oktisek Re: biopsja bez usg 19.11.09, 22:35 No jasne!Tylko weź kurę!Taka do rosołu i spróbuj celnąć między jej kręgi szyjne strzykawką jaką mąż lub chłopak używa do napuszczania zamków.Możesz rozciąć nożem jak skalpelem skórę i mięśnie kurzej szyii !Co nie udało się?Teraz jush wiesz dlaczego biopsję wymagająca dotarcia igły do guzka o sr. 3-8 mm robi się pod kontrola usg!!!Pzdr.A Odpowiedz Link
kajetanek29 Re: biopsja bez usg 25.11.09, 12:43 Pierwszą biopsję robili mi A M w Gdańsku wyprostowana byłam przy ścianie na stojąco i tam mi wkuwano igłę ale nie było mowy o żadnym Usg przy pobieraniu. Jestem teraz ciekawa bo w styczniu mam mieć drugą biopsję z drugiego płata(guzka)a moja pni doktor u której się leczę nawet porządnego usg nie ma Ale młyn Odpowiedz Link
maria-1948 Re: biopsja bez usg 21.11.09, 17:03 Miałam robioną biopsję guza tarczycy.Przy pomocy aparatu usg.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
1anton Re: biopsja bez usg 21.11.09, 17:50 to normalne. Pewnie mozna też guz "namierzyć" palpitacyjnie ale po co kiedy mozna to zdrobic idealnie i celnie podgladajac "w telewizorze". Odpowiedz Link
kajetanek29 Re: biopsja bez usg 22.11.09, 00:16 Mój guzek miał 1,5 cm namierzony został palcem i tak zrobiono biopsję namacanego. Odpowiedz Link
hashi-tess kajetanek29 ! 22.11.09, 07:52 napisz gdzie Ty się leczysz? W jakimś ciemnogrodzie? Odpowiedz Link
iwonagos Re: biopsja bez usg 25.11.09, 00:01 No i w sob, prywatnie, miałam robioną biopsję bez usg.... Gdy zobaczyłam, że dr nie ma usg, zapytałam, odpowiedziała, że guz jest wyczuwalny palpitacyjnie i nie ma problemu w wbicie się i pobranie materiału. No nie wiem, nie jestem jakoś go końca przekonana..... Odpowiedz Link
stapelia Re: biopsja bez usg 25.11.09, 08:27 no ja też nie jestem tu nie chodzi tylko o wyczucie guza i trafienie sobie w niego ale trafienie we właściwe miejsce a to widać na usg. Jak miałam biopsję to miałam pobierane 3 próbki z różnych miejsc, 1 płynną, 2 lite i lekarz właśnie oglądając obraz na monitorze decydował z których miejsc chce pobrać materiał. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: biopsja bez usg 25.11.09, 08:37 to są chyba wyrzucone pieniądze. Raz, że obowiązkiem lekarza jest wysłanie pacjenta na to badanie, dwa - za króla ćwieczka chyba robili ten zabieg lepiej. Ja zadzwoniłabym do NFZ ze skargą na p. dr. Odpowiedz Link
jobenka Re: biopsja bez usg 04.12.09, 19:45 u mnie patomorfolog na usg ocenil, ze jeszcze zrobi biopsje pobliskiego wezla chlonnego. bez usg twoj lekarz nie mial takiej mozliwosci... Odpowiedz Link