Dodaj do ulubionych

wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co polecaie?

10.03.13, 17:22
witam,
planuję latem zrobić sobie wyprawę do Austrii - wyprawa sentymentalna śladem obozów jenieckich mojego pradziadka - Kaisersteinbruch, Spittal an der Drau, Wolfsberg. Chiałbym także trochę czasu poświęcić na wyprawę w góry. Mam za sobą 20 sezonów w polskich górach, byłem na Orlej, Rysach etc. Jednakże chodzę wyłącznie szlakami a nie wspinam się ze sprzętem. Bardzo chciałbym wybrać się także w Alpy i zdobyć jakiś szczyt wyższy niż Rysy. Co możecie polecić? Warunkiem jest aby w jeden dzień dało się wejść i zejść i aby był szlak, gdzie nie trzeba mieć lin i innego sprzętu.
dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ennka Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 10.03.13, 23:12
      Sama nie pomogę ,ale chyba Antidat chodzi po górach.
      Może tu zajrzy, a jak nie to napisz do niego .
      Na pewno odpowie.
    • wislok1 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 11.03.13, 00:19
      Po nazwach widzę, że pradziadek przebywał w Karyntii i Styrii.
      Tam raczej nie jest łatwo spełnić twoje wymagania, bo Alpy tam nie są aż tak wysokie.

Poza tym to nie jest tak łatwo znaleźć taką górę nawet w Tyrolu.
      Różnice wysokości są bardzo duże między dolinami, a szczytami
      i naprawdę trudno za jeden dzień bez kolejki linowej wyjść z wysokości powiedzmy 700 metrów
      i wejść na 2 700, no i wrócić.
      Z kolejką linową się da
      • jusytka Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 11.03.13, 11:22
        Po Alpach chodzi się inaczej niż po Tatrach. Mało kto wchodzi z doliny na 3000 metrów. Jest to powiedzmy bardzo trudne, choć faktycznie można sobie poszukać noclegu gdzieś w schronisku, ale musisz dźwigać mnóstwo bagażu i wcześniej zabukować nocleg. Przeważnie się robi tak jak pisał Wisłok, wjeżdżasz kolejka na pewną wysokość, a stamtąd dopiero ruszasz zdobywać szczyty. Szlaków na górnych lub pośrednich stacjach kolejek jest tam imponująca ilość. Faktycznie w Tyrolu jest więcej wysokich gór, ale w Styrii tez byłam kiedyś na lodowcu Dachstein. Jednak by tam wejść bez skorzystania z kolejki linowej musisz skorzystać z dość trudnej ferraty. Ja teraz latem wybieram się do dwóch dolin w Tyrolu. Gór powyżej naszych Rys jest tam tak wiele, że będziesz miał problem z wyborem. Ja najpierw wybrałam sobie doliny pod kątem atrakcji dla moich chłopców, a potem studiowałam interaktywne mapy w poszukiwaniu fajnych tras trekkingowych. Jest ich tak wiele, ze nie sposób zliczyć i naprawdę ciężko się na coś zdecydować!
    • jusytka lauram12 12.03.13, 16:44
      Dlaczego w czterech różnych wątkach wkleiłeś identyczny link? Masz zamiar zaśmiecać w ten sposób wszystkie wątki na tym forum? Jeden w zupełności by wystarczył!
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 13.03.13, 11:38
      Nie wiem czy te informacje przydadzą się...Znam kogoś z okolicy Wolsbergu i oto co napisała ta osoba (tłumaczenie z ang.):

W okolicach Wolsbergu nie ma szczytów górskich ponad 3000m. Góry sąsiadujące z Doliną Lavanttal (po niem. Lavanttal, polska nazwa jest trochę niefortunna, bo to jakby masło maślane, słowo Tal oznacza „dolina”! Taką nazwę tej doliny znalazłam w polskim Internecie...) od strony zachodniej (Saualpe) posiadają najwyższy szczyt o wys. 2.079 m, podczas gdy Koralpe – 2.140 m. To bardzo fajne tereny do trekkingu, ale jak ktoś chce wspinać się wyżej to trzeba udać się raczej do Spittal an der Drau (tam jest Nockberge).

Kto inny polecił udać się w te okolice – Neusiedlersee pl.wikipedia.org/wiki/Jezioro_Nezyderskie
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 13.03.13, 12:00
      www.bergfex.com/sommer/spittal-an-der-drau/touren/wandern/
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 13.03.13, 13:17
      Jest dużo terenów do wspinaczki koło Spittal, np. "Großglockner".

www.kaernten.at/de/articles/regionen/Wandern?whenFrom=25.03.2013&whenTo=30.10.2013
      Na ww. stronie polecają też inne trasy wędrówek koło Spittal.
    • austria.info-pl Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 14.03.13, 14:39
      3 propozycje terenów w Karyntii, w tym szczytów, które można zdobyć bez sprzętu specjalistycznego:

1. Ankogelgruppe (Nationalpark Hohe Tauern, okolice doliny Maltatal)
      Grosse Hafner 3.076 m
      Silbereck 2.810 m
      Kesselwand 2.855 m

2. Kreuzeckgruppe 2.708 m (na północny zachód od Spittal an der Drau)
      3. Reisseckgruppe 2.965 m (na zachód od Spittal an der Drau)

Okolice miejscowości Wolfsberg, to góry Saualpe do wysokości 2.079 m i Koralpe do 2.140 m.
      www.saualpe.com/karte.html
      www.koralpe.com/Default2.aspx?LAid=1&SIid=208
      Przegląd online szlaków w Austrii na stronie www.kompass.de/online-karte.html

Pozdrawiamy serdecznie
      austria.info
      www.austria.info
      • ryszard51 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 14.03.13, 21:47
        dziękuję Wam za cenną pomoc!
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 15.03.13, 11:47
      Jeśli jednak nie chcesz wspinać się aż tak wysoko to jest inna alternatywa:

Okolice Kaisersteinbruch - "Leithagebirge" i "Mannersdorfer Wüste" położone blisko siebie i nie wyższe niż 350 m.

www.austrianmap.at/ - tu znajdziesz szczegółową mapę całej Austrii z zaznaczonymi wszystkimi szlakami.

Powodzenia.

A tak na przyszłość, warto nauczyć się angielskiego, potem zalogować na www.couchsurfing.org i mamy info "z pierwszej ręki" - co zwiedzić, gdzie zjeść coś dobrego czy jak dojechać, no i można nic nie płacąc znaleźć sobie i zanocować w dowolnie wybranym miejscu na świecie! Polecam! A niby skąd bym udzielała tych informacji autorowi postu? Nie jestem w Austrii i nie byłam w tej okolicy, a wiem coś na ten temat. Po prostu napisałam parę mejli do couchsurferów z okolicy i zadałam im parę pytań. Wielka filozofia! Ludzie bardzo chętnie dzielą się wiedzą! Więc warto także ponadto czytać blogi o danym miejscu lub wypożyczyć przewodnik z biblioteki. Sama Wikipedia nie wystarczy, a i nieraz są tam bzdury wypisane... Jak się zna języki obce, to ma się dostęp do szerszej wiedzy.
      • jusytka Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 15.03.13, 15:30
        martina-0 napisała:

> Jak się zna języki obce, to ma się dostęp do szerszej wiedzy.

Odkrywcza to ty nie jesteś, ale w krótkim czasie jaki został do wyjazdu to już nikt się języka nie nauczy. Ja nie znam niemieckiego, ale świetnie sobie radzę w niemieckich portalach turystycznych i od lat szukam tam wakacyjnych ofert. Od czego są translatory np google?
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 23.03.13, 23:12
      Oto dalsze info o wspinaczce w Austrii:

www.via-ferrata.de/cat-osterreich-4.htm
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 25.03.13, 19:11
      Proponuję sprawdzić jeszcze ten szlak: od Altes Almhaus do Salzstiegl i w drodze powrotnej Rappoldkogel. A dalsze informacje są tutaj:

de.wikipedia.org/wiki/Weitwanderwege_%28%C3%96sterreich%29
      www.bergfex.at/sommer/sued-west-steiermark/touren/wanderung/7938,salzstiegl-ueber-rappoldkogel-zum-alten-almhaus/
    • martina-0 Re: wyprawa w góry w Austrii - szlakiem - co pole 27.03.13, 23:06
      Jeszcze ktoś znajomy z couchsurfingu podzielił się informacjami dot. wspinaczki:

Jak ktoś chce się wspinać powyżej 2500m, trzeba udać się do Obervellach/Mallnitz, Winklern, Malltatal lub Heiligenblut (jeśli powyżej 3000m). Jeśli ma to być wspinaczka jednodniowa, Spittal jest dobrym miejscem, są tam 3 szczyty (Goldeck, Mirnock i Millstätter Alpe), wysokość 2000- 2500m, Goldeck zajmuje ok. 5-6h, Millstätter Alpe 3h-4h i Mirnock ok. 4h, najbliżej Spittal jest Goldeck; do innych trzeba dojechać samochodem. Jest też 4 szczyt (Gmeineck), ale do tego potrzeba więcej niż 1 dzień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka