ditta12 23.04.14, 10:03 Biedronka polująca na mszyce (The ladybird is eating aphides) Czyżbym miała jakieś mszyce na balkonie? Mszyce (Aphidoidea) – nadrodzina owadów w rzędzie pluskwiaków, obejmująca ponad 3,5 tys. gatunków... Ponawia się atak biedronek na me szyby.Dobrze że nie aż w takiej ilości jak jesuenią,uffff Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ditta12 Re: Biedronki 23.04.14, 10:06 Niektóre gatunki mszyc żyją w symbiozie z mrówkami. Spadź, którą wydzielają sprawia, że niektóre gatunki mrówek (np. europejska mrówka ćmawa) wykorzystują tę słodką substancję do swoich potrzeb, z korzyścią dla samych mszyc, dla których płyn ten jest wydaliną. Mrówek nie zauważyłam jeszcze ale....kto to wie..... Kiedyś szeregiem wchodziły po murze do mego mieszkania.Wysmarowałam octem i zmyliły drogę. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Biedronki 23.04.14, 10:15 Mnożą się na potęgę bo żarcia dostatek a potem popełniają na jesueni zbiorowe samobójstwo o mą szybę te biedronki. Odpowiedz Link
ditta12 Re: Biedronki 23.04.14, 14:05 Może by te biedrony pluskwy wyżarły ale już je wytrułam. Jednak obawiam się czy też znów nie przejdą od sąsiada bo mieszkania w bloku są nieszczelne. Odpowiedz Link