Dodaj do ulubionych

Wyniki po odstawieniu Euthyrox

26.12.10, 11:59
W zwiazku z odstawieniem leku po sporych efektach ubocznych, zrobiłam wyniki pierwsze po odstawieniu (po ok 2 miesiącach)
Wyniki w konwencji: Wynik - procent normy lub zakres normy, gdzie zasadne
Ferrytyna - 52 - 24%
Zelazo (FE) 129 - 79%
Wit B12 - 359 - 25%

TSH - 1,56 (norma od 0,34 do 4,94)
FT4 - 15,42 - 64%
FT3 - 4,02 - 45,3
Anty TPO - 173 (norma pon. 5,61)

Hemoglobina: 15,1 (norma: 12 - 16)
Krwinki czerwone: 4,83 (norma: 4,2 - 5,4)
Wszystko z morfologii w normie.

Mam 2 pytania:
Czy taki stosunek FT4 do FT3 mozna uznac za wyrównany?
Czy w związku z tym, ze chyba urosły mi przeciwciała powinnam powtorzyc po roku USG tarczycy? Przypomne, ze od 18 lat niezmiennie USG - obraz jest prawidłowe, objętość mniejsza, jedna stała ok 13 ml (raz ciupke mniej, raz ciupke więcej w zalezności jak się komu uda zmierzyć).
Powinnam udac sie takze do mojego endokrynologa?

Pewnie to, ze wziełam leki a potem je odstawiał zdenerwowało organizm jeszcze bardziej i przeciwciała wzrosły - pamietam jaki to był szok wejscie i zejscie z tabsów, organizm dosłownie szalal i dopiero wowczas zrozumialam co prawdziwie oznacza hasło: "ze hormony sterują praktycznie wszystkim". Poziomy tarczycy mam mniej więcej takie jak sprzed ciązy.
Ferrytyna idzie powoli, ale idzie do góry, chociaż juz od ok 2 miesiecy jej nie suplementuje (za rada endokrynolog, ze jest juz na takim poziomie, ze lepiej dostarczyc wiecej w pokarmach)

Jaka jest wasza opinia?
A zapytaice jak sie czuje? Z objawów niedoczynności to teraz nie mam za wiele. Czuje sie ok, a bole glowy mam migrenowe i smiem przypuszczac ze sa zwiazane z cyklem (bo jak go nie miałam podczas karmienia to i bole glowy praktycznie sie nie zdarzaly).

Dzięki za pomoc w znalezieniu odpowiedzi na powyzsze pytania.
Obserwuj wątek
    • kasia19812 Re: Wyniki po odstawieniu Euthyrox 26.12.10, 12:46
      na twoje pytanie zapewne nie odpowiem raczej hassi tess sie wypowie ona ma duża wiedzę.
      Ja mam tylko pytanie o skutki uczboczne jakie masz, pytam bo ja sama mam duzo skutkow ubocznych i baaaardzo pwoli wprowadzam euthyrox
      • grudzien2007 kasia19812 29.12.10, 20:31
        Moje skutki uboczne (oprocz skutków podczas wprowadzania, ktore były koszmarne nie bede sie wynurzac, one stopniowo ustepowaly w miare przyzwyczajania sie organizmu). Napisze o skutkach, ktore pozostały nie ustepowały, albo sie nasilały:
        wypadanie włosów - (nie miałam tego nigdy) straciłam okolo połowe ich. Po odstawianiu zaczeły odrastac i mam mnostwo odrostów teraz
        praca serca - lomotanie, generalnie problemy, serce cały czas wariowało
        sikałam wodą mocz, nie był żółty nerki nie pracowały tak jak należy - musiałam wstawać w nocy o ok 2 i 5 w nocy siusiu) Ma to związek z za niskim poz TSH i wytwarzaniem wazopresyny - to sama musiałam wyczytac bo endokrynolog kazała mi jesc zurawinę. Podczas odstawiania musiałam wstac coraz rzadziej a teraz po odstawieniu juz wcale - jest ok.
        - o godz 16;00 kryzys, ale z czasem nie było juz tak źle, jednakże czesto dopadał mnie kryzys energetyczny, pewnie związany z tym, ze tabletka daje strzała rano, w poludnie, a potem brakuje hormonu.
        Były jeszcze inne, ale nie jestem ich pewna na 100% . ale to jest subiektywne i niekonieczne związane z tyroskyną.
        Wymienione przeze mnie napewno były u mnie od tyroksyny.
        A jakie ty masz skutki dodatnie i ujemne?

• hashi-tess Re: Wyniki po odstawieniu Euthyrox 28.12.10, 12:32
      grudzien2007 napisała:

> W zwiazku z odstawieniem leku po sporych efektach ubocznych, zrobiłam wyniki pi
      > erwsze po odstawieniu (po ok 2 miesiącach)
      > Wyniki w konwencji: Wynik - procent normy lub zakres normy, gdzie zasadne
      > Ferrytyna - 52 - 24%
      > Zelazo (FE) 129 - 79%

poziom zelaza opowiada o Twojej wczorajszej diecie,
      a nie o stanie zdrowia.

> Wit B12 - 359 - 25%

Ta wit. i ferrytyna wskazują na problemy z niedokrwistością.

>
      > TSH - 1,56 (norma od 0,34 do 4,94)
      > FT4 - 15,42 - 64%
      > FT3 - 4,02 - 45,3

u zdrowego człowieka są ok.

> Anty TPO - 173 (norma pon. 5,61)

są aktywne i niszczą tarczycę.

>
      > Hemoglobina: 15,1 (norma: 12 - 16)
      > Krwinki czerwone: 4,83 (norma: 4,2 - 5,4)
      > Wszystko z morfologii w normie.
      >
      > Mam 2 pytania:
      > Czy taki stosunek FT4 do FT3 mozna uznac za wyrównany?

u zdrowego człowieka - tak.

> Czy w związku z tym, ze chyba urosły mi przeciwciała powinnam powtorzyc po roku
      > USG tarczycy?

bez suplementacji l-tyroksyną, kt. pozwala odpocząć Twojej tarczycy,
      powtórzenie usg po roku, to duże ryzyko bo p/ciała przez ten czas będą
      aktywne.

Przypomne, ze od 18 lat niezmiennie USG - obraz jest prawidłowe,
      > objętość mniejsza, jedna stała ok 13 ml (raz ciupke mniej, raz ciupke więcej w
      > zalezności jak się komu uda zmierzyć).

Mała tarczyca, a twoja właśnie taka jest, to jeden z wielu wskaźników
      opisujących hashimoto.

> Powinnam udac sie takze do mojego endokrynologa?

Jeśli uznałaś, że czujesz się ok., to wizyta jest zbędna.

>
      > Pewnie to, ze wziełam leki a potem je odstawiał zdenerwowało organizm jeszcze b
      > ardziej i przeciwciała wzrosły - pamietam jaki to był szok wejscie i zejscie z
      > tabsów, organizm dosłownie szalal i dopiero wowczas zrozumialam co prawdziwie o
      > znacza hasło: "ze hormony sterują praktycznie wszystkim". Poziomy tarczycy mam
      > mniej więcej takie jak sprzed ciązy.
      > Ferrytyna idzie powoli, ale idzie do góry, chociaż juz od ok 2 miesiecy jej nie
      > suplementuje (za rada endokrynolog, ze jest juz na takim poziomie, ze lepiej d
      > ostarczyc wiecej w pokarmach)
      >
      > Jaka jest wasza opinia?
      > A zapytaice jak sie czuje? Z objawów niedoczynności to teraz nie mam za wiele.
      > Czuje sie ok, a bole glowy mam migrenowe i smiem przypuszczac ze sa zwiazane z
      > cyklem (bo jak go nie miałam podczas karmienia to i bole glowy praktycznie sie
      > nie zdarzaly).
      >
      > Dzięki za pomoc w znalezieniu odpowiedzi na powyzsze pytania.

Niedoczynność to nie tylko poziom hormonów tarczycy,
      ale również, właściwie najważniejsze - samopoczucie.
      Jeśli odstawiłaś l-tyroksynę i czujesz się świetnie,
      to po co zastanawiasz się czy dobrze zrobiłaś.

Nie piszesz w swoim wątku i ja nie wiem jakie miałaś
      wcześniejsze problemy czy poziomy hormonów.

Dlatego nic sensownego nie mogę Ci napisać.
      • grudzien2007 Hashi-tess 29.12.10, 20:41
        Jakie były moje wyniki? Nie ma co za dużo co opisywac.
        Poziom FT4 na poz. ok 45% a FT3 rożnie od 30-40% do ponizej o jakies 5% w ostatnim badaniu przez zapisaniem tysoksyny. Ferrytyna nizsza ok 40. B12 mniej wiecej na tym samym poziomie.
        Czy kiedyz miałam przciwciała nie wiem, nikt mi nigdy nie zlecał tego badania, bo wyniki tarczycy były ok TSH ok 1,5.
        Przy pierwszej wizycie endokrynolog powiedziała, ze u mnie pewnie powinno zaczac sie od ferrytyny a nie hormonu, no ale skoro staram sie o dziecko to przepisała tabletki. I tutaj nie trafilismy w 100% z decyzją.
        Czuje sie dobrze - nie ide do lekarza.
        Przeciwciała są, lekarz mi mowiła, ze ich poziom nie jest na tyle wysoki, aby przesadzić o tym czy niszcza tarczyce czy nie?
        Dlatego sie zastanawiam, czy nie robic co roku USG, aby sprawdzac? Co sadzisz?
        Bo osłanianie u mnie tarczycy tysoksyna wykluczam poki co (dziękuje najmocniej nie da sie zyc jak trzeba wstawac aby sie wysiusiac jakbym ciagle miała małe dziecko smile a włosy to dramat. Nawet w pracy mi mowili, ze jak przyszłam to zostawiałam wszedzie włosów. Praca serca przez te miesiace takze mnie lekko przerazała.
        A i zas zaczełam jesc orzechy brazylijskie.
        Czuje sie dobrze, czyli nie ide do lekarza, a zrobic USG? Warto je powtarzac? Dzieki za rade.
      • zuzka_francuzka [...] 19.05.11, 13:16
        Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • hashi-tess [...] 19.05.11, 17:59
          • zuzka_francuzka [...] 20.05.11, 00:11
            • aleksandra_01 [...] 20.05.11, 00:53
              • zuzka_francuzka [...] 20.05.11, 11:47
            • hashi-tess [...] 20.05.11, 07:23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka