Dodaj do ulubionych

akupunktura

10.08.05, 15:14
Wklejam mój wątek z jamniczego forum, bo tam marny ruch :-/

------------------------------------------------------------------------------
--
Właśnie się dowiedziałam, że moja Donica ma dyskopatię :-/ wczoraj robili jej
badania, bo ostatnio dziwnie się zachowywała, nie chciała biegać, stękała.
Podejrzewali zapalenie wątroby ale na szczęście to nie to. Lekarz zalecił
akupunkturę, w niedzielę pierwszy zabieg.
Czy ktoś wie coś na ten temat? Czy to pomaga? A może czyjś piesek się z tym
typem leczenia zetknął?

Donica (Dona) ma 7 lat, jest w bardzo dobrej kondycji, a ta wiadomość o
dyskopatii nas nieco przeraziła. Dziś idziemy na drugi zabieg, po pierwszym,
hmm trudno powiedzieć... Najpierw odniosłam wrażenie że jest gotrzej, teraz
Duśka jest jakby ociupinkę bardziej ruchliwa.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: akupunktura 10.08.05, 16:02
      ja uwazam ze nie pomaga, ale zapewne mało kto uważa tak samo.
      Na dyskopatię jamniczą lepiej pomogą zabiegi laserowe.
      • cancerek Re: akupunktura 12.08.05, 10:07
        Witam.
        Akupunktura ostatnio stała się bardzo modna w weterynarii. W naszych czasopismach jest duży szum wokół tego tematu, są już nawet pierwsze kursy profesjonalnego nakłuwania.
        Co do mnie... cóż, na razie jestem sceptycznie nastawiony do akupunktury. Ale być może rzeczywiście pomaga. Nie zapominajmy jak duże jest oddziaływanie sugestii u ludzi. Wtedy nakłuwanie działa także przez nasze uczucia. To jak wiara we wróżby:)
        U zwierząt siła sugestii nie będzie miała wpływu na stan pacjenta. Dlatego jeśli te metody okażą się skuteczne trzeba je będzie uznać i stosować.
        Pewne jest, że stymulacja nerwowa przez masaż, ucisk, ciepło(laser) i pewnie także nakłuwanie może poprawić stan pacjenta. Lecz proszę nie podchodzcie do akupunktury jako panaceum na wszelkie schorzenia i dolegliwości.
        Pozdrawiam.
        • cancerek Re: akupunktura 12.08.05, 10:08
          Czy w tych badaniach zrobione było zdjęcie RTG?
          • saavage Re: akupunktura 12.08.05, 17:06
            cancerek napisał:

> Czy w tych badaniach zrobione było zdjęcie RTG?
            >
            Wydaje mi się, że tak, "na oko" jeden weterynarz nic nie stwierdził drugi
            zrobił badania, w tym - tak sądzę - RTG dowiedzieliśmy się, że jest to wczesne
            stadium i na razie oznaką jest ból. Terapia za pomocą akupunktury ma go
            wyeliminować i powstrzymać zmiany. Po drugim zabiegu chyba jest lepiej, Dona
            już nie stęka. Kolejny raz idziemy we wtorek.
            • cancerek Re: akupunktura 12.08.05, 21:18
              Jestem ciekaw czy oprócz akupunktury stosowane były inne leki.
              A jeśli tak to jakie. Co to znaczy "wydaje mi się, że tak", nie widziała
              Pani tego zdjęcia?
              • saavage Re: akupunktura 17.08.05, 10:59
                Witam,

kurcze, trochę mi głupio czytać post skierowany do mnie per "pani...

Jeśli chodzi o zdjęcie - tak, to prawda, nie widziałam tego zdjęcia z takiego
                powodu, że mnie po prostu przy tym nie było... Z psem pojechali rodzice,
                zdjęcie robiła pani weterynarz. Leków żadnych Dona nie dostała, ze względu na
                to, że to początkowa faza dyskopatii, a może też dlatego, że przyjmuje inne
                leki (na niedoczynność tarczycy). Po dwóch zabiegach mam wrażenie że się
                poprawiło, jednakże lekarze uprzedzili nas, że to może nie byc wystarczająca
                terapia i że nie ma 100% gwarancji.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka