Dodaj do ulubionych

Przed egzaminem

19.08.14, 21:58
Czy pytanie miesiąc przed egzaminami o jego wyniki to nie za wcześnie? Wiem, że jeszcze może dużo się zmienić, ale zastanawiam się czy w ogóle jest sens próbować, bo z każdym dniem mniej umiemsad , a jeśli zrezygnuję teraz to część pieniędzy zwracają. Mam chyba kryzys. Czy lepsze jest pytanie o ogólny stan wiedzy? Pytam, bo z jednej strony mnie korci, żeby zadać pytanie o wyniki, a z drugiej się zastanawiam czy zostawić to na dzień przed egzaminem? Proszę o radę albo kubeł zimnej wody na otrzeźwienie (niepotrzebne skreślićsmile )
Obserwuj wątek
    • nikix Re: Przed egzaminem 20.08.14, 23:24
      Może najpierw zapytaj
      czy przystępować do egzaminu
      co będzie jak przystąpisz
      co będzie jak nie przystąpisz.
      • malabiala5 Re: Przed egzaminem 21.08.14, 10:37
        Dziękuję nikix!
        Moim priorytetowym egzaminem jest październikowy, ale konkurencja jest duża, a moja wiedza słaba niestety. Kiepsko oceniam swoje możliwości, boję się porażki, ale chyba się już na nią nastawiłam.

1. Egzamin październikowy:

1 - Jak przystąpię do egzaminu: walet mieczy + walet pucharów
        2 - Jak nie przystąpię: 8 buław + moc
        3 – na plus: 7 monet
        4 – na minus: cesarzowa
        5 – tak będzie: królowa buław

Ad. 1.1.
        Poważne podejście do nauki. Chęć zdobywania wiedzy. Dni wypełnione nauką kosztem innych dziedzin życia. Wahanie, słomiany zapał, nierealna ocena swoich możliwości. Rywalizacja.

Ad. 1.2.
        Szukanie innych celów, intensywne poszukiwania nowej pracy. Jak nie przystąpię do egzaminów to pewnie zdecyduję się na kurs nad którym się zastanawiam. Zostawię marzenia i pójdę w tym kierunku. Muszę w końcu wyjść z marazmu, bo stanęłam w miejscu. Może gadanie innych, czemu nie spróbowałam?

Ad. 1.3.
        Idealny moment na naukę, potem może być ciężko się zdecydować i nie będzie na to czasu. Jak nie teraz to kiedy. Opracować plan nauki i trzymać się go, nie zastanawiać się nad tym czy weszło do głowy, czy się miesza tylko czytać, czytać, czytać. Nie myśleć nad tym jak będzie tylko skupić się na nauce. Cierpliwość, systematyczność, konsekwencja – nie rozpraszać się, nie analizować, nie wybijać się z rytmu nauki.

Ad. 1.4.
        Nie mogę zaniedbać rodziny i innych obowiązków. Jest wiele rzeczy, które muszę dopilnować, chociażby budowa domu czy sprzedaż mieszkania i odciągają mnie te i inne sprawy od nauki, muszę ją przekladać kosztem innych „pilniejszyh” rzeczy. Poza tym brak mi konsekwencji?

Ad. 1.5.
        Będę musiała zmienić coś w swoim życiu, uporządkować je, konsekwentnie dążyć do celu. Wyniki egzaminu zaważą na moich planach i rozwieją wszelkie wątpliwości. Podejmę decyzję, której będę się trzymała. Może nowa praca? Potrzeba stabilizacji.

2. Egzamin wrześniowy:

1 - Jak przystąpię do egzaminu: król buław + 10 mieczy
        2 - Jak nie przystąpię: mag + wieża
        3 – na plus: as buław
        4 – na minus: 2 mieczy
        5 – tak będzie: 4 mieczy

Myślę, że miesiąc czasu to jest jeszcze dużo czasu na naukę i jeśli będę konsekwentna i systematyczna to jakieś małe szanse są. Wszystko zależy od mojej postawy (słabo to widzę). Jeżeli nie zabraknie mi zapału to jeszcze nie jestem całkowicie skreślona. Jeśli nie przystąpię do egzaminu to będę żałowała i nie podejmę już takiego ryzyka? Już teraz jestem bliska rezygnacji z egzaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka