Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretację wyników tarczycy

03.08.10, 22:49
Witam,
Prosze o interpretację: TSH - 3,76(0,27-4,2)
fT4 - 13,44 (12-22)
FT3 - 4,44 (3,1 - 6,8)
Moja Pani dr piereszego kontaktu powiedziała, że wyniki sa bardzo
dobre... jednak moje samopoczucie i objawy wskazuja na to , że cos
sie dzieje i postanowiłam drazyć. Poszłam do endokrynologa, który
zrobił wywiad, dał jeszcze skierowanie na USG tarczycy, abty TPO i
anty TG oraz prolaktyne. Powiedział, że ma pewne podejrzenia, ale
musi się upewnic albo wykluczyc. Duzo mi z tego nie przyszło.
Z góry dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • m1-66 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 04.08.10, 10:05
      Witam
      Cyt." Duzo mi z tego nie przyszło." jednak chyba sporo
      Cyt." Poszłam do endokrynologa, który
      > zrobił wywiad, dał jeszcze skierowanie na USG tarczycy, abty TPO i
      > anty TG oraz prolaktyne. Powiedział, że ma pewne podejrzenia, ale
      > musi się upewnic albo wykluczyc." trafiłaś na "Endo" który się
      zainteresował Twoim samopoczuciem i dał skierowanie na dalsze
      badania a to jest dużo smile
      zrób te badania i z wynikami do lekarza - wyniki podawaj z normami i
      jednostkami bo w róznych laboratoriach moą być inne a one są
      potrzebne do przeliczenia na procenty
      pozdrawiam
    • xerxex [...] 04.08.10, 11:03
      Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
      • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 04.08.10, 11:11
        Dzieki za pomoc. zaraz tam zajrze.
        • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 15.08.10, 23:55
          Zupełnioe nie rozumiem, dlaczefo skasowano wypowiedź uzytkownika xerxex...
          Jestem nyu wdzieczna , ze dał mi namiar na forum, gdzie uzyskałam radę w
          wielu nurtujacych mnie problemach i watpliwościach... Jak o coś zapytam, w
          którkim czasie dostaję odpowiedź. Tutaj bardziej liczyłam na rade i pomoc,
          a nie kasowaie postów. Nic nie przeszkadza temu zeby byc uczestnikiem na
          wielu forach... Nie rozumiem wiec takiego działania jak kasowabie posatów,
          w których nie było nic złego.
          A uzytkownikowi Xerxex jestem bardzo wdzieczna, bo znalazłam bardzo fajna
          strone i mase waznych dla mnie informacji.
          • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 09:11
            forumowiczx, o którym piszesz jest zwyczajnym
            trollem i dlatego jego posty są kasowane.
            jeśli jesteś zadowolona z wiedzy zgromadzonej
            na tamtej stronie, to tylko się cieszyć.
            Życzę dużo zdrowia.
    • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 12:47
      Ludzie, przeciez kazdy ma swój rozum... Warto sie pytac o doswiadczenia
      innych. zauwazcie , ze u kazdego choroba przebiega inaczej. Nawet co do
      lekarzy sa rózne zdania. A w tym wszystkim chodzi o to, żeby dowiedzieć
      sie jak najwiecej i znaleźć dla siebie najlepsza droge. Nigdy slepo nie
      zrobiłabym nic na podstwie opinii na forum. To czego sie dowiem słuzy mi
      jako wskazówka...
      A tak , to to forum jest martwe i wszystko się urywa... Troche szkoda...
      • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 13:10
        ako5 napisała:

> Ludzie, przeciez kazdy ma swój rozum... Warto sie pytac o doswiadczenia
        > innych. zauwazcie , ze u kazdego choroba przebiega inaczej. Nawet co do
        > lekarzy sa rózne zdania. A w tym wszystkim chodzi o to, żeby dowiedzieć
        > sie jak najwiecej i znaleźć dla siebie najlepsza droge. Nigdy slepo nie
        > zrobiłabym nic na podstwie opinii na forum. To czego sie dowiem słuzy mi
        > jako wskazówka...

jeśli trollowanie uważasz za wskazówkę,
        to Twój wybór.

> A tak , to to forum jest martwe i wszystko się urywa... Troche szkoda...

Wszystkie ważne informacje zamieszczone są na forum.Po Twoich wpisach n/t
        konrado widzę, że w ogóle go, tj. forum, nie czytałaś,
        trochę przykre........
        • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 15:15
          Forum przeczytałam, wszystko co dotyczyło moich problemów, tj. tarczycy.
          Nie wiem co to jest trollowanie, moze za stara na to jestem... Wolę
          określenia w jezyku polakim , to moze lepiej bym zrozumiała problem. Nie
          mam nic przeciwko frum na gazeta.pl. O wielu rzeczach tu przeczytałam. Ale
          nie rozumiem takiego kasowania postów. Przeciez to ode mnie zalezy czy
          zajrze gdzie indziej czy nie... Z tego co widze, to ludzie sa obecni na
          róznych forach o interesujacym ich temacie. Czasami nie chodzi tu tylko o
          konkretne wiadomosci, ale tez o zwyczajne wygadanie się, pogadanie z
          ludxmi, którzy maja taki sam, czy podobny problem jak ja.
          Czy jest jakis problem w tym , ze zajrze na inny portal, pogadam tez na
          innym forum???
          • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 15:20
            Gdybym nie usuwała postów osoby, którą
            ciągle banuję, to to forum byłoby tylko
            i wyłącznie reklamą jednej strony.
            A przecież nie o to chodzi.
            • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 20:57
              A teraz prosze o interpretację. Troche info juz zebrałam. Jutro idę do
              endo z pakietem wyników i musze wiedziec jak znim rozmawiać:
              TSH - 3,76(0,27-4,2)
              fT4 - 13,44 (12-22) - 14,40%
              FT3 - 4,44 (3,1 - 6,8) - 36,22%
              Tarczyca średniej wielkości o równych zarysach.
              Prawy płat o wymiarach:1,9x1,9x3,2 w płacie guzki o mało zróżnicowanym
              echu srednicy 0,8 i 0,8 V5,7
              Lewy płat tarczycy o wymiarach 1,8x2,3x2,9 V6,1 ml w płacie guzek o
              zróżnicowanym obnizonym echu 1,8x1cm.
              Powiekszonych węzłów chłonnych nie stwierdzono.
              Prolaktyna: 28,33 ng/ml 5,18-26,53
              anty TPO 4,89 IU/ml 0,00 - 5,61
              anty TG 0,80 IU/ml 0,00 - 4,11

Troche mnie to wszystko przeraza, dlatego nie chcę tracic czasu i bede z
              nim rozmawiała prosto z mostu...
              • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 21:42
                poziomy hormonów masz b. niskie,
                a TSH dość wysokie. To wszystko
                wskazuje na niedomogę tarczycy,
                której objętość 11,8ml potw. hashimoto.
                Przy tej wersji hashi nie występują p/ciała,
                których Ty rzeczywiście nie masz.

Nie wiem jak się czujesz bo nie wspominasz
                o tym jakże ważnym aspekcie w diagnozowaniu hashi.
                Pomimo wszystko powinnaś wyjść z gabinetu endo
                dzierżąc w dłoni receptę na l-tyroksynę.
                Życzę powodzenia.

Tess
                • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 16.08.10, 21:59
                  Objawy: tycie, sennosc, apatia, nic mi sie nie chce, stany depresyjne, ,
                  bóle stawow, szorstka skóra , szczególnie łokci i kolan, bóle głowy... To
                  tak z grubssza...
                  • marsjanka1999 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 17.08.10, 08:29
                    wzorcowe objawy niedoczynności

i się zastanawiam czy ty anemii dodatkowo nie masz?
                    oznacz koniecznie ferrytynę i wit. B12

P.S. na suche kolana i łokcie (ogólnie na suchą skórę też) polecam masło shea -
                    oczywiście przede wszystkim suplementacja tyroksyny poprawi sytuację
                    • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 17.08.10, 11:27
                      No i byłam u endo. Dostałam Eutyrox, przez tydzień mam brac pół tabletki,
                      a po tygodniu 50. Mówił, ze chetnie dałby mi wiecej od razu, ale lepiej
                      zobaczyc jak organizm zreaguje. Dostałam już skierowania na kolejne
                      badania TSH, ft3 i ft4 i mam je zrobic na krótko przed wizytą, a wizyte
                      mam 15 wrzesnia. Hashimoto nie stwierdził i wydaje mi sie ,że gdyby nie
                      usg, to w ogóle nie wprowadziłby leczenia, tylko dalej by obserwował... To
                      chyba w sumie powinnam sie cieszyc , że mam guzy mna tarczycy i stan
                      zapalny tarczycy, bo z leczenia nic by nie było...
                      • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 17.08.10, 12:43
                        moim zdaniem najważniejsze, że dostałaś leczenie.
                        Wszystko jedno jakie były powody wypisania rp. przez lekarza.
                        Endo wydaje się sensowny i niech Cię dalej dobrze prowadzi.
                        • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 17.08.10, 15:52
                          ja tez tak myślę. zapytałam się o suplementacje , to powiedział, że można
                          uzupełniac selen, ale prosił zebym przez ten m-c nic poza eutyroxem nie
                          brała. W sumie nawet to logiczne, wiec sie nie upieram... Mam nadzieje ,że
                          jeszcze troche i nabiore ochoty na życie!
                          • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 20.08.10, 23:41
                            Mam jeszcze jedno pytanie. Endo powiedział mi, ze eutyrox mam brac
                            rano, na czczo i po poł godzinie mam zajeść sniadanie. Poiwedział,
                            ze musze tego bezwzględnie przestrzegać. I teraz pytanie: czy to ma
                            byc min, pół godziny przerwy miedzy tabletka i jedzeniem, czy musze
                            koniecznie cos zjeść oraz czy to musi byc stała pora.
                            • madziulaw Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 21.08.10, 01:21
                              1/ im dłuzej wytrzymasz bez jedzenia po łyknięciu tabletki - tym lepiej się ona
                              wchłonie. oznacza to, ze nie ma nakazu jedzenia pół godz od przyjecia tabletki.
                              ja jem śniadanie nawet 1,5 - 2 h od przyjęcia tabletki

2/ stała pora oznacza - PO WSTANIU. chodzi o to abyś miala energię na caly
                              dzień. jeśli wstaniesz np. o 12 w południe i wówczas łykniesz tabletki to moze
                              być tak że wieczorem nie będziesz mogla długo usnąć. euthyrox daje energię tak w
                              skrócie mowiąc

pa

• ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 21.08.10, 10:38
                                Dzieki za odpowiedź, to troche ułatwia zycie...
                                Ja teraz biore niska dawkę 25, ale już od jutra wskakuje na 50. W
                                sumie zadnych skutków negatywnych przyjmowania hormonu nie odczuwam.
                                Pierwszedo dnia gdzies po około dwóch godzinach poczułam takie
                                goraco na szyji i lekko przyspieszony rytm serca. Ale było to
                                chwilowe, w kolejnych dniach tego nie było. Pewnie jeszcze duzo
                                czasu upłynie zanim poczuje działanie leku. Ale w ciagu dnia mam
                                troche wiecej werwy, popołudniu padam i spie dwie godzinki, ale
                                wczesniej potrafiłam sie przelewac cały dzień. Za to teraz wieczorem
                                moge długo siedziec. Tak sobie mysle ,że powstrzymam sie od drzemki,
                                to moze spac pójdę o normalnej porze i sie wyrównasmile
                                • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 22.08.10, 15:09
                                  Dzisiaj wskoczyłam z 25 na 50 eutyroxu. W sumie nic ie czuję, to
                                  znaczy żadnych skutków ubocznych. To i chyba całe szczęscie, bo
                                  lekarz cchce zebysmy doszli do 175-200. Póki co znosze to dobrzesmile
                                  Jeden kłopot z głowy.
                                  • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 25.08.10, 19:40
                                    Dzisiaj obudziałm się z uczciem, że bedzie mnie bolała głowa... Ale
                                    wiadomo przyjełam eutyroks i meczyłam sie kolejne godziny, zeby
                                    wziac coś przeciwbólowego. Jak postepowac w takich przypadkach?

I jeszcze jedno, zauwazyłam po zwiększeniu dawki, że odczuwam
                                    większe pragnienie. W sumie to nie ubolewam, bo piłam za mało.
                                    Myślicie , że to od hormonu?
                                    • hashi-tess Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 25.08.10, 22:24
                                      Ten ból głowy może być krótkotrwały
                                      i za kilka dni powinien ustąpić.
                                      Co do zwiększonego pragnienia .....
                                      nie mam pojęcia co mogło Ci zaszkodzić.
                                      Na forum nie było chyba, ani jednej osoby,
                                      kt. miała podobne odczucia.
                                      • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 26.08.10, 00:14
                                        Dziekuje za odpowiedź. Jesli chodzi o pragnienie, to nie ubolewam,
                                        bo do tej pory w sumie nie wiedziałam co to takiegosmile Wczesniej
                                        miałam o wile wieksze kłopoty i czestre bóle migrenowe...Teraz jest
                                        lepiej.
                                        Mam jeszcze jedno pytanie. W najbliższym czasie wybieram sie na
                                        imprezę i zupełnie nie wim jak sie ma przyjmowanie hormnonu do
                                        spozywania alkoholu.
                                        Z góry dziekuje za odpowidżsmile
    • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 06.09.10, 22:20
      Od 3 tygodni biorę euthyrox od dwóch 50... Na poczatku zwiekszenia z 25 do 50 czułam lekka poprawę w "chceniu", ale teraz znowu najchetniej bym spała... 15-go ide do lekarza, a wczesniej robie wyniki... Mam dojśc do dawki 150-175, wiec jeszcze długa droga przede mną. Mam nadzieję, że znowu poczuje sie troche lepiej...
      • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 12.09.10, 23:33
        Przez ostatnie kilka sni czuje sie fatalnie... Jutro odbieram nowe wyniki, a juz dzisiaj zwieszyłam sobie dawke do 75. Mam nadzieje ,że bedzie lepiej... Jeszcze troche potrzebuje czau zanim dojde do własciwej dawki..
        • ako5 Nowe wyniki 13.09.10, 22:17
          Dzisiaj odebrałam moje nowe wyniki:
          TSH - 1,31 (0,35-4,94)
          FT4 - 1,23 (0,70 - 1,48)
          FT3 - 4,02 (1,7-5)

Wyniki bardzo mi sie poprawiły. Wydaje mi sie ,że teraz sa bardzo dobre. Ale moje samopoczucie srednie. sama zwiekszyłam sobie dawke euthyroxu do 75, bo nie wyrabiałam...
          Lekarz mówił, że musimy dojśc do wydokiej dawki, a teraz to nie wiem zupełnie co zrobi...
          • hashi-tess Re: Nowe wyniki 13.09.10, 22:58
            wyniki po przeliczeniu na % wyglądają tak:

FT4 67.95% [wynik 1.23, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 70.30% [wynik 4.02, norma (1.7 - 5)]

Chyba niepotrzebnie zwiększyłaś dawkę,
            jutro weź tę wcześniejszą powiększoną tylko o 6,25mg.
            Dawka tyroksyny dla każdej osoby jest indywidualna
            i mówienie, że powinnaś dojść do takiej czy innej
            w początkowym okresie powrotu do euthyreozy
            jest niepotrzebne bo jedna osoba będzie potrzebowała
            50mg tyroksyny, u innej o tej samej posturze i wadze
            zapotrzebowanie będzie wynosiło 200mg.

Napisz coś o swoim samopoczuciu,
            czy te objawy

"Objawy: tycie, sennosc, apatia, nic mi sie nie chce, stany depresyjne, ,
            bóle stawow, szorstka skóra , szczególnie łokci i kolan, bóle głowy... To
            tak z grubssza... "

zmieniły się?
            • ako5 Re: Nowe wyniki 13.09.10, 23:27
              Od tygodnia czuję się znowu bardziej zmeczona. mam mniej energii. Wczesniuej tez nie było idealnie, ale jakby troche lepiej... Dlatego zwiększyłam dawkę... Jesli chodzi o tycie to bez zmian... Anie nie przytyłam , ani nie schudłam...Ale to, że nie przytyłam, to moze jednak sukcessmile
              Skóra nadal szorstka, koski puchną od czasu do czasu, ale jednak tych obrzeków jest troche mniej... Jesli chodzi o bóle głowy to jest poprawa!
              Niestety nadal mi sie nic nie chce, ale mam przebłyski energii, chciałabym miec ich wiecej.
              Nie ma wiec szłu w tej poprawie samopoczucia, ale jednak mała poprawa jest!
              • hashi-tess Re: Nowe wyniki 13.09.10, 23:33
                jest duże prawdopodobieństwo, że jesteś w anemii.
                Hormony tarczycy masz wyrównane, a jej objawy
                nakładają się na objawy niedoczynności.
                Proponuję, abyś niezależnie od porady lekarza
                oznaczyła ferrytynę, która jest magazynem żelaza
                w organizmie.
                • ako5 Re: Nowe wyniki 15.09.10, 20:50
                  Byłam dzisiaj u endo. Powiedział, że wyniki ok, ale powinny byc jeszcze bardziej wysrubowane, żeby mozna było mówić o wyregulowanej tarczycy. Biore leki dopiero miesiąc. Teraz mam brać na zmianę 75 i 100, a za 6 tygodni badania i wizyta. USG dopiero pod koniec roku, poniewaz to zbyt krótki czas, żeby spodziewac się zmian w badaniu radiologicznym.
                  Dostałam też skierowanie na ferrytynę, b12, morfologię, kortyzol. Pojutrze pójde na badania, jestem ciekawa co pokażą.
                  • hashi-tess Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:03
                    fiu, fiu........
                    ale masz endo, super.
                    podasz nazwisko?
                  • hashi-tess Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:17
                    a teraz napiszę co ja myślę.

Podnoszenie dawki o następne 25mg to nie jest dobry
                    pomysł bo mogą rozjechać Ci się hormony i będzie blleeeeeeeee.
                    Wykonaj jak najszybciej zlecone badania.
                    • ako5 Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:26
                      Moze uda mi sie jutro rano to zrobić. Czy b12 i ferrytyne trzeba robic na czczo?
                      • hashi-tess Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:30
                        pewnie tak.
                      • ako5 Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:33
                        Ja mam bardzo dobry abonament w Luxmedzie i w zasadzie dla lekarza to komfort, dla mnie też. Moge robic wszystkie badania bez ograniczenia. Moja firma ma taka z nimi umowe , że nie możemy czekać długo na u specjalisty wizytę - max 2 tygodnie... Wszystkie nieprawidłowosci mamy zgłaszać. A mój endo wydaje sie bbyc rozsadny. Bardzo wiele osób go chwali i ma dobre efekty w leczeniu. Jak mówie mu o swoich watpliwosciach ( a jestem wyedukowana przez nasze forumsmile, to chetnie mi wyjasnia. Nawet jesli uważa, że niekoniecznie trzeba jakies badania wykonać, to mi daje, skierowanie, bo twierdzi, ze moje samopoczucie jest najwazniejsze! ja jestem z niego zadowolona.
                        • ako5 Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:37
                          Mam tez jeszcze Pania doktor pierwszego kontaktu, która twierdzi, że jak jest mozliwość, to trzeba zabadac wszystko!
                          • ako5 Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:40
                            A co do endo, to mam bardzo szeroki abonament w Lux-medzie. Badania moge robić bez ograniczeń. Endo wydaje mi się rozsądny, słucha tego co mówię, a mówię duzo, bo sie tutaj wyedukowałamsmile. Nie bagatelizuje tego co mówię.
                            • hashi-tess Re: Nowe wyniki 15.09.10, 21:55
                              napisz mi na priva nazwisko, ok?
                              mam potrzebujących w stolycy.
    • madziulaw Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 15.09.10, 22:02
      hej hej ---nazwisko moze nie na priva tylko tutaj please. ewentualnie Teresko podziel się odkryciem AKO. Moja beznadziejna firma wykupiła mi pakiet w Lux medzie więc też mogłabym skorzystać. Któż to? w luxie znam tylko Grajewską Ferenc

cześć Dziewczyny
      • ako5 Re: Proszę o interpretację wyników tarczycy 15.09.10, 22:10
        Ja jestem z Gdańska, wysłam wam nazwiska dwóch sprawdzonych lekarzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka