Dodaj do ulubionych

problemy z suchym okiem wiążą się m.in.

11.03.11, 10:43
z brakiem witaminy A.
Kolejnymi objawami są:
- zmiany w obrębie skóry, która staje się sucha, łatwo się łuszczy, ulega zrogowaceniu, pojawia się tzw. gęsia skórka.
· kruche, wolno rosnące paznokcie.
· suche, łamliwe włosy.
· osłabia się działanie gruczołów łzowych, w następstwie czego pojawia się suchość oczu i uczucie pieczenia pod powiekami.

tej informacji nikt nie wpisał na forum.
Dlatego spieszę naprawić ten błąd.
Obserwuj wątek
    • lupa_87 Re: problemy z suchym okiem wiążą się m.in. 11.03.11, 20:05
      Dlatego jedynym specyfikiem, który umożliwia mi normalny sen jest Maść do oczu z witaminą A wink
      • robak.rawback a soczewki ? 13.03.11, 00:14
        a co z noszeniem soczewek. ja nosze juz z 15 lat po okolo 10 godzin na dzien, powiedmy wyjmujac weekendy i czuje ze juz mi jakiekolwiek krople nawilzajace przestaja pomagac.

niedoczynnosc na pewno to pogarsza. jak sobie z tym razdicie?

z tego co okulista powiedzial powinnam co najmniej na pare miesiecy przestac soczewki nosic zeby oczy troche mialy odpoczynku ale jak na razie nie jestem w stanie sie na to zdecydowac i publicznie w okularach sie pokazac. macie jakies sposoby na to zeby oczy sie kompletnei nie wykanczaly przy soczewkach?
        • lupa_87 Re: a soczewki ? 13.03.11, 12:27
          Przez wiele lat (przy dużej wadzie) nie byłam w stanie chodzić w okularach. Nawet jak miałam zapalenie rogówki w jedym oku to potrafiłam to chore oko zaklejać a na drugie zakładać soczewkę wink
          Jakieś 2 lata temu dobre czasy soczewek się skończyły po kolejnym zapaleniu rogówki - musiałam odstawić całkowicie na kilka miesięcy. Zaczęły się nawracjące ubytki rogówki, których przyczyną min. było długie noszenie soczewek. Do tego najpierw nadczynność, teraz niedoczynność dochodziła, która bardzo wyszusza oko, przez co jest bardziej poddatne na uszkodzenia mechaniczne (np. mruganie z soczewką na oku) oraz na wszelkie infekcje.
          Na dzień dzisiejszy mogę założyć soczewki na max 6-8 godzin i to nie codziennie, bo oczy siadają. Tak więc żeby nosić jeszcze długi czas soczewki trzeba po prostu zrezygnować częściowo z noszenia, bo przy tarczycy długo się nie pociągnie. Tak się nababrze w oczach, że potem w ogóle nie będzie można nosić ich - zdrowie jest najważniejsze i już.
          Jak nosić nawet codziennie, ale krócej to możesz wtedy zamiat lichych kropli stosować lepiej działające żele. Oko odpoczywa a żel ma silniejsze i dłuższe działanie niż krople. Dodatkowo na noc maść z witaminą A, co 2-3 miesiące kuracja doustna typu doppel hertze czy klariny. No i przynajmniej dwa razy w roku pójść sobie na zabiegi na oczy: areozole na oczy + okłady borowinowe wink
          • robak.rawback Re: a soczewki ? 14.03.11, 00:59
            a co to sa za zele? rozumiem ze sie je wkrapa do oka na soczewke?

i ta mac z wit a? to jest do srodka do oka? jaka to moze byc masc? masz jakas nazwe?
            i czy jeli ja wpuszcze w oko na noc to rano bede mogla soczewki zalozyc czy bedzie warstwa jakiegos tluszczu w oku i uniemoziwi to wlozenie soczewki?

czy klarin to czasem nie jest na ostrosc widzenia, raczej niz na nawodnienie oka?
            • lupa_87 Re: a soczewki ? 14.03.11, 12:52
              Żeli nie można stosować na soczewki - dlatego napisałam, żeby ograniczyć noszenie. Jak nie masz na oczach - chodzisz w okularach to stosujesz żele nawilżające i regeneracyjne (jest dużo na rynku np. vidisic, oftagel, cornegel).
              Maść się nazywa dokładnie VitA-POS Maść do oczu z witaminą A (jedyna taka na naszym rynku) - również nie na soczewki - najlepiej na noc. Rano wystarczy zakropić sztucznymi łzami (przemyć oczka) i możesz zakładać soczewki.
              Preparaty doustne oczne mają za zadanie wzmocnić, zregenerować oko całościowo - co przekłada się również na produkcję filmu łzowego.
    • djpa Re: problemy z suchym okiem wiążą się m.in. 23.03.11, 11:31
      Jesienią chciałam kupić w aptece D3. Najtańszy był zestaw A+D3, który kupiłam. I w ten sposób odkryłam, że witamina A świetnie pomaga mi na oczy, lepiej widzę, oczy się nie męczą - super smile
      Biorę po 1 kapsułce na dzień. Gdy zapomnę, od razu jest gorzej.
      Ciekawa jestem, czy przy Hashi też są niedobory witaminy A?
      • mziuta Re: problemy z suchym okiem wiążą się m.in. 17.06.11, 21:37
        Problem z oczami mam od grudnia 2010. Przez 40 lat nigdy nic im nie dolegało.
        Nie przebywam w klimatyzowanych pomieszczeniach, Nie przebywam w przeciągach, Kompa używam jakieś 4 h dziennie z przerwami, Nie palę i dym wokół siebie tępię, nie leczę się na nic.... i jednak mi się przytrafiło.
        Pierwszy antybiotyk natychmiast pomógł.... ale po miesiącu wszystko wróciło.
        Ostatnio to mój dzień kończy się około południa bo potem to już mogę jedynie kłaść się spać. Najlepiej jest w poniedziałek a w piątek to już koszmar. Ledwo wracam do domu... muszę prowadzić przez ok. godzinę.
        Żaden specyfik nie pomaga. A na pewno nie przynosi ulgi.
        Dziś założono mi zatyczki. Na razie czuję tylko uczucie swędzenia ale nie mam piasku.
        Z pewnością kupię witaminę A.
        Mam pytanie: skoro nie daje się tego wyleczyć a ból nie pozwala funkcjonować to czy można liczyć na rętę?
        Pozdrawiam
        Ziutam
    • kositbiker123 Re: problemy z suchym okiem wiążą się m.in. 28.07.22, 23:54
      Witam

Mam rozwiązanie MGD oraz Zapalenia powiek suche oczy. Choruję na tą chorobę 2 lata nie dało się żyć teraz rozwiązałem chorobę bez lekarzy z 5.6 mm test schimera mam teraz 12/15mm.

Zapraszam do kontaktu nie tutaj tylko mail. Podam rozwiązanie nie za darmo. Życie to nie kółko różańcowe nie ma nic za darmo warto wyleczę cię z tego horroru za 800 zł. Dużo?? To cierp do końca życia. A jak git to zapraszam do kontaktu.

kositxd@gmail.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka