Dodaj do ulubionych

Kalendarze adwentowe

22.11.13, 13:00
Czy ktoś produkuje? :-)

Ja niestety nie mam dzieci w odpowiednim wieku na stanie, planowałam zrobić kalendarz dla bratanków, ale ze względu na różnicę wieku musiałbym zrobić kilka, a kilku nie dam rady.

Ale jestem fanką kalendarzy, zwłaszcza tych ręcznie robionych. W internecie jest mnóstwo ciekawych inspiracji, np. tutaj:
dziecisawazne.pl/sam-zrob-kalendarz-adwentowy/
Obserwuj wątek
    • slotna Re: Kalendarze adwentowe 22.11.13, 13:31
      Jak bylam mala, dostawalam takie bombonierki... na wigilie. Uwielbialam je, ale dopiero pare lat pozniej dowiedzialam sie, o co chodzi z tymi liczbami.
    • mary_ann Re: Kalendarze adwentowe 23.11.13, 20:03
      Ja jakieś 3 lata temu uszyłam dla córek po egzemplarzy kalendarza z kolorowego filcu. Dość amatorsko mi wyszło, to było jedno z moich pierwszych neofickich dokonań na maszynie do szycia (nie żebym od tego czasu jakieś postępy poczyniła, co to, to nie...:-), ale przynajmniej wesoło i kolorowo wyglądały.
    • mkw98 Re: Kalendarze adwentowe 25.11.13, 19:04
      A tu inny ciekawy pomysł - Drzewo Jessego.

bliskawiara.pl/2013/11/25/drzewo-jessego/
    • otryt Re: Kalendarze adwentowe 29.11.13, 11:25
      Dobry pomysł. Kupię dziś mojej 19-letniej córce kalendarz adwentowy.
      Gdy mi o tym wspomniała, że to miły element jej dzieciństwa i chciałaby znowu dostać, zdziwiłem się nieco, że przecież nie jest już dzieckiem. Ciekawy jestem jej reakcji, gdy wkrótce dostanie o znów poczuje się dzieckiem.:-))
      • mary_ann Re: Kalendarze adwentowe 30.11.13, 18:35
        Podoba mi się taki patent:

https://img203.imageshack.us/img203/7093/yqkg.jpg
        • luccio1 Re: Kalendarze adwentowe 30.11.13, 20:39
          Taką "piramidkę" z pudełek od zapałek zrobił mi Tato, kiedy byłem w I klasie - i uczyłem się czytać i pisać. Każde pudełko było "przypisane" innej kolejnej literze alfabetu - mieściło kartoniki z daną literą "pisaną dużą" i "pisaną małą".
          Z tego układałem słowa, potem zdania.

To była jesień r. 1961. "Kalendarzy adwentowych" jako takich wtedy nie było. O istnieniu Wieńca Adwentowego z czterema świecami dowiedziałem się na katechezie - od Franciszkanina pochodzącego z Górnego Śląska.
          • mkw98 Re: Kalendarze adwentowe 30.11.13, 23:41
            Luccio, też miałam taką komódkę z pudełek od zapałek na literki. :-) Tylko że moją zrobił chyba brat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka