwiązać problemy młodzieży, w tym problemów ze znalezieniem pracy, co powoduje, że dużo nas młodych wyjeżdża z J-L.
      Chcę wiedzieć, czy pan Dalgiewicz idzie z duchem czasu i rozumie takie kwestie jak równouprawnienie na przykład? Dla mnie jako młodej dziewczyny jest ważne, by naszym miastem kierowali ludzie uczuleni na problemy kobiet. Czekam na Pana opinię w tych sprawach.

Pozdrawiam
      • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 06.09.14, 19:07
        Marku, trzeba nam więcej takich kobiet jak Ty : )
        Podejrzewam, że ktoś ma rozdwojenie jaźni i zaraz zacznie sam ze sobą tutaj dyskutować na temat równouprawnienia kobiet. Ah. Co z tym zrobić? - najlepiej nic : ) Ale może jednak Tony coś z tym zrobimy? - Nie, popatrzmy na rozwój sytuacji. -Ah. No dobrze... ; )
      • szelest_papierkow Re: Obietnice Jana Dalgiewicza 06.09.14, 20:02
        oh! ah!
        zaiste kuriozalny to program,
        same ogólniki... zabrakło w nim jeszcze obietnic skierowanych do emerytów i ogólnie osób starszych.
        a może by tak przekształcić JL w miejscowość sanatoryjną? o! to jest myśl!

jak na tą chwilę program stoi w myśl zasady "wszystkim wszystko" obiecać, a później jakoś to będzie.
      • kat_jakub Re: Opinie Jana Dalgiewicza 06.09.14, 23:31
        Po przeczytaniu postu osoby 1marek123 już wiem, że nie ma sensu jakakolwiek dyskusja na temat kandydatów czy ich programów. Za chwilę pojawi się grupa nowych użytkowników forum powołanych tylko i wyłącznie na czas i potrzeby wyborów. Olać wszystkich robiących kampanię na forum. Gdzie byli przez ostatnie lata Dalgiewicz, Suchy, Szczupak, Połomski i inni. Teraz im się optyka poprawiła. Co obiecali głównemu sponsorowi kampanii.
        Ale czasy mamy. Byli dyrektorzy są sterowani przez byłych działaczy młodzieżówki komunistycznej.
        Mam nadzieję, że pojawi się trzeci kandydat na burmistrza, bo obecnie mamy wybór pomiędzy dżumą, a cholerą.
        • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 00:24
          Ja chetnie bym wystartował na burmistrza, ale uczciwie mówie:

1. nie chce mi się nic,
          2. dużej rodziny nie mam, więc wielu stanowisk nie obsadzę,
          3. tani nie jestem, ale że mi się nic nie chce to nie dorobię się na przekrętach wink

Reszte programu wyborczego przedstawię w szczegółowej wersji, gdy wygram wybory wink
        • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 10:23
          Czy wg Twojej wiedzy mają się pojawić kolejni kandydaci? A jeśli tak, to ilu, którzy i reprezentujący jakie komitety/partie?
          • kat_jakub Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 11:49
            Pewnie się ktoś pojawi. Może się waha jak góral po weselu smile , a może czeka aż się ludzie zmęczą przedwczesną kampanią jednego z kandydatów. Przecież lepiej się kopać z jednym koniem niż dwoma.
            Właśnie zaczęła się w gminie łapanka frajerów do zbierania głosów i finansowania kampanii. Miałem już propozycję z jednej i drugiej strony big_grin

• mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 14:11
              Ja jestem zachwycony głosem osoby 1marek123. Ma 18 lat a pisze tak dojrzale, jest taka świadoma politycznie i zorientowana. No jestem pod wrażeniem...chyba tylko tlk jako osoba młoda aż tyle wie na temat polityki i tego na kogo głosować. A tu proszę, ledwo skończone 18 lat a już takie mądrości. Nie żadna kiełbasa wyborcza w postaci prezerwatyw jak przy poprzednich wyborach, tylko "program" i słowa J.D ujęły młodą osobę.
              No, gdyby nie deklaracja wieku pomyślałbym, że pisze to rześki emeryt z JZS.
              • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 16:51
                mszczyglod_1 napisał:

> Ja jestem zachwycony głosem osoby 1marek123. Ma 18 lat a pisze tak dojrzale, je
                > st taka świadoma politycznie i zorientowana. No jestem pod wrażeniem...chyba ty
                > lko tlk jako osoba młoda aż tyle wie na temat polityki i tego na kogo głosować.
                > A tu proszę, ledwo skończone 18 lat a już takie mądrości. Nie żadna kiełbasa w
                > yborcza w postaci prezerwatyw jak przy poprzednich wyborach, tylko "program" i
                > słowa J.D ujęły młodą osobę.

> No, gdyby nie deklaracja wieku pomyślałbym, że pisze to rześki emeryt z JZS.
                Po takim programie możliwy nawet orgazm
            • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 17:26
              A wiesz może czy są już znani kandydaci na radnych Rady Mieskiej z okręgów z terenu osiedla Laskowice? Jak wiadomo, to osiedle zostało podzielone na dwa jednomandatowe okręgi: od torów kolejowych do Witosa włącznie oraz od Witosa na północ. Czy wiesz już może kto ma startować, czy partie/komitety już podjęły decyzje czy też może się wahają pomiędzy kilkoma kandydatami? Oczywiście oprócz I. Stachnio, który z pewnością będzie ubiegał się o reelekcję.
              • kat_jakub Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 19:25
                A jakie to ma znaczenie? W naszej gminie można zostać prezesem z paroma głosami i bez konkursu. Bardziej od polityki interesują mnie postawy i decyzje ludzi których znam, albo wydawało się, że znam. Zmiany poglądów, skakanie po miejscach, sprzedajność, wazelina itd. Będą listy, będę wiedział kto ziarno, kto plewy. Wiem za to na kogo nie oddam głosu. Osoba która w swoim programie wyborczym przedstawi listę szkodników gminnych zbieżną z moim wykazem i obieca, że wywali ich na zbity pysk razem z rodzinami może oczekiwać mojego głosu.
                • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 07.09.14, 20:37
                  Jakubie podziel się z nami, kto jest szkodnikiem... niektórym czasem pewne fakty uciekają...
        • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 08:10
          Taka moda. Kandydaci przed wyborami przechodzą lifting. Poprawia im się wzrok bo snują dalekosiężne plany, ucho staje się bardziej czułe na szepty wyborców, tryskają elokwencją, rozrastają im się grupy przyjaciół w postaci sztabowców i ghostwriterów, drewniane nóżki zaczynają tańczyć. Cuda, panie, cuda.
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 09.09.14, 16:51
      Po prostu lubię sobie trochę poczytać różnych opinii, zanim coś napiszę. Jak to się powszechnie mówi - ładuję akumulatory. Ktoś mógłby powiedzieć, daj sobie spokój, nie ma z kim dyskutować. Może to i racja, ale nie można przecież przejść obojętnie wobec draństwa, które tutaj uprawia tzw. „spółdzielnia” miłościwie panującego Burmistrza, inaczej mówiąc jego wasale. Należą do nich jakieś szczy i coś tam, katy, ileś łajna i inne. Jednak moim idolem, nie od dzisiaj zresztą, jest niewątpliwie - hersst, znany przez ogół z imienia i nazwiska, znana jest też funkcja jaką pełni. Nie ukrywam, że wielki ten Mąż, spowodował, że zacząłem pisać na tym Forum. Potrafi on w krótkich słowach przeciąć dyskusję np. słowami: „przeżywasz jak żaba okres”. Jednak dowcipny i zaradny ten gość, ma też swoje problemy. Skarży się w jednym z wpisów, że ma kłopoty z orgazmem!. Niestety drogi hersscie, nie jestem ci w stanie nic pomóc w tej dziedzinie i nie sądzę, aby mógł ci pomóc ktoś z grona zwolenników Jana Dalgiewicza. Mam jednak - myślę dobrą radę dla ciebie. Otóż niedawno dowiedziałem się z telewizji od profesora, który zajmuje się seksuologią, a więc człowieka kompetentnego, że takie dolegliwości można zlikwidować przy pomocy seksu bezpośredniego - który masz w zasięgu ręki. Przeżyjesz w ten sposób, nie tylko ten upragniony orgazm, ale zlikwidujesz jeszcze ogromne stresy, które przeżywasz bo problemy już masz, a w najbliższym czasie możesz ich mieć jeszcze więcej, więc cię rozumiem, ale nie współczuję.
      Wróćmy jednak do spraw najważniejszych. Jak wiadomo Jan Dalgiewicz przedstawił, na razie tylko internautom, swoje założenia do programu szczegółowego, który przedstawi później a już pojawiły się tzw. opinie. Pierwszy oczywiście był hersst, który napisał, że takie ogólniki każdy może napisać. Przyjmij więc do wiadomości „mędrcu”, bo nie chcę już użyć bardziej właściwego określenia, że każdy program trzeba najpierw napisać, a problemem jest jego realizacja. Jeżeli już jesteśmy przy realizacji programu, to też pokuszę się o ocenę, też ogólnikową waszych programów (dwie kadencje). Otóż najkrócej można te programy i ich realizację ocenić następująco: przede wszystkim, dużo naobiecywać i wcale się tym nie przejmować, kto się sprzeciwi - tego zniszczyć, a jak pojawią się większe problemy - to wysadzić je w powietrze (patrz budynki po JZS), spokojnie urzędować i nie przejmować się jakimiś sprawami, które ludzi nurtują, bo są one zbyt banalne, aby tak wybitna władza się nimi zajmowała. Wspólnym mianownikiem zaś, tej władzy jest: buta, arogancja, niekompetencja i nieróbstwo. Wyrażając się kolokwialnie, można to towarzystwo nazwać Sp. z n.n. (czytaj: Spółka z nieograniczoną nieodpowiedzialnością).
      Doprowadziliście gminę Jelcz-Laskowice do poziomu 5 ligi a może nawet niżej. Nie wyobrażam sobie, aby taka władza mogła kontynuować w dalszym ciągu swój program. Pragnę więc na zakończenie po raz drugi zacytować internautę(kę) piszącego pod loginem xxxmir „Nie ma innej drogi niż wygrane wybory - dotarło?” Dodam tylko, aby wszystko było jasne, przez Inicjatywę Społeczną Rozwoju Ziemi Jelczańsko – Laskowickiej.
      • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 09.09.14, 17:44
        19obserwator napisał(a):

... „Nie ma innej drogi niż wygrane wybory - dotarło?
        > Dodam tylko, aby wszystko było jasne, przez Inicjatywę Społeczną Rozwoju Zi
        > emi Jelczańsko – Laskowickiej.

HeHeHe - pęknę ze śmiechu ale ci się porąbało - Ty piszesz do swoich !!!!!
        • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 09.09.14, 18:38
          Czego rzysz - beznadziejo? - nie dotarło?
          • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 09.09.14, 18:51
            xxxmir napisał(a):

> Czego rzysz - beznadziejo? - nie dotarło?

i to jest właśnie kultura rodem z PRL
            • xxbialy Re: Opinie Jana Dalgiewicza 09.09.14, 21:14
              HERSST!!! Czy istniejesz również w wersji z mózgiem ? Czytać już nie można twoich zrytych tekstów!
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 07:00
      Do herssta
      No Dupku! Pamiętaj, że tę ksywę masz ode mnie. Co jeszcze masz do powiedzenia? Oczywiście, że jest to skierowane do Swoich, bo twoich już nie ma!! Czekam niecierpliwie na dalsze wpisy, kolejnych wasali.
      • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 07:23
        Widzę, że kampania rozgorzała na dobre. Myślę, że warto byłoby trochę popracować nad jej poziomem, bo to co Panowie piszecie, o żadnej ze stron nie świadczy najlepiej... Rozumiem, że emocje, bo jest dużo do wygrania lub stracenia, no ale jednak... mimo wszystko... pomyślcie trochę zanim klepniecie "wyślij".
        • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 12:24
          "dorkasz1" jesteś zbyt ostrozna i poukladana, nie rozumiesz że do chama trzeba po chamsku bo inaczej nie trafi , a kultura "hersscie" w PRL -u , stała i stoi do dziś na o wiele wyższym poziomie niż obecnie.
          • mszczyglod_1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 13:11
            Jak już zauważyła dorkasz, powoli "dyskusja" schodzi do poziomu rynsztoka i to z obu stron, obserwator i herrst dają popis, co rusz pojawiają się nowe inwektywy. Szkoda, że założyciel wątku nie zabiera głosu w tej sprawie.
          • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 20:37
            xxxmir napisał(a):

> "dorkasz1" jesteś zbyt ostrozna i poukladana, nie rozumiesz że do chama tr
            > zeba po chamsku bo inaczej nie trafi , a kultura "hersscie" w PRL -u , stała
            > i stoi do dziś na o wiele wyższym poziomie niż obecnie.

Posłuchaj młody człowieku , podjąłeś się zadania, które Cię przerasta i stąd ta Twoja nerwowość.
            Przekraczasz pewne granice. Jak pamiętam nikt tu nigdy nikogo nie wyzywał od dupków i chamów- bez względu na prezentowaną skrajność poglądów. Ty i to Wasze stowarzyszenie nie macie pomysłu na wygranie wyborów - i to jest Wasz problem Twoja frustracja . Coś Wasz kandydat ostatnio zamilkł - czyżby wyczerpał wątek ?. Nie ukrywam, że od początku jestem przeciwnikiem kandydatury Pana Dalgiewicza na burmistrza- mam do tego pełne prawo jak każdy inny wyborca. Nawet jak mam jeszcze wątpliwości to miedzy innymi Twoim - psim (nawiązując do Twojego wątku o zaopiekowaniu się bezpańskimi pieskami) zadaniem powinno być przekonanie mnie i za pośrednictwem forum innych wyborców do swoich (Waszych) racji. Ale do tego to trzeba trochę inteligencji no i trzeba mieć argumenty, a Tobie brakuje jednego i drugiego.
            • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 13:28
              A pies cie olal, bo przekonać nie sposób .
              • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 14:40
                Ja też Cię pozdrawiam smile
            • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 14.09.14, 17:43
              Jak to nie wyzywał? A kto jak nie ty, zakłamany hersscie, wyzywał nie dalej jak dwa lata temu całkowicie bez uzasadnienia od palantów i ścierw? To, że tak zaciekle atakujesz ISRZJ-L i p. Dalgiewicza potwierdza jedynie obawy wielu komitetów, że Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko-Laskowickiej zrobi świetny wynik, czego im życzę. Jak będzie im przewodził Dalgiewicz to wielu cwaniaczków struchleje? Lepiej niech już odrywają ryjki od koryta, czas pracy się zbliża.
              • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 14.09.14, 19:18
                tlk115 napisał:

> Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko-Laskowickiej zrobi świetny
                > wynik, czego im życzę. Jak będzie im przewodził Dalgiewicz to wielu cwaniaczkó
                > w struchleje? Lepiej niech już odrywają ryjki od koryta, czas pracy się zbliża.

na razie ta cała Inicjatywa... to czterech członków, którzy sami pchają się do koryta + główny kandydat.

• proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 00:45
            tego typu wynurzenia przypominają mi postępowanie Brytyjczyków, którzy widząc dzikość mieszkańców Afryki postanowili cywilizować ich ogniem karabinów
            i oczywiście wciąż mieli z tego powodu poczucie wyższości

a gdybyś nie zrozumiał, to polecam wiersz o kwoce która chciała nauczyć inne zwierzątka zachowania
            jak to wyszło, wiadomo
      • szelest_papierkow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 10:06
        przejdźcie się może do poradni rodzinnej, bo coś w tym waszym związku zaczyna się psuć.
        • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 14:55
          Posluchaj Dorotko, to piękne co robisz na fb. Troszczysz się , pomagasz zwierząkom choćby przez "udostepnianie" . Czy naszych jelczanskich psów Ci nie żal ? Dlaczego nie reagujesz na losy tych zwierząt które miały to nieszczescie trafic pod "opiekę " herssta? Czy godzisz się na ich eksterminacje, ? Ciągle jesteś ostrozna, niezdecydowana, jednym słowem - asekur
          • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 15:05
            Przepraszam, coś się nie dokonczylo. Jeszczcze raz końcowka. - ciągle jesteś ostrozna, niezdecydowana, jednym słowem - asekurantka.
            • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 20:42
              Przyznam, że nie bardzo wiem co napisać... smile Facebook to dla mnie jednak pewna forma ekshibicjonizmu smile Może to kwestia mojego wieku? Nie udzielam się tam zbyt intensywnie, ze znajomymi wolę się spotkać na kolacji, grillu, piwie, niż w majtkach przed ekranem. Jeśli jeszcze nie wszystko wyśledziłeś smile, to wyjątek robię dla mojego profilu Prawdziwe Pomidory, bo tam pisuję więcej i częściej, choć ostatnio też mniej, bo pomidory się kończą... Ktoś kto mnie zna, nie tylko z fb, mógłby wiele o mnie powiedzieć, ale z pewnością nie to, że mam jakiekolwiek problemy z podejmowaniem decyzji, dyskusji, w której wyrażam własne zdanie. Ale żeby to zdanie wyrazić, muszę znać fakty. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale informacje przekazywane przez osobę anonimową na forum, to nie są dla mnie żadne informacje. Z pewnością jestem ostrożna i nie jestem szybka w ocenianiu innych. Na pewno nie tak szybka jak Ty smile Zdaję sobie sprawę z tego, że w okresie przedwyborczym wyciąga się wszystkie trupy z szaf. A każdy jakiegoś trupa w szafie przechowuje. Nie mam co do tego złudzeń, że jak będzie inny burmistrz, to nagle obudzimy się w rajskiej gminie. Nie mam zwyczaju szukać tylko złych stron działania różnych ludzi. Wręcz przeciwnie, wielokrotnie na tym forum pisałam o tym co mnie spotkało dobrego, o tym co mi się podoba, niezależnie od tego czy było to robione pod szyldem PO, PiSu czy jeszcze innej partii. Wielokrotnie pisałam, że polityka na szczeblu gminnym powinna odgrywać mniejszą rolę, bo tutaj jak na dłoni widać czy ktoś się obija i pozoruje pracę. Nie umiem ocenić szczegółowo dokonań obecnej ekipy. Poznałam osobiście większość osób sprawujących obecnie władzę. I wielu oceniam bardzo dobrze. Pewnie, że mają swoje "za uszami", ale nie ma gwarancji, że gdy będą następni, to będzie lepiej. Z pewnością inaczej, ale czy lepiej? Większość moich kontaktów jest związana ze skomplikowanymi sprawami osiedla, na którym mieszkam. Moje kontakty z prezesem ZGK zawsze były poprawne. Gdy potrzebowałam pomocy w osiedlowych sprawach, zawsze ją uzyskałam. Pewne sprawy wciąż są nie załatwione i jak mi czas pozwoli, to będę chciała sprawy ruszyć, ale póki co, nie mogę narzekać.
              Pan burmistrz mnie nie lubi i z pewnością nie jest to wynikiem mojej nadmiernej ostrożności i braku zdecydowania. Odważyłam się, wraz z Krzysztofem Konopką wejść w polemikę z panem burmistrzem. I w Gazecie Powiatowej podpisałam się swoim nazwiskiem pod uwagami, jakie skierowaliśmy do niego. Kiedyś ktoś na forum wzywał mnie do odpowiedzi na temat mojego stanowiska odnośnie kościoła, preferowanej opcji politycznej. Nie stawiam się na takie wyzwania. Mam prawo do własnego zdania, ale nie muszę się nim dzielić na forum. Zawsze można do mnie napisać prywatnie, umówić się na spotkanie. Poznałam w ten sposób kilka bardzo interesujących osób i niezwykle sobie cenię te znajomości. A psami zajmować się nie będę, bo zwyczajnie nie mam na to czasu. Mam w domu dwie przygarnięte suczki i kota Banderasa. Nie zbawię całego świata.
              • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 10.09.14, 23:15
                Ależ to jest kompletne niezrozumienie mojej wypowiedzi. Po pierwsze nikogo nie wyzwalem od chamow "hersscie", po drugie "dorkasz1" nikt nie kaze Ci zajmowac się psami, chciałem jedynie abyś jako miłośniczka zwierząt zajęła stanowisko względem niecnych praktyki ZGK wobec bezdomnych jelczanskich psów, a Ty jednak wciąż ławirujesz ale przynajmniej wyjasnilas że jesteś w dobrych kontaktach z "hersstem". Gratuluje.
                • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 00:46
                  """dorkasz1" jesteś zbyt ostrozna i poukladana, nie rozumiesz że do chama trzeba po chamsku bo inaczej nie trafi
                  no popatrz, chyba ktoś ci się na konto włamał i to napisał
                  straszne
                  • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 09:54
                    xxxmir napisał:

Ależ to jest kompletne niezrozumienie mojej wypowiedzi.

No to jest nas dwoje. Bo Ty też nie zrozumiałeś tego, co ja napisałam, postaram się wyjaśnić.

"dorkasz1" nikt nie kaze Ci zajmowac się psami,

Ależ ja wcale nie zrozumiałam tego tak, że mam się zajmować psami.
                    Ja Ci napisałam, że żeby to zdanie wyrazić, muszę znać fakty. Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale informacje przekazywane przez osobę anonimową na forum, to nie są dla mnie żadne informacje.

I tak, masz rację Z pewnością jestem ostrożna i nie jestem szybka w ocenianiu innych. Zbyt wiele razy w życiu zdarzyło mi się, że to, co na pierwszy rzut oka wyglądało jak oczywista oczywistość smile, wcale takie oczywiste nie było. A teraz niestety nie mam czasu na to, aby sprawdzać co dzieje się z psami w ZGK i to też Ci napisałam.

chciałem jedynie abyś jako miłośniczka zwierząt zajęła stanowisko względem niecnych praktyki ZGK wobec bezdomnych jelczanskich psów,

Podaj więcej szczegółów, bo Twoje określenie "niecne praktyki" nic mi nie mówi. Nie wiem więc, co miałabym komentować. Nie zajmuję się plotkami, a póki co, żadnych dowodów nie przedstawiłeś. Jeśli uważasz, że należałoby zająć się "niecnymi praktykami" związanymi z psami w ZGK, to zrób to. Jeśli są w jakikolwiek sposób krzywdzone, a Ty o tym wiesz, to nie rozumiem na co czekasz? Potrzebujesz potwierdzenia innych ludzi, że zło jest złe?

a Ty jednak wciąż ławirujesz ale przynajmniej wyjasnilas że jesteś w dobrych kontaktach z "hersstem". Gratuluje.

No i w tym momencie zastanawiam się czy dalsza dyskusja z Tobą jest celowa. Bo czytasz bez zrozumienia i wyciągasz wnioski nie poparte żadnymi faktami.
                    Nie jestem w żadnych kontaktach z hersstem. Z prezesem ZGK spotkałam się kilka razy w konkretnym celu, związanym z moim osiedlem i za każdym razem sprawy zostały załatwione w sposób prawidłowy. A mogło być różnie, bo nie ukrywam mojego krytycznego stanowiska w odniesieniu do niektórych poczynań obecnego burmistrza, więc złośliwości aż tak bardzo by mnie nie zdziwiły. Jeśli więc o mnie osobiście chodzi, to moje kontakty z p. Ciechanowskim są poprawne. Nigdy nie zachował się w stosunku do mnie w sposób niekulturalny, złośliwy, w żaden sposób mnie nie uraził. Plotki nie mają dla mnie żadnej wartości, nie wiem jaki jest w stosunku do innych ludzi, mogę mówić tylko o moich doświadczeniach. A że należy do PiSu? Sprawa wymiany osiedlowego wodomierza, wywozu śmieci lub temu podobne, jak dla mnie, mogą być tak samo dobrze załatwione przez członka PO, PSL czy też byłego komunistę. Pozdrawiam
                    • 3plastek3 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 11:53
                      Z Twojej wypowiedzi wynika, ze pan PREZES nie zrobił nic więcej niż to co należy do jego obowiązków.Za co pobiera 15 tysięcy zl. pensji i jeździ służbowym samochodem.
                      • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 14:47
                        Plastek, jest tak, jak napisałeś. Nie widzę więc powodów do wpadania w zachwyt, ale też nie mam powodów do narzekania. Od urzędników nie oczekuję niczego więcej, jak tylko tego, że sprawnie i kompetentnie będą wykonywali swoje obowiązki. Nie muszę ich lubić, nie muszę się z nimi zaprzyjaźniać. Myślę, że gdyby ludzie w pracy robili TYLKO to, co do nich należy, to cała nasza rzeczywistość wyglądałaby dużo, dużo lepiej.
                        • 3plastek3 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 14:51
                          Amen
                      • xxxmir Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 15:20
                        Dorotko, napisze krótko i zwiezle bo nie lubie się rozwódzic. Wiem że jesteś mądra kobieta , ale czy nie rozumiesz zarzutu pod adresem ZGK ? Jesli nie, to zapytaj "herssta", on doskonale wie co robi z psami i co to są "niecne czyny". Jak napisałem wcześniej, będzie z nich różliczony. Tymczasem zostanmy w temacie Pana Dalgiewicza.
                        • dorkasz1 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 15:31
                          ok
          • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 17:03
            xxxmir - weź koleś zachowaj jakiś ład i porządek w odpowiadaniu na tym forum, bo straszny sajgon tu robisz odpowiadając do dorotki w wypowiedzi szelest_papierków. Ty ślepy jesteś czy niedorozwinięty? Aż nie chce mi się czytać tych bzdur, bo jak zwykle tu same bzdury piszecie. Banda oszołomów.
        • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 17:07
          szelest - z chama nigdy nie zrobisz pana wink
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 19:40
      Część II programu wyborczego ISRZJ-L

W dniu 6.09.2014 na tej stronie internetowej ogłosiłem I część mojego programu wyborczego, a równocześnie programu wyborczego naszego Stowarzyszenia Inicjatywa Społeczna Rozwoju Ziemi Jelczańsko – Laskowickiej.
      Dzisiaj zgodnie z obietnicą daną 6.09. przedstawiam drugą część – szczegółową – w postaci konkretnych zadań do realizacji w nadchodzącej kadencji władz samorządowych w latach 2015 – 2018.

Tej części naszego programu nadajemy nazwę: Jelczańska Karta Zamierzeń na lata 2015 – 2018. A oto one:

- dążyć do udoskonalenia stylu pracy jelczańskiego samorządu, w tym burmistrza w kierunku służebnej roli wobec społeczeństwa miasta i gminy J – L,
      - być dobrym gospodarzem dla miasta i gminy Jelcz – Laskowic. To zadanie stawiamy sobie przed naszym burmistrzem i naszymi radnymi
      - dążenie do określenia strategicznych funkcji miasta Jelcz – Laskowice,
      - podwojenie pozyskiwanych środków finansowych unijnych na potrzeby miasta i gminy Jelcz – Laskowice w nadchodzących 4 latach w stosunku do wykorzystanych kwot w latach 2011-2014,
      - podjęcie działań porządkujących stosunki własnościowe gruntów na terenie miasta Jelcz –Laskowice,
      - przeprowadzenie przeglądu gospodarskiego, wykorzystywania ziem uprawnych w gminie Jelcz – Laskowice w celu poprawy gospodarowania w tej dziedzinie,
      - zabezpieczenie lepszych połączeń komunikacyjnych poszczególnych wsi naszej gminy z miastem Jelcz- Laskowice,
      - spowodowanie istotnej poprawy estetyki poszczególnych miejscowości gminy J-L,
      - poprawa stanu estetyki w tym terenów zielonych miasta J-L,
      - wybudowanie ścieżki rowerowych od miasta Jelcz – Laskowice (osiedla Jelcz) do Janikowa, poprzez tereny leśne wzdłuż istniejących zbiorników wodnych,
      - w porozumieniu ze stosownymi władzami samorządowymi i kompetentnymi organizacjami podjęcie konkretnego wysiłku w celu zbudowania profesjonalnej ścieżki (drogi) rowerowej łączącej miasto Wrocław z miastem Jelcz – Laskowice i miastem Oławą, poprowadzonej na koronie wałów przeciwpowodziowych wzdłuż rzeki Odry. W realizacji tego bezprecedensowego zamierzenia i pomysłu należy pozyskać i wykorzystać unijne środki pomocowe,
      - podjęcie starań dla uzyskania kompensaty pieniężnej dla byłych pracowników Jelczańskich Zakładów Samochodowych lub ich spadkobierców – posiadaczy akcji wydanych przez byłych właścicieli Zakładów Jelcz,
      - wspieranie właścicieli Ogrodów Działkowych,
      - doprowadzenie do zbudowania Remizy Strażackiej, jako głównej bazy Ochotniczej Straży Pożarnej w Jelczu – Laskowicach,
      - zorganizowanie Publicznego Żłobka dla niemowląt w Jelczu – Laskowicach,
      - rozbudowa i modernizacja ulic miasta Jelcza – Laskowic oraz wsi naszej gminy tam, gdzie tego wymaga obecny stan,
      - gospodarski przegląd terenów przemysłowych po byłych Zakładach Jelcz i zbudowanie kompleksowego programu gospodarowania tymi terenami i obiektami,
      - modernizacja ośrodka wypoczynkowego nad stawem osiedla Jelcz i zabezpieczenia stałego gospodarowania tym terenem,
      - stworzenie programu budowy i modernizacji ulic miasta Jelcz – Laskowice oraz dróg miejskich naszej gminy zawierającego tak istotne zadania jak przykładowo budowa drogi łączącej wieś Nowy Dwór z osiedlem Jelcz w mieście J-L,
      - wprowadzenie darmowej komunikacji miejskiej w mieście J – L,
      - podjęcie inicjatywy dla utworzenia międzygminnego schroniska dla zwierząt,
      - doprowadzenie gazu ziemnego do zorganizowanych osiedli – tam gdzie tych instalacji brakuje, w tym do domostw w osiedlu Jelcz,
      - zbudowanie nowoczesnego targowiska (bazaru) w Jelczu – Laskowicach,
      - zbudowanie skateparku dla młodzieży,
      - stworzenie szerokiego dostępu dla młodzieży do korzystania ze strzelnicy Bractwa Kurkowego w celu upowszechnienia uprawiania sportów obronnych,
      - podjęcie programu budowy instalacji kolektorów słonecznych w domostwach na terenie gminy w celu stworzenia oszczędnego systemu energetycznego,
      - podjęcie starań dla uzyskania kompensaty pieniężnej dla byłych pracowników Jelczańskich Zakładów Samochodowych lub ich spadkobierców – posiadaczy akcji wydanych przez byłych właścicieli Zakładów Jelcz,

Wymieniony wykaz zamierzeń stanowi II szczegółową część naszego programu wyborczego, w tym mojego programu. Ta część programu jest i będzie ciągle aktualizowana oraz z tą chwilą otwarta jest dla ogółu mieszkańców naszego miasta i gminy Jelcz – Laskowice. Zwracam się więc do wszystkich, którym leży na sercu dobro naszego środowiska, aby zgłaszali swoje konstruktywne uwagi i wnioski uzupełniające, które będą wypełniać Jelczańską Kartę Wyborczą 2014, które staną się tworzywem dla corocznego budżetu obywatelskiego. Będącego integralną częścią uchwalanego corocznie budżetu gminy przez samorząd miasta i gminy Jelcz – Laskowice. Jeszcze raz podkreślam, że powyższa II część programu podlega jeszcze pracom redakcyjnym i będzie uzupełniana przez przedsięwzięcia i wnioski zgłaszane w trakcie kampanii wyborczej przez mieszkańców miasta i gminy Jelcz – Laskowice.

Jan Dalgiewicz
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 20:59
        Pozwolę sobie zauważyć, że w tym ambitnym (nie można tego nie zauważyć) projekcie planów wstępnego szkicu zarysów programu wyborczego jest kilka braków.
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 21:00

• kam102 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 21:58
        Panie Janie - czy Pan faktycznie przeczytał swój program po napisaniu (albo któryś z Pana współpracowników)?

- podwojenie pozyskiwanych środków finansowych unijnych na potrzeby miasta i gminy Jelcz – Laskowice w nadchodzących 4 latach w stosunku do wykorzystanych kwot w latach 2011-2014,

Czyli podwojenie środków gminnych na wkład własny... skąd? z podwyżki podatków? Tak naprawdę zwiększenie środków unijnych to zwiększenie zadłużenia gminy - może warto o tym pamiętać...

- podjęcie działań porządkujących stosunki własnościowe gruntów na terenie miasta Jelcz –Laskowice,

hmmm.... czyli co? będzie Pan skupował ziemie od ludzi, czy sprzedawał działki gminy? Może po prostu warto uporządkować stosunki z przedsiębiorcą który ma grunt na placu JP II...

- przeprowadzenie przeglądu gospodarskiego, wykorzystywania ziem uprawnych w gminie Jelcz – Laskowice w celu poprawy gospodarowania w tej dziedzinie,

hmmm... czyli nakaz uprawy ziemi? bez żartów nie te czasy - nie ten ustrój... do Pańskiej wiadomości Unia płaci dopłaty rolne również do ugorów....

zabezpieczenie lepszych połączeń komunikacyjnych poszczególnych wsi naszej gminy z miastem Jelcz- Laskowice,

czyli dopłaty do pks-u - na prawdę są lepsze miejsca dla gminnych pieniędzy...

podjęcie starań dla uzyskania kompensaty pieniężnej dla byłych pracowników Jelczańskich Zakładów Samochodowych lub ich spadkobierców – posiadaczy akcji wydanych przez byłych właścicieli Zakładów Jelcz,

czy Pan wie za co odpowiada Burmistrz? Zamierza Pan jako Burmistrz kogoś pozwać (Zasade)? Czy może rekompensaty z gminy dla b. pracowników? Ten pkt. programu jest tak dziwny i oderwany od rzeczywistości ze właściwie trudno się do niego odnieść...

- wspieranie właścicieli Ogrodów Działkowych,

przepraszam ale w czym? sadzeniu pomidorów? a nie warto podjąć próbę odzyskania dla miasta cennych terenów (tj. terenów w centrum - patrz Oławska/Piastowska/Hirszfelda) tylko wtedy pomidorów nie będzie...

- doprowadzenie do zbudowania Remizy Strażackiej, jako głównej bazy Ochotniczej
        Straży Pożarnej w Jelczu – Laskowicach,

w J-L jest baza PSP (Państwowej Straży Pożarnej - zawodowych strażaków), może warto ich wspomóc a nie bawić się w OSP w mieście... jeśli tak to może po jednej remizie na dzielnicę to wtedy wszyscy będą zadowoleni...

dalej nie czytam programu - szkoda mi czasu

Panie Janie - szkoda. Trzeba było zostać przy ogólnikach - wtedy była nadzieja. A tak pozostał płacz i zgrzytanie zębów... szkoda, szkoda, szkoda.....
        • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 12.09.14, 19:45
          Pan Jan lub Jego ghost writerzy nieco się zagalopowali w obietnicach. Obiecali wszystko wszystkim. Może Pan łaskawie przedstawi koszt wszystkich tych ambitnych pomysłów w zestawieniu z budżetem gminy? Wiem, takie czary mary, że niektóre z nich są inwestycjami długoterminowymi i trudno będzie oszacować, ale od kandydata na burmistrza należy wymagać nieco więcej konkretów. I trzeba też długofalowo przewidywać dochody gminy oraz dotacje. Brakuje tylko lądowiska Obcych dla czcicieli pozaziemskich cywilizacji. A u nas fantastów w bród, co widać na forum. Panie Janie (lub Jego ghostwriterze): dobry i wiarygodny polityk i gospodarz to nie ten, który obieca wszystko wszystkim. Wiarygodny polityk i gospodarz to taki, który nie podlizuje się i nie kupuje wyborców obietnicami, ale ma odwagę powiedzieć, że pewnych rzeczy nie da się zrobić, bo są inne priorytety - i umie o nich powiedzieć. Nie jestem do Pana w tym momencie absolutnie przekonany. I nie tylko ja. Z narastaniem liczby pytań o konkrety zwiększa się liczba użytkowników sceptycznych. Pomijając prywatną wojenkę herrsta z Pańskimi agitatorami. Jeżeli to wszystko to czysto Pański pomysł, to wybaczy Pan, ale do sprawowania urzędu gospodarza miasta nie ma Pan kwalifikacji. Miasto potrzebuje gospodarza z krwi i kości a nie obietnic szamanów public relations. Jeżeli to wypryski wybujałej wyobraźni Pańskich ghost writerów, to proszę ich zwolnić. Najgorsi doradcy to lizusi i bajkopisarze. Takim brak realizmu.
          Z uszanowaniem
          • tony_lajna Re: Opinie Jana Dalgiewicza 12.09.14, 20:57
            źle to odebrałeś bo nie dopisali tam...
            ze niniejsze obietnice rozłożone będą na 3 kolejne kadencje wink

w 1 kadencji: nachapać się ile wlezie,
            w 2 kadencji: spróbować coś zrobić,
            w 3 kadencji: wymyślić jak zrzucić winę na poprzednika wink
      • przebudzonyx Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 22:33
        Na tym się trochę znam, więc się wypowiem:

"- podjęcie programu budowy instalacji kolektorów słonecznych w domostwach na terenie gminy w celu stworzenia oszczędnego systemu energetycznego, "

Wg mnie to nietrafiona inwestycja zarówno dla użytkowników [nawet z dotacją] jak i dla gminy bo dotują drogie, nieopłacalne systemy.

Taniej kupić powietrzną pompę ciepła do CWU z 3 400 zł a jej montaż jest banalny niż ładować kilkanaście tys w kolektory co nigdy się nie zwróci.

Nawiasem mówiąc taka PPC też nie jest opłacalna chyba, że ktoś ma ogromne zużycie ciepłej wody np. grzejąc wodę w dużym jacuzzi czy basenie.

Wystarczy podłączyć licznik kWh i ciepłomierz do takiego "cudownego" urządzenia, żeby zobaczyć ile warte są COP-y z katalogów producentów.

O kolektorach wytwarzających prąd już w ogóle nie ma co wspominać w naszym klimacie bo to się sprawdza tylko wespół z wiatraczkami do oświetlania przejść dla pieszych, gdzie podłączenie prądu jest kosztowne.
      • inz_75 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 11.09.14, 22:40
        Czy mógłby Pan nieco wyjaśnić co ma Pan na mysli pisząc:
        1.)
        > - podjęcie działań porządkujących stosunki własnościowe gruntów na terenie mia
        > sta Jelcz –Laskowice,

Czy chodzi tylko o Plac JP2 czy miał Pan na mysli jeszcze coś?
        Jeśli nie tylko sprawa placu JP2 to chciałbym wiedzieć jaki problem Pan tu dostrzega i jak chciałby go rozwązać?

2.)
        > - przeprowadzenie przeglądu gospodarskiego, wykorzystywania ziem uprawnych w gm
        > inie Jelcz – Laskowice w celu poprawy gospodarowania w tej dziedzinie,

Tu podobnie chciałbym wiedzieć jaki problem Pan tu dostrzega i jak chciałby go rozwązać?
    • olaniemakota Re: Opinie Jana Dalgiewicza 12.09.14, 09:22
      Program wyborczy jest przedstawiony w sposób chaotyczny, nieusystematyzowany, ogólnikowy, Prawdopodobnie bez znajomości wysokości budżetu gminy, oraz planu zagospodarowania przestrzennego. Nie doczytałam się nic na temat obwodnicy, wspierania przedsiębiorców m. in. zadbanie o profil nauki w zawodach które wchłonie rynek, ściągania inwestorów.
      Należałoby uwzględnić realia polityczne związane z konfliktem na Ukrainie pod kątem ewentualnego braku gazu czy migracji ludności z Ukrainy, bo to by się wiązało z tworzeniem rezerw, planów, przeprogramowania budżetu.
      W internecie znalazłam zarys tematyczny programu który by tu się bardziej przydał i pozwolił na lepsze przedstawienie, wystarczy rozwinąć i skonkretyzować poniższe punkty, może coś jeszcze dodać:
      I. Polityka społeczna i ochrona zdrowia,
      2. Przedsiębiorczość, inwestycje, infrastruktura
      3. Oświata, kultura fizyczna, sport
      4. Bezpieczeństwo
      5. Samorząd obywatelski
      Jeszcze jakieś rozbicie na cele krótkofalowe i długo falowe.
      Podejrzewam Panie Janie, że to nie Pana program. Może się mylę.
      • xxbialy Re: Opinie Jana Dalgiewicza 12.09.14, 20:12
        Obwodnicy szybko nie będzie:
        Sąd Administracyjny we Wrocławiu ogłosił w dniu 05.06.2014 r. następujący wyrok:
        1. Stwierdził w całości nieważność zaskarżonej uchwały RM w Jelczu-Laskowicach z dnia 26.07.2013 r.
        2. Postanowił o niemożności wykonania ww uchwały.
        3. Zasądził pokrycie przez RM w Jelczu-Laskowicach kosztów postępowania sądowego w wysokości 240 zł dla Wojewody Dolnośląskiego oraz po 300 zł dla każdego z trzech pozostałych skarżących.

Buraki nawet Planu nie potrafili porządnie uchwalić! i to wszystko z Naszych PIIIINIĘDZY crying(
    • jandalgiewicz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.09.14, 11:13
      Szanowni Państwo!

W dniu 6 września br. przedstawiłem Część I Programu Wyborczego o charakterze zamierzeń kierunkowych, a w dniu 11 września br. Część II Programu Wyborczego w postaci projektu zamierzeń szczegółowych.
      Sporo internautów przedstawiło swoje uwagi do zaprezentowanego przeze mnie Programu Wyborczego. Bardzo dziękuję za te uwagi. Proszę też o dalsze Państwa sugestie, co z programu wykreślić, a który temat doprecyzować żeby możliwie najtrafniej ująć dane zamierzenie.
      Proszę też o podawanie propozycji konkretnych, szczegółowych zadań, które Waszym zdaniem powinny znaleźć się w tym programie. Odwołuję się do Waszej wrażliwości obywatelskiej i Waszej mądrości.
      Jak wcześniej zaznaczyłem, program jest otwarty dla każdego, a moją intencją jest by miał on charakter obywatelski. Wspólnie go zredagujmy i wspólnie dokładajmy wysiłków dla jego realizacji.
      Państwa uwagi i propozycje traktuję z należytą powagą i będę z szacunkiem odnosił się do waszych życzliwych, konkretnych wskazań.

Jan Dalgiewicz
      • jozefkawsgaz Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.09.14, 18:29
        Pan Jan Dalgiewicz zwrócił się do szerokiego ogółu o uwagi do swojego programu wyborczego. Prosi też o propozycję konkretnych zadań, które chce wprowadzić do ogłoszonego programu. Uważa, że z jego strony to uczciwe podejście. To wyraz szacunku i zaufania do naszego społeczeństwa. Według mnie widzi w nas partnerów. Mnie to się podoba i oby tak było, jak zostanie burmistrzem.
        Ja czekam na doprowadzenie gazu do mojego domu w Jelczu. To będzie wielkie ułatwienie życia dla mnie i innych kobiet z Jelcza.
        Jest potrzeba konkretnych zadań, a nie kwaśnych jabłek Burmistrza Putyry.
      • janek.56 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 18.09.14, 18:31
        Panie Dalgiewicz miał Pan przedstawić swój program a pytając się lokalnej Społeczności chce Pan uniknąć odpowiedzialności . Chciałem przypomnieć że już dawno Biuro KC nie istnieje , a Pan bez takiego nie jest w stanie decydować .
        ps. kiedy Pana odwołano z naczelnego JZS cichutko Pan siedział czekając grzecznie co Panu zaproponuje KC , bo co dalej będzie z JZS i jakie plany istnienia naszej Fabryki dawno zapadły i taką wiedzę Pan posiadał i milczał czekając na kolejny awans w górę... W tamtych czasach z pozycji dyrektora Naczelnego takiej Fabryki nie odchodziło się do podziemia ??? Życzę Panu dużo zdrowia oraz wykorzystania czasu na zasłużonej emeryturze.....
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 22.09.14, 12:35
      Janek56 pisze: „Panie Dalgiewicz miał Pan przedstawić swój program a pytając się lokalnej Społeczności chce Pan uniknąć odpowiedzialności . Chciałem przypomnieć że już dawno Biuro KC nie istnieje , a Pan bez takiego nie jest w stanie decydować .
      ps. kiedy Pana odwołano z naczelnego JZS cichutko Pan siedział czekając grzecznie co Panu zaproponuje KC , bo co dalej będzie z JZS i jakie plany istnienia naszej Fabryki dawno zapadły i taką wiedzę Pan posiadał i milczał czekając na kolejny awans w górę... W tamtych czasach z pozycji dyrektora Naczelnego takiej Fabryki nie odchodziło się do podziemia ??? Życzę Panu dużo zdrowia oraz wykorzystania czasu na zasłużonej emeryturze.....”
      Można by się uśmiechnąć i przejść obojętnie obok takiego pisania, gdyby nie fakt, że osobnik ten pisze już nie pierwszy raz, w podobnym tonie o sprawach, które przedstawia w sposób idiotyczny, przepojony jadem nienawiści i głupoty. Moim zdaniem przypadek ten grozi najbliższemu otoczeniu, bo nosi znamiona choroby psychicznej, a wcześniej już wspominał coś o pomroczności jasnej. Opisywał też, że pracował w JZS i był narzędziowcem, ale w 1984 roku musiał odejść, bo brakowało mu środków do życia. W JZS narzędziowców traktowano jako „arystokrację robotniczą” i nie znam nikogo, kto by w tamtym czasie z najwyższej grupy zaszeregowania w narzędziowni odchodził z Zakładu ze względu na takie braki. Miernoty jednak. musiały to środowisko opuścić. Prawdopodobnie mamy tu do czynienia z takim przypadkiem. Innym zaś razem tłumaczył się, któremuś z internautów, że nie jest kozakiem w pisaniu, ale prosił aby go nie lekceważyć bo jego babcia uczyła w szkole i jego też uczyła! Widać jednak, że nie nauczyła dobrze i uważnie czytać, bo gdyby umiał dobrze czytać, to by wiedział, to co dokładnie opisał Jan Dalgiewicz w swoich 3 wpisach o swojej biografii. Także po odejściu z JZS. Tak się składa, że szczyt osiągnięć menadżerskich Jana Dalgiewicza nie dotyczy okresu, kiedy było „Biuro KC”. Więc dla przypomnienia, Jan Dalgiewicz po odejściu z JZS był Dyrektorem Departamentu w Ministerstwie Komunikacji a później kierował z ogromnym powodzenie Holdingiem PEKAES, wprowadzając go na Giełdę Papierów Wartościowych. Piszę o tym w największym skrócie, przede wszystkim do tych uczestników Forum, którzy te sprawy rozumieją.
      Uważam, że start Jana Dalgiewicza na Burmistrza gminy Jelcz-Laskowice, jest nobilitujący dla tej Gminy. Daje jej szansę na wyjście z zapaści i zaściankowości, a nade wszystko daje jej mieszkańcom możliwość uczestniczenia w tworzeniu programu i kontrolę jego realizacji. Jednak wyżej wymieniony uważa, że jest to „unikanie odpowiedzialności”. Większej bzdury jeszcze nie słyszałem i autor zacytowanego na wstępie tekstu, nie zasługuje nawet na miano dupka.
      • janek.56 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 22.09.14, 15:31
        Odpowiadam 19obserwator. Wszystkie teksty pisane na tym forum nie były autorstwa Pana Dalgiewicza .. Tylko podpisywano się [ za jego zgodą ] . Pan były Naczelny JZS został wkręcony przez ludzi z dawno minionej "Epoki" . Narzędziownia była wydziałem najlepiej wykształconych pracowników . Zdecydowana większość popierała i była członkami SOLIDARNOŚCI poza kadrą poczynając od brygadzisty do kierownictwa włącznie. Jedynymi mistrzami , którzy byli SOLIDARNI to [ Zygmunt Goliszek oraz Anek Kret ] cała reszta to "banda' Dalgiewicza... To oni wychodzili z tzw. operatywek ... oraz z posiedzeń OOP [oddziałowych organizacji partyjnych ] naładowani nienawiścią do LUDZI PRACY . JESZCZE raz WSPOMINAM FRANKA KONIECZNEGO????? NIEZŁOMNEGO WROGA KOMUNY .Dość komuny!!!
    • kat_jakub Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.09.14, 17:18
      Aż miło popatrzeć jak dawni dyspozytorzy, ZSMP-owcy i inni podwładni sterują swoim byłym przełożonym.
      Po co to mydlenie oczu. Temat wątku powinien brzmieć " Opinie S. za pieniądze B"
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 08:04
        Z PZPR do kapitalizmu politycznego. Coś mi to przypomina. Hymn wyborczy na melodię piosenki Haliny Kunickiej "Jak dobrze mieć sponsora".
        • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 09:39
          To ponownie głosuj proszenieregulowacodbiornikow w takim razie na swojego idola Putyrę, którego popierasz i na którego zawsze głosowałeś. Głosuj także na swoje ulubione środowiska polityczne, tj. Wspólnotę Samorządową i jej przybudówkę - lokalny putyrowski PiS. Tobie oczywiście nie zależy na rozwoju infrastruktury i nie przeszkadza tobie fakt, że za rządów Putyry nie pozyskano ani złotówki na drogi ze środków z tzw. ,,schetynówek" i Regionalnego Programu Operacyjnego.
          • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 20:04
            Bierze mnie Pan trzeci raz pod włos, Panie oficerze polityczny, Prześwietla mnie Pan swoją lampką, przesłuchuje usiłując wydobyć jakieś wyznania wyborcze. Wmawia mi Pan dziecko w brzuch, sugerując mi udział w wyborach, czy popieranie kogokolwiek. A ja już raz Panu pisałem, że mam gdzieś Pańskie pohukiwania, a oficerów politycznych to już w ogóle czniam. Drugi raz tego Panu nie napiszę. Pan nie rozumie skomplkowanych komunikatów. Czy nieco brutalne "odpierdol się agitatorze" wystarczy w tym wypadku?
            • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 20:42
              Czy czasami w samej Wspólnocie Samorządowej, w której prominentnym działaczem jest właśnie Putyra, nie ma na pęczki byłych komuszków? A następni się pchają, bo słyszałem, że od dawna Hołyński z Putyrą mamią ich różnymi korzyściami z tego płynącymi.
      • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 20:43
        Czy czasem w samej Wspólnocie Samorządowej, w której prominentnym działaczem jest właśnie Putyra, nie ma na pęczki byłych komuszków? A następni się pchają, bo słyszałem, że od dawna Hołyński z Putyrą mamią ich różnymi korzyściami z tego płynącymi.
    • 19obserwator Re: Opinie Jana Dalgiewicza 23.09.14, 22:40
      Najdroższy Janku56, serdecznie ci dziękuję za to, że mi odpowiedziałeś. Poniżej w oryginale przedstawiam twoją odpowiedź. Pochyliłem się nad nią i dokładnie przestudiowałem, bo jest to po prostu kwiatuszek na tym Forum. Odpisujesz tak:
      „Odpowiadam 19obserwator. Wszystkie teksty pisane na tym forum nie były autorstwa Pana Dalgiewicza .. Tylko podpisywano się [ za jego zgodą ] . Pan były Naczelny JZS został wkręcony przez ludzi z dawno minionej "Epoki" . Narzędziownia była wydziałem najlepiej wykształconych pracowników . Zdecydowana większość popierała i była członkami SOLIDARNOŚCI poza kadrą poczynając od brygadzisty do kierownictwa włącznie. Jedynymi mistrzami , którzy byli SOLIDARNI to [ Zygmunt Goliszek oraz Anek Kret ] cała reszta to "banda' Dalgiewicza... To oni wychodzili z tzw. operatywek ... oraz z posiedzeń OOP [oddziałowych organizacji partyjnych ] naładowani nienawiścią do LUDZI PRACY . JESZCZE raz WSPOMINAM FRANKA KONIECZNEGO????? NIEZŁOMNEGO WROGA KOMUNY .Dość komuny!!!”
      Twoje wypowiedzi odbieram jako tęsknotę za minioną „Epoką”. Miotasz się w bezsilnej złości, że tej komuny już nie ma. Ja to rozumiem, przecież kiedyś byłeś kimś, a teraz podejrzewam, jesteś nikim. Nie masz z kim walczyć, bo teraz komuny już nie ma, więc ją starasz się, za wszelką cenę znaleźć. Jakie to były dobre czasy, wszyscy narzędziowcy byli w Solidarności, oprócz kadry, ona przecież nie była potrzebna, bo gnębiła tylko „ludzi pracy”. Tęsknisz za tymi czasami, ale ja nie jestem ci w stanie pomóc. Nasi sąsiedzi Czesi mówią tak: „to se ne vrati”, a ja też nie mogę się połączyć z tobą w bólu za tą stratą. Mogę ci jedynie podpowiedzieć, abyś przeczytał wiersz A. Asnyka „Daremne żale”. Wiersz napisany w II połowie XIX wieku, ale wierz mi jest ponadczasowy, bo pisany nie tylko do romantyków. Podejrzewam, że poezja cię nie interesuje, bo ty masz przecież umysł ścisły (narzędziowy), ale babcia (nauczycielka), może ci coś o tym wspominała?.
      Tęsknota tęsknotą, ale jest ważniejsza sprawa. Otóż, ten sfrustrowany wojownik, kończy swój wpis na tym Forum rewolucyjnym wyzwaniem! : JESZCZE raz WSPOMINAM FRANKA KONIECZNEGO????? NIEZŁOMNEGO WROGA KOMUNY .Dość komuny!!!” Proszę zwrócić uwagę, że pierwsza część tej odezwy kończy się, aż pięcioma znakami zapytania. Autor aż pięciokrotnie wątpi, czy naprawdę wspomina śp. Franciszka Koniecznego, natomiast druga część kończy się trzema wykrzyknikami. Moja logika nakazywała mi myśleć tak, że powinno być odwrotnie, tzn., że wykrzykniki powinny się znaleźć, po pierwszej części tej odezwy a znaki zapytania, może w jeszcze większej liczbie, w drugiej. Jednak niepewny swojego rozumowania, zapytałem co sądzi o tym mój znajomy psycholog?. Odpowiedział mi, że nie jest to jego specjalizacja, bo jest to zadanie dla psychiatry, ale według jego wiedzy, jest to poważny symptom schizofrenii paranoidalnej, znanej też pod nazwą otępienia. Objawia się ona się między innymi tym, że występują urojenia, omamy, iluzje i rozkojarzenia.
      Mój najdroższy Janku56, jako prosty człowiek, życzliwie ci życzę lecz się!!!!! Amen
      P.S. Wszystkie zaimki odnoszące się do autora, omawianej odpowiedzi, świadomie pisałem z małej litery.
      • hersst Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 07:50
        Ty 19obserwator- nie filozofuj - powiedz lepiej kto Wam wypożyczył to biuro na krupówkach ?
        • tlk115 Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 09:35
          A ty powiedz lepiej czy to prawda, że putyrowczyk Stachnio jeździł do Wrocławia zabiegać u wrocławskiej partyjnej góry PiS, by PiS poparł Putyrę już w pierwszej turze? Prawda to czy nie, bo takie głosy chodzą?
      • proszenieregulowacodbiornikow Re: Opinie Jana Dalgiewicza 24.09.14, 20:16
        Po raz pierwszy słyszę o Plenum radzącym się psychologów. Pezetpeeraszam, aktualizacja: komitet wyborczy, a nie plenum. Plenum teoretycznie nie istnieje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka