Dodaj do ulubionych

Jak długo

07.12.09, 14:03
na L4 po całkowitym usunięciu tarczycy.
Jestem 4 tydzień po zabiegu i mam uczucie, że moje samopoczucie jest gorsze
jak 2 tygodnie temu. Jestem coraz słabsza i bardziej drażliwa. Za tydzień mam
zrobić pierwsze badania i do lekarza.
Obserwuj wątek
    • zamostkowa Re: Jak długo 07.12.09, 14:49
      Efcia, jak będziesz się źle czuła, Twój endo Ci przedłuży
      zwolnienie. Ale Twoje samopoczucie może być związane z dużą
      niedoczynnością, którą zawsze się ma po operacji. Czy Ty bierzesz
      Letrox czy Euthyrex czy Eltrix? Jaką dawkę? Pisz tu zaraz, to na
      pewno znajdziesz tutaj wytłumaczenie Twojego złego samopoczucia.
      • efcia15 Re: Jak długo 08.12.09, 10:30
        Przed zabiegiem byłam na dawce Euthyrox- 125 i tak jest do dziś. Miałam nie
        zmieniać dawki aż do zrobienia pierwszych badań. Dodatkowo biorę Magne B6 i
        wapno 1250 z D3. Bolą mnie stawy i mam lekkie mrowienie w rękach i stopach.
        • evk.a Re: Jak długo 08.12.09, 19:23
          witam
          odnośnie L4 mogę Ci powiedzieć że do 182 możesz chorować
          wszystko zależy od wyników badań,samopoczucia i rodzaju pracy
          wiem że do pół roku nie wolno dźwigać
          jestem po takim samym zabiegu jak Ty ale przed miałam dużą
          nadczynność
          samopoczucie zaraz po i później takie samo jak u Ciebie
          jeżeli chcesz poczytać to wątek Wątpliwości na tej samej stronie
          pozdrawiam i życzę zdrowia evk.a
          • efcia15 Re: Jak długo 08.12.09, 22:20
            czy jeszcze jesteś na L-4?
            • evk.a Re: Jak długo 08.12.09, 22:54
              tak,jeszcze mam L-4 do 31.12
              choruję od 11.07 a operacje miałam 26.10,będę jeszcze chorować dalej
              • hashi-tess Re: Jak długo 08.12.09, 23:11
                po L4 są jeszcze świadczenia rehabilitacyjne,
                które chyba trwają 3 m-ce.
          • efcia15 Re: Jak długo 09.12.09, 20:52
            ile można chorować to wiem,
            chodziło mi o to ile tak naprawdę byliście na L-4 bo te 182 dni to tak naprawdę
            czarny scenariusz.
            U mnie w pracy, to nie jestem pewna czy gdybym wykorzystała cały przysługujący
            limit to miałabym co jeszcze szukać.
            Mam nadzieje, że szybciej wrócę do "normalności"
            • stapelia Re: Jak długo 09.12.09, 21:25
              ja bym chyba zrobiła badania hormonów, pewnie dlatego się tak źle czujesz że
              zażywasz za mało Euthyroxu. Mnie po operacji dawali 2 tygodnie zwolnienia.(nie
              wzięłam bo nie potrzebowałam)
              • efcia15 Re: Jak długo 10.12.09, 12:08
                badania robię w poniedziałek.
                Czy naprawdę tak dobrze się czujesz, ze mogłabyś normalnie pracować?
                • stapelia Re: Jak długo 10.12.09, 13:33
                  operację miałam 19 października - wyszłam ze szpitala 21 października, 22 byłam
                  w pracy. Mamy firmę w domu więc po pierwsze nie musiałam nigdzie dojeżdżać i
                  mogłam sobie pozwolić na pospanie do 9 a nie wstawianie na 8. Tak było przez dwa
                  dni. Po 4 dniach wsiadłam do samochodu i w zasadzie od tego czasu funkcjonuję
                  normalnie. Ale ja miałam wycinany jeden płat niecały, nie miałam żadnych
                  powikłań i wyniki hormonów mam ok. Największy problem miałam z prowadzeniem
                  samochodu bo trochę bolało jak skręcałam gwałtownie szyję i z leżeniem w łóżku
                  bo rana ciągnęła. Przez tydzień robiło mi się duszno w sklepach, nie wiem czemu.
                  tak to nic. Więc chyba nie jestem dobrym przykładem bo wiem że większość tak ok.
                  po miesiącu wraca do sił.
                  • efcia15 Re: Jak długo 11.12.09, 11:31
                    Jeśli chodzi o operację to u mnie też wszystko poszło szybko, w środę zabieg w
                    piątek do domu, czułam się dobrze, żadnych leków p/bólowych nie potrzebowałam,
                    po odłączeniu kroplówek byłam sprawna i samodzielna, głosu nie straciłam,
                    mogłam jeść bez problemu.
                    Choć operacja była trudna jak się później dowiedziałam, trwała 4 godziny,
                    tarczyca była olbrzymia hodowana wiele lat, wycieli wszystko. Blizna ma 16 cm. z
                    zewnątrz wygląda ładnie ale wewnątrz jeszcze nie wszystko się wchłonęło.
                    Od dwóch dni rozpoczęłam moją "znajomość" z Contractubexem i chyba jak większość
                    osób na forum będę miała na nią uczulenie.
                    Po nałożeniu na bliznę czuję lekkie szczypanie i większe ciągnięcie ale może to
                    tak ma działać. Moja szyja w miejscu gdzie jeszcze czuje w środku gule która
                    się nie wchłonęła jest bardziej drażliwa. Głowa na boki kręci się bez problemu
                    ale podniesienie do góry sprawia mi problem.

• hashi-tess Re: Jak długo 11.12.09, 12:05
                      efcia15 napisała:

> ale podniesienie do góry sprawia mi problem.
                      >
                      >
                      rozumiem, że za to obwiniasz bliznę,
                      a nie np. problemy z kręgami szyjnymi.
                      • stapelia Re: Jak długo 11.12.09, 12:14
                        źle się podnosi głowę - to prawda, mnie do dziś bolą mięśnie szyi i karku. Ty
                        masz długą ranę, ja mam ze 3 razy krótszą, na pewno bardziej Ci w tej szyi
                        grzebali. Myślę i tak po sobie zaobserwowałam, że człowiek ze strachu przed
                        bólem i zrobieniem sobie jakiejś krzywdy kuli ramiona i szyję i mięśnie na tym
                        cierpią. A swoją drogą wnętrze goi się zdecydowanie dłużej niż cięcie - nawet do
                        3 miesięcy.
                    • evk.a Re: Jak długo 11.12.09, 17:37
                      efcia15 napisała:

> Choć operacja była trudna jak się później dowiedziałam, trwała 4
                      godziny,
                      > tarczyca była olbrzymia hodowana wiele lat, wycieli wszystko.
                      Blizna ma 16 cm.

w moim przypadku było i jest prawie tak samo

> z
                      > zewnątrz wygląda ładnie ale wewnątrz jeszcze nie wszystko się
                      wchłonęło.
                      > Od dwóch dni rozpoczęłam moją "znajomość" z Contractubexem i chyba
                      jak większoś
                      > ć
                      > osób na forum będę miała na nią uczulenie.

ja już najgorsze z tą maścią mam za sobą,na początku smarowałam 4-5
                      razy dziennie wg.zaleceń pani z apteki (sama też tak stosowała)i po
                      paru dniach wystąpiło pieczenie i swędzenie a blizna bardziej
                      zaczerwieniona
                      teraz smaruję 2-3 razy w ciągu dnia i jest ok.

> Po nałożeniu na bliznę czuję lekkie szczypanie i większe
                      ciągnięcie ale może to
                      > tak ma działać.

szczypanie owszem ale nie większe ciągnięcie,wręcz przeciwnie czułam
                      się jak bez blizny przez jakiś czas po nałożeniu maści
                      smarowałam masując bliznę dwoma palcami ruchem okrężnym trochę
                      uciskając,pewnie dlatego robiła się bardziej elastyczna

Moja szyja w miejscu gdzie jeszcze czuje w środku gule która
                      > się nie wchłonęła jest bardziej drażliwa. Głowa na boki kręci się
                      bez problemu
                      > ale podniesienie do góry sprawia mi problem.

ćwiczyłam odchylanie głowy do tyłu od początku i teraz 1,5 miesiąca
                      po zabiegu bez problemu mogę "wieszać pranie" w środku trochę
                      ciągnie ale nic nie boli,kręgosłup mam dość mocno "zużyty" ale to na
                      to nie ma większego wpływu

pozdrawiam ewk.a
                      >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka