oazowiczka2 05.01.07, 17:19 Co sądzicie o tych chorobach? Wiecie w ogóle na czym polega ta choroba? Wiem, że u nas jest dużo ludzi na to chorych, lecz się do tego nie przyznają. A gdy już coś mówią to są wyśmiewani przez innych... Piszcie Może to być ciekawa dyskusja Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gallen Re: Anoreksja i bulimia... 05.01.07, 18:26 mam 186cm zwrostu i 70kg wagi jak tu przytyc bo sam juz nie wiem Odpowiedz Link
kramxel Re: Anoreksja i bulimia... 05.01.07, 18:39 Choroba przeważnie nastolatek ktore sie odchudzaja i doprowadzaja do takiego stanu chorobowego! Co pozniej uwazrunkowane jest psychicznie i uzaleznia! Odpowiedz Link
oazowiczka2 Re: Anoreksja i bulimia... 05.01.07, 18:54 uzależnia? no nie bardzo.... osoby te przydzą się jedzenia... nienawidzą siebie, mąją myśli samobójcze... a co do gallen jak przytyć? hym... poprostu jedz więcej lub posiłki bardziej kaloryczne jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej to na priv Odpowiedz Link
gallen Re: Anoreksja i bulimia... 05.01.07, 20:15 no kurcze jem tłusto , czekolada , itp. i nic Odpowiedz Link
laskovitz Re: Anoreksja i bulimia... 05.01.07, 20:27 Więcej niedoścignionych wzorców urody obrobionych programami graficznymi w "Dziewczynie" "Bravo Girl" MTV, Vivie. Potem mamy stada anorektyczek, 13-latek wyglądających jak panienki z agencji, stada młodzieńców i idiotycznych kapturkach i czapeczkach. Wmawia się im że są tacy oryginalni, piękni, niepowtarzalni. I wierzą, że do szczęścia trzeba mieć 2 kg mniej albo komórkę z prysznicem. Nie widzą, że są jednakowi i zniewoleni i ktoś je jak stado baranów kieruje w kierunku niepohamowanej konsumpcji. Odpowiedz Link
oazowiczka2 Re: Anoreksja i bulimia... 06.01.07, 09:49 wiesz... taki to jest bardzo mało... anoreksja i bulimia to choroby na podłożu psychicznym... Najczęsciej zaczyna się od niewinnego odchudzania, później jest głodówka... i wśród tego wszystkiego nienawiść do swego ciała, do samej siebie... a Ci wszyscy "pismacy" szukają takich ludzi, wychudzonych, którzy będą się dobrze reprezentować Odpowiedz Link
yaro_si Re: Anoreksja i bulimia... 06.01.07, 12:50 z tego co ostatnio czytalem na ten temat choroby te czesto sa powiazane z depresja i zaburzeniami psychicznymi. anoreksja jest rzadziej spotykana jak bulimia i utrata masy ciala jest skutkiem anoreksji, raczej nie bulimii. przyczynami sa najczesciej checi dazenia do kreowanego przez media 'idealu kobiety' /*pisze o kobietach bo zapadalnosc na te choroby jest 10razy wieksza u pan niz panow*/. tyle z ksiazkowych faktow. mysle, ze kobiety chcac sie podobac tak bardzo sie w tym zatracaja, ze przekraczaja granice, kiedy to przestaja sie podobac przez to wyniszczenie wlasnie.. a jak pomoc takim osobom? mysle, ze wsparcie, akceptacja rodziny, srodowiska jest tu bardzo pomocna. a i na pewno pomoc psychologa nie zaszkodzi. Odpowiedz Link
west284 Re: Anoreksja i bulimia... 06.01.07, 23:43 Dzisiaj bylam z kumpela na zakupach i w H&M zobaczylysmy swetry o rozmiarze 32. Jest to juz ten glosny rozmiar 0 czy jeszcze XXS? Nie mam zadnej nadwagi ale w ten sweterek zmiescilabym sie jakbym miala moze 10 lat...a nie mam. A nie byl to dzial dla malych dziewczynek. Chore. Wiem, ze to troche nie na temat ale moze czytaja to anorektyczki, wiec juz nie musza na dziecinnym sie ubierac... Sklepy dopasowaly sie. Wracajac do tematu to o ile wiem to sa choroby na podlozu psychicznym. Dotyczy to glownie osob ktore daza do idealow, ktorych wedlug mnie nie ma. Bez pomocy specjalistow ciezko wyjsc z choroby. Za malo sie o tym mowi a przeciez sa przypadki smiertelne. Mlodziez (i nie tylko) jest bombardowana bzdurnymi fotkami z mediow i robi sobie nieprawdziwy wizerunek ciala kobiety (i tu tez nie tylko bo jak juz ktos wczesniej napisal facetow to tez dotyka). Ogladalam kiedys reportaz o mlodej kobiecie, ktora dazoc do doskonalosci zachorowala na bulimie. Pozniej juz nie miala idealu piekna, jadla, wymiotowala i nie jestem pewna czy 40 kilo wazyla...Juz nie chciala byc kobieca. Wszystkie swoje kraglosci (ktorych i tak juz nie miala) nienawidzila i ubierala sie w ciuchy "worki". Wedlug mnie to wina mediow, bo to one wylansowaly te podretuszowane i sfalszowane "boginie". Odpowiedz Link