Dodaj do ulubionych

zagadka- jaki film

03.02.16, 17:12
Kilka dni temu widziałam film w tv, już w miarę stary, coś mi się kołacze po głowie, że go już widziałam. I teraz mnie ten film prześladuje i co jakiś czas przypomina mi się jakaś scena smile
Jak macie ochotę, to popatrzcie w kartach,o czym ten film był, jakikolwiek motyw Wam wyjdzie. Ciekawa jestem, który motyw wyda się ciekawy Waszym kartom smile
Pewno też go widziałyście kiedyś big_grin
Obserwuj wątek
    • nagietek123 Re: zagadka- jaki film 03.02.16, 17:48
      To są motywy z filmu, który oglądała Rozmaryn, a który to film "prześladuje" naszą Koleżankę:
      To jest ten film - Król kielichów, 4 mieczy, 10 buław
      To są najważniejsze motywy filmu - Kapłanka, Umiarkowanie, 6 kielichów
      Rzecz dotyczy mężczyzny, który się zakochał nie koniecznie ze wzajemnością. Przeszkodami są choroba, przeszłość. Uczucie do tej kobiety wystawia mężczyznę na szereg prób.
      • rozmaryn_1 Re: zagadka- jaki film 03.02.16, 20:04
        Nagietku, świetnie smile Nie będę komentować przed czasem, ale zaczęłaś film rozbierać z pewnych skrawków... choć był tak bogaty w tematy,że trudno byłoby wyczerpać temat całkowicie smile
    • kita32 Re: zagadka- jaki film 03.02.16, 21:46
      Trochę się boję, ze karty mogą opisać mi film, który przed chwilą oglądałam, a nie film który kołacze się Rozmaryn, no ale próbuję:

As Kijów (-), 4 Kijów, Gwiazda

To mi wygląda na jakąś romantyczną historię.
      Na początku akcja jest dość powolna (odwrócony As Kijów), ale rozkręca się. Myślą przewodnią jest działanie doprowadzające do stabilizacji czegoś, do zrealizowania marzeń (4 Kijów). Działania te zostają zakończone sukcesem (Gwiazda). Nie wykluczone, ze w trakcie filmu odczuwa się opiekę istot duchowych lub szczęśliwy Los.
      Dużo światła jest w tych kartach. Film jest pogodny. Może być komedią, ale nie głupią komedią. Może mieć ładną muzykę.
      Sądząc po kartach, to mi też by ten film się podobał smile
    • leda-is-one Re: zagadka- jaki film 04.02.16, 07:03
      o czym ten film był;
      8 mieczy, Śmierć, 2 mieczy... uuuu... niemoc, zmiany i bardzo trudne wybory..jakiś thriller psychologiczny ? jakby mniej uczucia grały role a okoliczności sytuacyjne, konwenanse bardziej istotne. Poświęcił się ktoś dla kogoś, w imię czegoś poświecił siebie i uczucia swe bo tez nie miał wyjścia. no jakoś tak mi wychodzi ze smutny ten film jednak zawsze są dwa wyjścia, jak w tym kawale..
      sorki, dawno nikt tu tak nie gmatwał..-P
      smile

"Myślę, więc jestem"/Kartezjusz/
    • bladamery Re: zagadka- jaki film 04.02.16, 10:31
      Najpierw zapytałam o gatunek filmu i pomyślałam że to będzie łatwizna, bo puchary to jakiś romans, a miecze thriller itd... a tu mi wyskoczył Arcykapłan i zonk smile

Kapłan mówi o życiowym doświadczeniu i mądrości, więc nie sądzę, żeby to była jakaś głupkowata komedia dla intelektualnej rozwielitki. Raczej mądry, bogaty w przemyślenia i z przesłaniem obyczaj, lub dramat. Dołożyłam 7 buław co by wskazywało na przeciwności losu i dążenie do celu, mimo wszystko.

Główny motyw filmu: 9 kiel., Księzyc, 5 mieczy.

Mężczyzna, możliwe że na stanowisku, dobrze sytuowany, ale zarazem prowadzący dość rozrywkowy tryb życia, niestabilny, czegoś mu w życiu brakuje, albo nie potrafi się do konca określić, albo nie chce mu się tego zdobyć. Te poczucie obawy i niespełnienia potęguje ten Księżyc. Księzyc może też wskazywać na romans, ale taki nie do końca legalny, coś stoi na przeszkodzie, albo sam zainteresowany nie dopuszcza do siebie tego, że coś moze być na rzeczy smile

A 5 mieczy? nie do konca historia skończyła się jak powinna, a nawet jeśli, to strat jest więcej niż zysków. Wyrachowana i zimna osoba, która zrobiła wszystkich w bambuko...? Mam zawsze problem z tą kartą.

• kashaa_35 Re: zagadka- jaki film 04.02.16, 11:58
      Hi Rozmaryn, wypadly kolo fortuny, 9 mieczy , sprawiedliwosc... wiec teoretycznie wszystko i nic... przeminelo z wiatrem... rozpietosc jest tak duza... moze napisz chociaz czy to bardzo stary film, czy moze nie bardzo..?
    • niki.ix Re: zagadka- jaki film 04.02.16, 12:24
      O czym był film, który oglądała Rozmaryn - 8 kielichów, cesarz (odwrócony), rydwan
      8 kielichów - ktoś, kto nie umie usiedzieć w miejscu, podróżnik, wędrowiec. Ktoś, kto sam nie wie czego chce ale nigdy nie chce tego co już ma. Samotny buntownik, który szuka swojego miejsca w świecie.
      Cesarz (odwrócony) - niepowodzenia, przeszkody, dążenie do władzy za wszelką cenę ale też kochanek
      Rydwan - odkrycie samego siebie, nowy początek, postęp i zmiany na lepsze

Moja historia tongue_out
      Jakiś młody przystojny "buntownik" , być może uzależniony od alkoholu czy narkotyków wiecznie szukający swojego miejsca na ziemi poznaje kobietę. Niestety ta kobieta ma faceta - kochanka. Ale jest z nim tylko dla kasy. Nasz "buntownik" się tym nie przejmuje. Udaje mu się pokonać "cesarza" i zdobyć kobietę. A potem, razem z kobietą zaczynają nowe życie.

Tylko, czy to ten Twój film tongue_out
    • rozmaryn_1 dziewczyny 04.02.16, 14:21
      karty wyszły Wam super (tylko Kicie chyba nie na ten film jednak wink). Wasze interpretacje też są do rzeczy, jestem pod wrażeniem smile Jeszcze poczekam, jakby ktos chciał dołaczyć i podam Wam nie tylko tytuł filmu, ale o czym był i jak się to ma do Waszych kart. Ale naprawdę jesteście wystrzałowe kiss
      • bladamery Re: dziewczyny 04.02.16, 14:55
        nie mogę się doczekać!!!!
        • kita32 Re: dziewczyny 04.02.16, 15:13
          Ja też smile (chociaż wiem, ze nie trafiłam...)
    • evro44 Re: zagadka- jaki film 04.02.16, 15:50
      To lubię! O czym był film który oglądała Rozmaryn?
      As Kijów, 10 kijów i Diabeł. Dużo emocji, gwałtownych i skrajnych uczuć. Jeżeli to film o miłości to mocne "sceny łóżkowe". Bohater jest uwikłany w nie do końca czysty układ (mafia, narkotyki,trójkąt itp.). Prawdopodobnie przerastają go problemy i odpowiedzialność którą wziął na siebie.
      Jak się kończy film.
      Śmierć - może dosłownie ktoś umiera a może główny bohater diametralnie się zmienia pod wpływem wcześniejszych doświadczeń.
    • rozmaryn_1 ROZWIĄZANIE 05.02.16, 16:47
      Film HELL.
      Tu możecie obejrzeć zdjęcia i zwiastun:
      www.filmweb.pl/film/Hell-2011-571310
      Tu można obejrzeć film:
      www.cda.pl/video/112251e0
      Opis z wikipedii:
      Jest rok 2016. Świat, który dotąd znaliśmy, przestał istnieć. Temperatura na Ziemi wzrosła o 10 stopni Celsjusza. Słońce – dawniej źródło życia, światła i ciepła, obróciło Ziemię w jałową pustynię i doprowadziło do długotrwałych susz, dając początek palącym jak ogień upałom. Przeszywające światło wdziera się niemal wszędzie i nawet noce są nieznośnie jasne. Woda zanika,a kaptury i maski to jedyna ochrona przed słońcem, które parzy jak rozżarzony ogniem węgiel.
      W świecie, w którym każda rzecz jest na wagę złota, rozpoczyna się śmiertelna walka o przetrwanie. Maria wraz z młodszą siostrą – Leonie i chłopakiem – Filipem jadą samochodem w góry. Mają nadzieję, że zbierające się tam chmury przyniosą upragniony deszcz. To dla nich ostatnia szansa na ratunek. Rodzice i krewni umarli, a zapasy jedzenia oraz wody szybko się kończą. Gdy zaczyna brakować benzyny, zatrzymują się na opuszczonej stacji benzynowej. Spotykają tam wychudzonego Toma, który próbuje ich okraść. Chłopak sprawia wrażenie inteligentnego i zna się na samochodach, więc Filip postanawia go zabrać w dalszą podróż. Jadąc przez wypalony słońcem ląd, czwórka nagle napotyka powalony na drodze słup elektryczny, który tarasuje drogę. Okazuje się, że to zasadzka. Gdy Maria, Filip i Tom postanawiają sprawdzić okolice, zamaskowani nieznajomi uprowadzają samochód, a wraz z nim Leoni. Sytuacja staje się dramatyczna, ale Tom namierza oprawców i wymyśla plan ratunku. Akcja odbicia Leoni kończy się fiaskiem. Tom wpada w ręce porywaczy, a Filip okazuje się tchórzem i zostaje ranny. Maria nie ma wyboru. W świecie, w którym nikomu nie można zaufać, musi zaryzykować i stanąć twarzą w twarz z groźnym wrogiem. To wyzwanie zaprowadzi ją na skraj piekła, w którym zamiast litości i ludzkich odruchów, jest tylko bezwzględna walka o przetrwanie.
      .................................................................................
      A teraz Wasze karty niesamowite smile Uwaga: jak ktoś zamierza obejrzeć film, niech nie czyta moich komentarzy poniżej. Bo nie będzie niespodzianki smile
      NAGIETEK: karty pokazały Ci związek Marii z Filipem i faktycznie dla tego faceta to był test wytrzymałości i odwagi, którego nie zdał. Nie potrafił stanąć na wysokości zadania, gdy trzeba było ratować siostrzyczkę Marii. Po prostu brakło mu odwagi, puściły nerwy, ale potem wziął się w garść, tylko że i tak wszystko poszło nie tak...
      KITA: Możliwe, że Twoje karty też dotyczyły tego filmu, tylko wyszło bardzo pozytywnie. Może Ty jesteś pozytywna, to i karty takie smile Odwrócony as buław to może przemoc, walka o przetrwanie (4 buławy), gwiazda to nadzieja, szczęśliwe zakończenie, ale i "znaki". Było w tym filmie wypatrywanie "znaków" np. ptaki miały być tym szczęśliwym znakiem, miały wskazać, gdzie jest woda. Poza tym Maria została znaleziona przez kobietę w kościele, co ta uznała za znak i Maria miała być "darem od Boga" (czyli partnerką seksualną dla jej syna).
      LEDA: Napisałaś- "niemoc, zmiany i bardzo trudne wybory"- sedno filmu. Dylematy moralne- być głodnym czy zjeść drugiego człowieka... tongue_out Trafiłaś z thrillerem. Napisałaś, że konwenanse były ważne, a nie uczucia- tak przy stole, gdzie na obiad było ludzkie mięso tongue_out Przed posiłkiem modlitwa nawet była, obrzydlistwo. Pisałaś o poświęceniu, trzeba było zaryzykować, żeby ratować innych, było to poświęcenie, bo zamiast ratować tylko i wyłącznie własną skórę, można było zrobić coś dla innych.
      BLADAMERY: Papież to dylematy moralne. Miałaś rację, przeciwności losu były non-stop. Był tez romans z uczuciami, ale facet był egoistą (9 puch), bał się (księżyc) i stchórzył w ważnym momencie (5 mieczy). Twoja 9 kielichów to chyba też scena przy stole- księżyc, 5 mieczy...9 pucharów to biesiadowanie, Maria miała zostać członkiem "rodziny" czyli być partnerką jednego z ludożerców, jeść z nimi posiłki, ale nie wytrzymała i rzuciła talerzem (5 mieczy to by było tutaj takie zwycięstwo moralności, ale ukarane, bo dziewczyna znalazła się w niebezpiecznej sytuacji). Dzielna z niej dziewczyna była w tym filmie smile Te karty mi się kojarzą z tą sceną, jak rzuca tym talerzem z "jedzeniem". Bardzo fajne karty, super.
      KASHA: teraz to chyba sama sobie zinterpretujesz karty smile Nie wtrącam się, bo każdy inaczej czuje.
      NIKIX: świetnie Ci ten podróżnik wyszedł, oni wszyscy podróżowali, przez pierwszą część filmu samochodem (rydwan). I było dwóch facetów i jedna kobieta (małoletniej nie liczę) i ona była z jednym, ale na końcu filmu to ten drugi okazał się bardziej wartościowy, więc możliwe, że byli potem parą smile
      EVRO- tego diabła tu brakowało, dużo przemocy było, instynktów, ale tez zaskakujące posunięcia reżysera, silne napięcie, na końcu- śmierć- scena prawdziwej walki o życie, nie wszyscy przetrwali. Świetne karty.
      NIE MA ZWYCIĘZCY, wszystkie byłyście wspaniałe i wszystkim wyszło coś na rzeczy. Gratuluję Wam wszystkim smile)) Kart Wam nie postawię, bo jestem trochę nie w formie (choruję w tym tygodniu) niestety. Jak ktoś chce krótkie przesłanie anielskie ewentualnie, to powinnam dać radę smile
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Wam za udział w zagadcesmile Dzięki Wam miałam wielokrotnie dreszcze czytając, jakie karty Wam wyszły i jak poradziłyście sobie z interpretacją. Brawo dziewczyny, jesteście rewelacyjne smile
      • bladamery Re: ROZWIĄZANIE 05.02.16, 18:24
        Ale się napracowałaś wyjaśniając smile Super, wszystko jasne smile Czekałam z niecierpliwością na rozwiązanie! Przednia zagadka!
        • rozmaryn_1 Re: ROZWIĄZANIE 05.02.16, 19:03
          Poszłam na łatwiznę, bo opis z wikipedii (bardzo dokładny zresztą), tylko więc skomentowałam Wasze karty, ale to była przyjemność smile
          • leda-is-one Re: ROZWIĄZANIE 06.02.16, 05:34
            Super zagadka, ja się ogromnie ciesze ze się też jakoś wstrzeliłam w sens rozwiązania.Gratuluje dziewczynysmile
            • rozmaryn_1 Re: ROZWIĄZANIE 06.02.16, 10:33
              Ledo, całkiem nieźle się wstrzeliłaś, bo ujęłaś całość filmu, tak z dystansem i poznałaś, że thriller, jesteś świetna smile
              • kita32 Re: ROZWIĄZANIE 06.02.16, 11:04
                Dzięki, Rozmaryn, za wnikliwą interpretację naszych rozkładów smile
    • nagietek123 Re: zagadka- jaki film 06.02.16, 07:39
      Bardzo ciekawa zagadka, Rozmarynie - jak się lepiej poczujesz, to poproszę przesłanie anielskie - na wiosnę smile Pozdrawiam i życzę zdrówka.
      • rozmaryn_1 Re: zagadka- jaki film 06.02.16, 10:30
        Nagietku, dla Ciebie CHANTALL na wiosnę. Przygotuj się na gorący romans, może poznasz kogoś nowego, a może w Twoim związku na nowo zaiskrzy namiętność. Bądź otwarta na dawanie i otrzymywanie miłości.
        • nagietek123 Re: zagadka- jaki film 06.02.16, 15:35
          Bardzo dziękuję za piękne przesłanie - jakaś szansa spełnienia jest wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka